Zdaj so se začeli v kinu neprimerno obnašati še stari prdci

7.12.2009 ob 12:35

Da večkrat namerno zberem predstavo, kjer ni mularije in počakam, da se nek film že malce izteče, da ni več tako hudega navala, je dobro, saj se tako izognem kravalu in nepotrebnim komentarjem v dvorani. Gledalci se v kinu pač ne znajo obnašati in so prepričani, da je ogled filma nogometna tekma. Včasih je bilo drugače, včasih je bil ogled filma lep dogodek, če je kdo čvekal, pa ga je pobiralka kart opozorila in celo nagnala iz dvorane. To so bili časi, ko se je filme gledalo s srcem in časi, ki jih močno pogrešam. Upam, bi trditi, da celo časi, ko sem bil vesel, da je bila dvorana nabito polna in da je v filmu elegantno uživala vsa dvorana.

In sedaj pridemo do filma The Box, ki sem ga recenziral v prejšnji objavi. Izbral sem dan, ko ni bilo navala in trenutek, ko se film praktično izteka in ga kmalu ne bo več na sporedu. Obetal sem si mirno in zanimivo filmsko izkušnjo, namesto tega pa sem dobil pogovor dveh gledalcev, ki ju bom imenoval stara prdca, saj si drugega ne zaslužita.

Začela sta že med najavno špico. Nekaj v stilu, da je tole tipično ameriško sranje in da samo Američani lahko posnamejo tako blesavo zgodbo. Na nek način sta imela prav, toda zakaj je treba to ponavljati ves film, govoriti zelo glasno, zraven še zehati, vzdihovati, komentirati Cameron Diaz, ki jo je eden poznal, drugi pa ne, kar pomeni, da ga je prvi nenehno spraševal, kako je mogoče, da je ne pozna, drugi pa mu je nenehno odgovarjal, da ga niti ne briga katera je. To še ni vse, začela sta tudi s stavki, da se zgodba vleče predolgo, da jima je dolgčas, da je vse skupaj bedno, da ne razumeta poante in da jima ni jasno, zakaj morata na stara leta gledati take filme. Jp, bila sta kot tista dva tečneža iz Mupetkov.

Točno tako, dva stara deca sta šla gledat film samo zato, da sta ga lahko kritizirala in se delala pametne. Od začetka do konca, zelo zagreto, zelo vztrajno in zelo glasno. Zakaj za vraga sta ga sploh šla gledat? Sta izgubila stavo? Sta čakala ne svoji ženi in sta se morala nekam dati? Sta se v dvorani znašla po naključju? Zakaj sta vraga sta šla gledat film, ki sta ga kritizirala že na začetku? Tega res ne razumem. Prav hotel sem ju vprašati, kaj je njun problem, ko sem jo po predstavi ujel še na stranišču, kjer je debata še vedno potekala v istem stilu in tonu. Celo med scanjem, med umivanjem rok, med potjo domov. Ko sta prišla domov, sta se verjetno poklicala še po telefon in nadaljevala debato.

Nimaš kaj, dejansko sem gledal film Two Old Farts in a Box.

 

18 komentarjev na “Zdaj so se začeli v kinu neprimerno obnašati še stari prdci”

 1. Alex pravi:

  Drugič, če te kdo moti pri gledanju filma, pojdi do njega in ga po domače povedano NAPIZDI. Preverjeno deluje!

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Morda bi res moral, toda bila sta krepko čez petdeset, pa se mi je zdelo čudno, da bo jima solil pamet. Me je pa na stranišču po kinu prijelo, da bi jima, pa ne nesramno, ampak v stilu, da je pa ja bolje, da filma ne bi šla gledat, če sta bila tako negativno nastrojena proti njemu od samega začetka.

 3. Pris Pris pravi:

  Evo Iztok, zato jaz praktično ne hodim več v kino. Sem ti že večkrat na blogu razlagal, kako me ta nekultura obiskovalcev moti. Pri KinoDvoru, Kinoteki in LIFFe še nekako gre (čeprav se tudi tam kdaj pa kdaj zgodi kakšen “incident”), Kolosej in podobni multipleksi pa so zame že dalj časa no-go.

 4. AndrejM pravi:

  Možnosti je več. Da si tiho in ti trpiš. Drugo, da greš sam ven, torej spet ti trpiš. In tretje, da jima poveš, kaj jima gre. Najboljša možnost. Sam sem se v kinu že zadrl čez vso dvorano “tišina tam gor” al kaj podobnega, pa je pomagalo. Je pa nekaj res: danes z vsemi kokicami in pijačkami in bonboni v kinu tako ali tako ne more biti tišine. In še to: kino je postala čista zabava in človek misli, da lahko v kinu počne karkoli, medtem ko recimo v gledališču tega pač ni in človek pride na umetniško predstavo. Ampak, saj naj bi bila tudi kinematografija umetnost (khm, khm, pri nekaterih filmih vsekakor ni), ane?

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pris, da bi se zaradi tega odpovedal užitka v kinu, ni variante, bom trpel do konca. Sicer pa je bil to zares osamljen primer v moji celotni karieri kinoobiskovalca. S tem seveda mislim na starejše ljudi, ki bi tako zelo glasno čvekali. To sem na tak način doživel prvič. Škoda, da si se predal in sprejel njihovo igro, pravilno bi bilo, da bi v kinu ostal ti, domov pa bi morali oni.

  Andrej, to je žalostno, ja, da folk ne ve več kaj je ogled filma. Kje je počilo in kdaj se je to zgodilo ne vem več, verjetno v trenutku, ko so prišli ti multipleksi. Kot sem rekel, kino ni več lep in čaroben dogodek, marveč kurčeva nogometna tekma, kjer so kokice še najmanjši problem.

 6. Lady Croft pravi:

  Meni gre tudi to nepotrebno komentiranje ob filmu v kinu na živce. Nazadnje sva šli z neko kolegico po dolgem času v kino gledat film Škatla in en tip,ki je zraven mene sedel je skoz govoril nekaj in dajal nepotrebne komentarje ,ko mi je blo že vsega dovolj sem se zadrla in dejala naj neha motiti.

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Čakaj, čakaj, prav tako ob filmu Škatla kot pri meni? Zanimivo, očitno film, ki ga folk ne razume in začne čvekati od dolgega časa.

 8. klemenix klemenix pravi:

  Huh, sicer sem sam zelo potrpežljiv, a če nekdo klepeta med ogledom filma v kinu in ima neke neumne komentarje pa tudi meni zavre kri. Ponavadi prav vljudno prosim, če lahko da mir in potem je OK. Nazadnje sem to posil neko gospo srednjih let, ki je komentirala film, kot da gre za resnično življenje. Po prijaznem “gospa, a ste lahko proism malce tišja” je prenehala. Seveda je situacija nerešljiva, če se bebec najde v oddaljenih sedežih, ko redu ne moreš narediti diskretno in moreš pač potrpeti. Problem je tudi pri 15 letnih pubertetnikih, ki jih tvoje opozorilo še bolj spodžge in še bolj kvarijo ogled filma.

  Me pa v Koloseju (kjer žal pogledam večino kinopredstav) še ena stvar. In sicer to, da se v primeru, da se človek na sedežu pred teboj malce usloči (položi komolce na kolena in gleda film v takem položaju) ali zgolj malce nagne naprej pride do tega, da na platnu vidiš še obris njegove glave in ti zakrije dobršen del spodnjega roba. Če gre le za minutko ali dve že potrpim, a če se človek pred mano odloči pogledati celoten film v takem položaju pa ga pač prijazno potrepljam po rami in razložim neprijetno situacijo.

 9. Lady Croft pravi:

  Ja npr: ko se je lik od Franka Langelle z brazgotino pojavil je ta tip začel govoriti-ta tip zgleda kot terminator in se začel zraven še smejati,…LOL,…

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Lady Crof, tipične najstniške fore.

  Klemenix, veš kaj me zanima, ali je ta, ki čveka, potem jezen naze in si misli, glej ga, kako mi teži, ali si misli, fak, pa sem bil res preglasen.
  V Koloseju so sedeži res bolj skupaj kot v Tušu, je pa res, da jaz vedno vzamem zadnji sedežv vrsti, da lahko vsaj eno nogo stegnem kolikor me je volja, pa vsaj na eni strani ne more sedeti nihče zraven mene. Te pa moram pohvaliti, da vedno poveš, če te kaj moti. Jaz včasih kaj glasno komentiram in upam, da bo ta, ki dela neumnosti, to slišal, ponavadi sliši, je pa res, da pa direktno pa še nisem nikomu rekel.
  Je bila pa v Tušu še ena čudna finta in sicer, da so imeli nek nov font podnapisov in se je ekran na sredini posvetlil vsakič, ko so podnapisi bili.

 11. STELA pravi:

  Iztok – da si bil na vse to tiho? da jima nisi rekel, da si prišel gledat film in ne poslušat njunih komentarjev? tega od tebe ne bi pričakovala. Pa kaj če sta bila čez 50?? tud taki bi morali bit uvidevni do drugih – če rada komentirata filme med predvajanjem potem naj gledata doma.

 12. JohanSpohan pravi:

  Pride kmet v Kolosej….se postavi v vrsto da bi kupil karto….

  Prodajalka vstopnic ga vpraša:

  “Kaj pa imate tole na ramenu?”

  Kmet je odgovoril: “To je moja veverica, Maja. Vedno jo vzamem s seboj,
  kamorkoli že grem.”

  ” Žal mi je,” pravi prodajalka. “V kino ne spuščamo živali”.

  Kmet je šel za vogal in Majo skril v hlače. Nato se je vrnil k prodajalki,
  kupil vstopnico, stopil v dvorano in se usedel k dvema starejšima vdovama,
  Milki in Marički. Film se je začel in Maja se je začela pritoževati nad
  neudobnim položajem. Kmet si je odpel hlače, tako da je Maja lahko dala
  glavo ven in gledala film.

  “Marička,” je za šepetala Milka.

  “Kaj?” pravi Marička, ki jo je film že popolnoma prevzel.

  “Mislim, da je moj sosed perverznež ..”

  “Zakaj?” vpraša Marička.

  “Odpel si je hlače in ga dal ven.”

  “No, ne sekiraj se zaradi tega,” je rekla Marička, ki je še vedno pozorno
  gledala na platno.

  “Pri najini starosti sva videli že vse. Prav gotovo ni nič drugačen od
  ostalih. Centimeter več ali manj ….”

  “Tudi jaz sem tako mislila,” pravi Milka. “Ampak tale žre moje kokice !!

 13. Aceton pravi:

  @Iztok: v filmih včasih pokaže kako so včasih gledali filme: ljudje so se pogovarjali hodili gor in dol, kino je bil tržnica. Ne vem če je bilo res tako, če pa je bilo, je možno, da sta tvoja stara idiota iz tistih časov. No, v “tistih časih” je kino tako ali tako bil nekaj čisto drugega – poceni, z novicami, risankami pred filmom (najbrž ne v Jugoslaviji ali karkoli je že bilo takrat tukaj

  Moteči podnapisi pa so najbrž prihajali iz ločenega digitalnega projektorja, vem da Planet Tuš včasih brezsramno projecira podnapise čez sliko.

  @JohanSpohan: Da v Kolosej ne spuščajo živali?

 14. JohanSpohan pravi:

  Včasih je povsod po svetu pred kino dvoranami visel napis”Tišina med predvajanjem filma”(tudi v gledališčih in operah), tako da je bilo pismenim jasno, da morajo bit tiho.

  Tak napis ne bi bil prehuda investicija za Kolosej in Planet Tuš.

 15. NoMercy pravi:

  IG: ampak idejo za blog si pa dobil :)
  in to že s kar nekaj komentarji :P

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Stela, bil sem preveč dobre volje, da bi se spuščal v prepir in očitno sem se navadil ventile sproščati na blogu :)

  Johan, poučna zgodba :)
  Res je, ves denar je šel v zvezdice na stropu :)
  Se pa sprašujem, če bi se napisa kdo držal, glede na to, daje cel kup reklam za ugasnjene mobitele, pa ti vseeno še vedno veselo zvonijo.

  Aceton, če misliš leto 1895, ko sta brata Lumiere prikazala film prihoda vlaka na postajo, ko so vsi obnemeli in kričali, potem imaš prav :)
  Toda potem so prišli drugi časi, ko je film postal kultura in umetnost.
  Da se razumemo, ne mislim na krike, jok, smeh ali vale navdušenja, ki so v kontekstu z dogajanju na platnu, mislim na neprimerne in debilne komentarje in obnašanje.
  Glede projektorja, sram jih bodi, res, ob vsej tehniki in denarju.

  No Mercy, kot že velikokrat :)

 17. taya pravi:

  joj iztok ne morem si kaj da se ne bi nasmejala celotni zgodbi, čeprav vem, da ti je bilo presneto zoprno….sploh ko sem si predstavljala, ko sediš zadaj, pa hočeš gledat film, pa glih mal padeš noter al pa niti to ne, pa onadva spet eno pripombo….pa očitno obstajajo taki tečneži tudi v resnici kot pri mupetih…. he he…po mojem je bil tvoj “film”, ki ga opisuješ v temle zapisu dosti boljši kot tisti na platnu…vsaj zame, ko ga gledam od zunaj….

 18. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Gledano z distance je smešno, se strinjam :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !