Recenzije: Genova, Year One, The Education of Charlie Banks

18.10.2009 ob 16:59

GENOVA (anglija 2008, drama, režija: Michael Winterbottom, igrajo: Colin Firth, Catherine Keener, Hope Davis, Willa Holland, Perla Haney-Jardine)

Rutina, ki jo rešuje izvrstna igralska predstava dvanajstletne Perle Haney-Jardine.

Michael Winterbottom, ki me je zares navdušil le s filmoma I Want You in The Claim, tokrat spet servira preveč povprečen film, že videno zgodbo o družini, kjer mati (Hope Davis) umre v prometni nesreči. Kjer se oče (Colin Firth) preseli v drug kraj, no ja, tokrat pač v drugo državo, v Italijo, v prekrasno Genovo, kjer se ljudje cele dneve sproščajo na plaži. Kjer starejšo hčerko (Willa Holland) razganjajo hormoni. In kjer ima največ težav s prebolevanjem mamine smrti mlajša hčerkica (Perla Haney-Jardine), ki se ji prikazuje celo njen duh. Povsem navadna pripoved, kjer se dejansko ne zgodi ničesar. In kjer oče ter njegova prijateljica Catherine Keener ves čas lovita mlajšo hčerkico, ki rada odtava v neznano, kjer išče svojo mamico. Resna družinska drama, ki fura romantično atmosfero in zavoljo tega izpade še bolj slabo.

Ocena: 3/10

YEAR ONE (zda 2009, komedija, režija: Harold Ramis, igrajo: Jack Black, Michael Cera, Oliver Platt, David Cross, Vinnie Jones, Hank Azaria, Christopher Mintz-Plasse, Juno Temple, Olivia Wilde, Xander Berkeley, Horatio Sanz, June Diane Raphael)

Premalo zabavno in na trenutke preveč poceni norčevanje iz biblijskih junakov ter zgodbic.

Harold Ramis, ki ima kot režiser in scenarist za pasom tudi filme Caddyshack, Groundhog Day, National Lampoon’s Vacation, Analyze This, Analyze That, Ghostbusters, Stripes, Meatballs, Animal House in Back to School, je stari maček žanra. Dovolj izkušeni filmar, da bi moral Year One dvigniti na višjo raven in se ne zadovoljiti le s poceni štosi. Ne bom rekel, da nekaj prizorov ni zabavnih in takih, da za trenutek pomislimo, da bomo dobili dobro ter izvirno komedijo, toda kaj, ko se Ramis vse prevečkrat ukvarja s klišeji straniščnih ter najstniško seksualnih fint. In v prvi vrsti je Jack Black, član starodavnega plemena, ki dobi v glavo, da je nekaj posebnega, da je izbranec, kaj vem, morda celo Jezus, se pravi nekdo, ki lahko poje prepovedan sadež in jo mahne iz domače vasi iskat boljše življenje. Da mu ni dolgčas, ga spremlja prijatelj Michael Cera, med potjo pa srečata Abela in Kajna, Abrahama in Izaka ter Egipčane, ki žrtvujejo device in so zasužnjili njuno pleme, kjer sta tudi njuni simpatiji Juno Temple in Olivia Wilde. Da praljudje govorijo angleško, je dodaten minus, da so ženske pod pazduhami kosmate, pa je dobra fora. Kot tudi sekvenca, kjer se Michael Cera poščije na svoj obraz, ko ga ujamejo in obrnejo na glavo, Jack Black pa mu reče, da čuti njegovo bolečino in da se je zanj tudi sam poscal v svojih mislih. Film, ki bi moral biti veliko boljši. In film, ki premalokrat preseže povprečje poceni humorja, kar mu vzame kvaliteto in zamegli tudi morebitno izvirnost.

Ocena: 4/10

THE EDUCATION OF CHARLIE BANKS (zda 2007, drama, režija: Fred Durst, igrajo: Jesse Eisenberg, Jason Ritter, Eva Amuri, Chris Marquette)

Soliden režijski debi Freda Dursta, frontmana skupine Limp Bizkit.

Glede na to, da je tole prvi film nekega režiserja, ki bi lahko posnel veliko večje sranje, ali še bolje, je sploh veliko presenečenje, da je tak film sploh posnel, no ja, da se je sploh začel ukvarjati z režijo, ne bom prestrog in bom pohvalil idejo mladeniča, ki mu življenje zakomplicira prihod nekdanjega delinkventa, s katerim ni imel ravno najboljših izkušenj. To je zgodba o razliki med “piflarji” in “frajerji”, kjer frajerji pretiravajo z nasiljem in preveč eksplozivnimi reakcijami. In zgodba o tem, da punce še vedno padajo na barabe, saj se jim zdijo piflarji, če hočete, “nerdi”, preveč dolgočasni in navadni. In tak piflar je naš Charlie (Jesse Eisenberg), ki ga kličejo celo boržuj. No ja, tak vzdevek mu da problematični in pretirano divji Mick (Jason Ritter), ki se po nekajletni odsotnosti spet pojavi v Chraliejevih študentskih letih. Ne bom rekel, da je Mick slab fant, rekel bom le, da je preveč impulziven in da prevečkrat zaide v težave. In prav Mick je na nek način Charliejev učitelj, ali drugače, prav Mick mu pokaže, da življenje ni pravljica in da samo s piflarijo ne bo prišel nikamor. Po svoje zanimiv in s solidno dramaturgijo opremljen film, ki pa se mu seveda pozna zelen režiser in kar nekaj preveč enostavnih rešitev.

Ocena: 4/10

 

10 komentarjev na “Recenzije: Genova, Year One, The Education of Charlie Banks”

 1. bandit pravi:

  Perla Haney-Jardine je blestela že v kill billu, kjer sem ostal brez sape ob takšni predstavi deklice, ki je bila takrat stara 7 let

  upam, da ne bo še ena propadla otroška zvezdnica

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  A veš, da se je ne spomnim od tam. Koga pa je igrala?

 3. bandit pravi:

  hčerko billa in neveste, blestela je v zadnjih 40 minutah (naj povem da mislim na vol. 2, čeprav jaz na vol 1 in 2 gledam kot na en sam film)

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Moram si še enkrat ogledati to mojstrovino. Malo sem že pozabil.
  Drugače pa je tukaj fenomenalna, ko sredi noči joče za mamico.

 5. Nidurun pravi:

  ne vidim nič fenomenalnega v njenem jokanju za mamico sredi noči. pač joče in ima vizije, kot bi lahko verjetno vsak otrok, ki se ukvarja z igralstvom.
  recimo vloga njene starejše sestre je po mojem ne boljša, ampak zahtevnejša in bolj navdušujoča (ja, kljub 12-im letom tamale).

 6. Nidurun pravi:

  po mojem je pa odlično odigrala del, ki se nanaša na odnos s sestro.

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ne strinjam se, otroci zelo težko igrajo take reči, zato pa ni veliko dobrih otroških igralcev, še posebej v zahtevnih dramskih vlogah. Večkrat izpadejo patetično. To še posebej velja za malce večje otroke, ki se ne morejo kar tako jokati kot manjši, ko jih lahko režiser namerno prestraši, ampak morajo res znati odigrati prizor. Se pa strinjam, daje tudi odnos s sestro odigrala odlično, medtem ko je sestra bolj kot ne pozirala in se mi ni zdela nič posebnega.

 8. klemenix klemenix pravi:

  Year One sem si pa ravno nocoj ogledal. EČeprav gre za malce “posiljeno” komedijo mi je bila nekako všeč. Rešuje jo meni vedno sijajni Jack Black in kopica mladih igralcev za katere menim, da iz njih še nekaj bo.

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tudi meni je Black zelo karizmatičen igralec, toda od tega filma sem vendarle pričakoval nekoliko več. Ne rečem, da nima svojih momentov, a vseeno sem nekoliko razočaran.

 10. » LIFFe 2009: The Bad Lieutenant: Port of Call – New Orleans, Adventureland pravi:

  [...] ki deluje preveč intelektualno, da bi nastopal v Ameriški piti in ki mi je bil okej tudi v filmu The Education of Charlie Banks, je James Brennan, povsem navadni, malo emovski, malo piflarski, malo pa skulirani mladenič, ki [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !