Filmska primerjava: The Taking of Pelham 123

15.10.2009 ob 19:56

THE TAKING OF PELHAM 123 (zda 2009, akcijski triler, režija: Tony Scott, igrajo: Denzel Washington, John Travolta, Luis Guzman, John Turturro, James Gandolfini)

Tehnično dovršena, a zelo površna in dramaturško uboga reciklaža izvirnika iz leta 1974.

Originalni Pelham, ki ga je leta 1974 posnel Joseph Sargent, je bil čisti kult in eden najboljših filmov iz sedemdesetih. Rimejk je čisti popkorn in eden tistih filmov, ki jih bomo pozabili že med gledanjem. Zelo površna in scenaristično uboga zgodba o ugrabitvi vlaka, ki ostane tudi za akcijo Under Siege 2. Dialogi, ki si jih izmenjujeta Denzel Washington, železniški kontrolor Walter Garber, in John Travolta, mastermind operacije, ki bo prinesla deset milijonov dolarjev, so tako zelo poceni in dolgočasni, da gledalec gleda na uro in komaj čaka, kdaj bo Travolta spet ustrelil kakega talca. Tale rimejek je pravzaprav žalitev za original, zato si ne bi smel privoščiti istega naslova. Rutina in sramota za igralsko ekipo ter režiserja, ki je zadnja leta itak le še obrtnik in ne več filmar, ki bi si želel kak presežek.

Ocena: 4/10

THE TAKING OF PELHAM ONE TWO THREE (zda 1974, kriminalna triler komedija, režija: Joseph Sargent, igrajo: Walter Matthau, Robert Shaw, Hector Elizondo, Martin Balsam, Earl Hindman, Julius Harris, James Broderick, Dick O’Neill, Lee Wallace, Tom Pedi, Beatrice Winde)

Na zdravje: film, brez katerega ne bi Quentin Tarantino nikdar mojstrovine Reservoir Dogs.

Gospod Blue (Robert Shaw), brezkompromisni, hladni in odločni mastermind sila drznega načrta, gospod Green (Martin Balsam), prehlajeni upokojenec, in Gospod Grey (Hector Elizondo), zaletavi, neumni in vase zagledani amater. Premetena trojka roparjev, ki ugrabijo vlak podzemne železnice Pelham in zahtevajo milijon dolarjev v majhnih bankovcih. Na sledi jim je satirično cinični policist Garber (Walter Matthau), vodja varnosti železniške centrale, kar je dobro, saj celo mestna policija nima pojma, kaj naj stori. Ugrabljeni potniki, med katerimi najdemo cipo, zvodnika, mamico, dva otroka, pijanca in Mehičanko, se pravi esenco newyorških ulic, so na robu živčnega zloma, vlak drvi 110 kilometrov na uro, policist Garber tuhta rešitev, Gospod Blue pa že šteje denarce in zaključuje svoj briljantni načrt.  Izredno napeta, vseskozi zabavna, dinamična in zares prava kriminalka, ki ji čas ne more do živega.

Ocena: 9/10

Kot je razvidno iz obeh recenzij, je original veliko boljši od rimejka. Tudi zavoljo komičnih dodatkov in izjemne igre Walterja Matthaua. Medtem, ko se rimejk seveda ponaša z boljšo tehnično izvedno, ga original preseže po atmosferi, dramaturgiji in tempu, ki je tako zelo dober, da mu komaj sledimo. Original ima karizmo, rimejk pa nima praktično ničesar.  Original je kultna roba, rimejk pa žali original. Še en dokaz, kako super filme so snemali v sedemdesetih in kako zelo slabe snemajo danes.

 

7 komentarjev na “Filmska primerjava: The Taking of Pelham 123”

 1. Vidmar pravi:

  Meni se je zdel pa kar v redu. Verjetno tudi zato, ker nisem gledal originala. Ni pa nič kaj posebnega oz. si ga najverjetneje ne bom zapomnil.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Slab je tudi brez originala. Taka ekipa bi morala posneti veliko boljši film, tole pa je čist rutina.

 3. bandit pravi:

  ta nov proti originalu nima šans

  sploh ne vem, zakaj bi šel narediti remake dobrega filma

  zdaj res samo še čakam na remake casablance, citizen kana, gone with the wind itd.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Gone With Wind je dobil neke vrste rimejk, no ja nadaljevanje v tv seriji Scarlett, kjer sta bila Rhett in Scarlett Timothy Dalton ter Joanne Whalley. Če sem iskren, stvar ni bila tako hudo slaba kot sem pričakoval. Le navaditi se je bilo treba. Kevin Costner je hotel posneti rimejk Bena Hurja, pa mu ni ratalo. Gladiator pa je bil v bistvu rimejk filma Fall of the Roman Empire. Se pa strinjam, da si za res dobre ne bi smeli privoščiti rimejka, še posebej, če gre za stare klasike. Le spomni se Van Santovega Psiha, bedna fora, beden eksperiment. No ja, Hollywood zadnja leta itak samo rimejke dela, predvsem grozljivk, zato je jasno, da so zdaj na vrsto prišli tudi ostali filmi. Meni ni panika, da je rimejk, meni je panike, da je zanič rimejk. Je pa res, da Pelham vendarle ni Casablanca in Kane, čeprav je hudičevo dober. Bi me bolj strgalo, če bi kak bedak recimo posnel rimejk Botra.

 5. bandit pravi:

  rimejka psiha pa sploh ne kapiram, saj je vse od scen do dialogov identično originalu :\

 6. bandit pravi:

  edit: scenografije ne scen

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  To je bil namen, pač poklon in eksperiment, a vsaj zame je izpadel totalno idiotsko in žaljivo za original.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !