Recenzija: Orphan

11.10.2009 ob 21:28

zda 2009, srhljivka, režija: Jaume Collet-Serra, igrajo: Vera Farmiga, Peter Sarsgaard, Isabelle Fuhrman, CCH Pounder

Klišeji veliko boljših filmov.

Orphan zgleda kot sestavljanka veliko boljših filmov. Recimo filma The Good Son, kjer je bil zloben Macaulay Culkin. Filma The Omen, kjer je bil zloben mali Damien. In vseh tistih filmov, kjer je posvojeni otrok pač poosebitev zla. Tokrat je zlobna mala Esther (Isabelle Fuhrman), ruska deklica, ki pride v domek zakoncev Coleman, ki ju igrata Vera Farmiga in Peter Sarsgaard. Jasno, krušna starša nimata pojma, da sta k sebi vzela pošast, mala Esther pa počasi in prefrigano kaže svojo pravo podobo. Dolgočasna, čisto nič strašljiva, hudo povprečna in nezanimiva srhljivka, po kateri si bo tudi Angelina Jolie še vedno želela posvajanja otrok.

Ocena 2

 

16 komentarjev na “Recenzija: Orphan”

 1. bandit pravi:

  sploh ni tako zanič

  zadnjih 20 min je prav super

  tukaj gre vsaj za odraslega človeka, ne pa za 9 letnega otroka, ki je pametnejši, bolj zvit in bolj pretkan od vseh odraslih

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Uf, men je bil pa ta preobrat še bolj bedn in privlečen za lase. V resnici kao odrasla babnica, bolna za neko hormonsko boleznijo in glumi otroka. Daj no, ne ga srat :)

 3. bandit pravi:

  kaj? veš kolikokrat je že prišlo do primerov, ko so se midgeti izdajali za otroke? najbolj znan je primer ene ženske preko 20, ki je na ta način dobivala denar od države :D

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  To vem, a v filmu je bilo privlečeno za lase sto na uro. Pač kao preobrat, kot v vseh filmih. Vsaj zame bedno in poceni.

 5. bandit pravi:

  seveda je preobrat, kot v vseh filmih, ampak ni pa vse privlečeno za lase in ni vse čisto zanič (kot npr. final destination 4)

  zadnjih 20 minuti, ko se lovita po hiši, mati pa opazuje skozi streho je pa zakon

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Meni ne, jebat ga, okusi so različni. To, kar je tebi bilo kul, je bilo meni še slabše od prejšnjih prizorov, ki so že itak slabi.

  Final Destination 4 ni tako zelo zanič, je le film, ki ne pokaže nič novega in ima pač luknje v scenariju, tako velike, da se jih vidi s prostim očesom. Mi je bil pa zelo všeč uvod in seveda odlični 3d efekti. Konec pa me pravzaprav ni zmotil, mi je bil na nek način celo všeč, no ja, vseeno mi je bilo kako se konča, saj mi film ni bil dober. V efektih pa sem užival.
  Tule imaš recenzije vseh štirih delov:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/09/13/recenzije-final-destination-vsi-filmi/

 7. bandit pravi:

  jao, danes sem pri final destinationu zaradi bolanih dialogov skoraj bruhal, pa ko črnec govori o svoji bolečini, ko pomoje bere s kartic, pa da ne omenjam antipatičnih “glavnih junakov”, do katerih nisem čutil niti malo simpatij, in sem upal, da jih čim prej čim bolj svinjsko umorijo, na srečo so jih

  pri orphan pa mi je bil še zelo všeč prizor, ko zapeljuje fotra, pa ne vemo, da ni otrok + igralka je bila res stara 11 v času snemanja pa ko vidimo, kaj zares slika :)

  se pa strinjam, da imajo vsake oči svojega malarja :P

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tudi to zapeljevanje se mi ni zdelo nič posebnega, pač zelo mlada punca, ki tekmuje z mamo za naklonjenost očeta.

  Če že hočeš, edini kul prizor je tisti, ko ju vidi med seksom, pa je mami povsem zaprepadena in ji gre razlagat na lep in romantičen način, mala pa blekne direktno in brez sprenevedanja.

 9. Tomo pravi:

  Iztok,meni se pa zdi da film posnema poleg naštetga tudi dela Stephena Kinga kot so:Carrie,Firestarter ter Children of the Corn(joj tega si želim full gledat),kjer imajo otroci telepatske sposobnosti in motiv za maščevanje.

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Telepatskih sposobnosti tukaj ni bilo, zato prvih dveh filmov ne bi štel zraven, še posebej ne Carrie, kjer je povsem drugačna zgodba, pri tretjem pa je šlo za skupino otrok in prekletstvo, kar pa spet ni primer tukaj. Sam nisem našel teh povezav, ni pa rečeno, da jih zaradi ni, saj si lahko filme vsak razlaga po svoje.

 11. Tomo pravi:

  Ja vem preveč sem sodil po napovedniku,ko sem si ga pa ogledal sem ugotovil da je bližje filmom Unlawful Entry,American Psycho,The Shining ter Sleeping with the Enemy glede na to da je to v resnici motena odrasla oseba in ne otrok.Upam da sem tokrat veliko bližje,ker se tudi veliki poznavalci filmov kdaj zmotimo:)

 12. Filip pravi:

  Ne vem, zakaj si ocenil FD4 z eno oceno više kot Siroto. OK verjamem da si tam bolj užival, ker je bil to tudi glavni namen ‘filma’, če se sploh lahko reče tako. Medtem ko je Sirota povsem soliden, sicer res precej neizviren, pa vendar odlično odigran, z dobrim, še ne videnim twistom na koncu. Pa ne mi govorit, da je twist privlečen za lase, ker če si res videl FD4, o ‘vlečenju za lase’ nimaš kaj govorit. Meni se je zdel twist povsem kul, tak mal odštekan. Motilo me je samo to, da se je pojavil tako pozno. Sicer pa bi si (po mojem mnenju) film zaslužil 6/10.

 13. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tomo, to pa bo bolj držalo, ja :)

  Filip, samo zaradi odličnih posebnih efektov in fenomenalne uvodne sekvence.
  Sirota meni ni odlično odigran film, zdi se mi poceni tudi v dialogih in v igri glavne negativke. Tudi starša me nista prepričala. Twist mi je beden in privlečen za lase, tak, da me je prijelo srat, namesto, da bi rekel, o, fak. Final Destination nima twistov, je le zgodba, kjer te kaka smrt preseneti, to je vse. To sta dva popolnoma neprimerljiva filma, zato ne vem zakaj ju omenjaš v isti sapi.
  Meni je Orphan totalno zanič film, moje mnenje pač. Sicer pa tudi tale tvoja ocena na moji lestvici ne bi pomenila več kot 2 in pol, tako da ne vem zakaj ga hvališ, ocena pa je v bistvu še vedno zelo nizka.
  In ja, četudi je twist nov, še ne pomeni, da je dober. Vsaj zame. Okusi so različni, nimaš kej.

 14. Dejan pravi:

  Jaz pa sem si Siroto ogledal včeraj, predstava je bila okoli 9h zvečer in moram reči, da sem v filmu od začetka do konca nenormalno užival – glede na to, da sem pričakoval res slabo in podpovprečno grozljivko, ki bo stavila le na tiste “audio-trenutke” ko je najprej pet minut tišina, potem pa glasen pok, ki ne prestraši več skoraj nikogar – dobil pa sem inteligenten triler z izjemno igro vseh sodelujočih in dovolj kompleksno igro, da zasenči vse luknje, hkrati pa scenariju pusti, da je “navadna slasher-grozljivka”. Skratka, film me je popolnoma navdušil :)

 15. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  “inteligenten triler z izjemno igro vseh sodelujočih in dovolj kompleksno igro”

  Si pa res nezahteven :)

 16. montebuba pravi:

  zadnji stavek je for the win!

  Nevem meni film ni bil dober tak soliden. Bedno pa izpade že na začetku ko starša kljub temu da imata dva otroka hočeta še tretjega, pa povrhu vsega izbereta že na pol odraslo deklico (13 ali 14 let) namesto 7 letnega otroka…
  Po filmu pa me je blo kar strah čeprav še sam nevem zakaj….

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !