Filmski spomin na Patricka Swayzeja (peti del)

28.09.2009 ob 02:56

RED DAWN (zda 1984, vojna akcija, režija: John Milius, igrajo: Patrick Swayze, Charlie Sheen, Jennifer Grey, Le Thompson, C. Thomas Howell, Ben Johnson, Harry Dean Stanton, Lane Smith)

Drzna in izvirna ideja, otročja in poceni izvedba.

John Milius, svež po Conanu in ovenčan z Dillingerjem, The Wind and the Lion in The Big Wednesday, je leta 1984, v letu Orwella, posnel zelo drzno in divjo zgodbo o rusko kubanski invaziji na Ameriko. Film se začne tako kot je treba, premišljeno, realistično, šokantno in direktno, se pravi tako, da gledalec komaj zadržuje sapo in se sprašuje, kaj bi bilo, če bi se vse skupaj zgodilo tudi v resnici. Da Rusi govorijo rusko, Kubanci pa špansko, filmu dvigne kvaliteto in gledalcem pokaže, da Milius misli zares. Prav zato je škoda, da potem usoda Amerike pade v roke skupini najstnikov (Swayze, Sheen, Howell, Grey, Thompson), ki se grejo akcijske junake in zgodbo spremenijo v osnovnošolsko streljačino brez repa in glave. In da ne pozabim, Kubanci in Rusi ameriške upornike imenujejo Wolverini. Zveni znano?

Ocena: 3/10

STEEL DAWN (zda 1987, pustolovščina, režija: Lance Hool, igrajo: Patrick Swayze, Lisa Niemi, Brion James, Anthony Zerbe, Christopher Neame, Arnold Vosloo)

Patrick Swayze kot Conan, no ja, Pobesneli Max, no ja, kliše.

Patrick Swayze, vroč po Dirty Dancingu, je hotel s filmom Steel Dawn, kjer igra bojevnika Nomada, očitno postati čisto pravi akcijski junak. Čisto nasprotje Johnnyja, pač dokaz, da ne zna le plesati, marveč se tudi sabljati in pretepati. Poskus se je žal izjalovil, saj oboževalke niso trznile, fantom pa se je očitno zdel preveč mehak, da bi ga vzeli zares. Pa vendar, Steel Dawn ni tako strašno slab kot ste morda slišali. Še posebej, če ste ga v osemdesetih videli kot mulci, če vas je zaradi Patrickove smrti prijela nostalgija in če ste vendarle ujeli nekaj zabavnih in frajerskih prizorov ter enovrstičnic. In pozor, glavno junakinjo Kasho, ki se bori za svoj košček zemlje, skrbi za sina, skriva edini izvir vode v dolini in se seveda spari z našim Nomadom, igra Lisa Niemi, resnična Patrickova žena, ki sploh ne igra tako slabo, da bi ji moralo biti nerodno. Dobro je gledati tudi kultnega Briona Jamesa, ki se tokrat bori na strani pravice, kakor tudi zlobnega Anthonyja Zerbea, ki nad Swayzeja in Liso pošlje profesionalnega morilskega bojevnika, katerega igra skulirani in karizmatični Christopher Neame, ki mu Swayze seveda sikne: “I told you not to play with sharp object.” Posebej primerno za najbolj goreče fane žanra in seveda za tiste, ki pogrešajo Patricka Swayzeja.

Ocena: 4/10

 

2 komentarjev na “Filmski spomin na Patricka Swayzeja (peti del)”

  1. Recenzija: Tomorrow When the War Began « IZTOK GARTNER pravi:

    [...] ste videli Red Dawn, ki ga je sredi osemdesetih posnel John Milius, potem vam je jasno, da je Tomorrow When the War [...]

  2. » RIP: Patrick Swayze (1952-2009), Tupac Shakur (1971-1996) pravi:

    [...] Keeping Mum, Ghost Waking Up in Reno, Tall Tale Point Break, Young Blood The Outsiders, Road House Red Dawn, Steel Dawn King Solomon’s Mines, North & South One Last Dance, Three Wishes,  [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !