LIFFe 2009: The Countess

14.11.2009 ob 02:43

francija & nemčija 2009, drama, režija: Julie Delpy, igrajo: Julie Delpy, Daniel Bruhl, William Hurt, Anamaria Marinca, Andy Gatjen

Biografija zloglasne grofice, ki se je kopala v krvi devic.

Elizabeth Bathory, v originalu, Erzebet Bathory, je bila v mnogih drugih filmih prikazana kot vampirka. Kot razlog za erotične podtone in lezbične vampirske pizdarije. Se pravi, za poceni trike B grozljivk, ki z njemim resničnim življenjem niso imeli kaj dosti. Tokrat je drugače, tokrat se je lotijo povsem realistično in biografsko. Kot zloglasno morilko, ki je živela tudi v resnici in zaradi svoje obsesije z večno mladostjo dala pobiti na stotine mladenk, ki so ji dajale svojo kri. Jp, Bathoryjeva je bila prepričana, da ji mazanje s krvjo devic ohranja mladost in lepša kožo, v svoji obsesiji pa je šla celo tako daleč, da je nesrečna dekleta zapirala v posebno napravo, kje so noži rezali kožo, posode pa lovile kri. Enako kruti Vlad Drakul bi jo poročil, Stockerjev romantični grof Dracula pa bi se vanjo zaljubil. Tudi njo je seveda matrala ljubezen. Strast do mladega Istvana Thurza (Daniel Bruhl), ki ji ga je vzel njegov ljubosumni oče Gyorgy Thurzo (William Hurt), sicer avtor stavka: “Ljubezen je mit, ki okupira možgane kmetov in devic, ki sanajo.” Zanimiva tematika, ki pa je igralka in režiserka Julie Delpy, katera me je nazadnje močno navdušila s filmom 2 Days in Paris, ne zna dovolj kvalitetno peljati do konca. Dramaturgija šepa tako močno, da gledalec ne more zamižati na eno oko, igralske kreacije pa so premalo prepričljive in preveč statične. To je seveda prevelik minus, da bi lahko uživali v biografiji zloglasne in krvoločne grofice, ki jo folklora še zdaj izgovarja s strahospoštovanjem. Tudi zato, ker si lase svoje ljubimca zašije v rano na prsih, seveda.

Ocena: 4/10

Povezave do ostalih filmov letošnjega festivala:

liffe-2009-wolke-neun/

liffe-2009-the-girlfriend-experience/

 

3 komentarjev na “LIFFe 2009: The Countess”

  1. Filip pravi:

    Tegale sem pa včeraj pogledal. Se kar strinjam z oceno. Meni ni bil všeč hiter tempo filma, ker se mi je zaradi tega zdel zlo površen in neprepričljiv. Pa tudi v sami zgodbi se, razen tega da je žoka pobila na stotine devic, ne zgodi nič tako hudo drastičnega, kar bi napravilo velik vtis name. Razen tega, da se je vse zgodilo tudi zares :)

  2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

    Hiter tempo? Hm, meni se je vlekel na nek način. Da je premalo prepričljiv, pa se strinjam. Dejstvo, da gre za resnične dogodke pa je seveda šokantno, žal film ni, tako kot si pravilno ugotovil.

  3. » Recenzije: Bathory, Death in Love, Head of the State, Son of Rambow pravi:

    [...] ko se po naših kinih sprehaja prav tako premalo zanimiva Grofica z Julie Delpy, sem na spletu ulovil tole nekoliko drugačno in s simboliko, poetiko ter okultizmom [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !