Recenzije: College, Boogeyman, Život je čudo, Seed of Chucky

28.10.2009 ob 13:11

COLLEGE (zda 2008, komedija, režija: Deb Hagan, igrajo: Drake Bell, Andew Caldwell, Kevin Covais)

Za tiste, ki niso videli še nobene hormonske komedije.

College, sicer še en derivat kultne komedije Porky’s, ali če hočete, še en derivat Ameriške pite, ki je v devetdesetih obudila žanr erotičnih najstniških komedij, se prične obetavno. Povsem v skladu s pravili žanra, kjer jo trije srednješolci mahnejo na žurko in upajo, da bodo čim prej položili kako bejbo. Prizor, kjer se eden izmed njih z neko punco skriva pod posteljo in posluša kaj se dogaja na postelji, je povsem okej in zabaven. Kot sekvenca s kosmatim tipom, iz katerega morajo naši junaki lizati tekilo. Pravzaprav je okej celotna žurka, se pravi uvodna tretjina filma, ki pa potem izgubi tempo in se spremeni v dolgočasno filozofiranje, ob katerem bo ciljna publika verjetno zaspala.

Ocena 2 in pol

BOOGEYMAN (zda 2005, grozljivka, režija: Stephen T. Kay, igrajo: Barry Watson, Emily Deschanel, Skye McCole Bartusiak, Lucy Lawless)

Bav Bav.

Se spomnite svojih otroških let, ko so vas starejši bratje strašili s tipom po imenu Bav Bav ali Bavc in vam čvekali: »Če ne boš priden, bo pote prišel Bav Bav.« In Bav Bava potem ni bilo od nikoder. Niti pod posteljo, kaj šele v omari, kjer se bojda počuti najbolj kul. Kolega Bav je bil pač plod vaše domišljije, vašega imaginarnega strahu. Le fiktivna pošast iz knjig, bajk, urbanih legend in filmov. In tak Bav Bav, po ameriško, Boogeyman, straši tudi našega Tima (Barry Watson), mladeniča, ki naj bi mu pošast kot dečku požrla očeta. »Ne nori, Bav Bava ni, tvoj oče je pač zapustil vašo družino,« mu razlaga punca. Toda Tim vztraja, da Bav Bav ni le izmišljotina, marveč resnična pošast, ki bo sedaj odnesla še njega. Tipu se rola. Tip pozabi na mejo med realnim in pravljičnim svetom. Med resnico in urbano legendo. Med matrico in življenjem. Tipa preganjajo strahovi iz otroštva in skeleti iz njegove nekdanje omare. Vse kar vidi, vidi dvojno. Prividi postanejo resničnost, resničnost pa se spremeni v privide. Poba je kot Jack Nicholson v mojstrovini The Shining, le da vse okoli njega ni mojstrovina, temveč dolgočasen kliše, ki bi se ga branil celo Stephen King. Ja, Boogeyman je slaba grozljivka. Zelo slaba. Taka, kot jih je v zadnjem času zelo veliko. Taka, da ne bo prepričala niti otrok, kaj šele njihovih staršev. In zakaj za hudiča imajo otroci v svojih sobah vedno igrače, ki jih v temi spominjajo na hudobne stvore? To vedo samo slabi filmi. Takšni, kot je tudi naš Boogeyman.

Ocena 2

ŽIVOT JE ČUDO (jugoslavija 2004, komedija, režija: Emir Kusturica, igrajo: Slavko Štimac, Nataša Šolak, Vesna Trivalić, Vuk Kostić, Aleksandar Berček, Nikola Kojo, Davor Janjić, Adnan Omerović)

Romeo in Julija in osel, ki jima reši življenje.

Okej, Emir Kusturica, srbski Pedro Almodovar, resda že celo življenje snema popolnoma iste filme, toda ker to počne na svoj izviren, originalen, dinamičen, simpatičen, folklore poln, pisan in očarljiv način, gre skozi in nas naserje, da vedno znova gledamo nekaj novega, nekaj velikega, nekaj povsem njegovega. Tako je bilo pri Domu za vešanje, tako je bilo pri Podzemlju, tako je bilo pri Črni in beli mački in točno tako je tudi pri njegovem najnovejšem izdelku Život je čudo. Izdelku, ki se ukvarja z znano temo. Iztrošeno temo balkanske državljanske vojne, kjer se zaljubita Srb in muslimanka. Novodobna Romeo in Julija, ki jima samo Kusturica lahko pripne še osla. In začne se srbska inačica Williama Shakespearea, inačica, ki izgleda tako, kot da bi Romeo in Julijo režirala ekipa Top Liste Nadrealista. Tu so prav vsi običajni osumljenci. Vsi nadrealni liki v sila realni situaciji. Tudi Slavko Štimac, ki ga boste našli v vseh Kusturičevih filmih. In vsi uživajo. Vsi se gredo svoj šov. Tudi takrat, ko nanje streljajo. Ko se jim uničijo sanje. Ko jim ugrabijo sina. Ko se zaljubijo. In ko ugotovijo, da je bil Balkan Expres le film. Ali kot znana šala o Muju in Hasu, ki sta pred tunelom čakala medveda. Prav imate, Emir Kusturica je režiser, ki si lahko dovoli vse. Tudi film, kjer glavno vlogo igra Johnny Depp.

Ocena 4

SEED OF CHUCKY (zda 2004, komična grozljivka, režija: Don Mancini, igrajo: Jennifer Tilly, Redman, Brad Douriff, Billy Boyd, John Waters, Jason Flemyng)

Film, ki si upa ubiti Britney Spears, ne more biti drugega kot kul.

Ustvarjalci petega filma kultne serije o morilski lutki so se več kot dobro zavedali, da bo treba za zadetek v polno pozabiti na klišeje in se lotiti ravno prav filmofilske predelave starih klasik, torej iti veliko globlje in bolj zahtevno kot leta 1998, ko smo gledali film Bride of Chucky. Dobro, tu so resda finte filmov Scream in Wes Craven’s New Nightmare, se pravi finte, kjer se filmski liki sprimejo z realnostjo, toda vse teče kot namazano. Vsi insajderski štosi učinkujejo sto na uro. Tudi reciklaža filma Glen or Glenda, ki ga je leta 1953 posnel legendarni Ed Wood, najslabši režiser vseh časov. Tudi prizor iz filma The Shining, kjer našemu Chuckyju zmanjka besedila. In seveda tudi nekaj minutna epizoda režiserja Johna Watersa, kultnega filmarja, ki si je izmislil slab okus, kič in pasji drek. Točno tako, najnovejši Chucky izgleda kot da bi ga posneli v sedemdesetih. Kot da bi vedeli, da delajo čisti kult. Nekaj zelo dobrega in skuliranega. Nekaj tako pogumnega, da jo skupi celo Britney Spears. In to v filmu, kjer celo stavek: »Ooops, I did it again,« deluje inteligentno. Škoda, da niso posneli tudi seksa Chuckyja in njegove družice. To bi bil seveda še boljši film, ki pred seboj ne bi rabil niti štirih predfilmov.

Ocena 4

 

2 komentarjev na “Recenzije: College, Boogeyman, Život je čudo, Seed of Chucky”

  1. Tomo pravi:

    Zadnji Chucky je bolj komedija v stilu Gremlinov kot pa grozljivka,katere original je še danes kult,zna pa bit na trenutke zelo zabaven in tudi smešen.

  2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

    Prav to, da je bolj komedija, mi je bilo strašno všeč, saj če bi se jemal preveč resno, bi bil le dolgočasen in že stokrat viden kliše.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !