Recenzija: Funny People

29.09.2009 ob 19:54

zda 2009, komedija, režija: Judd Apatow, igrajo: Adam Sandler, Seth Rogen, Leslie Mann, Jonah Hill, Jason Schwarzman, Eric Bana, RZA

Biografija Adama Sandlerja.

Novi film Adama Sandlerja, no ja, novi film Judda Apatowa, ki ga zadnje čase cenijo zelo visoko, ni čisto nič posebnega, zato mi ni jasno, zakaj so se čez lužo tako zelo čudili, da so mu gledalci dejansko obrnili hrbet. Če želite pravo dramsko komedijo in zgodbo o komedijantu, ki zboli za rakom, je Man on the Moon, katerega je leta 1999 posnel Miloš Forman, veliko boljša izbira. Če vas zanima film o stand up komikih, ki se želijo prebiti v ospredje, pa raje predlagam leta 1988 posneti Punchline s Tomom Hankson in Sally Field. Funny People namreč ni ne tič ne miš. Za dramo je preveč zabaven, za komedijo pa preveč dramski. Igralska predstava Adama Sandlerja, ki v bistvu igra samega sebe, se pravi filmskega zvezdnika Georgea Simmonsa, zvezdo številnih neumnih komedij, ki mu povedo, da ima raka, je vse prej kot dobra. Še posebej zato, ker se pači, ko ni treba. Ko hoče biti resen, pa deluje tako, kot da bi se še vedno pačil. Tale film ni noben presežek in ni nič drugega kot še ena komedija Adama Sandlerja, ki jo dodatno uniči še to, da se dela, da je nekaj več in da ni le še en film Adama Sandlerja. Fatalno predolga, na trenutke pošteno dolgočasna, premalo smešna, klišejska in predvidljiva mešanica drame in komedije, ki oba žanra meša slabše od pokvarjenega mikserja. Pač zgodba o bolnem zvezdniku, ki se spoprijatelji z obetavnim stand up komikom (Seth Rogen) in se spomni tudi na svojo bivšo ljubezen (Leslie Mann), ki jo je nekoč izgubil zaradi svojih neumnosti. Nič posebnega in film, ki bi ga lahko mirne duše tudi zamudil.

Ocena 3

 

 

13 komentarjev na “Recenzija: Funny People”

 1. w33d w33d pravi:

  V večini primerov se s tvojo kritiko niti približno ne strinjam, a ker imam namen tudi sam napisati objavo o tem izdelku tu ne bom bolj specifičen, a vendar bi rad izpostavil nekaj stvari, ki hudo bodejo v oči.

  Film označiti za biografijo Adama Sandlerja je precej primitivna poteza, saj sta mu skupna le motiv komika in igralca v nesmiselnih komedijah. Tudi tvoj komentar, ki leti na njegovo igro je precej brez smisla, saj je ta vloga ena izmed Sandlerjevih najboljših, menim, da je vlogo Simmonsa odigral precej solidno, liku je dal dušo, gledalcu ni vseeno za njegovo usodo, a obenem si želimo, da bi bil drugačen. Zadel je bistvo.

  Ne bom rekel, da je film popoln in super vse, a je omembe vreden. Osebno mi je bil precej smešen in zanimiv, a se strinjam, da je malce predolg.

  BTW, izraz “fatalno predolga” bi pomenil, da ti je bil film sicer super, a je za tvoje nazadovoljstvo ob gledanju bila kriva zgolj in izključno dolžina, kar pa je precej protislovno, če gledamo preostanek tvojega zapisa

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Le motiv komika in igralca v nesmiselnih komedijah? Je Sandler še kaj drugega? Mar v bistvu ne igra samega sebe, seveda če pozabiva, da v resnici nima raka in je poročen očka? Daj no, ne tako ozko gledati tega stavka.
  Ne strinjam se, vlogo je odigral zelo slabo, veliko slabše kot jih igra v svojih tipičnih komedijah. Prav ta lažna fora mi je bedna, a veš, ker ne igra ravno tipičnega butca iz svojih filmov, pa je takoj presežek in odličen. Ni, niti malo. Če bi že izbiral filme, kjer je drugačen, bi raje omenil Big Daddy, Punch Drunk Love, Spanglish in seveda Reign Over Me.
  Kot sem rekel, meni je mnogo, ampak res mnogo, boljši Man on the Moon, biografija Andyja Kaufamana, ki ga je Jim Carrey odigral vrhunsko.
  Fatalno pomeni usodno, pač fraza, s katero sem želel poudariti, da je res močno, močno predolg. Ni nobene potrebe za kakršnokoli globje razumevanje in seciranje.

 3. Bo pravi:

  Joj, kako me moti, ker vsi govorijo, da Sandler tu zboli za rakom, ko pa zboli za levkemijo. Bodimo precizni, Iztok.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Okej, Bo, a vseeno mi povej kaj praviš na tale citiran stavek:

  “Levkemija je najpogostejše rakavo obolenje otrok in obsega 25-30% vseh novo odkritih rakov pri otrocih.”

 5. Bo pravi:

  Najprej seveda zbode v oči velika pravopisna pomanjkljivost. Pravilen je vezaj, ne pomišljaj, in odstotek ni nestično ločilo. Takole:

  25–30 %

  Saj je levkemija nekakšno rakavo obolenje, rak krvi po domače, ampak ljudje, ki vedo, za kaj se gre, rečejo levkemija, ne rak.

  V filmu zgoraj pa bi bilo po moje pošteno omeniti Erica Bano. A ni dober, no.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Eric Bana? Doslej me ni zares prepričal še v nobenem filmu in je po moji oceni zelo precenjen. Da je všeč ženskam, pa je še večji misterij.

  Ne bom pa rekel, da mu vloga moža Sandlerjeve bivše punce, ne paše in da je bil slab. To pa bi bilo res nepošteno. Upam si celo trditi, da Sandlerju ukrade šov, medtem ko se Rogena itak skorajda ne vidi in ga zasenčita tudi Schwartzman in Hill.

  Brez zamere, a še vedno nisi popolnoma ničesar povedal o tem, če ti je film sploh všeč in ali se strinjaš z mojo oceno. Še vedno raje seciraš za dobro filmsko debato povsem nevažne reči, kar je škoda zate in zame.

  In ja, treh komentarjev, kjer se ukvarjaš le s pravopisom citiranega stavka, ne bom spustil skozi, saj smetijo objavo.

 7. Bo pravi:

  Jah, ob filmu nisem zaspal ali kaj podobnega. Meni je bil zanimiv. Apatow ima zmeraj dobre like.

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hm, meni se zdi precenjen. Knocked up mi je bil prav tako dolgočasen, sem se pa zelo zabaval ob Štiridesetletnem devičniku, če ostaneva samo ob njegovih režiserskih stvareh.

  No ja, če ne zaspiš, je film dober? Spominjaš me na cesarja iz filma Amadeus, kjer so se vsi bali, da bo trikrat zazehal, saj je to pomenilo, da je opera slaba in da jo bodo umaknili iz sporeda. Če se ne motim, je pri Mozartu zazehal enkrat, kar pomeni, da opera ni dobila prave “distribucije.”

 9. Bo pravi:

  Film mi je dober, če me zanima. Ta me je zanimal. Konec se mi zdi bolje rešen, kot se morda zdi preprost. Sandler se vrne k edini stvari, ki jo obvlada, se vrne h koreninam.

  Knocked Up je loošten, ni debate. V Devičniku je Carell dober. Nimam posebnih problemov z Apatowom.

 10. w33d w33d pravi:

  Čisto narobe si se lotil tega filma. Film ni mišljen kot biografija komika z rakom, to je namreč Man On The Moon, ki je tudi zame eden izmed najboljših filmov, kar sem jih videl. Apatow ni imel niti najmanjšega namena parirati Formanu s tem izdelkom, si sploh gledal ostale Apatowove filme? To je njegova tipična novodobna komedija s pridihom drame ali popularno, dramedija. Zgodba je resda centrirana okrog Simmonsa, ki v bistvu res zboli za levkemijo in je komik, a dejstvo je, da režiser tega čustveno ne razišče, ker pač ni osredotočen na to in to ni njegov namen. Osnovni namen je zabava, a obenem je opazna dobra karakterna študija človeka, ki je navajen na svojevrsten način življenja in se navkljub potisku bolezni, prijatelja in bivše punce ne uspe spremeniti. Sam poleg najosnovnejše zgodbe nisem uspel najti paralel z odličnim Man On The Moon, saj menim, da filma med sabo nista preveč primerljiva, niti občutek, katerega generirata filma ni niti najmanj podoben. Nekako se mi zdi podobno, kot če bi med sabo primerjal Inglourious Basterds in Pianista, ker sta pač oba v podobnem obdobju in bi na podlagi pristopa označil Pianista za največjo mojstrovino kar jih je in Basterdsom dal naziv ničvrednega posnemovalca, ko pa sta vsak po svoje zelo dobri stvaritvi, ki sta si precej različni in si zaslužita večjo mero spoštovanja.

  Se vsaj delno strinjaš ali boš trmasto trdil pri svojem?

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Bo, mene je prepričal le Devičnik, Knocked Up in Funny People sta srednja žalost. Nič posebnega. Povezava, ki si jo omenil z resničnim Sandlerjem, pa mi je dobra in se z njo več kot strinjam. Je pa res, da niti ne bi šel ven iz tega, če ne bi zbolel, kar pa je čisto druga pesem.

  W33D, saj ne gre za to kako je bil mišljen, ampak kako sem ga jaz vzel. In zame je v bistvu le klišejska zgodba možakarja, ki dobi raka in se zaradi tega spremeni. To je vse. Stokrat videno.
  Tudi meni je Man on the Moon eden najboljših vseh časov, tu se strinjava. Omenil sem ga le kot primerjavo, ki se mi ne zdi tako zelo napačna.
  Vse filma Apatowa sem videl, o tem govoriva tudi z Bojem zgoraj. So mi tisti, ki jih ni režiral in je bil tako ali drugače zraven, boljši od teh, ki jih je.
  Prav to njegovo mešanje žanrov mi ni všeč, saj se ne nasmejim dovolj, dramsko pa me tudi ne poteši. Ostanem vmes in to je drek. Ne dobim ne eno ne drugo. Mnogi filmi veliko bolje zmešajo dramo in komedijo, tudi filmi o raku. Recimo Terms of Endearment, vrhunska mešanica drame in komedije na temo bolezni.
  Karakterna študija? Meni zelo površna in poceni. Taka, da sem vse like pozabil že med gledanjem in da mi je bilo pravzaprav vseeno kaj se bo zgodilo z njimi.
  Primerjava Pianista in Basterdsev je totalno neumna in povsem v neskladju z mojo, kjer gre vendar za zelo podobna lika in celo isto bolezen. Pa tudi za stand up nastope. Kot sem rekel, ne bodi tako ozek.
  Pa zakaj misliš, da sem trmast in da vztrajam pri svojem in da mi je treba nekaj dokazati in da sem celo nesramen do tebe, saj samo debatirava in imava pač različni mnenji. Nič drugega. Zato, če se ne strinjam s tabo, še ne pomeni, da nimam prav in da sem trmast. Pač drugače sem videl film kot ti. Pa kaj, okusi in dojemanje filmov so pač različni od gledalca do gledalca. S tem ni nič narobe, to je celo dobro.

 12. pikica pravi:

  Ta film sem šla gledat zaradi Adama Sadlerja. Meni se zdi ta film absolutno predolg, komaj sem čakala, da bo konec. Ničesar ne bi zamudila, če ga ne bi gledala. Poln je že videnih for. Pogrešam dobro komedijo.

  Glede kreganja okoli pravopisa: pomišljaj (daljša črtica) zamenjuje besedi OD in DO, vezaj je pa nekaj drugega. Kar pa seveda v tem zapisu to sploh ni bistveno.

 13. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Po moje ga res uniči le ta dolžina, saj rata dolgočasen in gledalec pozabi še na dobre reči, ker se slabe vlečejo predolgo časa.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !