Recenzija: Saw VI

2.11.2009 ob 17:55

zda 2009, grozljivka, režija: Kevin Greutert, igrajo: Tobin Bell, Costas Mandylor, Peter Outerbridge, Betsy Russell, Shawnee Smith, Athena Karkanis, Samantha Lemole

Atentat na ameriški zdravstveni sistem.

Šesta Žaga, ki je po izvirniku iz leta 2004 brez dvoma najboljši del celotne serije, je hudičevo naporen film. Tudi za gledalce, ki so navajeni tako direktnega nasilja in živce parajočih morbidnih sekvenc. Povedano z drugimi besedami, šesta Žaga je film, ki pretirava z nasiljem in mesenimi prizori. Pravzaprav težek film, skorajda pretežek za gledanje v enem kosu in brez reklam. Že v uvodu, ko nas useka izjemno dobra sekvenca, kjer si morata moški in ženska s telesa odrezati čim več mesa, če hočeta preživeti. In v nadaljevanju, ko detektiv Hoffman (spet Costas Mandylor) nadaljuje poslanstvo svojega mentorja Johna (še vedno Tobin Bell), ki se pojavlja v flashbackih in v naprej pripravljenih posnetkih za nove žrtve. In pozor, John, za prijatelje Jigsaw, se tokrat spravi na zdravstvene zavarovalnice, no ja, na celotni ameriški zdravstveni sistem, ki mu močno smrdi. Še bolj kot Michaelu Mooreu v filmu Sicko. Res je, Žaga 6 je atentat na ameriški zdravstveni sistem, ki bi ga Jigsaw spremenil zelo hitro. Resda na zelo krut in perverzen način, toda tako, da bi učinkoval. In tako, da bi zavarovalnice končno ostale brez možnosti za umazane igre. Drzen film, veliko boljši od dvojke, štirke in petke, nekje na stopnji trojke, toda še vedno s klišeji, ki se jim serija v šestem poglavju seveda ne more izogniti. Zaključena celota filma, ki so ga morali razdeliti na šest filmov, da so nam lahko povedali zelo zapleteno in dovolj kompleksno štorijo, ki ji v žanru grozljivke na tak način ne boste našli para. Škoda je le, da so dvojka, štirka in petka tako zelo slabi filmi, da ima tudi šestka grenak priokus dejstva, da gre že od prvega dela dalje le za obračanje klišejev, željo po zaslužku in željo po obračanju originala, ki je bil tako zelo vrhunski, da je vseh pet nadaljevanj v bistvu povsem nepotrebnih.

Ocena 3 in pol

 

14 komentarjev na “Recenzija: Saw VI”

 1. marko pravi:

  oh uvodni prizor mi še nekaj dni po ogledu ni šel iz glave :S nagravžno

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Zelo močan prizor, se strinjam. Tudi jaz ga ne bom pozabil še dolgo, dolgo časa.

 3. Tina M Tina M pravi:

  Huda zadeva.. po filmu sem razmišljala, da bi jigsaw lahko res streznil marsikoga, če bi ga vzel v roke. Če si malo prenizko oceno dal zaradi prejšnjih delov, pa to ni ravno pravično, dečko. Ker je bil kar dober (in aktualen) film.

 4. Pris Pris pravi:

  Tole še zdaleč ni zaključeno, kolikor vem, se obetata vsaj še Saw VII in Saw VIII. ;)

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tina, imam kar nekaj imen, ki bi jim z veseljem poslal Jigsawa, da jih malo spametuje :)
  Nisem dal nižje ocene zaradi prejšnjih filmov, ampak zato, ker gre ne glede na vse vendarle še vedno le za obračanje klišejev prejšnjih delov.

  Pris, vem ja, prav tega se bojim. Po moje je itak vse po prvem delu nepotrebno. Če že ne, pa bi moralo biti sedaj vsega konec, saj je zgodba zaključena. Sicer pa je zaslužek tega dela pod pričakovanji, kar pomeni, da so nadaljevanja morda vendarle pod vprašajem. Vsaj kake ekstremne cifre, recimo deseti, enajsti in dvanajsti del :)

 6. Tina M Tina M pravi:

  Ampak saj to, čemur ti praviš kliše, je sploh poanta Žage. Kot je mafija poanta Botra. A potem boter tudi obrača klišeje? :) Ali pa A Nightmare on Elm Street… obrača Freddyja :)

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tinč, kliše kot iste finte, ki jih je obračal že original in vsi deli po njem, se pravi, v bistvu nič novega in le nekoliko drugače zapakirane pasti.

  Pri Freddyju je isto, prvi del odličen, potem pa bolj ali manj obračanje istih fint in klišejev, ki jih je zastavil original.

  Boter pa je druga zgodba, saj ne gre za tipična nadaljevanja, marveč za eno zgodbo, ki so jo morali pač posneti v treh delih, se pravi za zaključeno celoto.

  No ja, tudi Saw je narejen na tak način v bistvu (evo, pa sem sem ujel), toda prizori se preveč ponavljajo, zato ocene ne morem dvigniti, saj mi kljub dobri ideji o zdravstveneme sistemu šesti del ni ponudil nič novega.

 8. Tina M Tina M pravi:

  Saj to je to… koga bo ujel in kakšna bo njegova lekcija :) Meni je bila ta zgodba kar fajna, mogoče so me malo motili le tisti izseki, ki so kar skakali noter v glavno zgodbo. Ampak tudi to je smiselno za tiste, ki bi recimo Žago prvič gledali.

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Vem kaj mi govoriš, toda od prvega dela dalje to ni nič več novega in posebej zanimivega. Naloge in lekcije pa so si zelo podobne. A kot sem dejal, ker ima šestka tudi kul aktualno ozadje, sem dal boljšo oceno kot dvojki, štirki in petki. Še vedno pa je totalno sranje napram enki, ki je mojstrovina prve klase.

 10. Tina M Tina M pravi:

  Potem Nightmare on Elm Street, Petek 13 in Halloween tudi niso nič posebnega in zanimivega od enke dalje, če je stalno ista osnova? :)
  Kaj pa je s Saw trojko?

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Točno tako, z redkimi izjemami seveda. Mar nista od Halloween samo enka in dvojka zares kul, vse ostalo pa drek?
  Mar ni Petek trinajsti isto in sta zares dobra le enka in dvojka?
  Da o novih verzijah, kjer je že drugi del Halloween totalno sranje, niti ne govorim, Petek trinajsti pa isti drek.

  Pri Freddyju je morda malo drugače, saj kak del vmes preseneti.

  Žaga 3 mi je bila veliko boljša od Žage 2, 4 in 5, v bistvu na stopnji Žage 6, a še vedno veliko slabša od prvega dela.

 12. Tina M Tina M pravi:

  Nove verzije Halloweena so res brezvezne, ja. Kvarijo.

 13. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Se strinjam, močno, močno kvarijo izvirnik iz sedemdesetih. In sramota je, da so jih na tak usran način sploh dovolili posneti. Še posebej drugi del, ki je res totalno zanič.

 14. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Saw 3D pravi:

  [...] je samo prva Žaga zares dober film, vsa ostala nadaljevanja pa navadno sranje, sem povedal že večkrat, kar pomeni, da tudi tokrat ne bom spremenil mnenja. [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !