Recenzije: Dance Flick, Notorious

13.10.2009 ob 15:50

DANCE FLICK (zda 2009, komedija, režija: Damien Dante Wayans, igrajo: Shoshana Bush, Damon Wayans Jr., Essence Atkins, Amy Sedaris, Chris Elliott, Shawn Wayans, Marlon Wayans, Keenen Ivory Wayans)

Invazija bratov Wayans.

Da je bratov Wayans kot listja in trave že veste, da jih je po novem še več in da so še bolj poceni, pa vam bo pokazal Dance Flick, zelo slaba parodija številnih plesnih filmov, ki so zadnja leta igrali v naših kinih. Prav zato je norčevanje iz filmov Jessice Simpson tako zelo bedno. Tale film in večina filmov, kjer nastopajo bratje Wayans, je namreč na isti ali na še nižji stopnji kot filmi Jessice Simpson. In tu so pač predelave filmov High School Musical, You Got Served, Flashdance in recimo Save the Last Dance. Pa tudi nekaj Little Miss Sunshine, Ray, Blades of Glory, Twilight in recimo Edward Scissorhandsa se najde zraven. Pač tipična poceni parodija, še en dokaz, da je žanr v totalnem kurcu in da so časi dobrih parodij že zdavnaj mimo. In potem pridemo do finte z orkestrom, ki igra v živo, do finte, ki sta jo že v sedemdesetih uporabljala Mel Brooks in Woody Allen. To je žaljivo, tako zelo, da bi moralo biti kaznivo. Tako kot parodije Jasona Friedberga in Aarona Seltzerja, ki so še slabše in ki res ne znajo drugega kot kopirati prizore iz filmov. Prav zato Dance Flicku dajem dvojko namesto enke.

Ocena 2

NOTORIOUS (zda 2009, drama, režija: George Tillman Jr., igrajo: Jamal Woolard, Angela Bassett, Derek Luke, Marl John Jefferies, Naturi Naughton, Antonique Smith, Anthony Mackie, Christopher Jordan Wallace)

Izvrstna biografija raperja Notoriousa B.I.G.ja.

Tale film je nameraval že pred leti posneti Sylvester Stallone, ki je kasneje izpadel iz igre in delo prepustil nigerjem. Ekipi, ki se na tematiko seveda spozna veliko bolje in ki je ustvarila film, zaradi katerega se kultni Biggie Smalls (najprej resnični Biggiejev sin Christopher Jordan Wallace, nato Jamal Woolard) ne bo obračal v grobu. In tu so vsi običajni osumljenci, ki so tako ali drugače vplivali na njegov lajf. Tu je njegov mentor Puff Daddy (Derek Luke), njegova žena Faith Evans (Antonique Smith), njegova varovanka in ljubica Lil’ Kim (Naturi Naughton), njegov kolega Lil Cease (Marc John Jefferies), njegova mama Voletta Wallace (Angela Bassett) in seveda njegov tekmec 2Pac (Anthony Mackie), s katerim sta bila sprva zelo dobra prijatelja, nato pa sta zaradi nesrečnega spleta okoliščin in nesporazuma začela tisto usodno vojno med west in east coastom. Dobro narejena, dinamična, sočna, avtohtona in prepričljiva glasbena biografija, ki odleti nad Rayja, Walk the Line in seveda nad porazno slabi Get Rich of Die Tryin’, biografijo 50 Centa, ki jo je leta 2005 posnel Jim Sheridan. Super muska, karizmatične igralske kreacije in zajetje vsega, kar je bilo pomembnega v življenju tega obetavnega in čedalje bolj vplivnega ter popularnega raperja, ki so ga, kot veste, leta 1997, pri vsega petindvajsetih letih, pokosili streli drive byja. Predvsem za ljubitelje in poznavalce hip hop kulture, pa tudi za tiste, ki za Biggieja Smallsa še niso slišali.

Ocena 4 in pol

 

3 komentarjev na “Recenzije: Dance Flick, Notorious”

 1. vetervlaseh vetervlaseh pravi:

  mja no… lihk za 4 in pol Biggy pomoje ni… ker malo ga pa le pokaže prehudega… najhujši gangsta, najhujši raper,… una scena ko kadi cigaro in se šteje denar,… jaz osebno bi mu dal eno oceno manj, ker je še vedno zelo gledljiv in tudi dober film, ki mi je rahlo povrnil zanimanje za rap :D pa tudi s tistim east-west side sranjem se pomoje ok. pokrije… nič ni preveč na strani od nobenega
  oh, biggie, bigge can’t you see, sometimes your words just hypnotize me ;)

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hm, jaz pa mislim, da ga prikaže povsem takega kot je bil. In nisem opazil, da bi ga imel za najhujšega in ne vem kaj, pač prebil se je iz geta med milijonarje, to je to.

  Je pa res, da je to moja scena in da mi je bil morda zaradi tega še bolj všeč. Po drugi strani pa tudi to ne drži povsem, saj sem dal mnogim črnskim filmov zelo nizke ocene, ker so bili zanič, pa četudi so v njih recimo igrali moji naj raperji.

  Tale se mi zdi res dober in živ, tak, da mu verjamem in da mi je minil v petih minutah.

  Se pa strinjam, da bi moral morda res dati 4 in da je 4 in pol preveč, a naj mu bo, bil mi je res kul.

 3. IZTOK faking GARTNER » Arhiv Bloga » Ko se zmeša oboževalcem pravi:

  [...] eno. In ko folk nima pojma, kaj je film, kaj pa resnično življenje. Kot pri raperjih TuPacu in Biggyju, ki sta zamešala musko in resniči [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !