Recenzija: Slovenka

14.10.2009 ob 00:38

slovenija 2009, drama, režija: Damjan Kozole, igrajo: Nina Ivanišin, Peter Musevski, Primož Pirnat, Uroš Furst, Primož Petkovšek, Ivo Godnič, Aleš Valič, Aljoša Kovačič, Dejan Spasić, Valter Dragan, Minca Lorenci

Zgodba, ki se lahko zgodi le na filmu.

Tako je, zgodba Slovenke je tako zelo nerealna in privlečena za lase, da glava peče. Poglejte, glavna junakinja Aleksandra (Nina Ivanišin), ki se okoli predstavlja kot Tina, oče (Peter Musevski) pa jo kliče Saška, se v prostitucijo poda zavoljo dejstva, da si plačuje 800 evrov vredno stanovanje. Jp, punca je vzela hipotekarni kredit, da lahko živi kot lord sredi Ljubljane, da lahko plača 800 evrov na mesec, pa se pač začne prodajati. In pozor, oče ji daje 200 evrov za najemnino, zraven doda še kak evro viška, bivšemu tipu (Uroš Furst) pa je dolžna lepo vsoto denarja. Toda ne, ona si raje omisli drago stanovanje in se poda v prostitucijo. Tega ne kupim, to se mi zdi znanstvena fantastika. Zaradi tega se punca, ki je poleg tega še študentka, kar pomeni, da ni še ničesar zavozila, ne bi podala v prostitucijo. In pazite to, svojemu profesorju (Aleš Valič) se zlaže, da je imela tumor, v banki, kjer seveda ne more plačati dolgov, pa prijavi, da oče boleha za tumorjem. Res je, Aleksandra je bejba, s katero ne moremo simpatizirati. In bejba, ki se nam ne smili niti takrat, ko jo začneta izsiljevati dva nepridiprava. Hudiča, niti takrat, ko jo v šah stisne očetov prijatelj Zdravc (Primož Pirnat). Aleksandra je punca, ki moške izkorišča za svoje namene. In punca, ki si zasluži vse, kar se ji zgodi. Če je bil namen filma, da bi glavno junakinjo videli kot žrtev in da bi se nam zasmilila, ta namen ni dosežen. Niti malo, pa četudi gre za dekle, ki se poda v prostitucijo in seveda trpi tudi s svojimi nič kaj privlačnimi strankami, kjer jo nek tip (Valter Dragan) otipava celo z gumijastimi rokavicami. Če pozabimo hudo napako v za lase privlečeni zgodbi, se pravi v bedastih razlogih za prodajanje telesa, pa vendarle dobimo povsem soliden in dramaturško prepričljiv slovenski film, ki tu in tam malo pošepa v preveč statični igri Nine Ivanišin in v nekaterih nekoliko naivnih sekvencah, ki jih lahko imenujemo tudi mašila, da se pač ujame celovečerno minutažo. In potem pridemo do Petra Musevskega, ki spet igra fenomenalno. Ki vsem ostalim pokaže, kako se mora igrati v slovenskem filmu. Prav Musevski namreč igra v filmu, vsi ostali pa v gledališču. Slovenka je film, od katerega sem pričakoval več in film, ki se bo zelo hitro izgubil v seznamu neštetih slovenskih filmov, ki niso znali ujeti presežka.

Ocena 3

foto: Janez Stucin in Željko Stevanić

 

34 komentarjev na “Recenzija: Slovenka”

 1. toro pirat pravi:

  kje je kak torent?

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Spominjaš me na stavek glavne junakinje, ki na povabilo v kino odvrne: “A to še kdo počne?”

 3. toro pirat pravi:

  pa še prav ima.

 4. STELA pravi:

  jaz sem pa slišala, da se tuji režiserji zanimajo za glavno igralko in da jim tud film ni slab…stvar okusa.
  kakor pa ti opisuješ zadevo se mi pa zdi, da je tipično slovenski film – torej kr neki

 5. Sandra pravi:

  Peter Musevski igra res fenomenalno. Samo da on v bistvu ne igra. Je moj sosed in vem, da ga večino časa pije z zgubami v sosednjem Merkatorjevem bifeju. Ko pa vidi, da si ga prepoznal, ga je sram in povesi pogled. Sicer mi je film bil všeč, ker te vleče iz prizora v prizor. In tipično slovensko zamorjena atmosfera mu prav paše. Taki smo, kaj čmo. Pri nas se snemajo zamorjeni filmi. Razen Đurota, on dela smešne filme, tudi če govorijo o tragičnih stvareh. Druga kultura.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Toro, nima, saj v kino hodi ogromno ljudi, pa tudi kolega ji odvrne, da tudi oni to še vedno počnejo in jo v kino dejansko povabi. No ja, res pa je, da ona potem med filmom zaspi.

  Stela, tudi jaz sem slišal, da jo hvalijo, kaj vem morda zaradi tega, ker ne razumejo jezika in se jim zdi dobra njena obrazna mimika. Saj ni slaba, a za moj okus je preveč statična.

  Sandra, tega nisem vedel, mi je pa čudno, če to počne, no ja, očitno v slovenskem filmu res ni denarja, kar je sramota za takega igralca. Če bi živel v Ameriki, bi se kopal v denarju in imel že nekaj oskarjev.
  Atmosfera ni problem, me ni motila, navsezadnje ni komedija, a ne, panika je v tem, kar sem omenil v oceni.

 7. Tina M Tina M pravi:

  Lahko pa razumeš tudi tako, da je edini način, da mlad človek pride do stanovanja v Sloveniji, tole :) če nima nobene pomoči. Ta zgodba je res možna le v filmu, ker je fikcija tudi to, da bi študent dobil tak kredit.
  Drugače pa… kaj vem, no… se kar strinjam s tvojo oceno.

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  To pa je tudi res, a sam ga nisem tako razumel, čeprav zdaj razmišljam, da bi ga lahko, glede na napis iz začetka, da je Slovenija zdaj v EU, se pravi, evo, zdaj pa smo ga zajebali. Pa malce pretirane so se mi zdele tudi nenehne sirene policije sredi Ljubljane.
  Kredit pa, hm, očitno je šla v posteljo s kakim šefom, saj ko jo uslužbenka vpraša, kako je dobila dovoljenje, jo pogleda, pa reče, da če je to zdaj važno.
  Glede pomoči, saj jo je imela, vsaj oči ji je deval za najemnino, pa še pridna študentka je bila vsaj v startu, kar pomeni, da bi lahko še malo počakala.
  Pa tudi na zelo prestižni lokaciji si je omislila stanovanje, kar je še dodaten razlog za mojo dvome v zvezi s samo zgodbo.

 9. Tina M Tina M pravi:

  Aja, no… pa še ena zadeva, ki je ujela mojo pozornost… to njeno spodnje perilo, ki je izgledalo kot iz babičine omare. Če je imela denar za stanovanje in svetilke in cigarete in nevemkaj, bi lahko dali malo pozornosti tudi na to, kako se ona obleče za te zmenke. Kaj vem, no… seks za denar in takšne gate mi ne grejo ravno skupaj, ampak verjetno so želeli poudariti, kako mlada je v primerjavi z njenimi strankami in taka jajca :)

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Na to nisem bil ne vem kako pozoren, je pa res, da tudi make up in obleka nista bila pretirana, kar pomeni, da je k strankam hodila kot povsem navadna punca. Morda tudi zato, ker je ona hodila k njim in bi bila sumljiva, če bi se zrihtala preveč vpadljivo.

  Je pa res, da so bile stranke večinoma zelo neatraktivne, da ne rečem stare in grde, kao kontrast proti njej, ki je pač mlada, kar je po moje še en kliše, ki ne drži povsem.

 11. t-h-o-r pravi:

  kaj je največja žalost: za to so menda porabili 500.000€

  ahahah

  ampak, glavno je, da v filmu o prostitutki ne vidimo fuka yeah in da so za 30minutni film materiala razvlekli v celovečerec yeah

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  No ja, ne bom rekel, da se filmu ne pozna dovolj dober proračun, glede “videza” niti ni slab. Zamerim mu te bedarije v sami zgodbi.

  Glede seksa, en je v prve pol ure, potem pa je pač le nakazan. Očitno to ni bil namen filma, saj je zgodba bolj kompleksne narave, tudi v dodani štoriji o očetovi vrnitvi na glasbene odre.

  In le pomisli, oče ji da denar, za katerega res gara, ona pa se preserava s stanovanjem za 800 evrov in “ubožica” pade v prostitucijo.

  Ej, res me zanima, če se je punca komu smilila in če je vse skupaj videl drugače od mene.

 13. Vanja pravi:

  saj poanta verjetno ni v tem, da bi se protagnonistka zasmilila komu.
  Jaz sem videla samo en en prizor in je bil za lase privlečen in beden..in me film ne zanima. Glede razlogov za prostituiranje, ki se ti zdijo tako neverjetni, pa bi ti prav rada odprla oči. Ko sem bila v Tokiju pred leti, se je ogromno govorilo o school girls (srednja šola), ki so se prostituirale s starejšimi moškimi zato, da so kupovale dizajnerske oblekice, torbice in ure. In to deklice iz povsem normalno premožnih družin srednjega razreda. Tako, da je stanovanje še čisto “nobel cause”.

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Slovenija ni Tokio, tega ne kupim.

 15. jelzett pravi:

  In Celje ni Ljubljana, razprodaja :D

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Prav zato, ker ni, ne verjamem, da vsak dan desetkrat na dan skozi Ljubljano pelje policijska sirena.

  Sicer pa, je tej bejbi tako težko bilo preseliti se kam, kjer so stanovanja cenejša?

 17. jelzett pravi:

  Če bi živel kje v Mostah, bi sireno slišal vsakih 10 minut, ne le 10x na dan.

 18. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Okej, kupim. Kaj pa razlog za prostitucijo?

 19. jelzett pravi:

  Ti je že Vanja pojasnila.

 20. Vanja pravi:

  Na lokaciji kjer je bil film sneman, slišiš zavijanje siren neprestano. Tudi zato, ker je klinični precej blizu, sem tam blizu živela več kot tri leta.
  lj ni tokijo, vendar je svet globalna vas in “principi” so pvosod isti. sem na lastne oči videla kako so se 18. in 19. letnice ponujale nekemu poslovnežu dvomljivega slovesa, ki je neprestano v medijih in v svojih krepkih 50h.

 21. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ne poznaš njihove zgodbe in ne veš zakaj so to počele. Da bi zaradi tega, ker morajo plačat 800 evrov za stanovanje, ne kupim. Kakor tudi ne, da je vzela kredit, verjetno za kakih 20 ali 30 let, se pravi, da bi morala meti vsak mesec 800 in da bi morala biti kurba zelo, zelo dolgo. Eh, za lase privlečeno, totalno.
  Kot tudi to, da bi ji tako zrihtani dajali 200 evrov za en seks.

 22. Vanja pravi:

  pa saj 200 evrov za en seks ni tako veliko. v amsterdamu sicer tiste najboljše za hitrega zaračunajo 100 evrov ampak high class prostitutke zaslužijo tudi veliko več. sicer pa ne vem kako je s temi stvarmi v Sloveniji.

 23. Vanja pravi:

  aja zakaj so to počele? verjetno zato, kerje slaven in bogat, pa bi rade tudi one malo tega.

 24. Maja pravi:

  No,vsaj za ta slovenski film sem mislila da bo dober,ampak je očitno polomija kot vsi drugi.
  Študentka ki živi v 800 evrov dragem stanovanju,to je nerealno.
  Še jst v študentskem domu plačam 85 evrov z subvencijo.
  Čeprav se mi je na začetku zdela zgodba dokaj resnična z njenimi družinskimi težavami in to prikrito prostitucijo.

 25. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Vanja, meni se oni ni zdela high class, še posebej ne po cotah, tudi to mi je bilo privlečeno za lase. Če se ne motim pa so cene okoli 50 evrov pri nas.

  Maja, ne vem kaj so razmišljali, res ne, saj bi lahko bil film povsem okej.

 26. Tomo pravi:

  je hotel režiser povedat da so slovanke najbolj iskane prodajalke ljubezni poleg romunk in temnopoltih južnoameričank?

 27. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Očitno. A po drugi strani očitno ne, saj ji posel ni ravno cvetel, saj ni mogla mesečno nabrati 800 evrov, pa četudi je imela ceno 200 evrov.

 28. Trak pravi:

  sirene tulijo v filmu zato ker naj bi to ponazarjalo vzdušje centra masta ljubljana v času eu precedovanja slovenije. kot mescan zivec v strogem centru mesta potrjujem da je bilo tako, sicer pa je to film in s tem ekranizirana vizija avtorja ki je film zrežiral.
  zakaj bi pa morali imeti racionalen odgovor prav za vsako sekvenco ki jo gledate v filmih.

 29. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ni potreben racionalen odgovor za prav vsako sekvenco, toda film je drama, realna drama, kar pomeni, da se gledalec vendarle vpraša o smislu nekaterih delov zgodbe. Ne vseh, nekaterih, kjer je res bedasto, pa vsekakor.

 30. paucstadt paucstadt pravi:

  Tudi tega ravno pogledal, v paketi s 9.06 :D Boljši, a še vedno daleč od povprečja.

 31. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzija: Piran-Pirano pravi:

  [...] tokrat začuda ostane oblečena, žal pa se njena kreacija ne uspe zliti z likom, ki ga igra. Kot v Slovenki ostane zunaj filma, če veste kaj mislim. Je pa zato Moamer Kasumović, ki igra mladega [...]

 32. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzija: Gremo mi po svoje pravi:

  [...] od večine ostalih pretenciozno dolgočasnih pizdarij kot sta bila nazadnje recimo Piran-Pirano in Slovenka. Ne bom rekel, da je Gremo mi po svoje najboljši slovenski mladinski film, saj ima kar nekaj [...]

 33. Katarina Čas gre v Hollywood? « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] Tina Gorenjak v Stereotipu. No ja, glede na to, da Američani hvalijo tudi Nino Ivanišin v filmu Slovenka, je čisto mogoče, da res nimajo pojma, da Katarina Čas resnično ne zna igrati. Lahko, da se [...]

 34. Recenzija: Neka ostane medju nama « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] Bracov brat Nikola (Miki Manojlović) med drugim seksa tudi z Nino Ivanišin, junakinjo Kozoletove Slovenke. Da je poročen in da ženo vara tudi z apotekarko, ki ji je naredil celo otroka, seveda ni treba [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !