Recenzija: Up

17.10.2009 ob 22:06

zda 2009, risanka, režija: Pete Docter & Bob Peterson, glasovi: Edward Asner, Christopher Plummer, Jordan Nagai, Delroy Lindo, Bob Peterson

Risanka, ki bi veliko bolje učinkovala kot film.

Up, kjer me je zgodba spomnila na filma The Straight Story in Harry and Tonto, se pravi na štorijo starčka, ki gre na poslednje potovanje, na poslednje lovljenje sanj, se začne kot zelo lepa in očarljiva risanka. Kot resna drama, kjer ni prostora za otročje finte in tematiko, kjer bi uživali osnovnošolci. Torej kot animacija, ki bi jo veliko raje gledal kot film. To je zgodba o starčku Carlu Fredriksenu (govori ga skoraj osemdesetletni in na pol kultni Edward Asner), ki mu umre dolgoletna partnerka, s katero sta se zaljubila že kot otroka in ves čas sanjala o potovanju v Južno Ameriko, v Paradise Falls, v pozabljeno deželo, ali še bolje, v Lost Horizon, ki ga je že v tridesetih naslikal nepozabni Frank Capra. Uvodni prizori so čarobni, intimni in zares krasni. Podobni risanki Wall-E, podobni atmosferi filmov The Straight Story in Harry and Tonto. Potem gre žal vse narobe, potem se vse skupaj spremeni v kopiranje filma Danny Deckchair, kjer je z baloni letal Rhys Ifans, ali če hočete, filma Space Cowboys, kjer so se v zrak ravno tako podali starčki. To vendarle še ni tako zelo narobe, saj gospod Fredricksen, ki so ga naredili kot mešanico Spenceryja Tracyja in Walterja Matthaua, čeprav sem jaz v njem videl Jamesa Cagneyja in Karla Maldena, še vedno ohranja čarobnost iz uvoda in tudi v duetu s sicer malce zoprnim fantom Russellom (Jordan Nagai) deluje povsem suvereno in ne preveč otročje, pa četudi se na potovanje poda z letečo hišo, ki jo v zraku držijo baloni. Resne težave se pojavijo, ko prideta na cilj, v Paradise Falls, kjer ju pričaka legendarni pustolovec Charles Muntz (Christopher Plummer), sicer Fredricksenov otroški junak in idol. Pa ne zato, ker prideta tja, v to pravljično deželo, marveč zato, ker tam živijo govoreči psi, ki znajo letati tudi z letali in se igrati Pearl Harbor. Točno tako, govoreči psi, ki letajo z letali, v tako očarljivo risanko ne sodijo. Take otročarije tako risanko popolnoma uničijo, da postane le še en projekt z govorečimi živalmi, le še en kliše, kjer se odlično znajde tudi orjaški ptič, ki bi ga bile vesele risanke Ice Age in Madagascar. In ta ptič deluje kot Jar Jar Binks, kot lik, ki so ga zasovražili celo največji fani Vojne zvezd. Še posebej, ko se oglaša s vojim zoprnim krikom, ki bi šel na živce tudi Harryja Potterju, ki je imel prav tako podobnega ptiča. Morda sem storil napako, da sem po uvodnih sekvencah pričakoval zares lepo in kvaliteteno risanko, saj sem namesto tega nato dobil klišeje, otročarije in sekvence, ki so mi pokvarile užitek.  

Ocena 3 in pol

 

6 komentarjev na “Recenzija: Up”

 1. Tina M Tina M pravi:

  To risanko vsi zelo hvalijo in povsod ima odlično visoke ocene, meni pa je bila všeč le do tam, ko se pojavijo govoreči psi. Tako kot si zapisal tudi ti v oceni.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tudi jaz ne razumem vse te hvale, saj ni tako dobra kot bi morala biti. Kot sem rekel, uničijo jo pretirane otročarije, ki v tako lepo in očarljivo zgodbo ne sodijo. Vsaj po moje in vidim da tudi po tvoje ne.

 3. Urška B. pravi:

  lol. ena izmed najbolj prisrčnih risank ever. ti ji daš pa tri pa pol oceno. LOL.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Veliko risank je veliko bolj prisrčnih, že če se spomnim samo lanskega leta, sta to tudi Bolt in Wall-E. Razlogi zakaj tri in pol pa so jasni in sem jih povedal v oceni.

  Mene osebno je recimo veliko bolj navdušil G-Force.

 5. Maco pravi:

  Scenarij se preveč razhaja, kot da se ne bi mogli odločiti, ali bi radi posneli film za odrasle ali risanko za otroke. Ko se izkaže, da govoreči psi lahko počnejo precej več, kot le govorijo, se to ne ujema več z duhom pripovedi.
  Po prvem ogledu me ni očaral niti “Pošasti iz omare”, pa se mi je z leti bolj prikupil, mogoče se mi bo tudi “V višave”.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Meni so bile Pošasti iz omare takoj všeč, za Up pa vem, da mi ne bo. Niti ga nimam namena še enkrat gledati. Je točno tak kot si zapisa.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !