Televizija 3

3.10.2009 ob 23:55

Ker iz svojega arhiva rad vlečem recenzije različnih filmov, je trenutek, ko jih vrtijo po televiziji, kar jim da novo aktualnost, več kot idealen za objavo.

Tokrat so šli takole:

THE NEW WORLD (zda 2005, drama, režija: Terrence Malick, igrajo: Colin Farrell, Q’Orianka Kilcher, Christopher Plummer, David Thewlis, Christian Bale, Wes Studi, Noah Taylor, Ben Chaplin)

Pocahontas, igrana verzija.

Terrence Malick, filmar, ki se za kamere postavi na vsakih sto let in iz vsakega filma potem seveda naredi event, je tokrat udaril v temo. V skoraj tri ure dolgo, hudo dolgočasno, razvlečeno, nezanimivo in blesavo poetiko. V ezoterično obnovo ljubezenske zgodbe kapitana Johna Smitha (Colin Farrell) in Indijanke Pocahontas (Q’Orianka Kilcher), ki se gresta Zadnje dneva raja. Zaspano in kvazi romantično rajcanje, ki ne bo navdušilo niti najzvestejših oboževalk Colina Farrella. Pač film, ki misli, da si lahko zaradi zloglasnega režiserja dovoli čisto vse.

Ocena: 2/10

WEDDING CRASHERS (zda 2005, komedija, režija: David Dobkin, igrajo: Owen Wilson, Vince Vaughn, Rachel McAdams, Christopher Walken, Isla Fisher, Jane Seymour, Ellen Albertini Dow, Keir O’Donnell, Dwight Yoakam, Rebecca DeMornay, Bradley Cooper, Henry Gibson, Will Ferrell)

Komedija, ob kateri sem crknil od smeha.

To, kar zadnje čase počnejo Owen Wilson, Ben Stiller, Vince Vaughn in Will Ferrell, je preprosto neverjetno. Fantje namreč filme snemajo kot po tekočem traku, v blagajnah puščajo orjaške vsote denarja in nastopajo v komedijah leta. Owen Wilson in Ben Stiller v Starsky & Hutch, Will Ferrell v Anchormanu, Vince Vaughn pa v našem Wedding Crashers, kjer mu družbo seveda dela tudi Owen Wilson. In fanta sta tokrat Jeremy Grey ter John Beckwith. Frajerja prve klase, prevaranta brez konkurence in najboljša prijatelja, ki hodita na poroke. Na poroke ljudi, ki jih sploh ne poznata. Na poroke, kjer potem norita, pijeta, žreta, se zabavata in podirata vse mogoče bejbe. Vse do trenutka, ko prideta na poroko senatorja Williama Clearyja (Christopher Walken), kjer poči. Kjer se John do ušes zaljubi v senatorjevo hčerko Claire (Rachel McAdams) in pristane na počitnice v njihovi razkošni družinski hišici, kamor mora tudi Jeremy, ki ga nadleguje senatorjeva druga hčerka Gloria (Isla Fisher), na seks usekana patološka deklina, ki bi brez težav dobila vlogo v filmu Fatalna privlačnost. In potem je tu še senatorjev gejevski sin Todd (Keir O’Donnell), ki se ravno tako spravi na Jeremyja. Njegova babica (Ellen Albertini Dow, tista ostarela dama, ki je rapala v filmu The Wedding Singer), ki pojasni, da je bila Eleanor Roosevelt perverzna lezbača. Senatorjeva pohotna žena (54 letna Jane Seymour), ki jo mora John grabiti za nove silikonske joške. In seveda zoprni, sluzasti ter hinavski Zack (Bradley Cooper), ki se hoče poroči s Claire in iz igre izločiti našega Johna. Neverjetno pestra, strašno zabavna, hudo karizmatična in vseskozi maksimalno učinkovita ekipa, ki se ji na koncu pridruži še Will Ferrell, inovator, guru in največji mojster prevar, ki bejbe podira tudi na pogrebih. Pač komedija, ki se vrhunsko izogne prav vsem klišejem in svojo domiselno zgodbo odpelje tja, kjer se rojevajo klasike. Najboljše komedije vseh časov. Čisti kulti, ki vžgejo tudi sto let kasneje. Kot Nekateri so za vroče, ali če hočete, kot Želo, kjer sta Vinca Vaughna in Owena Wilsona pač igrala Paul Newman ter Robert Redford. Film, ki že v uvodu pomete z vsemi komedijami Adama Sandlerja in seveda film, ki je mogoč samo na ameriških porokah. Pri nas se namreč vsi poznamo, na pogrebe pa vedno hodijo samo stare mame. Škoda, saj gre za idejo, ki bi lahko dobila krila tudi v resničnem življenju.

Ocena: 10/10

RUMOR HAS IT (zda 2005, komična drama, režija: Rob Reiner, igrajo: Jennifer Aniston, Kevin Costner, Mark Ruffalo, Shirley MacLaine, Richard Jenkins, Mena Suvari, Christopher McDonald)

Diplomiranec 2.

Se spomnite Diplomiranca, kjer je priletna Anne Bancroft zapeljala rosno mladega Dustina Hoffmana? No, tu imate drugi del, se pravi nadaljevanje zgodbe, ki nam hoče reči, da se je Diplomiranec zgodil tudi v resnici in da sta gospa Robinson ter Benjamim Braddock obstajala tudi v resničnem življenju. In ker je Anne Bancroft kot veste umrla sredi leta 2004, Dustin Hoffman pa je raje snemal druge filme, sta vloge vzela Shirley MacLaine in Kevin Costner, gospa Katherine Richelieu in gospod Beau Burroughs. Da pa ne bi šlo za čisti rimejk, za čisto nadaljevanje in za čisto neizvirnost, je tukaj tudi vnukinja Jennifer Aniston, ki je nenadoma prepričana, da je Kevin Costner njen pravi oče, se pravi možakar, s katerim je njena pokojna mama nekoč prevarala njenega očeta (Richard Jenkins). In ker v filmu igra Shirley MacLaine, ki ji je hčerka umrla tudi v drami Terms of Endearment, ali če hočete, tudi v celovečercu In Her Shoes, nas spet čakajo isti klišeji, iste finte in isti zapleti. Pač še en film, ki ne zna razmišljati po svoje in ki je prepričan, da bo nostalgičen spomin dovolj za zadetek v polno. Kaj hočemo, Kevin pač ni Dustin, Shirley pa ne more biti Anne. Še posebej, ko gre za Diplomiranca.

Ocena: 3/10

THE CLEARING (zda 2004, dramski triler, režija: Pieter Jan Brugge, igrajo: Robert Redford, Willem Dafoe, Helen Mirren, Alessandro Nivola, Matt Craven, Wendy Crewson, Diana Scarwid)

Ugrabitev.

Ko človek gleda The Clearing, širši javnosti povsem neznani filmček, ki ga je Robert Redford posnel po triletni pavzi, takoj pomisli na klišeje, na dolgočasje in na vse tisto, kar mu pride na misel ob slabih trilerjih. Nezadovoljni uslužbenec Willem Dafoe namreč ugrabi bogatega Roberta Redforda, ki ga doma v solzah čaka žena Helen Mirren. Ki ga čakajo tudi otroci in ki ga čaka tudi dolgoletna ljubica Diana Scarwid. Nič posebnega, pač film o ugrabitvi, film, ki smo jih doslej videli na tisoče. Napaka, saj gre tokrat za nekaj več. Za nekaj novega, svežega in bolj kvalitetnega. Za presenetljivo dramsko globino in še bolj presenetljiv čustveni moment, v katerega se zapleteta tudi Willem Dafoe in Robert Redford. Ugrabitelj in ugrabljeni, ki se prvič v življenju zares zave svojih grehov. Po krivici prezrta zgodba, ki je v Angliji štartala samo na videu, v ZDA pa se po nekaj dnevih umaknila iz dvoran.

Ocena: 7/10

SYRIANA (zda 2005, dramski triler, režija: Stephen Gaghan, igrajo: George Clooney, Matt Damon, Christopher Plummer, Jeffrey Wright, Chris Cooper, Amanda Peet, Mazhar Munir)

Nafta.

Vrhunski politično epski triler, ki spretno premeša pet različnih zgodbic in še več različnih likov, ki jim življenje tako ali drugače zakomplicirajo naftni posli. CIA agent George Clooney, mojster za Bližnji Vzhod, ki pade v nemilost zaradi neuspešne misije raket v Libanonu. Zviti državni tožilec Jeffrey Wright, ki brezhibno obrača razdor dveh vodilnih ameriških naftnih kampanij. Veliki šef Christopher Plummer, čistokrvni spin doktor, ki se ne boji nikogar. Energetski strokovnjak in analist Matt Damon, ki s svojo ženo (Amanda Peet) in otroci živi v Iranu ter dela za tamkajšnjega emirja, ki posle predaja svojemu trdoglavemu sinu. In pakistanski emigrant Mazhar Munir, ki je izgubil službo. Pa Kitajci, ki so zmešali štrene na naftnem trgu. Pa kazahstanski izviri, ki jih je treba zagrabiti čim prej. Pa izginula raketa v Iranu, atentat na emirja in grešni kozel George Clooney, ki mora pokrpati napake. Bolj realno od realnosti, bolj kruto od CNNovih breaking news. Film, po katerem bi lahko posneli film. Ali še boljše, film, po katerem bi lahko predvajali novice. George Clooney je seveda fasal oskarja za najboljšo stransko vlogo, George Bush pa je preneumen, da bi vložil tožbo.

Ocena: 8/10

BROKEBACK MOUNTAIN (zda 2005, drama, režija: Ang Lee, igrajo: Heath Ledger, Jake Gyllenhaal, Michelle Williams, Anne Hathaway, Randy Quaid, Anna Faris)

Romeo in Romeo.

Če ste leta 2005 rekli Gora Brokeback, so vsi takoj pomislili na film, ki bo najbrž pobral glavnega oskarja in seveda na film, kjer se porivata Heath Ledger in Jake Gyllenhall. Kjer se Heath in Jake ližeta, šlatata, rajcata, objemata in izvajata dogi stajl. Na film, kjer se zaljubita dva kavboja. In na film, kjer je moškim slabo od eksplicitnih in zelo pogumnih prizorov seksa. Pač na film, ki šokira in si da duška. V vseh pogledih. Z vseh strani. Okej, toda zakaj nihče ne pomisli na film, zaradi katerega bi tudi heteroseksualci z veseljem postali homoseksualci. Na film, ki ljubezen med dvema moškima pokaže lepše od filmov, ki kažejo ljubezen med dvema ženskama. In na film, kjer zaradi dveh moških pride tudi moškim. Ja prav ste slišali, Gora Brokeback je film za moške. Film, kjer ni prostora za ženske. In film, ki ga bodo zares razumeli samo moški. Geji in tudi tisti, ki gejev ne prenesejo. To je prava ljubezenska zgodba, zgodba o Romeu in Romeu, o dveh kavbojih, ki se zaljubita po dolgem in počez. Na gori Brokeback, kjer se potem dobivata še dolga leta. Kljub temu, da imata ženo in otroke. Kljub temu, da vesta, da svoje ljubezni ne bosta mogla nikoli zares obelodaniti. Ja, dragi moji, samo film, kjer se ljubita dva moška, je pravi ljubezenski film.

Ocena: 8/10

THE THOMAS CROWN AFFAIR (zda 1999, kriminalna drama, režija: John McTiernan, igrajo: Pierce Brosnan, Rene Russo, Denis Leary, Faye Dunaway, Ben Gazzara)

Afera Thomasa Crowna izgleda kot razglednica, ki bi jo navadnim ljudem poslala pokojni John John Kennedy in Daryl Hannah, se pravi kot razglednica, ki bi jo navadnemu smrtniku poslal bogat poslovnež, kateri bi se s svojo najnovejšo ljubico valjal med rjuhami dragega hotela in si pred dopustom seveda skrbno ogledal film Entrapment s Seanom Conneryjem.

The Thomas Crown Affair, sicer rimejk istoimenskega filma iz leta 1968, kjer sta glavni vlogi igrala Steve McQueen in Faye Dunaway (gospa sedaj igra Crownovo psihiatrinjo), hoče iz priletne Rene Russo narediti fatalno seks bombo in jo za te namene celo sleče. Neumna poteza, ki se ji je leto prej prebrisano izognil Lethal Weapon 4, kjer je igrala le nosečo mamico. In režiser John McTiernan, ki je več kot očitno pozabil, da je nekoč režiral filme Die Hard, Predator in The Hunt for the Red October. Zgodba o bogatem poslovnežu Thomasu Crownu (Pierce Brosnan), ki se v prostem času ukvarja s krajo slikarskih umetnin a la Monet (Steve McQueen je kradel denar v banki), premore samo eno ukradeno sliko, preostali čas pa namenja prizorom ljubimkanja Crowna in zelo pametne zavarovalne agentke, ki jo seveda igra Rene Russo. Vi si mislite svoje, jaz pa vam povem, da je med njima kemije ravno toliko kot sta jo premogla Sean Connery in Catherine Zeta Jones v filmu Entrapment, se pravi skorajda nič. Edina prednost pred omenjenim in ravno tako v bistvu slabim izdelkom, tiči v dejstvu, da Thomas Crown ne ropa s pomočjo dovršene tehnologije, ampak se zanaša na genialne finte, ki bi mu jih zavidal sam Sherock Holmes. The Thomas Crown Affair je torej Brosnanova generalka za prihajajočega Bonda in film, ki je prepričan, da bo gledalce zadovoljil z golo Rene Russo.

Ocena: 4/10

STIGMATA (zda 1999, grozljivka, režija: Rupert Wainwright, igrajo: Patricia Arquette, Gabriel Byrne, Jonathan Pryce, Nia Long, Rade Šerbedžija, Patrick Muldoon)

Lindo Blair je v Izganjalcu hudiča obsedel demon, Patricio Arquette pa sedaj v Stigmati obsede bog.

Patricia Arquette hoče biti nova Linda Blair, Stigmata pa sanja o tem, da bi bila novi Izganjalec hudiča. Obe pobožni želji seveda padeta v vodo, ki jo je v celotnem filmu v takšni ali drugačni obliki sicer pretirano veliko. Kaj za vraga so stigmatiki? To so predani verniki, ki jim Bog za zahvalo podari Kristusove rane. Štos Patricie Arquette je v tem, da sploh ni verna, Bog pa ji vseeno podari kar štiti Kristusove rane. No, tako se vsaj zdi, dokler zgodba na koncu ne pojasni vseh skrivnosti. Stigmata je film, ki nam pove, da mora vsakdo Jezusa najti v sebi in da za to ne potrebuje cerkve in duhovnikov. Ima prav? Zelo. Jezus je bil namreč sanjač in revež, ki zagotovo ne bi zahteval čaščenja v ogromnih cerkvah, še manj pa bi bil zadovoljen z dejstvom, da ga cel svet pozna samo kot na križ pribitega mučenika. Ni kaj, duhovščina je genialna domislica. Ljudi že nešteto let prinaša okoli z razkošnimi zgradbami, v katerih je pač majhen kipec Jezusa Kristusa, da se verniki zavedajo kam so prišli. Denar pritaka, da bolj ne bi mogel, Jezus pa mora biti tiho, ker se še vedno ravna po načelu: «Odpustite jim, saj ne vedo kaj delajo.« Stigmata se zaman trudi preseči povprečje, Jonathan Pryce misli, da igra v Izganjalcu hudiča, Gabriel Byrne pa se opraviči za film End of Days, kjer je igral hudiča. Da ne bo pomote, vsi verniki,ki imajo predrte dlani, goljufajo, saj gredo prave rane skozi zapestje.

Ocena: 4/10

FAIR GAME (zda 1995, akcijski triler, režija: Andrew Sipes, igrajo: William Baldwin, Cindy Crawford, Steven Berkoff, Christopher McDonald, Miguel Sandoval, Salma Hayek)

Dokaz, da morajo manekenke ostati na modnih pistah.

Fair Game je bil film, od katerega so pričakovali veliko, vanj zmetali 50 milijonov dolarjev in glavno vlogo zaupali takrat najbolj atraktivni in popularni manekenki na svetu. Zgodba, kjer policist William Baldwin pomaga odvetnici Kate McQuean, ki jo igra Cindy Crawford in ki jo lovijo KGBjevci, resda ni ravno najslabša in najslabše posneta filmska zgodba vseh časov, toda film je tako zelo poceni, da ga ne bi rešilo ničesar. Kaj šele znana manekenka, ki igra slabše od Pamele Anderson.

Ocena: 2/10

 

30 komentarjev na “Televizija 3”

 1. RHYME-G pravi:

  WEDDING CRASHERS sm gledu dans ze ene tretjic mnde…pa je res super….od zacekta do konca….pa pol k je sou na pogreb z unim hehe …

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Men je to bil eden najbolj smešnih filmov leta takrat. Zdaj ga nisem še enkrat gledal, a dvomim, da bi se štirih letih moj pogled kaj spremenil. Res super komedija, pa super igralci. Will Ferrell pa je na pogrebu legenda.

 3. klemenix klemenix pravi:

  Hm, Wedding Crashers je res dober film ja :) Mu pa jaz ne bi dal ocene 5. Vseeno je malce predvidljiv in pač v rangu ameriških komedij zadnjih 10 let (v tem rangu pa vseeno močno izstopa)

 4. bandit pravi:

  mislim, da si tudi syriana zasluži 5

 5. lipar pravi:

  Iztok, glede na to da narediš tako veliko opisov filmov, koliko filmov potem pogledaš na dan, domnevam da vsak dan pogledaš vsaj en film.

 6. Jaz pravi:

  Wedding Crashers je ZELO povprečna in ZELO predolga vulgarno-seksualna straniščna komedija tipa Ameriška pita ali Porky’s s preprostim humorjem na prvo žogo, ki lahko navduši res samo tiste najskromnejše ume. Brez zamere.

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Bandit, dober, a ostajam pri 4.

  Klemen, v žanru takih komedij je zame čista petka.

  Lipar, veliko recenzij imam v arhivu že od prej in jih pač na novo objavim, ko se mi zahoče, drugače pa redko pride dan, ko ne bi gledal vsaj enega filma. No ja, nekoč sem jih tudi po pet na dan, zdaj je malo manj časa.

  Jaz, ne bi je štel v to kategorijo, saj se mi zdi veliko bolj prebrisana, če jo poštekaš širše, a imej svoje mnenje, ni panike.

 8. lily pravi:

  Ja, Brokeback Mountain je res super in ne štekam folka, ki rečejo, da je gnusen samo zaradi gejevske ljubezni.

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Predsodki pač.

 10. Bo pravi:

  No, nič posebej pretresljivega, da sta ti Lovca na družice blazno všeč in da v Malickovem Novem svetu nisi našel dovolj. Film je, recimo, zelo lepo posnet, fotografije in kamere nisi omenil. Kot si kakšno besedo najbrž zasluži punca, ki igra Pocahontas, nešolana igralka, zelo mlada, pa precej razvita, zanimiv obraz in figura.

  Pa sploh način, kako so novoselci iztrebili indijance, je dokaj novo znanstveno spoznanje. Omenil ga nisi. Potem ga nisi zapazil? Ker: je film predolgočasen? Upam, da bojo posneli Lovce na družice 2, da boš srečen.

 11. RHYME-G pravi:

  romeo in romeo HAHAHA

 12. klemenix klemenix pravi:

  @Iztok: ok, sem se malce zmotil in pozabil na poseben žanr komedij :) Nisem kritik :) No, sem pa dejal, da med takimi filmi izstopa, zatorej tudi ocena 5 mogoče ni napačna :)

 13. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Bo, ob tako dolgočasnem in kvazi umetniškem sranju kot je The New World, razmišljam le o tipki za hitro previjanje.
  Pa zelo je trapasto, da ga primerjaš z Wedding Crashers, zelo, zelo trapasto.
  In ja, z velikim veseljem bi gledal drugi del, seveda z isto ekipo.
  In še podatek, ki ga vzemi bolj za šalo kot zares, Wedding Crashers ima na imdb 7.2, The New World pa 6.9.

 14. sezirey pravi:

  WEDDING CRASHERS: dobra ideja..samo ke če se vsi poznamo…eh ne gre nene ne

 15. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pri nas ja, čez lužo ali na Balkanu, kjer so te reči veliko večje, pa brez problema po moje.

  Še lažje pa na pogrebih, kjer pa res ne veš kdo vse je lahko poznal pokojnika.

 16. Bo pravi:

  Če omenim oba v istem komentarju, še ne primerjam, delam kvečjemu isto kot ti, omenjam oba v istem zapisu. Po tvojem sva torej oba ogromna trapa. Jaz ti ne pustim, da me tako kličeš, jok.

  Potem si film vrtel naprej ali vsaj razmišljal o tem. Nisi videl in izvedel veliko dobrega in zanimivega in nedolgočasnega, žal, kaj naj rečem drugega. No, kakšen se ti je zdel pa The Thin Red Line? Pa še prejšnja Malickova, si videl?

 17. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jaz ju med sabo ne primerjam, ti zgleda ju, saj kot razlog, da mi en ni všeč, posmehljivo omenjaš, da mi drugi je. Daj ne, ne seri, Robert :)
  Nisem ga vrtel naprej, sem se pa boril z idejo, da bi ga, ker je res zanič. Pa mislim, da nisem edini, ki tako misli. Tisti, ki ga hvalite, pa to počnete predvsem zato, ker vam je nerodno priznati, da je Terrence Malick naredil zanič film.
  The Thin Red Line je odličen, ne tako kot Vojak Ryan, ampak zelo močan in globok, kljub dolžini.
  Zelo dober in prelomen mi je tudi Badlands, užival sem ob gledanju. Za Days of Heaven pa ne morem reči, saj je minilo preveč časa od ogleda in bi mu lahko naredil krivico. Vem pa, da mi ni bil ravno najboljši, morda bi mi bil zdaj, ko sem starejši, saj sem ga prvič gledal v zelo mladih letih.

  Da poenostavim, Malickovi filmi imajo vedno to, kar ti hvališ tudi pri The New World, toda kaj, ko ima The New World samo to in nič drugega. To pa je vsaj zame absolutno premalo.

 18. Tina M Tina M pravi:

  Wedding crashers ti je petka? Meni ni bil fajn, niti enkrat se nisem nasmejala.
  Stigmata mi je pa super film. Škoda, da ima pri tebi vrednost samo 3.

 19. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Uf, jaz sem crkoval od smeha, čudno. Resda sem ga gledal pred štirimi leti, toda dvomim, da bi ga zdaj drugače dokej.
  Stigmata pa kr neki, slab film, neprepričljiv, dolgočasen, le ideja dokaj zanimiva.

 20. Bo pravi:

  Izi, Iztok, ker se ti nič ne posmehujem, ne si domišljati, ampak me skrbi. Praviš, da je The Thin Red Line dober, poglobljen, spregledan, se strinjam. V The New World pa praviš, da ni dovolj stvari. Ampak sveže ideje zgodbe sploh nisi omenil, ne morem drugače razumeti, kot da je nisi niti zaznal.

  Skrbi me zato, ker s tem filmom bi se lahko naučil kaj novega, lahko bi razvil filmski razgled. Lovca na družice pa, priznajva, ne ponudita česa novega. Stare forme, seksi šminka, to drži, sicer pa vulgarno in na prvo žogo.

  Ljubezenska zgodba v The New World ima na drugi strani globoko težo, sporočilo. Ampak je treba film spremljati. Mislim, da se splača.

 21. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Sveže ideje in zgodbe? Sva gledala isti film. V mojem zgodbe in idej ni, so le podobe, vtkane v scenografijo. Kot da bi gledal razglednico ne pa filma.
  Od komedije pričakujem, da me nasmeji, če ji to uspe, ji dam lepo oceno.
  Žanrov se na tak način ne primerja med sabo, če se jih, nastane napačno dojemanje ocen.
  Ljubezenska zgodba? Veliko bolje je bila prikazana v risanki.
  Splača pa se, če se želiš mučiti z dolgim časom. To pa.

 22. taya pravi:

  Ko se je v kinu vrtel brokeback ga nisem šla gledat, ker se mi tema ni zdela dovolj zanimiva… pa tut zloudala ga nisem… ampak glede na tvojo oceno sem ga vseeno pogledala (ker pač pogledam večino filmov, ki jih oceniš s 4 ali 5), pa se mi zdi ful hud film. tko dobr da sem bla cel film priklenjena za ekran.. končno en love story mal drugače….nisem pa vedla da je tale avstralski igralec, ki igra ennisa umrl (mislim da lansko leto)…

 23. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Uf, nisi vedela, da je Heath Ledger umrl? Niti zavoljo novega Batmana, kjer je igral Jokerja in so o tem govorili vsi. Pa še vse možne nagrade je dobil po smrti.

 24. taya pravi:

  ne. včasih sem ful zaposlena, da mi kar kaj uide… pa še tv-ja nimam…sicer se mi je zdel pa heath kar kul igralec…mislim precej perspektiven…

 25. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Imel je nekaj dobrih in nekaj slabih filmov, brez dvoma pa bi se nanj dalo še računati in bi nam postregel še z mnogimi odličnimi vlogami. O tem pa ni dvoma, saj je znal igrati, če je dobil pravo možnost.

  Tule je eden izmed zapisov, ki sem mu jih posvetil:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2008/01/23/umrl-heath-ledger-naj-gre-vse-v-tri-pizde-materine/

 26. Katarina Čas gre v Hollywood? « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] Tudi zato, ker sem imel od nekdaj v glavi, da punca ne zna igrati, niti toliko kot Cindy Crawford v Fair Game, hudiča, niti toliko kot Tina Gorenjak v Stereotipu. No ja, glede na to, da Američani hvalijo [...]

 27. Zmagovalci Oskarjev: Christopher Plummer « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] 2000, A Beautiful Mind, Must Love Dogs, National Treasure, Cold Creek Manor, Syriana, Inside Man, The New World, The Lake House, The Girl With the Dragon Tattoo in seveda The Last Station, za katerega je snel [...]

 28. filmar pravi:

  Heh nevem na kakšen način se Wedding Crashers izogne klišejem, ker meni se je zdel cel film tak kliše. Res da je bla kul ideja, ampak s preveč klišeji, da bi izstopal iz povprečja. Tip se zaljubi v žensko, ki ima fanta, ki je totaln idiot, tip se vedno več druži z njo in tudi njej rata všeč in potem glavni zaplet – izve se da je wedding crasher in da je lagal, da je nekdo drug. Bum. Twist stoletja! In kako jo dobi nazaj? Na poroki ji izlije srce pred vsemi sorodniki in ona mu itak oprosti, zapovrh njenga fanta, ki se hoče tepst, še nokavtirajo in cela dvorana temu ploska ter vsi so veseli. Vsekakor močno pretirana ocena, res je imela nekej dobrih for, Will Ferrel tud zakon, ampak daleč od kulta. Če bi ga pogledal zdaj še enkrat, verjamem da ne bi več crknil od smeha in mu malo popravil oceno.

 29. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Takrat mi je bil res zakon, morda mi zdaj res ne bi bil vec, a jebat ga, ocena je od takrat in iz arhiva.
  Se pa spomnim, ko sem recenzijo takrat objavil v reviji Celjan in dal pet zvezdic, je ena gospa rekla, da ne more verjeti, da sem dal tako visoko oceno, saj je šla zaradi tega v kino in bila potem razočarana :) Je pa dodala, da je bil noro kul njeni hčerki in da je očitno prestara za take vrste humor.

 30. AnžeG pravi:

  Tole se mi zdi presneto nizka in skrajno nepoštena ocena za The New World, saj filmu dejansko ne manjka popolnoma nič in je na tako imenovanem nivoju perfekcije. Malick je ustvaril enega vizualno najlepših filmskih dosežkov v zgodovini filma, zgodba pa je že tako ali tako prekrasna, privlačna in izrazito tenkočutna. Srečanje dveh popolnoma neznanih civilizacij je prikazano realistično, romantična vsebina pa se smiselno in spontano razvija, dodani pa so tudi mnogi filozofski elementi, ki verjetno odražajo sam Malickov osebni pogled na svet in človeško naravo ter sam koncept smisla “obstajati” in “ljubiti”. Igralske kreacije so izvrstne, kamera prav tako , Hornerjev soundtrack doda še tisto bolj čustveno žilico, montaža pa je itak v tipičnem Malickovem slogu. Sama naracija skozi celoten film pa je dejansko še en domiseln način, da lahko zgodbo izvemo iz stališča glavnega junaka oziroma iz prve roke, če se malce pošalim. Sam sem večkrat videl vse tri verzije filma in lahko danes brez težav rečem, da je The New World najboljši film veh časov, Terence Malick pa filmar, ki ima resen potencial, da bo v prihodnosti po kvaliteti prehitel (ali pa ogrozil) celo samega Kubricka. Priporočam ponoven ogled filma.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !