Happy Birthday: Pedro Almodovar

24.09.2009 ob 20:12

Voščil mu bom iz dveh razlogov. Prvič zato, ker je šestdeset let velika obletnica. Drugič pa zato, ker bi rad spregovoril nekaj besed o njegovih filmih.

Če sem iskren, ga nisem nikoli cenil tako močno kot ostali. Še posebej ne pri filmih, s katerimi si je naredil kariero. Vedno sem dejal, da mu je tako zelo uspelo le zaradi tega, ker je prišel ob pravem času na pravo mesto in si po padcu diktatorja Franca pač upal tisto, kar si drugi niso.

Ne bom rekel, da Mujeres al borde de un ataque de nervios niso zanimiv film, toda zame so daleč od mojstrovine in od filma, zaradi katerega bi moral pasti dol. Isto bi lahko rekel za filme Matador, Entre Tineblas in Laberinto de pasiones. Zanimivi, pogumni in sveži, a nič posebnega.

Če bi torej zbiral filme, ki pa so mi bili všeč, bi raje rekel Kika, Carne tremula in Hable con ela. O tej trojki ni dileme. Še posebej Carne tremula in Hable con ela, ta dva sta mi zakon.

Volver, Atame in Tacones lejanos so nekje vmes, na veliko opevani Todo sobre mi madre pa me ni navdušil niti malo. Bil mi je dolgočasen in nezanimiv. Nekaj podobnega kot La mala eduacion, ki je bil korak nazaj v primerjavi s Hable con ela.

Če sem torej iskren, ima zame Almodvar le tri zares dobre filme, kar pa ne pomeni, da ga ne cenim, saj se je vendarle prebil med najbolj znane, vplivne in prelomne režiserje vseh časov, katerih vsak nov film je dogodek in ne le film.

Kakorkoli že, happy birthday Pedro.

 

5 komentarjev na “Happy Birthday: Pedro Almodovar”

 1. taya pravi:

  no ja okusi so različni… meni so pa ženske na robu živčnega zloma totalen zakon….tako sami igralci (no ja bolj igralke) in pa celoten film…..režija…. vse….

 2. taya pravi:

  p.s. je pa res da je to bolj “ženski film” in je moškim mogoče mal dolgočasen

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Film je poln zelo odbitih in norčavih, celo absurdnih likov, toda kot celota mi ni nikoli ne vem kako potegnil.
  Ne bom rekel, da je dolgočasen, nekoliko poceni se mi zdi.

 4. taya pravi:

  ja to maš mogoče prav…nima ne vem kakšne blazno globoke vsebine….. sem ga gledala s kolegico v kinu, takoj ko so ga začeli pr nas vrtet, pa sva se dobesedno rolale cel film….

 5. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Crank, Crank: High Voltage pravi:

  [...] odfuka in odklopa. Eden najbolj divjih filmov vseh časov, z liki, ki bi se jih ustrašil celo Pedro Almodovar. Škoda je le, da film malce slabše deluje kot celota, ali še bolje, da celote sploh ni. Da so le [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !