Recenzije: Alpha Dog, Freedomland, Tenacious d

11.10.2009 ob 20:37

ALPHA DOG (zda 2006, kriminalna drama, režija: Nick Cassavetes, igrajo: Emile Hirsch, Justin Timberlake, Ben Foster, Anton Yelchin, Bruce Willis, Sharon Stone, Shawn Hatosy, Harry Dean Stanton)

Površna najstniška kriminalka.

Nick Cassavetes, sicer sin kultnega Johna Cassavetesa, me je leta 1997 močno navdušil s filmom She’s So Lovely, zato sem bil zelo razočaran, da je nato posnel filma John Q in The Notebook, ki se mi nista zdela čisto nič posebnega. Z Alpha Dog je enako. Zgleda kot film režiserja, ki je obetal in potem pač padel med navadne filme brez presežka. Ne bom rekel, da zgodba skupine najstnikov, ki se igrajo s pištolami, ni kompleksna in dobro zastavljena, toda kaj, ko ji manjkata boljša dramaturgija in veliko boljše igralske kreacije, ki bi gledalca pošteno premaknile s sedežev. Čeprav zgodba poteka hitro, ostro in naspidirano, se gledalec dolgočasi in ga pravzaprav ne zanima kaj se bo zgodilo z glavnimi junaki. Z nič hudega slutečim Zackom (Anton Yelchin), ki ga zaradi zamere z njegovim divjim bratom Jakeom (Ben Foster) ugrabijo Johnny (Emile Hirsch), Frankie (Justin Timberlake) in Elvis (Shawn Hatosy), povzpetni preprodajalci mamil, ki želijo leteti daleč. Klišejska najstniška kriminalka, no ja, kriminalka o najstnikih, kjer šov presenetljivo ukradeta Bruce Willis in Sharon Stone, ki igrata starše glavnih junakov.

Ocena 3

FREEDOMLAND (zda 2006, drama, režija: Joe Roth, igrajo: Samuel L. Jackson, Julianne Moore, Edie Falco, Ron Eldard, William Forsythe, Anthony Mackie, LaTanya Richardson)

Še en ugrabljen otrok.

Takšnih in drugačnih filmov o ugrabljenih otrocih imam vrh glave, skoraj tako kot filmov o serijskih morilcih, tečnih otrocih in govorečih živalih.Še posebej, če so tako zelo povprečni, klišejski in predvidljivi kot je Freedomland, kjer tudi Samuel L. Jackson in Julianne Moore zgledata zelo neprepričljivo, celo zoprno. Jp, Jackson je policist, ki išče otroka, Julianne pa je mami, ki so ji otroka ugrabili. Da so zraven še rasni nemiri, ne pomaga, ampak škoduje, da je film režiral zloglasni producent Joe Roth, ki se tu in tam loti režije, pa prav tako ni nič posebnega. Pač film, ki ga boste pozabili minutko po ogledu.

Ocena 2 in pol

TENACIOUS D IN THE PICK OF DESTINY (zda 2006, glasbena komedija, režija: Liam Lynch, igrajo: Jack Black, Kyle Gass, Ben Stiller, Meat Loaf, Tim Robbins, Colin Hanks, Amy Adams, John C. Reilly, David Grohl)

Zelo zabavna, ravno prav blesava in dovolj udarna rockerska komedija.

Če ste videli vsaj zame kultni Crossroads, ki ga je leta 1986 posnel Walter Hill, potem veste, da se je mladi kitarist Ralph Macchio na koncu v kitarskem dvoboju pomeril s hudičem. Tenacious D in the Pick of Destiny je namreč rimejk, no ja, parafraza, ali še bolje, predelava filma Crossroads, kjer sta glavna Jack Black in Kyle Glass, JB in KG, sicer tudi člana resničnega banda Tenacious D, ki sanjata o tem, da bi postala najboljša rokerja na svetu. Da bi posnela najboljši komad na svetu in da bi našla trzalico, s katero so najbolj legendarni kitaristi na svetu postali zvezde. Tako je, Indiana Jones je iskal izgubljeni zaklad, JB in KG pa iščeta kitarsko trzalico, ki jo hrani rokerski muzej in je z vseh strani zastražena z laserji. Zelo zabavna in odbita komedija, polna dobre rock glasbe in prizorov, ki jih zlepa ne boste pozabili. Ne ravno Rocky Horror Picture Show, pa vendar filmček, ki vas bo dvignil na noge. Podobno kot The School of Rock, le da na bolj odštekan in ravno prav trapast način. Še posebej ko pride do psihadelične sekvence z jetijem, ki ga igra John C. Reilly.

Ocena 4

 

4 komentarjev na “Recenzije: Alpha Dog, Freedomland, Tenacious d”

 1. MATEj pravi:

  Štirka za Tenacious d? Men se je zdel film grozen, prav z muko sem ga pogledal do konca. In ko si že podal primarjevo z School of Rock. Ta mi je velik ljubši in boljši.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Meni pa se je zdel divje zabaven in gledljiv. Sprva sem imel malce rezerve, potem pa sem padel v amtosfero in štose. School of Rock mi je bil prav tako kul, a na povsem drugačen način.

 3. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Resident Evil: Afterlife, Scott Pilgrim vs. The World, Tristan + Isolde pravi:

  [...] znanstveno fantastično pretepaško komedijo, sicer zelo neposrečeno mešanico filmov Matrix in Tenacious D, režiral Edgar Wright, avtor odličnih filmov Shaun of the Dead in Hot Fuzz, mi ni povsem jasno, [...]

 4. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Friends With Benefits, Midnight in Paris, The Beaver pravi:

  [...] vrednosti prebijal zelo težko in sorazmerno dolgo. Četudi je dobil nekaj okej vlogic (recimo Alpha Dog, Southland Tales, Edison in Black Snake Moan), so imeli filmi, kjer je igral, hudo nesrečo z [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !