LIFFe 2009: Un Prophete, Sin Nombre

16.11.2009 ob 21:32

UN PROPHETE (francija & italija 2009, kriminalna drama, režija: Jacques Audiard, igrajo: Tahar Rahim, Niels Arestrup, Adel Bencherif, Hichem Yacoubi)

Nagrada žirije v Cannesu je šla filmu, ki nam pove, da se pravi kriminalec rodi šele v zaporu.

Un Prophete, ki ga na LIFFeu vrtijo kot Preroka, je resda zelo kompleksen in zahtevno zastavljen film, ki nam dokazuje, da se v zaporu dogaja še hujši kriminal kot na ulici, toda njegova izpovedna moč je žal premajhna, da bi zares navdušil gledalca in držal pozornost skozi celotno podajanje svoje ambiciozne zgodbe. Dve uri in pol sta absolutno preveč in film prav zaradi te pretirane dolžine postane nekoliko dolgočasen in na trenutke premalo zanimiv. Če bi bil vsaj uro krajši in bi v eter spustil samo najbolj prelomne sekvence, bi bil veliko boljši. Tako pa je le poskus dobrega zaporniškega filma, kjer smo podobne pizdarije videli že v mnogih drugih filmih. Tudi gangsterskih, le da se glavni junak, no ja, antijunak, tokrat vzpenja za rešetkami in na ulici deluje le med pogojnimi izpusti. Vsekakor zanimiv izdelek, ki pa se ne zna izogniti klišejem in gledalca potegniti v dogajanje tako kot bi bilo treba.

Ocena: 5/10

SIN NOMBRE (mehika & ZDA 2009, kriminalna drama, režija: Cary Fukunaga, igrajo: Edgar Flores, Kristian Ferrer, Giovanni Florido, Paulina Gaitan)

Pretresljiva, hudo realistična, izjemno prepričljiva in mojstrsko narejena štorija, ki se na ulicah Mehike lahko zgodi vsak dan.

Pozabite na Cidade de Deus, na prvem tiru je Sin Nombre, po naše, Brez imena, močna in hudičevo realna mešanica socialne drame, ljubezenske zgodbe, kriminalke, akcije in road moviea, ki vas bo držala še dolgo časa po ogledu. Nagrada za režijo na festivalu Sundance je bila več kot upravičena, saj je prav Cary Fukunaga najbolj zaslužen za tako dobro atmosfero, dinamiko in prizore, ki se nizajo v briljantnem zaporedju. Zgodba o lokalni tolpi, o njihovih iniciacijskih obredih in o mladeniču, ki pogrunta, da to ni njegova scena, ko mu eden izmed vodilnih članov tolpe ubije punco. Zgodba o tem, da je iz take tolpe nemogoče izstopiti brez posledic, o tem, da se pranje možganov prične že v otroški dobi in o tem, da mora vodja tolpe vedeti za vsak tvoj še tako nevažen korak. Res je, glavni junak šefu tolpe zamolči, da ima punco, saj se boji za njeno varnost in raje tvega dejstvo, da ga bodo kaznovali zaradi neposlušnosti. Četudi je tolpi predan z dušo in telesom, mu ljubezen pomeni še več. In prav ljubezen ga čez čas pahne na drugačno pot, na vlak, kjer so številni mehiški begunci, ki sanjajo o Ameriki. Ki hočejo pobegniti čez mejo in ujeti sanje. Kot naš glavni junak, ki med potjo, med begom, spozna simpatično mladenko in upa, da ji bo prav on pričaral novo življenje. Odličen film, pisan, pester, oster, direkten in divji, poleg drame Wolke Neun, zaenkrat najboljši film letošnjega LIFFea.

Ocena: 9/10

 

5 komentarjev na “LIFFe 2009: Un Prophete, Sin Nombre”

 1. MATEj pravi:

  Lepo si zapisal o Sin Nombre. Se strinjam. Priporočam ogled tudi drugim. Mogoče še ena zanimivost: Paulina Gaitan, ki igra Hondureno Sayro, je Mehičanka, Edgar Plores, ki igra Mehičana Casperja, je pa iz Hondurasa.

 2. Mr_Vega pravi:

  Sam sem v Preroku videl kot več kot le “trojko”. Predvsem gre pri filmu za odlično karakterno študijo, v kateri vidimo mladega protagonista in njegovo osebnostno preobrazbo skozi film in druženje s starim mačkom v zaporu. Sam scenarij je na videz precej skromen, a nudi določene zanimive in še kako resnične misli, a tudi ta skromnost je opravičljiva, saj v zaporu pa menda res ne bodo govorili kot na kakšnem drugačnem kraju. Morda je film res za odtenek predolgo zmontiran, a zaradi zanimive zgodbe gledalčeve misli ostajajo skoncentrirane na Malika in njegov notranji boj ter metamorfozo v “pravega” kriminalca. 8/10

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Matej, odličen film, res, imel si prav.

  Vega, mene ni prepričal, zavedam se, da ni posnet na prvo žogo, toda ni se me dotaknil, pa še vlekel se je sto na uro na trenutke.
  Glede karakternih študij ga kot za šalo posekajo Boter, Scarface, Papillon in recimo Kaznilnica odrešitve.
  Zgodb o mulcu, ki postane kriminalec, pa je prav tako na tone.

 4. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Honey 2, Jane Eyre pravi:

  [...] strelina in premalo čustvena se mi je zdela. Kot film Caryja Fukunage, režiserja odličnega Sin Nombreja, ki nikoli zares ne najde stika z gledalcem in fura neko preveč odtujeno, potlačeno, duhamorno in [...]

 5. IZTOK faking GARTNER » Recenzije: De rouille et d’os, The Sessions, Bernie pravi:

  [...] v celoti. Edinstven film, sicer delo režiserja Jacquesa Audiarda, ki se je malo nazaj proslavil s Prerokom, igralska bravura Marion Cotillard, ki ji uspe zelo zahtevno vlogo odigrati brez kančka patetike, [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !