Recenzija: City Island

28.10.2009 ob 14:59

zda 2009, komedija, režija: Raymond De Felitta, igrajo: Andy Garcia, Julianna Marguiles, Dominik Garcia-Lorido, Alan Arkin, Emily Mortimer, Steven Strait, Ezra Miller

Film leta.

To je on, Andy Garcia, naslednik Ala Pacina, ki ni nikoli postal Al Pacino. Ki ni nikdar ujel prve lige v pravem pomenu besede. In ki mu ni uspelo postati zares prava zvezda. In to kljub filmom The Untouchables, Black Rain, Internal Affairs, The Godfather III, Hero, When a Man Loves a Woman, Things to Do in Denver When You’re Dead, Ocean’s Eleven, Confidence in The Lost City, ki ga je tudi režiral. Po filmu City Island, ki ga ni videl skoraj nihče, ne bo nič drugače. Pa četudi gre za izjemno dobro, gledljivo, zabavno, očarljivo in brezhibno odigrano komedijo, kjer Garcia brez dvoma izpelje svojo najboljšo predstavo v karieri. Tako dober je, da mu komaj sledimo. Tudi takrat, ko na igralski avdiciji oponaša Marlona Branda, še posebej takrat, ko se prereka s svojo ženo Julianno Marguiles, hčerko Dominik Garcia-Lorido, sinom Ezro Millerjem in delinkventom Stevenom Straitom, ki ga vzame k sebi domov. Prav imate, City Island, ki so ga Slovenci prevedli v Otok v mestu, je družinska komedija, mešanica komedije zmešnjav, situacijske komike in elegantnega humorja, ki napaja družino Rizzo, kjer Garcia igra očeta Vincea Rizza, paznika v zaporu, ki sanja o igralski karieri, to zamolči svoji ženi Joyce, se naveže na igralsko kolegico Emily Mortimer in nima pojma, da njegovega najstniškega sina vzburjajo debele ženske. City Island je film, kjer imajo vsi člani družine svoje skrivnosti. Hčerka Vivian v prostem času pleše striptiz, delinkvent Tony Nardella, ki zaporno kazen po dogovoru z Vinceom preživlja v njegovi garaži, pa je v resnici njegov nezakonski sin, ki se v trenutku slabosti na hitro zaplete z njegovo ženo Joyce. Divja scena, ki pa se izogne preveč absurdnim situacijam, ne strelja na prvo žogo in ves čas ohranja kvaliteto ter prefinjen, a vendarle preprost humor. Krasen film, prepričljivo zrežiran, še boljše oscenarjen, sproščen in napolnjen z vrhunsko dramaturgijo, ki ne nardi niti ene same napake. Zgodba o tem, da moramo vedno slediti svojim sanjam in da skrivnosti na koncu družine ne ločijo, marveč še bolj povežejo.

Ocena 5

 

5 komentarjev na “Recenzija: City Island”

 1. avon pravi:

  Po ogledu filma sem se spraševal, pa le zakaj Slovenci ne delamo takih filmov. V tem filmu je zajeta vsa družinska problematika, vendar na zelo zabaven in zanimiv način hkrati pa nas na koncu pripelje do optimističnega razpoloženja. Za razliko od naših filmov, kjer so podobne problematike zajete na dolgočasen in pesimističen način, kjer je na koncu poanta, da ne bo nikoli bolje. Se popolnoma strinjam s kritiko izjemen film in izjemna igralska predstava Andya. Dobro, da sem v kinu zamudil nek drug film in sem potem naletel na ta biser, ki v veliko drugih deželah nerazumljivo ne bo prikazan v kinih.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  “V tem filmu je zajeta vsa družinska problematika, vendar na zelo zabaven in zanimiv način hkrati pa nas na koncu pripelje do optimističnega razpoloženja.”

  Odlično povedano.

  Zaenkrat še v ZDA nič ne kaže, da bo dobil distribucijo, očitno ga bodo vrteli po Evropi najprej. Škoda, saj bi si zaslužil več odziva.

 3. lily pravi:

  Super filmček! Zdaj pogledala, totalno navdušena, igralci so odlični. Ampak žanru bi rekla prej komična drama, ne komedija.
  Med ogledom so mi šli izjemno na živce z vsem prerekanjem, ampak hkrati sem pomislila, da je to tipična družina in da je to hvalabigu film, ki ne prikazuje popolne familje. :)

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Lahko tudi komična drama, zakaj pa ne.
  Tudi meni so žrli živce z vsemi zapleti in prav upal sem, da se bo vse dobro razpletlo :)

 5. Filip pravi:

  Pravkar (z zamudo)pogledal in moram rečt da je res fenomenalen. Verjetno ena boljših komedij zmešnjav, kar sem jih videl. In ena redkih, pri katerih sem bil tako živčen, kako se bo razpletlo :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !