Aaliyah: Aaliyah

7.11.2009 ob 02:30

Že vrsto let ga imam v svoji glasbeni zbirki, poslednji album močno talentirane pevke Aaliyah, ki je leta 2001, ko je butnil na police, umrla v letalski nesreči. Nikoli si nisem vzel posebnega časa zanj, zato tokrat popravljam krivico in ugotavljam, da gre za zelo dober R&B izdelek, za urbani in skulirani zvok, za katerega sta med drugim poskrbela tudi Timbaland in Missy Elliott.

Zelo všeč so mi We Need a Resolution, More Than a Woman, I Care 4 U, Extra Smooth, Read Between the Lines, U Got Nerve, I Refuse in seveda Try Again, kjer Timbaland odrapa legendarni: “It’s been a long time, long time, I shouldn’t have left you, left you, Without a dope beat to step to.” In prav Try Again je brez dvoma njen najboljši komad v karieri in dejansko eden najboljših R&B komadov vsah časov, ki sto na uro useka še danes.

V bistvu zelo moderen, celo nekoliko eksperimentalen in za Aaliyah neznačilen album, za katerega si je treba vzeti več časa, da zares zadane in doseže učinek. V ZDA so prodali več kot dva milijona izvodov, svetovna cifra pa se je ustavila pri več kot desetih milijonih, kar je vrhunska cifra. Dober album, nujna roba za ljubitelje takšne glasbe. Tudi zavoljo pestre knjigice, ki je lep spomin na prezgodaj preminulo pevko, ki bi nam dala še marsikaj.

YouTube slika preogleda
 

11 komentarjev na “Aaliyah: Aaliyah”

 1. MATEj pravi:

  Tega albuma in Aaliyjah pa tud jaz že nisem poslušal leta, čeprav se mi nekje praši tale album. Pravzaprav je bla tale punca ena prelomnica v mojem poslušanju glasbe. Ko je bil komad Try Again ful popularen (spomnm se, da se je skos vrtel, ko sem bil na maturantskem izletu), mi je šel blazno na živce. Takrat r`n`b-ja še nisem prebavljal in zares spoznal. A ko sem ga nekaj mesecev poznajeo spoznal in začel poslušat, mi je pa komad Try Again postal neznansko všeč. Tudi We need a resolution je odličen.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Plus točke za spremembo okusa :)

 3. MATEj pravi:

  Haha. Hvala. Pa sej ne veš kak je bil prej. Prej sem bil ene dve let mahnjen na latino. Pol je pa pršlo delo na radiju in so se mi začela širita obzorja. Danes pa odkrivam raznovrstno glasbo in uživam v številnih mojstrovinah rnb-ja, hiphopa, latino funk, country, rocka …

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Meni latino ni potegnil nikoli. No ja, morda malo Buena Vista Social Club in Cubismo, to je vse.
  Country pa res ni moja scena. Morda le kaka mešanica popa in countryja, prav country pa ne.

 5. Tina M Tina M pravi:

  A I Care 4 You ti je všeč? :)

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Imam posebne spomine nanjo, njaaaammmm :)

 7. MATEj pravi:

  Izok, dva glasbenena predloga zate, pa ne že v naprej rečt, da to pa ni zate, dej enkrat poslušaj in pol povej, kako se ti zdi. Okej? Izvajalec: Los Fabulosos Cadillacs – album: La Luz Del Ritmo. Gre za argentiski latino/rock/funk bend. In še nekaj podobnega mehiškega (alter latino rock): Cafe Tacvba in album Si No. Ko boš poslušal, povej, kako se ti zdi. Ker pa vem, da si bolj za r`n`b (no sej sem jaz tudi), me pa zanima, če si že kaj poslušal Jasmine Sullivan in Alexandro Burke? Kako se ti zdita? Morda malo premalo r`n`b in preveč pop?

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Latino ritme sem počekiral na youtube, odlični instrumentalisti, toda to ni moja scena, res ne. Ne bom pa rekel, da te ne prime, da bi zamigal.

  Od Sullivanove mi je všeč Bust Your Windows, od Burkove, ki je razturala na X Factorju, če se ne motim, pa seveda Hallelujah.

  Od novih pa mi je drugače izjemno všeč muska Keri Hilson. Tudi nov duet z R. Kellyjem seveda.

 9. Kaka92 pravi:

  Timbaladova varovanka… zalostno da nam jo je usoda vzela :(

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Najprej ji je musko delal R.Kelly, nato pa Timbaland. Ena izmed najbolj talentiranih novejših pevk po moje, res škoda za tisto nesrečo.

 11. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » RIP: Aaliyah (1979-2001) pravi:

  [...] Prav danes mineva deset let od usodne letalske nesreče, v kateri je umrla Aaliyah, ta vrhunska r&b pevka, ki nam je dala celo kopico nepozabnih komadov in se je počasi [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !