Je res tako narobe, če otroku primažemo eno po riti?

6.10.2009 ob 22:45

Zdaj je teden otroka in vsi na veliko govorijo o tem, da se otrok ne tepe in da je to najslabši vzgojni urep, ki ga je potrebno celo zakonsko prepovedati. Učiteljica razlaga, da se da otroke umiriti na povsem lep način, mamica pa, da gre raje v drug prostor, ko ji prekipi.

Da se razumemo, ne govorim o ljudeh, ki svoje otroke fizično razbijejo in mahnejo za vsak drek, govorim o tem, če je tako imenovana “vzgojna” klofuta res tako slaba rešitev.

Rad bi videl tisto učiteljico iz začetka teksta, kaj bi storila, ko bi prišla v razred, kjer bi ji nek učenec rekel, da je kurba, stopil na mizo in začel kričati. Pa kjer bi jo skupina treh učenk v glavo vrgla kredo in ji rekla, da je ogabna starka, ki si zasluži umreti. Radi bi videl tisto učiteljico, kaj bi strorila, ko bi ji nek učenec srfedi pouka prodajal drogo in ji med odmorom grozil z nožem ali celo pištolo.

Enako rad bi videl mamo, ki bi jo otrok brcal v koleno, pred njenimi očmi prijatelju v glavo metal kamenje in se na mimoidočega gospoda drl, da je zajebani kurac. Prav tako bi rad videl mamo, kaj bi naredila, ko bi njen otrok brcal majhnega kužka in v sosedov avto metal pesek ali pa mu odlomil brisalec.

Prav rad bi videl to mamo, kako bi svojemu majhenmu angelčku rekla, da je še vedno priden, da pa se to pač ne dela. Povsem mirno in z objemčkom, seveda. Pa tudi tisto učiteljico bi rad videl, kako bi povsem mirno in s prstom na ustih umirila drogeraša in tri nasilne sošolke.

Moti me, da javnost ne loči različnih tipov otrok in posameznih primerov, kjer pa je zaušnica verjetno res koristna. Pa s tem ne mislim, da moraš otroka prebutati, da hoditi ne more, ampak da mu jasno pokažeš kje je meja in s čim si je udarec po riti dejansko res zaslužil.

A ker so nekateri starši res bedaki in svoje otroke tepejo za vsak drek, je sedaj seveda spet obsedeno stanje, kjer bodo “nastradali” tudi tisti, ki klofutami ravnajo zmerno in razumljivo. Kot pri zvišanju prometnih kazni, kjer nastradamo tudi tisti, ki ni gremo pijani in brez izpita za volan vozit 240 in ne ubijemo celega avtobusa ljudi.

Si predstavljate, da pridemo do situacije, kjer otrok mamo zmerja za prasico, ona mu primaže klofuto, on pa jo potem toži?

Brez zamere, ampak marsikateri otrok je zloben in si klofuto več kot zasluži. Magari samo zato, da mamici naslednjič ne bo več rekel prasica, ko mu ne bo hotela kupiti čokolade.

Vem, da boste rekli, da se otroci zlobni ne rodijo in da so za vse krivi starši, toda tudi o tem bi se dalo razpravljati.

 

67 komentarjev na “Je res tako narobe, če otroku primažemo eno po riti?”

 1. Vidmar pravi:

  Aleluja.

 2. Sara pravi:

  Se popolnoma strinjam. Jaz sem tudi kasirala marsikatero (vzgojno) klofuto ko sem bila majhna, pa zato nisem popolnoma nic zanamovana. Tudi v soli so se dijaki (vcasih, ko je bilo celo jasno kdo je avtoriteta)drugace obnasali do uciteljev – danes pa takoj terajo neke svoje pravice, potem se pa dogaja tocno to kar si napisal zgoraj. Seveda sem proti brutalnem pretepanju otroka, ampak vzgojna klofuta po riti, ko je otrok histericen in mu nekaj ne mores dopovedat pa tudi ne smatram kot nasilje…

 3. plujem plujem pravi:

  Pomembno je predvsem to, da s pravilno vzgojo in pravimi pristopi začnemo takoj in ne kasneje. Tudi kasneje lahko kaj naredimo, vendar…osebnost se oblikuje do 3 leta, scenarij do 7.

  Kar se tiče tega, da ljudje zlobni rodijo – dokazano je, da nasilno vedenje in delinkventnost nista dedna.

 4. x7 pravi:

  Brez zamere, a v tako konfliktnih rečeh jaz ljudem, ki nimajo otrok ne bi pustil pravice do mnenja!

 5. plujem plujem pravi:

  Oz. popravljam, niso mogli dokazati, da sta nasilno vedenje in delinkventnost dedna. Se opravičujem predhodni napačni podaji infomracije.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  x7, torej, če vidim, da neka mama otroka po obrazu tepe s pasom, ne smem reči, da je to narobe, ker nimam otroka?

 7. kastiljo kastiljo pravi:

  Se zelo strinjam z napisanim. Včasih je pač treba dati jasno vedeti česa se ne tolerira in kje je meja. Z besedami se ponavadi ne doseže prav veliko. V šolah in v splošnem obnašanju se že močno pozna, da nihče več ni vzgojno tepen. Ker nekateri potem mislijo, da si lahko vse dovolijo in to izkoriščajo zato je disciplina na poraznem nivoju. V šoli bo tako ali tako dobil največ kakšen ukor in zaradi tega doma pridigo, ki pa jo bo tako ali tako preslišal. Kakšna klofuta sem pa tja nikakor nebi škodila (no meni se zdi, da mi ni) seveda pa je to treba ločiti od pretepanja, ustrahovanja in izživljanja nad otroki, kar vsekakor obsojam.

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Sara, finta je samo v tem, da grejo ti zakoni v totalen ekstrem in da bo imel na koncu učenec res več pravic kot učitelj. Ko bo lahko otrok mamo tožil za udarec po riti, pa očitno prav tako niso več daleč.
  Trapasto, naj raje kaznujejo tiste, ki otroke res tepejo, ne pa v isti koš dajati tudi tistih, ki to počnejo samo takrat, ko je res treba.

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Plujem, ne bom rekel, da sta dedna, rekel bom, da se pač rodiš zloben sam zase. Vem, da se sliši trapasto, toda zdi se, da tako včasih res je.

 10. Vidmar pravi:

  Se načeloma strinjam s to objavo, ampak naj povem, da ne podpiram, da bi učitelji kakorkoli fizično kaznovali učence.

  Odličen primer, kakšni otroci si res zaslužijo ‘batine’: http://www.youtube.com/watch?v=teAV9a1MWqc

 11. Vidmar pravi:

  Pardon, tega sem mislil: http://www.youtube.com/watch?v=68vMbFyF2l0

 12. plujem plujem pravi:

  X7 – se strinjam, lažje je modrovati v teoriji, kot izvajati v praksi.

  Bi pa dodala, da marsikdo ne bi smel vzgajati otrok, ker jih kvarijo.

 13. plujem plujem pravi:

  O tem, kakšni se rodimo. Uf. O tem bi se dalo na dolgo razpravljati :) . Veliko stvari prinesemo in pokasiramo, ko smo še v trebuhu….

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Plujem, menim, da prav tisti, ki nimajo otrok lahko včasih še bolj vedo kako pa kaj, saj zadevo vidijo s pravilne distance in povsem objektivno. Ko imaš enkrat otroka, ga zagovarjaš četudi bi koga ubil.

  Vidmar, po mnenju mnogih si tudi ta otrok zasluži objemček, lepo pogovor in čokolado.Ej, da je moj, ga prodam že prvi dan. Ma kaj prodam, plačam, če ga vzamejo. Je pa res, da se je treba vprašati, kaj je počela mama preden je postal tak.

 15. Vidmar pravi:

  A se lahko odrečeš lastnemu otroku oz. ga lahko daš v posvojitev ali kaj podobnega? Ker če se mi skoti takšna pošast ga ne mislim dolgo gledat.

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ob rojstvu lahko to narediš, če se ne motim, kasneje pa nimam pojma. Lahko pa po moje nehaš skrbeti zanj, pa ti ga vzamejo, samo ne vem, če ne odgovarjaš.

  A kot sem rekel, morda ni sam kriv, morda je bil kot še mlajši povsem okej, pa so ga starši zafurali.

  A vseeno, evo link do moje drzne teorije:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2007/10/10/some-children-are-born-bad/

 17. Tina M Tina M pravi:

  Ko sem videla tole: http://tinamalina.blog.siol.net/2009/05/23/grozljiv-prizor-na-parkiriscu/ sem bila zgrožena.
  Sama mislim, da klofute in fizično kaznovanje niso ravno najboljši način vzgoje, ampak ni na državi, da se vtika v to, kako bo nekdo vzgajal otroka, ker se vsak primer razlikuje od drugega. Za take stvari so pristojne socialne službe. Na otroku je potrebno delati že od prvega dne njegovega rojstva, da kasneje klofute in podobno sploh ni potrebno uporabiti.
  Glede učiteljic… učitelj otroka ne sme fizično kaznovati. To je jasno. Ko sem bila sama v razredu, me je res… res… parkrat prijelo, da bi tudi bogovsko užgala, pa seveda se tega nisem šla. Ampak to je bilo le pri dveh primerih, ki sta bila res ekstremna. Na splošno je v šolah opaziti ta trend, da otroci dobivajo vedno več pravic in zgleda, da se to širi tudi na celotno družbo.
  Če bi se moj otrok obnašal tako, kot si ti opisal v zapisu (pa resnično upam, da ga bom imela toliko pod kontrolo, da se ne bo), bi si pa brez dvoma prislužil eno vzgojno.

 18. Sara pravi:

  @Iztok: Se strinjam…in se bojim, da imajo ucenci ze danes vec pravic kot ucitelji.

  @Vidmar: mogoce sem se malo cudno izrazila…vsekakor se tudi jaz ne strinjam da ucitelj lahko udari otroka. Tisto zgoraj sem napisala le kot posledico tega, da otrokom vse vec pripisujemo (in poudarjamo) njihove pravice…kje pa je tukaj potem prostor za vzgojo mi pa ni jasno… ucitelj mu nic ne sme, starsi mu nic ne smejo in potem ko je dovolj star da gre delat mu ni jasno zakaj hudica bi moral zdaj kr naenkrat ubogat sefa…

  Pa se malo za salo in veliko zares…
  http://1.bp.blogspot.com/_UTorHoq-aWQ/RyoCNvj6R3I/AAAAAAAAAws/KUtaP8Iz0i4/s400/kids.jpg

 19. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tina, ta tvoj primer je povsem drugačen in gre verjetno res za starše, ki sodijo v skupino tistih, ki otroka fizično kaznujejo povsem po krivici. A le poglej link od Vidmarja, to je povsem druga zgodba.
  Se strinjam, takoj na začetku je treba izvajati pravo vzgojo, toda vseeno menim, da kaka klofutka ne pomeni konca sveta. Skoraj vsak, ki ga poznam, jo je dobil vsaj enkrat, pa mu ni nič hudega, ko je zrasel in tudi svojih otrok ne tepe brez veze. Poznam pa očeta, ki ni nikoli udaril svojega sina, pa mu je ta že pri desetih rekel naj se zaleti v pizdo materno.
  Glede šole, če mene vprašaš, kako klečanje na koruzi ne bi bila slaba rešitev za zgoraj opisane primere :)

 20. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Sara, pripeta slika je še kako resnična, čeprav si tega še nočemo priznati.

  Glede preveč “proste” vzgoje, točno tako, tak otrok živi v vati, življenje pa je ostro steklo.

 21. Tina M Tina M pravi:

  Ok, pravkar sem si ogledala ta link od Vidmarja. Najprej se vprašam, od kod pozna te besede potem pa se vprašam, kdaj je dobil dovoljenje, da jih uporablja doma.
  Pekel. Resnično pekel. Jaz mu ne bi kupovala ničesar in z njim se ne bi pogovarjala, dokler ne neha. Tudi če traja več tednov. Sicer bi bolelo tudi mene, ampak nek ukrep mora bit. Totalno bi ga ignorirala, dobil bi samo hrano na mizo in nosil bi stare cunje, pa naj se mu smejijo v šoli ali vrtcu ali kamorkoli že hodi. Pa možu bi naročila isto. Prej bi on potreboval mene kot jaz njega.

 22. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tudi jaz menim, da je tudi mama v tem primeru popolnoma odpovedala in da je to, kar vidimo le končni rezultat. No ja, kaj veš, morda pa bi ga morala usekati čez usta, ko je prvič kaj takega rekel, ne pa da je samo odšla v drugo sobo in se kulirala kot mamica iz mojega zapisa.

 23. Tina M Tina M pravi:

  Ma, jaz bi mu dajala samo za jesti in nič drugega. Dokler se ne poboljša. Pa da vidimo, koliko časa bi še bil tak.

 24. Vidmar pravi:

  Kako je pa lahko potem starejši brat popolnoma normalen? Sta drugega otroka povsem drugače vzgajala?

  Jaz podpiram tvojo teorijo o prirojeni zlobi.

 25. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tina, točno tako. Tudi tukaj je po moje zgrešila ta mama. A saj veš, ni fer soditi, morda pa se je to dete že rodilo kot hudič.

  Kot sem rekel, morda bi učinkovala le ena klofuta, pa bi se umiril. Pa ne od mame, ki jo je nadvladal in bi jo udaril nazaj, ampka od očeta recimo, če bi imel seveda večji respekt do njega.

 26. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Vidmar, drzna, za mnoge totalno bedasta, a očitno še kako resnična teorija, no ja, praksa.

 27. Sara pravi:

  Ampak Tina, ok to da bi dretje in zaljivke lahko ignorirala nekak razumem…ampak kaj ce bi se iz cistega miru z vso silo zabil v tebe in te porinil, da bi se z glavo udarila v hladilnik (tako kot je bilo to v klipu) ali pa ce bi ti hrano ki mu jo das pometal v obraz/na tla, ce bi te boksal…bi tudi to lahko ignorirala? Men se ta mali divjak zdi tako ekstremen da tukaj klofuta niti brutalno pretepanje vec ne pomagata…bi samo se bolj podivjal. Vidmar mogoce ves kako se je ta oddaja koncala – so ga uspeli “vzgojit”?

  Prirojena zloba v nekem smislu sigurno obstaja…saj ze majhen dojencek ki se se ne zaveda prav dosti ze kaze svoj karakter… je pa seveda potem veliko odvisno od vzgoje.

 28. Tina M Tina M pravi:

  Ali pa bi ga poslala v boot camp, da se strezni :)

 29. RHYME-G pravi:

  hahahahaha..kire primere si dau! lej..da bo otrok delu enga iz nastetih primerov…bojo za to itk starsi krivi..ker bo tam meu nih za vzgled …in da ga pol mame udari je res ne FER! recimo da se starsa skos zmirjata…pa pol enkrat tamali rece mami isto…ni pol fer a ne!
  :)

 30. Tina M Tina M pravi:

  Sara,
  ja, to pa je malo večji problem, ampak to ni nič drugega, kot iskanje/izsiljevanje pozornosti. In ne bi je dobil. Na noben način. Verjetno bi ga brez besed odnesla v sobo in zaklenila vrata, pa naj se ohladi.
  Ampak seveda, lahko je govorit, čisto nekaj drugega pa se je s takim otrokom ukvarjati.

 31. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tina, ali pa na Kmetijo :)

  Rhyme, dobro razmišljaš. Morda pa je res prav to krivo.

 32. Vidmar pravi:

  Sara, ne vem točno, ampak mislim, da med komentarji piše, da ji ni uspelo. Jaz bi tega Lukasa zanalašč tepel, da bi mi ga le čimprej vzeli. Al pa v klet zaprl kot stari dobri Fritzl.

 33. Vidmar pravi:

  Če bi na to, kakšen je otrok vplivala samo vzgoja in okolje, potem bi bili dvojčki identični po obnašanju in mišljenju. Pa niso. Daleč od tega.
  Nekaj vplivajo geni, precej vzgoja oz. okolje, nekaj pa zagotovo tudi nekakšna ’samovzgoja’ in pa reči, ki nas delajo drugačne od drugih ljudi.

 34. ajda1 pravi:

  Vse lepo in prav, prezrli so pa psihično nasilje, ki je lahko še hujše zlo za otroka kot kakšna klofuta ali dve po riti. Mislim, da je ta oblika hujša in sigurno pušča posledice na otroku. Dandanes so otroci tudi dobro osveščeni, tu seveda mislim tiste, ki gulijo šolske klopi, da dobro vedo, da se lahko starše prijavi na institucije, ki se s tem ukvarjajo in tudi ostali otroci, ki obiskujejo vrtec npr. so zaščiteni, ker se vsaka modrica na koži ali poškodba dobro vidi in lahko tudi ukrepajo. Seveda se vsega nasilja ne da odkriti in kako lahko potem pričakujemo od otroka, ki je v svoji najnežnejši dobi psihično in fizično maltretiran, da ne bo teh vzorcev prinesel naprej? Ja, tu se pa zgodba šele začne. Mislim, da je današnja generacija dobro poučena, kje so njene pravice, naglušni so pa sigurno pri tem, kaj so njihove dolžnosti. In nobena sprememba se ne zgodi čez noč, mislim, da se tudi ta ne bo, da se pa pristojne institucije ne bodo smele uspavati in da osveščanje, pogovori in imeti odprte oči in ne pomesti pod preprogo, pot, ki je taprava.

 35. Tanja pravi:

  Pozdravljeni,
  sama sem učiteljica likovne vzgoje in kljub “lažji” naravi svojega predmeta pri urah zahtevam red in disciplino. V vseh 14ih letih kariere se mi je enkrat zgodilo, da me je učenec pripeljal tako daleč, da sem ga klofnila. Takrat se je za razred, zame in za tega učenca ustavil čas. Kot v počasnem posnetku smo vsi obnemeli, dokler ni nekdo od sošolcev izjavil: “Tooo učiteljica.”
  Sama sem povedala vodstvu šole in staršem, speljan je bil korekten postopek, nihče me ni (hvalabogu) obtoževal. Bila je velika streznitev za vse, predvsem pa za tistega fanta. Vem, da se ne končajo vse zgodbe tako idealno, da marsikje vodstvo šole ne podpira dela učiteljev in da starši kar prežijo na vsako napako … a kljub izkušnjam moram reči, da sem proti temu, da uzakonijo t.i. “pedagoško klofuto”. Veliko ljubše bi mi bilo, če bi nam z vrha zaupali, da smo kot odrasli in avtoriteta sposobni presoditi, kako naj ravnamo v posameznih situacijah.
  Pa še to, tudi moja dva fanta, pa sta že oba študenta, nista zrasla brez (niti jaz in moj mož) pa smo vsi v redu ljudje.

 36. STELA pravi:

  Če je otrok »zafuran« do te mere, da mamici reče prasica al pa da zmerja vsenaokoli je skrajni čas, da starši odreagirajo kot je treba in klofuta ne pomaga NIČ. Je pa odvisno kolk je otrok star, ko se to dogaja. Verjamem, da ni dost starejši kot 5-6 let. Vsi nadaljni primeri (kreda, zmerjanje prof. , droge) so samo posledica napačnega pristopa do prvih otrokovih izpadov n seveda razmer v družini.
  Dejstvo je da nasilje rodi nasilje. Dejstvo je pa tudi, da razumno umirjanje, razlaganje in pogovarjanje vzame človeku ogromnooo energije –ampak se splača.

  Situacije, prikazane na linku, ki ga je objavil Vidmar , so izjemno podobne težavam, ki jih rešujejo v TV nadaljevanki Varuška. Nadaljevanki več al manj redno sledim že 2 leti in gre za reševanje resničnih problemov pri vzgoji. In….srprajz srprajz…..v vseh primerih se je izkazalo, da so napako naredili /delali starši.

  ad 14 – Iztok fer bi bilo, da objaviš popravek »Je pa res, da se je treba vprašati, kaj je počela mama preden je postal tak«….kje je OČE!!!! :)

 37. Don Marko M pravi:

  naši politiki so spet naredili štalo….izvorni zakon,sicer EU,so premešali na slovenski način….pomešali so konvencijo človekovih pravic in otroških….kar je sorodno, ne pa isto….in zakon o zaščiti otrok je EU prvotno namenila izkoriščanju in zlorabi otrok v tistih državah, kjer so otroci poceni delovna sila, spolno zlorabljani in podobno….naši so pač to vse stlčaili v en paket…epilog – država dokončo dokazuje policijsko vlogo in si hoče lastiti totalno vmešavanje v družino, čeprav je, tudi zakonsko, družina nedotakljiva….gre torej za namensko razbijanje slovenske družine, aktero naj bi izvajali CSSD,policija, sodišča….
  država pač ni sposobna pomagati tistim nekaj družinam, ki imajo moralne težave, pa raje kaznuje, torej kasira na svoj račun….
  ne razumem pa, zakaj se ljudje vznemirjajo le zaradi omembe GL skupnosti v novem zakonu in prepovedi izvajanja nasilja nad otroci….to je le vrh in krinka celotne preostale vsebine zakona, ki resno ogroža delovanje slovenske družine in omogoča državi hude manipulacije vsled nejasne interperetacije samega zakona…
  država je s tem zakonom primazala krepko klofuto državljanom in jo bo odnesla nedolžno, kar pa seveda ne velja za številne družine…

 38. DarkBloom pravi:

  Permisivna vzgoja je najslabša vzgoja. Zato pa imamo zdaj tzako zafurano mladino. Vzgojna klofuta po riti mora bit.
  Preberite kdaj kake članke v Oni, ki jih piše Zdenka Zalokar Divjak…ona je res carica na vzgojnem področju otrok

 39. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Vidmar, tudi meni je čudno, da je en otrok angel, drugi pa hudič, oba pa sta odraščala pod isto streho in pod zelo podobnimi pogoji. Očitno se je eden moral že roditi malo zloben.

  Ajda1, se strinjam, dobro si izpostavila psihično nasilje, ki ga ob vsej obsedenosti s fizičnim zapostavljamo. Prav tako si dobro rekla glede pravic in dolžnosti. In prav to je razlog, da so taki zakoni huda neumnost, ki lahko pripeljejo do zelo resnih posledic.

  Tanja
  , te povsem razumem in lepo, da si to zgodbo delila z nami.

  Stela, očeta ni v posnetku, zato sem omenil le mamo. Hm, dvomim, da nasilje vedno rodi nasilje, saj nismo v vojni. Včasih je nasilje (prestrog izraz) edina možnost, da otroka spametuješ. Če je seveda v mejah normale.

  Marko, politika se včasih res močno zmoti in kar je še bolj ključno, naredi napake, ki se jih ne da popraviti skozi celo generacijo. Politika gre naprej, nastradajo pa državljani. Kot vedno. To so pač zakoni, ki jih neko predlaga na osnovi nekih trenutnih čustev in vzgibov ter pozabi, da je problem širši.

 40. mina pravi:

  @plujem
  “Kar se tiče tega, da ljudje zlobni rodijo – dokazano je, da nasilno vedenje in delinkventnost nista dedna.”

  Dedno ni isto kot prirojeno. Karakter ti je prirojen, pa čeprav ga nisi podedoval.
  Zelo lepo se to vidi pri enojajčnih dvojčkih, imata isto DNK, rasteta v istem okolju, starši jima dajejo enakovredno količino ljubezni in vzgoje, pa vendar so si karakterno popolnoma različna, lahko tudi v ekstrem, eden je dober, drugi pa zloben.

 41. STELA pravi:

  nasilje ni nikdar v mejah normale – zato po moje kakšna čez rit al pa okol ušes ni nasilje:) ne sme pa postat praka, praksa mora bit pogovor, skupno preživljanje prostega časa, tud skupno pospravljanje je ql….pomembno je vzdušje.

  in primer, ki ga je opisala Tanja – evo, otroci enostavno rabijo mejo in če drugač ne morš dopovedat kje je meja, potem pač pade ena okol kepe:))) drugač pa učiteljice in učitelji osnovnih in srednjih šol – kapo dol za vaše delo

 42. froc pravi:

  Hahahaha in taki modeli bi bili potem radi vzgojitelji, da bi otroke vzgajali s klofutami in v njih videli že prirojeno zlobo. Ma izgleda, da je še pravica na tem svetu, da se take norce izloči iz sistema, da res ne pristanejo med našo mladino.

 43. kofe chiki pravi:

  “oče” permisivne vzgoje se je itak že opravičil za svojo teorija, saj ima sam zafurane otroke.

  Ampak stvar sploh ni v tem, fora samo to, da ne gre enačiti nasilja nad otroci in šeškanja po riti.

 44. dorinho pravi:

  Sem zelo podobnega mnenja…Včasih otrok rabi kako okol kepe, da ve da je nakaj narobe naredil…Predvsem pa je potrebno imet občutek kaj vsak otrok posebej rabi…eni rabijo samo lepo besedo pa bo drugič naredil drugače, drugi pa trdo roko, tretjemu pa tudi trda roka morda ne bo učinkovala in bo še slabša reakcija, če bo dobil še več batin, tu je pa potrebno ubrati neko drugo pot, ki je pa ne poznam, nimam še teh izkušenj…

 45. ketna pravi:

  @tanja

  Jaz pa sem imel sproščenega učitelja za likovno. Lahko smo poslušali glasbo, gledali koncerte, se pogovarjali skoz. Ko nam je bil dolgcajt smo se malo sprehodili po razredu in pogledali ka delajo drugi. PA SMO mi vedno nardili kar je bil cilj ure. Tk smo delali vsi razredi. Da pa te je nekaj dovedlo do napada na učenca je pa to IZJEMNO neprofesionalno, ker to ni bil tvoj sodelavec, ki se lahko brani. To je tako kot, da bi neki inšpektor iz DURSA tepel ljudi, ki se delajo budalo. Sicer sem mnenja, da vsakdo lahko naredi napako, vendar takšne so absurdne. Tako kot je absurdna klofuta starša nad otrokom. Če nekdo NE ZNA vzgajati na drugačen način ne vem zakaj je starš? ČE JE KDO mnenja, da je klofuta opravičena, potem se javite pa se bomo pogovarjali o vaših napakah in najdli neko gorilo, ki vam bo dala šamar! Ste za?

 46. Živa pravi:

  Nekaj mnenj sem prebrala, vseh pa mi nekako ne uspe. Tudi sama sem učiteljica in se dnevno srečujem s takimi in drugačnimi otroki in starši. Pravzaprav opažam, pa tudi mnogi moji kolegi, da so (še) večji problem starši kot otroci. Neverjetno česa se vse starši oprimejo, da zagovorijo svojega otroka, včasih kar ne moreš verjeti, kako lahko belo postane črno in obratno. Če smo pri klofutah, pa sama nisem zagovornik takih vzgojnih metod in jih tudi nisem uporabljala, ne pri svojem otroku ne pri drugih. Razumem pa učiteljico, ki je napisala, da se ji je to zgodilo. Pod težo vseh težav, ki jih je v tistem trenutku verjetno imela, je odreagirala ravo nasprotno, kot bi morala. Seveda moramo učitelji vzgajati z besedo in predvsem z zgledom. Vzgoja otroka pa se začne najprej v družini. Družine pa so take in drugačne in namesto, da se razpravlja, ali bo z zakonom prepovedamo klofutanje, bi morala naša družba pomagati družinam, da bi starši svoje otroke vzgajali brez te metode. Če je v interesu družbe, pravzaprav oblasti, da bi naše družine vzgajale otroke, ki ne bodo nasilni odrasli, ki bodo znali probleme reševati s pametjo ne pa s pestmi, ki bodo razvijali svojo ustvarjalnost – tudi kritičnost, potem bo morala poskrbeti za ustrezne programe izobraževanja staršev. Verjamem, da mnogi starši ne bi ravnali tako, kot ravnajo, če bi imeli znanje, kako vzgajati otroka. Meni osebno se ne zdi tako slaba možnost, ki jo imajo v Avstriji. Poenostavljeno rečeno, če se pokaže (o tem verjetno odločajo psihologi, oz. drugi ustrezni strokovnjaki), da “so z otrokom težave”, se morajo starši udeleževati šole za starše oz. sodelovati v programih za starše. Jasper Juul, danski družinski terapevt, pravi: “Če ste otroka tresnili ob zid in mu razklali lobanjo, ste krivi. V psihologiji pa krivda nič ne koristi – občutki krivde spadajo v cerkev in z njimi lahko greste tja.”

 47. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Froc, samo totalni debil lahko iz mojega zapisa razbere, da zagovarjam nasilje nad otroci.

  Kofe, in zakaj ga zdaj kar naenkrat vsi enačijo?

  Ketna, po tvoje si otrok nikoli in v nobene primeru ne zasluži ene po riti?

  Živa, terapija za starše je super ideja, samo po moje se je nihče ne bi udeležil.

 48. Živa pravi:

  Prostovoljno prej ne, kot ja, zato v takih primerih pomagajo visoke denarne kazni. Pri sosedih so, tako sem prebrala, precej visoke. V takih primerih, se ljudje raje odločijo “za manjše zlo”. Pri Slovencih bi pa to sploh pomagalo!

 49. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Kaj pa če bi začeli otroci in recimo zlobni sosedje to izkoriščati in se lagati ter prijavljati tudi starše, ki ne bi bili krivi? Take reči so zelo sporne, zato je po moje nek splošen zakon odveč in bi naredil sranje. Se pa strinjam, da plačajo tisti, za katere je več kot jasno, da zganjajo teror na otroci. Pa ne samo z zaporom, tudi denarno, kot si rekla.

 50. NoMercy pravi:

  Tastari, ki “nenaravno” – zavrto reagirajo na pizdarije mularije potlačijo v sebi sicer trenutni gnev – ki pa ga kasneje v daljšem času in več intervalih prenesejo na mularijo, da postanejo “pacienti”.
  Taka mularija potem “psihira” vse okoli sabe pa še učiteljico.
  V bistvu so take mame in učiteljice “jebe se mi za tebe” persone. Itak potem “psihirajo” svoje desce, družbo, kolege …
  Da je le vse lepo in poštirkano – itak se potem nasaja na tisti konfin, ki je blizu telegrafarce :P

 51. turbofolker turbofolker pravi:

  hmm

  Strinjam se s tem, da kakšna klofuta sem pa tja verjetno ne škodi, in nimam nič proti ljudjem, ki to delajo svojim otrokom v mejah normale.
  Meni moji starši nikoli niso prilepli niti ene klofute, ker smo vse reševali s pogovorom. Mislim, da sem izpadel kr ok. :lol:
  Moje mnenje je, da je otrokovo vedenje odvisno od družine.
  Delam v turizmu in vsak dan srečam na tisoče ljudi.
  Zadnjič se je ena mamica tako užalila, ker sem ji svetoval, naj mal kontrolira svojega otroka, ki je skakal po mizah, za katerimi so sedele neke nonice. :lol: In ženska je totalno popizdla, češ, od kje meni ideja, da bom jaz njenega otroka vzgajal. Po tem ko sem ji rekel, da pač nekdo mora, če ga že ona sama ni znala, se je pobrala in šla brez besed. :lol:

 52. n. pravi:

  Si predstavljate, da pridemo do situacije, kjer otrok mamo zmerja za prasico, ona mu primaže klofuto, on pa jo potem toži?

  to se ze dejansko dogaja.v sloveniji.v se hujsih oblikah

 53. ketna pravi:

  @Iztok

  Normalni ljudje tako vzgajajo svoje otroke in vse, ki so jih tako vzgajali so čisto v redu ljudje. Celo nadpovprečno moralno in etično zavedni!

 54. Antipat pravi:

  Lahko vsak resno in iskreno zase pove, če so ga starši kdaj v otroštvu udarili in kakšno stališče glede tega zagovarja sam. Je tu kakšna povezava?

 55. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Turbo, dobro si ji povedal :)
  Itak pa je jasno, da noben starš ne bo za svojega otroka priznal, da je problematičen, saj bi s tem priznal tudi svoje napake v vzgoji.

  N, imaš konkretne podatke?

  Ketna, se pravi, da tisti, ki je otroka kdaj pa kdaj mahnil po riti, je pa psihopat, medtem ko so se njihovi otroci spremenili v nasilneže in prav tako psihopate?

  Antipat, jaz sem jih kdaj pa kdaj dobil, povsem zasluženo in čisto nič ni narobe z mano, pa tudi svojega otroka ne mislim tepsti niti pod razno, saj menim, da se da vse z lepo besedo. Menim pa, da od ene pleske čez rit nihče ne bi umrl in mu ne bi pustilo trajnih posledic. Še posebej, če bi si jo zaslužil. A to je zadnja možnost, raje ga “kaznujem” na drugačen način.

 56. NoMercy pravi:

  a v katerokoli cerkev, vero se pa otroka lahko … emmmm … nasilno vrže ?!?!
  Ni čudno, da je vse manj otrok. Kmalu bo tisti, ki ga bo namigal obsojen tudi umora, ker bo ta enkrat pač umrl. Naklepnega!!

 57. Živa pravi:

  Komentirala bom, kar je napisal-a n. Otrok ne bo kar tako zmarjal mamo s prasico. To bo naredil, če je sam bil deležen takšnega zmerjanja oz. če se v družini pogovarjajo na tak način in mu je to “normalna komunikacija”. Če otroka od malega vzgajamo, da spoštuje druge ljudi, da se tudi mi do njega obnašamo spoštljivo, potem bo to del njegovega načina življenja. Seveda pri taki vzgoji pretepanje nima kaj iskati. Sama sem sicer odraščala v nekem drugem času. Na srečo nisem bila deležna tovrstne vzgoje, ne s strani staršev ne s strani učiteljev, kljub temu pa sem se srečala oz. sem bila deležna tovrstnih “nagrad”. V osnovno šolo sem hodila v 70-ih. V tistem času smo vsi otroci z vasi, vsaj pri nas, hodili v cerkev. Pustimo ob strani, koliko so nas te stvari zanimale, ampak tradicija je bila taka, mi otroci pa poslušni. Naš duhovnik, starejši človek, ni bil prav dobrih živcev, zato mu je hitro prekipelo, pa jih je kdo dobil. Starši so za to vedeli, pa so nas poskušali potolažiti, naj bomo bolj pridni, kaj drugega si niso upali. To pa za nas ni bila najboljša rešitev, saj je bilo potrebno preizkusiti, kje so meje. Pri tem so seveda prednjačili fantje. (V današnjem času verjetno ne bi bilo take razlike.) Kakorkoli so potem leteli udarci in brce… Od vsega skupaj se mi je najbolj vtisnil v spomin dogodek, ko je moja sošolka praznovala(9. ali 10.)rojstni dan. Med veroukom se je malo posladkala, kar v tistih časih ni bilo najbolj pogosto. Duhovnik je priletel k njej in jo namahal ter zbrcal, brez kakršnegakoli opozorila. Še zdaj se mi milo stori, ko se spomnim tega dogodka. Kdo ve, mogoče je ta dogodek in dejstvo, da me starši niso nikoli tepli, tako vplival name, da nisem na to možnost nikoli pomislila. Tisti, ki so bili tega deležni, pa so najbrž svoje občutke potlačili v podzavest, če ne bi se sicer spomnili, kako jim je bilo pri srcu in verjetno sami tega ne bi počeli.

 58. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Se strinjam, starši so brez dvoma zavozili na polno v takem primeru. Toda vseeno dopuščam možnost, da se eni otroci rodijo bolj pridni kot drugi.
  Da duhovnik tepe otroke pa je vsaj zame še huje kot da jih tepeta učitelj in starši, če že morem primerjati.

  Kaj veš, morda ta deklica potem svojih otrok ni nikoli peljala k verouku.

 59. tinkerbell pravi:

  nm je ns zupnik sam matr jebu pa nas brcu u rit.
  pa jz nism odrascala u 70ih. :s

 60. ketna pravi:

  @Iztok

  Ne tisti, ki je to storil je pustil podzavestne komplekse, ki se odražajo kasneje v spolnosti. Povezavo je dokazal Freud!

 61. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ketna, torej ima vsaj 90 odstotkov ljudi komplekse v spolnosti, tisti, ki jih nimajo, pa so imeli to srečo, da niso kot otroci dobili nobene čez rit? Daj no :)

 62. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tinkerbell, zakaj nihče ne prijavi takih reči odgovornim? Zakaj tudi starši mislijo, da si župnik to lahko dovoli, ker je pač župnik?

 63. janezbb pravi:

  Zdaj bom pa še jaz eno napisal.Jaz imam tri otroke že odrasle 33,27 hčerki ,22let sin.Hčerke milina,v šolo mi je bilo kar malo narodno hodit ,tolk so jih hvalil v osnovni in gimnaziji ,moram rečt zlate punce.T mal pa užas ,mi je bilo tudi nerodno ,sam zato ker so bili skozi problemi,saj tako so jih videli učitelji in takratna žena.Meni se pa to ni zdelo nič posebnega in so ga iz tem pushem delali še večjega upornika.In sem ga samo enkrat premlatu ,oziroma 2x prtegnu pa še to na pritiske žene :D ej neki nared ,glej kaj dela!!Pa v bistvu ni nič delal, samo po domače povedano NI JEBU NOBENGA pač puberteta ,ne vem a je to tak greh.Približno tak sem bil tudi sam v mladosti,samo mene je fotr večkrat fajn premlatu,pa ni nič pomagal, jaz sem se sicer dru ko norc ampak spremenil pa ne ,ko sem bil starejši pa sem se začel upirat.No,potem sem pa vse skupaj v paketu pri sinu dobil nazaj.Ampak kot že rečeno jaz sem to tradicijo mlatenja otrok prekinil in sem kot že rečeno enkrat sina ,pa enkrat eno hči rahlo focnu ,pa mi je še danes žal,čeprav bi si jih po nekaterih kriterijih takrat zaslužila.
  Jaz mislim ,lepa beseda ,lepo mesto najde.
  Humor veliko pomaga.Ko bi ljudje vedeli kako malo je treba da se imamo radi.Vsak rabi malo več svobode ,zraka.
  Če je pa kak ekstremni primer ,pač se mu pa naj starš odpove,ali pa mogoče plačuje kakšno karmo kaj pa jaz vem.

 64. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Menim, da otrok rahle klofute ne zameri. Ko je majhen, jo pozabi že naslednji dan, ko zraste pa celo reče, da si je zaslužil in da je prav, da jih je dobil. Seveda v mejah normale in enkrat ali dvakrat.

 65. STELA pravi:

  hehe janezbb, citiram:
  “….sem ga samo enkrat premlatu ,oziroma 2x prtegnu pa še to na pritiske žene….”

  “….sem kot že rečeno enkrat sina, pa enkrat eno hči rahlo focnu….”

  težko je po pravic povedat kolkrat je blo, matr da res in človeku je za vsako focko kasnej žal, ker z njo se neki doseže tist moment, na dolgi rok pa čist nč.

 66. janezbb pravi:

  stela ti si pa taka kot moja bivša neki najdeš pa se takoj gor ubesiš,jaz sem se samo potem spomnil da se enkrat hči focnu ko je u puberteti neki pozen prišla pe jezikala,ravno zato sem to dodal ,da imam čisto vest ,men ni nikol težko po pravici povedat,zato na to tudi odgovarjam,

 67. STELA pravi:

  janezbb, če me primerjaš s svojo bivšo to verjetn ni glih nek kompliment, kajne?:)))
  sem pa za protiutež citiranim stavkom dodala en stavek, v katerem se v bistvu s tabo strinjam – ampak tega seveda nisi opazil….tis tak kt moj sedanji:))))))

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !