LIFFe 2009: Madeinusa, Tulpan

19.11.2009 ob 14:00

MADEINUSA (pero & španija 2006, drama, režija: Claudia Llosa, igrajo: Magaly Solier, Carlos J. de la Torre, Yiliana Chong)

Folklora.

Dobrodošli v Južno Ameriko, v vasico, ki je ne boste našli na nobenem zemljevidu. In med običaje, kjer ima oče pravico, da hčerki vzame devištvo. »Jutri boš najlepša devica v mestu. No ja, lahko bi se imela fino že danes, saj sva dolgo čakala in ne bo nihče izvedel,« razlaga oče, ki se sredi noči stisne v posteljo k svoji hčerki, kjer spi še ena hčerka. »Ne, oče, malo še potrpi, to bi bil greh, on vse vidi,« mu pojasni hčerka, ki je incest v bistvu ne moti, saj je del tradicije, del folklore, pač običaj, ki ga izvajajo očetje in hčerke. In pozor, vasica, kjer se to dogaja, je obsedena z bogom, s praznovanjem krščanskih praznikov, kjer Kristusa vsako leto naredijo ročno. Oče torej s hčerko seksa v imenu boga, zavoljo vere. To jima je nekaj velikega, nekaj pomembnega, neke vrste iniciacija, posvetni obred, kot v kaki zmešani sekti. Nič čudnega, da neznancu, v bistvu fotografu, ki se v vasi znajde po naključju, vse skupaj malo najeda. Ne toliko zaradi incesta, marveč zavoljo dejstva, da mu je hčerka všeč. In prav ta neznanec poruši tipičen vsakdan naše družine, kjer tudi očetu ni najbolj prav, da se tip smuka okoli njihove hiše, njihove incestne idile in starodavnih običajev. Kljub tematiki zelo mrtev film. Skorajda dolgočasen in slabo izpeljan. Resda zanimiv, pa vendar neprepričljiv in preveč preprost. Tak, da ne šokira, marveč kratkočasi, kar zagotovo ni bil njegov osnovni namen.

Ocena 2 in pol

TULPAN (kazahstan, nemčija, rusija, poljska & švica 2008, drama, režija: Sergei Dvortsevoy, igrajo: Tolepbergen Baisakalov, Ondas Besikbasov, Samal Esljamova)

Veterina.

Toliko kotenj ovac, kot jih premore Tulpan, ne boste videli nikjer drugje. To ni več film, to je veterinarska postaja, živalska urgenca, kjer so vsa kotenja hudo zakomplicirana, kar je jasno, saj se dogajajo sredi kazahstanskih step, v katerih lokalni frajerji nabijajo zimzeleno Rivers of Babylon, divjajo s traktorji in osvajajo lokalno lepotičko (no ja, tako jo vsaj vidijo v tej vukojebini) Tulpan. Tole je portret, ali še bolje, razglednica kazahstanske familije, kjer so ovce tako zelo glasne, da gledalce boli glava. Kjer so enako glasni tudi otroci. Kjer je glasno vse. Kot v filmih, kjer divjajo posebni efekti. Točno tako, Tulpan je film, ki nam hoče reči, da stepe niso tiho. Da so glasne in živahne kot urbana džungla, kot velemesto, pa četudi se dejansko ne dogaja ničesar. Pa čeprav so vsi lokalni mulci premalo načitani za zahtevno Tulpan. Geografsko zelo zanimiv filmček, no ja, oddaja discovery chanela, sicer pa nekoliko preveč avtohton prikaz dogajanja, pač natur atmosfera in naturščeki, ki so jih verjetno dejansko našli v kaki stepi. Film, na katerega bi bil ponosen predvsem Pier Paolo Pasolini, ki bi kotenja ovac seveda zamenjal s seksom.

Ocena 3

Povezave do ostalih filmov letošnjega festivala:

http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/11/12/liffe-2009-wolke-neun/

http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/11/12/liffe-2009-the-girlfriend-experienc

http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/11/14/liffe-2009-the-countess/

http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/11/14/recenzija-antichrist/

http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/11/16/liffe-un-prophete-sin-nombre/

http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/11/18/liffe-capitalism-a-love-story-fish-tank/

 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !