Recenzije: Batman (prvih pet filmov)

24.10.2009 ob 19:15

BATMAN (zda 1989, akcijska avantura, režija: Tim Burton, igrajo: Michael Keaton, Jack Nicholson, Kim Basinger, Billy Dee Williams, Robert Wuhl, Jack Palance, Pat Hingle, Michael Gough, Tracey Walter, Jerry Hall)

Enkratna ekranizacija kultnega stripa, ki pa času kljubuje slabše kot sem mislil.

Prvi Batman je prišel ob pravem času. Superman je bil v penziji, Spider-Mana ni nihče jemal dovolj resno, da bi ga spremenil v film, vsi ostali superjunaki pa so na velikih platnih izgledali kot bedaki. Batman, mešanica Dracule, Shadowa in Zorra, je prišel kot naročen in samo v ZDA butnil neverjetnih 251 milijonov dolarjev. Vsoto, ki je ni vse do Dark Knighta presegel noben drug Batman. In vsoto, ki je iz Tima Burtona naredila super zvezdniškega režiserja, ki si je lahko v drugem Batmanu privoščil vse tisto, o čemer je sanjal pri prvem. In pozor, Jack Nicholson, ki je Jokerja odigral tako zelo uživaško, perverzno, divje in over the top, da smo ga komaj sledili, je v žep pospravil celih 60 milijonov dolarjev in zahteval, da ga v najavno špico napišejo pred Michaela Keatona, ki je glavnega junaka speljal Adamu Westu (prvi Batman iz šestdesetih let), Alecu Baldwinu (zadovoljiti se je moral z Shadowom), Billu Murrayju, Charlieu Sheenu, Tomu Sellecku, Melu Gibsonu (vlogo je moral zavrniti zaradi drugega Smrtonosnega orožja) in Pierceu Brosnanu. Nič manj vroča ni bila borba za Vicki Vale, ki jo je že dobila Sean Young, katera pa si je potem med prizorom jahanja konja polomila nekaj kosti in svojo sanjsko vlogo odstopila Kim Basinger, ki jo je ujela brez napake. No ja, režiser Burton je hotel Michelle Pfeiffer, ki je potem kot veste v drugem delu zablestela kot Catwoman. Stari dobri Jack je daleč za sabo pustil Willema Dafoea, Davida Bowiea, Jamesa Woodsa, Robina Williamsa (ko je že mislil, da bo dobil vlogo, so mu sporočili, da ga je prehitel Jack Nicholson), Johna Lithgowa, Tima Curryja in Rayja Liotto, ki je moral reči ne zaradi snemanja Scorsesejevih Dobrih fantov. Glasbo je kot veste napisal in izvedel Prince, prvotna izbira pa je bil Michael Jackson, ki ni imel časa zaradi koncertne turneje. In Batman je leta 1989 izgledal zelo dobro. Točno tako kot je treba. Kot mojstrovina. Kot film, ki je do konca navdušil staro in mlado ter z vsemi plakati, kipci, revijami in še čem zaslužil skoraj 800 milijonov dolarjev. Netopirji so bili spet v modi. Michael Keaton pa je postal mokri sen vsake ženske, ki je dala kaj nase. Najprej zmedeni, zadržani in egocentrični milijonar Bruce Wayne, potem pa odločni, pogumni in z vsemi žavbami namazani super junak Batman, lastnik skuliranega batmobila, ki se zoperstavi noremu psihopatu Jokerju. Bivšemu zlikovcu Jacku Napierju, ki je padel v radioaktivno snov in se spremenil v zloveščega norca. Dovolj za leto 1989 in še za nekaj let kasneje, malce premalo za novo tisočletje, kjer je filmov o super junakih več kot kdajkoli. Prav imate, Batman danes zgleda malce leseno, nerodno in tako, kot da bi Tim Burton vadil za naslednjega Batmana. Nekoč eden izmed mojih najljubših filmov, opremljen z izvrstno atmosfero, karizmatičnimi sekvencami, ravno pravšnjo mero kiča, z za tiste čase odličnimi posebni efekti in spretno režijo Tima Burtona, ki je bil vrhunska izbira za ekranizacijo tako zelo temačnega junaka.

Ocena: presežek

BATMAN RETURNS (zda 1992, akcijska avantura, režija: Tim Burton, igrajo: Michael Keaton, Michelle Pfeiffer, Danny DeVito, Christopher Walken, Michael Gough, Pat Hingle, Vincent Schiavelli)

Briljantno nadaljevanje, kjer je Tim Burton pokazal prav vse, kar zna.

Prvi Batman je bil vaja, drugi pa je predstava. Zares enkratna predstava režiserja Tima Burtona, ki je imel proste roke. Ki je posnel ravno prav temačno, gotsko, zabavno, srhljivo, dinamično in seksi nadaljevanje, kjer štima čisto vse. Kjer se Batman (Michael Keaton) zoperstavi hinavskemu in zlobnemu Pingvinu (Danny DeVito), siroti brez staršev, ki sklene tajni pakt s podkupljivim županom Maxom Shreckom (Christopher Walken). In tu je seveda Catwoman, od mrtvih prebujena tajnica Selina Kyle, ki jo Michelle Pfeiffer igra tako zelo dobro, prepričljivo in predano, da gledalci čakajo, kdaj jih bo polizala čez ekran. In tu je Pingvinovo podzemno kraljestvo, raj za ljubitelje Edgarja Allana Poeja, ali če hočete, raj za nemške nadrealiste. Raj za ljubitelje filmov z domišljijo. Filmov s perfektno scenografijo in ravno pravšnjo mero skuliranega kiča. Prav imate, Batman Returns ima vse tisto, kar je imel Edvard Škarje, in vse tisto, kar je manjkalo prvemu Batmanu. Vse tisto, kar ga dela za kultno mojstrovino žanra. Za pravljico, ki bo najbolj všeč malce zlobnim otrokom, ki v zgodbicah bratov Grimm navijajo za čarovnice. Namesto Michelle je bila v igri Annette Bening, ki je morala zaradi nosečnosti sleči mačkin kostum. Vlogo si je noro želela tudi Sean Young, toda Tim Burton je ni upošteval. Nekaj podobnega se je zgodilo tudi Madonni, Leni Olin in Susan Sarandon. Za vlogo Pingvina so hoteli Marlona Branda, ki je seveda raje izbral žretje sladoleda in posedanje na domačem fotelju. Skozi sta padla tudi Dustin Hoffman in Christopher Lloyd, De Vita pa je prepričal Jack Nicholson. Brez dvoma najboljša vrnitev vseh časov in najboljši film v celotni seriji.

Ocena: mojstrovina

BATMAN FOREVER (zda 1995, akcijska avantura, režija: Joel Schumacher, igrajo: Val Kilmer, Tommy Lee Jones, Jim Carrey, Nicole Kidman, Chris O’Donnell, Michael Gough, Pat Hingle, Drew Berrymore, Debi Mazar, Rene Auberjonois, Joe Grifasi)

Hud korak nazaj, ki ga seveda uspešno rešujeta Tommy Lee Jones in Jim Carrey.

Tretjemu Batmanu se pozna drug režiser. Večkrat premalo sposobni Joel Schumacher, ki globino, atmosfero ter dramaturgijo neuspešno nadomešča s posebnimi efekti, razkošnimi prizori in nepotrebnimi vragolijami. Tako dobimo le akcijski tobogan in izgubimo prav vse gotske elemente Tima Burtona. Vse tiste enkratne prijeme, ki so dosegli vrhunec v drugem, daleč najboljšem Batmanu. Jasno, tudi Val Kilmer nosi del krivde. Val Kilmer, ki igra zelo medlo, mrtvo, tiho in tako, da se ga skoraj ne vidi. Da se vidi le njegov kostum in njegov batmobile. Nič boljša ni niti Nicole Kidman, psihiatrinja Chase Meridian, ki se zaljubi v oba. V Batmana in v milijonarja Brucea Waynea. Hvala Bogu za Tommyja Leeja Jonesa in Jima Carreyja, ki rešita film. Ki rešita skrpucalo brez repa in glave. Ki v vlogah Two Facea in Riddlerja uživata kot še nikoli. Ki letata, skačeta, se režita in počneta vse tisto, kar nista mogla početi niti v vrtcu, kaj šele za pusta. Brad Dourif, Damon Wayans, Robin Williams, John Malkovich in Mark Hamill so stali v vrsti za Riddlerja. Mel Gibson in Clint Eastwood sta vohala vlogo Two Facea. Alec Baldwin in Johnny Depp sta hotela Batmana. Christian Bale, Matt Damon, Corey Haim, Leonardo DiCaprio in Corey Feldman so želeli Robina. Rene Russo pa je bila po menjavi Michaela Keatona prestara za Vala Kilmerja. Le nadaljevanje, kjer je bil lov na glavne igralce bolj zanimiv od samega filma.

Ocena: nič posebnega

BATMAN & ROBIN (zda 1997, akcijska avantura, režija: Joel Schumacher, igrajo: Arnold Schwarzenegger, George Clooney, Chris O’Donnell, Alicia Silverstone, Uma Thurman, Pat Hingle, Michael Gough, John Glover, Vivica A. Fox, Elle Macpherson, Jeep Swenson)

Film, ki je pokopal franšizo.

Četrti Batman je resda glasen, razkošen, divji, napumpan, energičen, nafilan z izvrstnimi posebnimi efekti in napolnjen s hudo zvezdniško ekipo, toda kaj, ko je površen, bedast, prazen, otročji, bizaren in tak, da nas kljub nenehni akciji močno dolgočasi. Da je četrti Batman, ki je vse do vrnitve leta 2005 pokopal franšizo in idejo o filmu Batman Triumphant, kjer bi morala igrati celo Madonna, v krizi, dokazuje že dejstvo, da se mladi Robin (Chris O’Donnell) med letanjem po zraku dere cawabunga, kar je kot veste zaščitni znak ekipe Teenage Mutant Ninja Turtlesov. Jebat ga, četrti Batman je šminka, kjer George Clooney (Val Kilmer je raje izbral The Sainta, David Duchovny pa je padel skozi) na kostumu nosi bradavičke, že v uvodu pa kamera od blizu ujame vse njegove obline. In tukaj je njegov glavni nasprotnik Mr. Freeze, nori doktor Victor Fries, ki hoče zamrzniti Gotham City in ki ga igra Arnold Schwarzenegger (v igri so bili Hulk Hogan, Sylvester Stallone in Anth0ny Hopkins). Ko rečem igra, žalim tiste, ki zares igrajo. Arnold ga namreč ne igra, Arnold kriči, se pači, pozira in bluzi. Kot Jeep Swenson, ki igra Banea, hrusta Ume Thurman (vlogo so hotele Sharon Stone, Julia Roberts in Demi Moore), nevarne Poison Ivy, mojstrice feromonov, ki skrega Batmana in Robina ter vseskozi fura imidž Mae West. In tukaj je tudi Alicia Silverstone, nečakinja Batmanovega butlerja Alfreda (še vedno Michael Gough), ki postane Batgirl in napove novo atmosfero franšize, ki pa se hvala bogu ni nikoli uresničila. Četrti Batman, kjer spremljevalko Brucea Waynea igra manekenka Elle Macpherson, ima vsega preveč. Je prenapihnjen do konca in naprej. Tudi scenografsko. Tudi v režiji Joela Schumacherja, ki ne bi smel nikoli dobiti režije filmov o Batmanu. Ki je uničil vizijo Tima Burtona in iz Batmana naredil karikaturo ter predmet posmeha. Točno tako, George Clooney ni več Batman, je le pozer, ki Batmana oponaša.

Ocena: izguba časa

BATMAN BEGINS (zda 2005, akcijska pustolovščina, režija: Christopher Nolan, igrajo: Christian Bale, Katie Holmes, Michael Caine, Morgan Freeman, Liam Neeson, Gary Oldman, Cillian Murphy, Rutger Hauer, Tom Wilkinson, Ken Watanabe, Linus Roache)

Nazaj h koreninam.

Gremo nazaj. V leto 1997, ko je Joel Schumacher posnel izredno slabega, neprepričljivega in otročjega Batmana, ki je za vedno uničil sila uspešno franšizo. No ja, ki jo je uničil za celih osem let. Osem dolgih, sušnih in dolgočasnih let, ko je po zraku namesto seksi netopirja letal le suhceni pajek. V vrsti so stali Ashton Kutcher, Guy Pearce, John Cusack, Joshua Jackson, Billy Crudup, Jake Gyllenhaal in David Duchovny, režiser Christopher Nolan, avtor Insomnie in Mementa, pa je izbral Christiana Balea, Ameriškega psiha in tistega nepozabnega dečka iz Spielbergovega Cesarstva sonca. Bradavičke na kostumu so šle, atmosfera, ki jo je leta 1989 prinesel Tim Burton, pa je hvala bogu prišla nazaj. Okej, toda kaj, ko so šli tudi tisti pravi negativci in tisti zares markantni ženski liki, ki sta jih recimo igrali Michelle Pfeiffer in Kim Basinger. Ostal je le Bruce Wayne alias Batman, Umazani Harry v kostumu netopirja, ki se v Gotham Cityju pač bori proti povsem navadnim zlikovcem. Navadnim za Gotham, da se razumemo. Preveč navadnim za film o Batmanu. Za film, na katerega smo čakali osem let. In tukaj je tudi Vojna zvezd, natančneje, njegov učitelj Obi Wan Kenobi, ali če hočete, skrivnostni Ducard (Liam Neeson), prvi mož ninja kulta, ki se ponaša tudi z uničenjem Rima in požigom Londona. Pač film, ki bi moral dati veliko več in ne le dejstvo, da je boljši od zadnjega Batmana iz leta 1997.

Ocena: nič posebnega

In še link do filma The Dark Knight: KLIK

 

27 komentarjev na “Recenzije: Batman (prvih pet filmov)”

 1. kastiljo kastiljo pravi:

  Drugih nebi komentiral, se mi zdi, da si več ali manj zadel z oceno. Sem pa prebral recenzijo od “The Dark Knight” in se ne strinjam z napisanim, sploh pa ne z oceno. Ta film mi je res eden najboljših ever od tistih, ki sem jih gledal (pa sem pogledal res ogromno filmov). Zgodba je napeta od začetka do konca in niti za trenutek ni dolgčas pa čeprav je film precej dolg. Igralci so odlično opravili svojo nalogo, liki so izdelani, dobra zgodba, veliko akcije kaj sploh še hočeš?

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  V oceni sem pojasnil vse. Če povzamem, to ni bil Batman, ampak navadna akcijska kriminalka. Dobra, se strinjam, toda ne za Batmana,ki mora biti tak kot je bil v režiji Tima Burtona. Dodatem razlog za kritiko pa je seveda Christian Bale, ki je katastrofalno slab v tej vlogi. Da o Maggie Gyllenhaal niti ne govorim.

  Sicer pa sem mu dal štirko, kar sploh ni slabo, a ne.

  Da pa je to eden najboljših filmov vseh časov, pa je hudo, hudo pretirano in napihnjeno.

  Moje mnenje pač.

 3. lily pravi:

  Meni sta prva dva Batmana edina prava. Ful sta mi bila všeč in sta me presenetila, ker mi drugače taki filmi niso pri srcu (razen še Spidermana). Tisti s Clooneyjem se mi je pa zdel prenasičen z znanimi imeni, z zoprno Alicio Silverstone, z brezvezno zgodbo, dolgočasen do amena, samo Poison Ivy je vredna ogleda. ;)
  Tile novi pa so res izgubili tisto pravo vsebino Batmana, niso mi več zanimivi zlobneži, problemi … No ja, saj v zadnjem je spet Joker …
  Hvala za zanimvosti, kdo se je še potegoval za vloge. ;)

 4. Knox pravi:

  Se povsem strinjam z oceno drugega dela. Batman Returns je najbolj stripovski, najbolj temačen Batman, ki te fascinira z vsako sceno + over the top predstava Pingvina

  Batman in Robin pa si ne zaslužita ocene, ker to sploh ni film ampak reklama za plastične igračke, ki so jih prodajali na temo filma. Jaz se v trenutku, ko Batman povleče kreditno kartico vstal in odšel. Potem, ko sem film v navalu mazohizma pogledal skupaj z ostalimi v zbirki, ki sem jo kupil zaradi ugodne cene, pa sploh nisem mogel verjeti, da so film dejansko posneli. Slabe šale, posiljena zgodba, ki me je spominjala na Clueless s kostumi na temo Batmana. Še dobro, da je From dusk till dawn prišel leto prej, ker čene si ga ne bi mogel ogledati zaradi “nipl batmana Clooneya”, ki se je potem še hvalil kako je pokopal franšizo. Šala ali ne šala. Ni bilo smešno

  Pri Batman Forever je problem bil, da se Kilmer ni ujel z režiserjem. Je pa tako, da je v vseh Batmanih sam Batman postranskega pomena in ves šov ukradejo negativci

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Lily, mene tudi Poison Ivy ni ne vem kako prepričala. Pač poziraje in zvijanje.

  Knox, no ja, tisto s kartico meni ni bilo tako zelo slabo, saj je na njen pisalo Batman Forever in niti ni tako slab štos. Se pa strinjam, da take finte ne sodijo v franšizo in junaka res spremenijo v karikaturo in parodijo.
  Po moje je bil to edini način, da Clooneyja ne pribijejo na križ, saj se je zavedal, da je posnel res slab film.
  Se strinjam, ja, Batman je vedno nekako v ozadju, v četrtem delu pa je bilo to še bolj opazno, saj je imel kar dva pomagača.

 6. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Twelve, Vampires Suck, The Wronged Man, Zone of the Dead, The Recruit pravi:

  [...] recenzije-batman-prvih-pet-filmov[...]

 7. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: The Last King of Scotland, Superman Returns pravi:

  [...] gospodič El, vrne nazaj in pokaže, da je še vedno najboljši. Kljub temu, da mu štrene mešajo Batman, Spider-Man, Možje X in Fantastični štirje. In novi Superman, ki ga ravno prav elegantno, lepo, [...]

 8. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: The Merchant of Venice, The Adventures of Sharkboy and Lavagirl, Sky High, Goal, Mi nismo andjeli 2, Son of the Mask, Red Eye, Must Love Dogs, Four Brothers, De-Lovely, The Final Cut pravi:

  [...] ko izve, da so ga v šoli porinili med sidekicke, med pomočnike superjunakom, med Robine in ne med Batmane. Zabavna, ravno prav otročja in dovolj simpatična znanstveno fantastična pustolovska komedija, [...]

 9. Simon pravi:

  Iztok si gledal film Harsh Times od Christian Bale? Meni je zelo dober…

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Dober film. Me je pa Bale presenetil tudi v The Machinist in Rescue Dawn, ki sta prav tako vrhunska.

 11. Animirani maraton « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] tudi z rock glasbo, katero na koncu krona še Bad Michaela Jacksona. Pa tudi atmosfera prvega Batmana Tima Burtona je dobra. Glavni zlikovec Megamind (Will Ferrell), ki bi mu lahko rekli tudi Lex [...]

 12. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije pravi:

  [...] boljši. In potem sem zvedel, da bo režiral Joel Schumacher, tisti Joel Schumacher, ki je uničil Batmana. Tretja slaba novica je seveda udarila takrat, ko so mi povedali, da bo Kristino namesto Keire [...]

 13. Andrej pravi:

  Kar se tiče Batmana & Robina bi rad poudaroil, da je pravzaprav le reciklaža tretjega dela, a ne po igralcih, temveč po fintah, scenariju in soundtracku.

  Na primer začetek obeh Batmanov je popolnoma ist. Batman se oblači, pripravlja svoje orožje, pri tem pa ga kamera zajame z vseh strani. Pri štirki je dručačno le to, da zraven kaže še Robina.

  Nato Batman stopi do svojega Batmobilo. Obe sceni popolnoma enak, tudi iz snemalnih kotov.

  Potem se začne akcija, konča pa se s pobegom zlikovca. V trojki pobegne Two-face, v štirki Freeze. Njuno plovilo v obeh delih raznese (v obeh delih je na njem prisoten tudi Batman), oba pa iz njega izkočita in se rešita (v obeh delih).

  Recimo v Gothamskem zaporu v obeh delih okoli resta divjajo zelene strele, glasba je ista.

  V obeh delih se pojavijo enaki stranski, čeprav ne pomembni igralci.

  Recimo tudi konec je isti. V obeh delih vidimo v ozadju Batmanov znak in junake, ki letijo proti ekranu.

  V obeh delih sta negativca dva.

  In še mnogo drugega…

  Joel Schumaher je pravzaprav naredil kopijo tretjega.

 14. Andrej pravi:

  Evo, tegale te pa nisem nikoli vprašal, niti kakšne debate nisem zasledil o tem. Ali te je v četrtem delu kaj motila seksualnost med glavnima likoma? To je bil namreč tudi eden od razlogov, zakaj je film dobil tako brutalno negativne kritike.

 15. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Misliš seksualne konotacije med Batmanom in Robinom? So pisali o tem, se spomnim, kao, da sta preveč gejevska med sabo, če se ne motim. Eh, kaj vem, nisem tega tako zaznal. Taka logika je zame zgrešena, saj bi se jo dalo najti v praktično vseh buddy buddy filmih. Tudi Top Gunu so to veliko očitali pa še bi lahko našteval.

 16. Andrej pravi:

  Jp, točno to. Pa kreditno kartico (din din!) z napisom Batman forever. Meni osebno je bila to zelo kul fora, je pa res,d a so nekateri fani zaradi tega delali samomore. Hehe, pa še zanimivo, na tistih motorističnih dirkah lahko za hipec ujameš tipe iz Peklenske pomoranče.

 17. Andrej pravi:

  Kaj zate leti dalje: DC Comics ali Marvel? Meni DC ugaja bolje, Batman pa je moj naj junak.

 18. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  DC, ker imajo Supermana, ki še vedno ostaja moj top film o superjunakih. Seveda tisti iz sedemdesetih Richarda Donnerja.

 19. IZTOK faking GARTNER » Arhiv Bloga » Ko se zmeša oboževalcem pravi:

  [...] zdaj pridemo do novega Batmana, do Nolanovega tretjega poglavja franšize, ki nosi naslov The Dark Knight Rises in ki se bo v [...]

 20. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: The Dark Knight Rises pravi:

  [...] recenzije-batman-prvih-pet-filmov/ recenzije-the-dark-knight/ nekoc-in-danes-batman/ novi-batman-dela-cudeze/ ko-se-zmesa-obozevalcem/ [...]

 21. klemenix klemenix pravi:

  Te dni sem si ponovno ogledal prve tri Batmane in moram reči, da se strinjam z oceno, da sta prva dva presežka. Je pa zanimivo takoj opaziti, da ju je režiral Tim Burton, saj ponudi podobno atmosfero kot v svojih preostalih filmih. Keaton mi je bil izjemno všeč kot Batman in tudi Joker in Pingvin sta bila odigrana vrhunsko. V drugem delu piko na I postavita še Walken in Pheiferjeva, ki vlogo Catwoman odigra vrhunsko in bo za moje pojme vedno edina Catwoman.
  No, tretji del pa sem gledal po res res dolgem času, tako dolgem, da niti nisem več vedel, za kaj točno gre. In takoj sem videl, zakaj si filma nisem večkrat ogledal. Iskreno moram reči, da gre za gotovo enega slabših filmov, kar sem jih videl. Četudi je tokrat Tim Burton kot producent, jebi ga, Shumacher je naredil skropucalo. Že na začetku me je zmotilo to, da se vedno tihi in odločni Batman zaplete v brezvezen klepet z žensko. Batman ne klepeta, Batman se bojuje, ko je za to potreben, če ga ne potrebujejo je tu Bruce Wayne, ki pa lahko malce poklepeta, če se mu zahoče. Val Klimer mi nekako ne sede kot Batman mimogrede. Tudi Nicole Kidman je odigrala eno najslabših vlog, kar smo jih pri njej videli. Res brezvezen, blesav film, z neumno zgodbo, nepotrebnimi in slabo odigranimi akcijskimi prizori. Vse skupaj pa skušajo rešiti s slabo narejenimi posebnimi efekti. Carrey in Lee Jones svoji vlogi res odigrata solidno, a kaj ko izgleda, kot da sta filmu odveč in bi lahko njunima likoma namenili svoj film.
  Kot sem dejal, tale 3. Batman med top 20 slabih filmov, kar sem jih kdajkoli videl.

 22. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Kaj bi potem šele rekel za štirko :)

 23. klemenix klemenix pravi:

  Iskreno povedano se jo kar bojim pogledati, ker je že trojka tako zelo zelo zanič. Verjetno ne bom gledal. Ni mi jasno, kako lahko po prvih dveh naredijo tako hud korak navzdol. Se pa spomnim, da mi je bla kot mulcu kar kul, a že takrat veliko slabša od prvih dveh, ki sta mi za vedno ostala v spominu.

 24. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  No ja, kot lahko prebereš, meni trojka tako grozno slaba kot tebi ni bila, se pa strinjam, da je grozljiv korak nazaj od prvih dveh. Tu se res vidi kaj lahko filmu naredi slab režiser. Pa Schumacher premore nekaj dobrih filmov v svoji karieri, ampak to, kar je naredil z Batmanom, je res zločinsko.

 25. IZTOK faking GARTNER » » Happy Birthday: Rutger Hauer (69) pravi:

  [...] bolje izkoristiti, mi ne bo nikoli jasno, sem bil pa zelo vesel, ko sem ga po dolgem času ujel v Batman Begins in Sin City, pa seveda v The Rite in Hobo With a Shotgun, tej zelo solidni eksplotaciji, kjer je [...]

 26. IZTOK faking GARTNER » » Recenzija: Big Fish pravi:

  [...] na poti, ki so jo začrtale nepozabne in edinstvene mojstrovine Edward Scissorhands, Beetlejuice in Batman. Na poti, kjer ni bilo prostora za skrpucala Mars Attack, Sleepy Hollow in Planet of the Apes. Na [...]

 27. David pravi:

  Gledal prvi dva filma, Michael Keaton se mi res dopade. Izjemna mi je bila tudi Michelle Pfeifer. Prava mačka. Z veseljem bi pogledal še tretji del v katerem bi morali poleg njiju biti še Danny DeVitto in Jack Nicholson kot pingvin oz. joker. Ne bi smela umreti ampak nadaljevati še nekaj filmov.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !