Recenzije: Adam Resurrected, Charlie Bartlett, Run Fatboy Run

27.10.2009 ob 14:45

ADAM RESURRECTED (zda 2008, drama, režija: Paul Schrader, igrajo: Jeff Goldblum, Willem Dafoe, Derek Jacobi, Ayelet Zurer)

Psički.

Zloglasni Paul Schrader, režiser filmov Hardcore, American Gigolo in Cat People ter scenarist filmov The Yakuza, Taxi Driver, Raging Bull in The Last Temptation of Christ, ki me je leta 2002 navdušil s filmom Auto Focus, je nazaj. Nazaj z zelo čudnim filmom, z mešanico holokavst drame, seksualnih perverzij in črne komedije, kjer imajo ljudje težave s svojo identiteto. Kjer so enkrat psi, drugič pa človeška bitja. Za vse je kriv nacist Klein (Willem Dafoe), ki med drugo svetovno vojno zasužnji židovskega zabavljača Adama Steina (Jeff Goldblum), ki mora oponašati njegovega psa. Ki se mora družiti s psom in zabavati svojega gospodarja. To je namreč edini način, da ga ne pošlje v koncentracijsko taborišče. Klein je sadist, perverzni uživač, ki bi lahko igral tudi v filmu Nočni portir in se znašal nad Charlotte Rampling. Da ima Adam Stein posledice tudi po vojni, ko se znajde v umobolnici, je seveda jasno. Da od svoje ljubimke pričakuje, da med seksom laja kot psička, prav tako. Saj veste, povej mi, s kom se družiš, pa ti povem, kdo si. In Adam je pol pes pol človek. Človek s pasjo dušo, pes s človeškimi navadami. Nič čudnega, da prav on pomaga nekemu dečku, ki so ga prav tako vzgajali kot psa. Da prav on razume njegove težave in njegovo bistvo. Čuden film, mestoma zabaven, sicer pa morbiden in dejansko blesav. Se pravi tak, da ne doseže tistega, kar je bil njegov namen. Namesto, da bi šokiral, se zdi gledalcu namreč trapast. Privlečen za lase in nerealen. Tak, da je ob gledanju zares užival le zloglasni Paul Schrader.

Ocena 2 in pol

RUN FATBOY RUN (zda 2007, komedija, režija: David Schwimmer, igrajo: Simon Pegg, Hank Azaria, Thandie Newton)

Zelo simpatičen režijski debi “prijatelja” Davida Schwimmerja.

Simon Pegg, ki je po zaslugi filmov Shaun of the Dead, Hot Fuzz in How to Lose Friends & Alienate People, postal ena večjih fac daleč na okoli, tokrat igra Dennisa Doylea, ki na dan poroke na cedilu pusti svojo nosečo zaročenko Elizabeth (Thandie Newton). Ko si punca čez nekaj let najde novega tipčka, postavnega, premožnega in očarljivega Whita (Hank Azaria), našemu Dennisu seveda ni vseeno, zato gre v akcijo in se odloči, da bo znova osvojil njeno srce. Tudi s pomočjo sodelovanja na dobrodelnem maratonu, kjer bo tekel tudi Whit. Dennis resda ni bajsek iz naslova, toda njegova kondicija je na psu. Tako zelo, da kot varnostnik ne more ujeti niti transvestita, ki ukrade spodnje perilo. Prikupna, zabavna, nekoliko preveč enostavna in vseskozi gledljiva komedija, kjer David Schwimmer pokaže tudi posluh za temnopolte, ki jih kar mrgoli, kar je za take vrste film seveda redkost.

Ocena 3 in pol

CHARLIE BARTLETT (zda 2007, komedija, režija: Jon Poll, igrajo: Anton Yelchin, Robert Downey Jr., Hope Davis, Kat Dennings)

The New Guy + Napoleon Dynamite.

Charlie Bartlett, ki ga igra zelo obetavni Anton Yelchin, junak filmov Terminator Salvation in Star Trek, je malo The New Guy, le da ne pretirava in da se ne gre otročjih štosev, malo pa Napoleon Dynamite, le da glavni junak ni tak čudak, marveč le posebnež, kao luzer, ki se zelo hitro znajde v novem okolju in ujame slavo na svoji šoli. Nič čudnega, ko pa začne prodajati tablete in naštudira vse mogoče psihiatrične finte ter na tak način obrne tudi lokalnega pretepača, ki postane njegov diler. Drugačen film, po svoje zanimiv in izviren, a žal nekoliko preveč resen v zadnji tretjini. Plus izvrstni Robert Downey Jr. v vlogi ravnatelja Gardnerja, ki zgublja živce zavoljo dejstva, ker Charlie peca njegovo hčerko Susan (Kat Dennings). The New Guy je bil, kot sem že povedal, bolj otročji, toda vseeno bolj zabaven, Napoleon Dynamite pa brez dvoma boljši, bolj odštekan in še bolj izviren. Charlie Bartlett ostane nekje vmes, na pol poti do zares dobrega filma.

Ocena 3 in pol

 

3 komentarjev na “Recenzije: Adam Resurrected, Charlie Bartlett, Run Fatboy Run”

  1. cosmopapi pravi:

    Tudi mene je Schrader šokiral s tem filmom. Adam Resurrected sem pogledal že mesece nazaj, s filmom pa si še vedno nisem na jasnem. Pozabil si omenite meni njegove tri najboljše filme – Blue Collar, Mishima in odlični Affliction. Ob teh zgoraj, ki si jih še ti omenil je Adam res velik padec. Še nižji od zadnjega Walkera. Med Charlie Bartlett in Run Fatboy Run, pa bi dal večjo prednost prvemu.

  2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

    Affliction je zelo dober, se strinjam, Mishime še nisem videl, Blue Collar pa ne ni prepričal.

  3. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Trust, Henry’s Crime pravi:

    [...] me je kot režiser prijetno presenetil že leta 2007, ko je serviral simpatično komedijo Run Fatboy Run. Prav zato sem bil v pričakovanju kaj bo pokazal v povsem drugačnem filmu, v zelo resni in [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !