Kulti in klasike: Dr. Goldfoot (oba filma)

7.11.2009 ob 17:45

DR. GOLDFOOT AND THE BIKINI MACHINE (zda 1965, komedija, režija: Norman Taurog, igrajo: Vincent Price, Frankie Avalon, Dwayne Hickman, Susan Hart, Jack Mullaney)

Čisti trash.

Vincent Price, ki je bil malce kasneje tudi srhljivi Dr.Phibes, je tokrat Dr. Goldfoot, prebrisani izumitelj, znanstvenik in zlobnež, parodija zlobnežev iz Jamesa Bonda, ki hoče zavzeti svet. Ki za ta namen sproducira na stotine robotk, skorajda identičnih hladnokrvnih babnic, ki osvajajo razne pomembneže in mu pomagajo pri drznem načrtu. Prav imate, tole je predhodnik Austina Powersa, čistokrvni kič, za šestdeseta morda celo seksi, danes pa odbito smešen in ravno prav poceni. In Price uživa kot že dolgo ne, tudi v asociaciji na Nihalo groze in na atmosfero filmov, posnetih po delih Edgarja Allana Poeja, ki so mu bili kot veste pisani na kožo. Tokrat se dela norca iz samega sebe, iz svoje persone, svojega kulta in vsega tistega, kar je bilo popularno v šestdesetih. Zato ni nič čudnega, če v prvi vrsti stoji tudi Frankie Avalon, takratni najstniški pevski idol, ki ga osvaja Godlfootova najbolj sposobna priležnica Susan Hart. Plus režiser Norman Taurog, specialist za filme Elvisa Presleyja, ki niso bili filmi, marveč neskončno dolge promocije njegovih aktualnih uspešnic.

Ocena: vredno ogleda

DR. GOLDFOOT AND THE GIRL BOMBS (zda & italija 1966, komedija, režija: Mario Bava, igrajo: Vincent Price, Fabian, Laura Antonelli, Franco Franchi, Ciccio Ingrassia)

Zmešnjava, ki kljub totalnem kiču navduši gledalca.

Dr. Goldfoot, ki ga spet igra Vincent Price, je nazaj, tokrat po taktirko italijanskega horor maestra Maria Bave, v nadaljevanju, ki je še bolj noro, še bolj blesavo, še bolj odbito in še bolj trashy od izvirnika.To je eden tistih tako zelo slabih filmov, da na koncu izpade dobro, zabavno in seveda kultno. In Price uživa še bolj kot v prvem delu, saj ima okoli sebe bejbe, ki po njegovem naročilu eksplodirajo v družbi njegovih sovražnikov. Pa še veliko bolj pogumen je, saj se norčuje iz hladne vojne, pozira kot vrhovni general NATA in sanja o trenutku, ko bo zavzel svet. Jp, ujeli boste Kubrickovo klasiko Dr. Strangelove, nekaj Bonda in rosno mlado Lauro Antonelli, prvo Goldfootovo bombo, ki se je nato spremenila v enega vodilnih italijanskih seks simbolov, predvsem po zaslugi kultnega filma Malizia. In tukaj je slapstick, tako divji in blesav, da bi se v njem odlično znašli tudi legendarni Keystone Kops. No ja, tudi Charlie Chaplin, Stan in Olie ter Buster Keaton, tudi Benny Hill, še posebej, ko pride do številnih fast forward prizorov. Drugi Dr. Goldfoot, ki so ga v Italiji vrteli kot Le spie vengono dal semifreddo, je čista zmešnjava, kjer je vsega preveč. Komedija, ki se dela norca iz vsega, kar pride pod roke. Resda poceni za šestdeseta, toda nekaj posebnega danes, ko nanjo gledamo povsem drugače. Kot na kultno reariteto, ki je na tako odbit način zlepa ne boste našli. Tudi zavoljo v bistvu drzne politične satire, ki bi bila všeč tudi Dr. Strangeloveu.

Ocena: vredno ogleda

 

1 komentar na “Kulti in klasike: Dr. Goldfoot (oba filma)”

  1. IZTOK faking GARTNER » Recenzije: Austin Powers: International Man of Mystery, Austin Powers: The Spy Who Shagged Me pravi:

    [...] legendarnih bondovskih reči, dodaten plus pa je seveda poklon šestdesetim, tudi filmom o Doktorju Goldfootu, ki je brez dvoma služil za inspiracijo. Nepozabni so tudi skoraj vsi liki, recimo Dr. Evi (Mike [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !