LIFFe 2009: Capitalism: A Love Story, Fish Tank

18.11.2009 ob 20:41

CAPITALISM: A LOVE STORY (zda 2009, dokumentarec, režija: Michael Moore)

“What the fuck Happened?”

se nekje na sredini svojega najnovejšega dokumentarca vpraša zloglasni Michael Moore, public enemy number one, ki na lastne oči spremlja zlom ameriškega gospodarstva, kjer se sesuje tudi gigant General Motors. Po njegovem se je sranje začelo že za časa predsednika Reagana, vrhunec pa je seveda prinesel George Bush, ki ga Moore spet vzame na piko. Nepremičnine, banke, borza in vse tisto, kar škripa čez lužo, je predmet tegale dokumentarca, kjer ima Moore spet nekaj izjemno svežih, drznih ter zabavnih idej. Še posebej, ko prikoraka pred banko, zahteva denar in ulico prelepi s policijskim trakom, rekoč, da gre za mesto zločina. Nič manj oster od Sicka, seveda ne tako prelomen kot Fahreinheit 9/11 in pogumen kot Bowling for Columbine, pa vendar dober, prepričljiv, gledljiv in tak, da nam da misliti. In da zaključimo, da je v Sloveniji stanje popolnoma enako ter da bi lahko Moore povsem isto zgodbo posnel tudi pri nas, le da bi namesto Motorsa pač obdelal Muro.

Ocena 4

null

FISH TANK (anglija 2009, drama, režija: Andrea Arnold, igrajo: Katie Jarvis, Michael Fassbender, Kierston Wareing)

Živahna, prepričljiva, očarljiva, gledljiva, dobro odigrana in še bolje zrežirana zgodba o najstnici, ki jo zmede prihod novega fanta njene matere.

Katie Jarvis je Mia, malce jezna, nekoliko uporniška, pa vendar razigrana in simpatična petnajstletnica, ki ji manjka oče. Njena mama Joanne (Kierston Wareing) namreč nima pojma o vzgoji. Ali še bolje, nima časa za vzgojo, kar pomeni, da se raje ukvarja s svojim videzom, jo zmerja in klofuta, se z njo ne zna pogovarjati, hodi na zmenke in po stanovanju skače na pol gola. Pač mamica, ki ji je malo mar za hčerko in za stvari, ki jih počne. Prav zato je Mia glede na situacijo v bistvu okej punca. Mamila je ne zanimajo, s sošolkami se skrega samo takrat, ko je treba, fante pa da na stranski tir zaradi sanj o plesni karieri, kjer vsak dan na skrivaj miga na stari dobri rap. Drži, Fish Tank se spretno izogne vsem klišejem o problematičnih familijah, saj zgodbe nikoli ne pelje v ekstrem, v kake posebne preobrate in šokantne zaključke. Je le prepričljiv portret mladega dekleta, ki se ji življenje obrne na glavo s prihodom maminega novega fanta Connorja (Michael Fassbender), v katerem najde očetovsko figuro. Prijatelja, socialnega delavca in psihologa. Vse do trenutka, ko pristaneta v postelji. To je žal edina napaka tega sicer odličnega filma. Zasuk, ki po mojem mnenju uniči očarljivost in bi sodil v kak tipično klišejski film o problematični družini.

Ocena 4

null

Povezave do ostalih filmov letošnjega festivala:

http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/11/12/liffe-2009-wolke-neun/

http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/11/12/liffe-2009-the-girlfriend-experienc

http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/11/14/liffe-2009-the-countess/

http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/11/14/recenzija-antichrist/

http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/11/16/liffe-un-prophete-sin-nombre/

 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !