Recenzije: An American Carol, Frequently Asked Questions About Time Travel

9.11.2009 ob 19:05

AN AMERICAN CAROL (zda 2008, komedija, režija: David Zucker, igrajo: Kevin Farley, Kelsey Grammer, Dennis Hopper, Jon Voight, Robert Davi, Leslie Nielsen, James Woods, Paris Hilton, Kevin Sorbo, Christopher McDonald, Gary Coleman)

Atentat na Michaela Moorea.

Od tele parodije sem pričakoval veliko, saj jo je podpisal David Zucker, filmar, ki je tako ali drugače zaslužen za filme Airplane, Top Secret in The Naked Gun. Se pravi za hudičevo dobre parodije, ki so za sabo pustile tudi Mela Brooksa in Woodyja Allena. Čeprav je Zucker podpisal tudi Scary Movie 4, sem bil prepričan, da bo An American Carol dobra zadeva. Da se bom nasmejal od srca in zapisal, da je prav Zucker zadnje upanje tega popolnoma propadlega žanra. Žal temu ni tako, žal je Zucker spet na stopnji poceni parodije Superhero Movie, ki jo je produciral lansko leto. No ja, tako ceneno in na prvo žogo vse skupaj resda ni, saj se Zucker ukvarja s politično satiro, toda pravih štosev in gagov ne dobimo. Tarča je Michael Moore, znani filmar zloglasnih dokumentarcev, ki kot veste ne verjame v ameriške vrednote. Ki Ameriko vedno znova sesuje z vsakim svojim novim dokumentarcem. Zucker jo tokrat hvali in te vrednote gradi na novo. Skozi preobrazbo Michaela Moore, ki ga igra Kevin Farley, mlajši brat preminulega Chrisa Farleyja. Tole je film, ki skuša oprati možgane Michaela Moorea, ki mu je pač ime Michael Malone. Tako predano, da od mrtvih pokliče celo predsednika Kennedyja in generala Pattona (Kelsey Grammer). V stranskih vlogicah boste ujeli celo kup znanih igralcev, Leslie Nielsen igra dedka, ki zgodbo pripoveduje svojim vnučkom, Paris Hilton pa na podelitvi “oskarjev” seveda igra samo sebe. Dobra ideja, kjer sem se smejal samo na začetku, ko islamski teroristi planirajo bombni napad. In premalo zabavna izvedba, ki na trenutke celo dolgčasi. Vseeno pa gre priznati, da tole ni le poceni obračanje aktualnih hitov, kot to počneta Jason Friedberg in Aaron Seltzer, marveč film, ki si je želel nekaj več. Škoda je le, da mu želja ni povsem uspela.

Ocena: 3/10

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS ABOUT TIME TRAVEL (anglija 2009, komedija, režija: Gareth Carrvick, igrajo: Chris O’Dowd, Marc Wootton, Dean Lennox Kelly, Anna Farris, Meredith MacNeill)

Izjemno izvirna in zelo zabavna komedija o potovanju skozi čas.

Pred vami je film, ki o potovanju skozi čas pove vse, kar je treba in vse, kar vas je zanimalo, pa niste imeli koga vprašati. Resda malce podoben Štoparskemu vodniku po galaksiji, toda še bolj zabaven, še bolj nor in še bolj izviren. Tudi v teoriji, da v prihodnosti obstajajo tako imenovani editorji, ki ubijajo zvezde in preteklosti, zvezde, ki so na vrhuncu slave, in tako preprečijo, da bi po tem vrhuncu naredile še kako slabšo stvar. “Ubili bi Kevina Costnerja takoj po Dances With Wolves in Georgea Lucasa takoj po Return of the Jedi,” gre debata v pubu, kamor zahajajo trije prijatelji. Ray, Toby in Peter. Fani potovanja skozi čas, ki na moškem stranišču najdejo časovno luknjo in ugotovijo, da jih v prihodnosti čaka velika slava. Kot jim pove Anna Farris, popotnica skoti čas, so prav zaradi tega v smrtni nevarnosti. Zelo veliko zabavnih situacij, z vrhuncem na wcju, kjer naši junaki hkrati kopirajo gibe, ki so odprli prvo časovno luknjo. Pa dupliranja likov iz sedanjosti, preteklosti in prihodnosti, ki se seveda ne smejo srečati med sabo. In pravila o tem, da ni dobro seksati z nikomer, saj nimaš pojma, če ne gre morda za tvojo mamo. Angleška inačica uspešnice Back to the Future je brez dvoma eden bolj zabavnih in domiselnih filmov leta, zato ne bo odveč, da mu namenite vso potrebno pozornost.

Ocena: 9/10

 

1 komentar na “Recenzije: An American Carol, Frequently Asked Questions About Time Travel”

  1. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Zbogom, Leslie Nielsen pravi:

    [...] ste videli recimo Space Travesty, potem veste kako nizko je padel. Nazadnje sem ga videl v filmih An American Carol in Stan Helsing, ujel pa sem skoraj vse njegove filme in vedno znova upal, da me bo še presenetil [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !