Recenzija: District 9

18.09.2009 ob 04:54

zda & nova zelandija 2009, znanstveno fantastična dramska akcija, režija: Neill Blomkamp, igrajo: Sharlto Copley, Jason Cope, Nathalie Boltt, Sylvaine Strike

Pozabite na rasizem, zdaj je aktualen marsizem.

District 9 je brez dvoma eden najbolj izvirnih znanstveno fantastičnih filmov zadnjega časa. Še bolj kot Bližnja srečanja tretje vrste, še bolj kot Štoparski vodnik po galaksiji. Da ga je produciral prav Peter Jackson, ne preseneča in se mu več kot pozna. Še posebej, če se spomnite njegovih divjih komedij Bad Taste in Braindead. Je pa čudno, da ga ni tudi režiral in da je to delo pustil mlademu novincu Neillu Blomkampu, ki je nalogo seveda opravil z odliko in nam serviral odlično mešanico kvazi dokumentarca, črne komedije, spektakularne akcije, ki resda preveč spominja na Transformerje, socialne satire, celo farse, no ja, tudi parodije in obsedenosti z rasno nestrpnostjo, kjer tokrat namesto črncev nastradajo marsovci. Kot sem dejal že na začetku, to ni več rasizem, to je marsizem, novi Guantanamo Bay, ali še bolje, koncentracijsko taborišče in delovni kamp, kamor stlačijo okrogel milijon vesoljcev in se do njih obnašajo kot do narodnostne manjšine. Če bi jih namesto v Johannesburg stlačili v Slovenijo, bi jim rekli Strojani. Če bi jih dali v Harlem, bi jim rekli nigerji. Če malo stran, Mehičani. Če bi jih našli na Balkanu, bi jim rekli čefurji. Če na Divji zahod, Indijanci. Če sem malo piker, pa lahko zaključim, da bi jim Američani rekli kar Kanadčani. Toda pozor, vladi zanje ni vseeno, vlada pazi na vsak njihov korak in na morebitne nepravilnosti, ki bi jih z njimi počeli ljudje. In v to zanimivo situacijo, kjer cveti tudi marsovska prostitucija in kjer se vsak marsovec skuša znajti po svoje, se vmeša Wikus Van De Merwe, “vodja” korporacije Multi National United, ki dobi nalogo, da marsovsko kolonijo preseli drugam. Na videz mirovna misija, na katero bi bila ponosna tudi Unprofor in Tomo Križnar, je v resnici le želja po vesoljskem orožju, glavnemu junaku pa se zgodi tudi čisto prava metamorfoza, saj se prične spreminjati v marsovca. Kot se je Gregor Samsa spreminjal v žužka, Jeff Goldblum pa v Muho. Vzporednice z rečmi, ki jih omenjam, so resda klišeji, toda filmu ne škodijo, marveč ga delajo še bolj zanimivega. Pa četudi smo podobno akcijo z roboti videli že v leta 1990 posnetem filmu Robot Jox, pa čeprav dobimo močne asociacije tudi na prej omenjene Transformerje. In seveda, četudi nas prijateljstvo z marsovcem spomni na odlična Alien Nation in Enemy Mine, kjer sta nekaj podobnega počela Dennis Quaid in James Caan. Hudiča, tudi nekaj Ramba in celo Vojaka Ryana je v teh strelskih obračunih. Pa vendar, osnovna ideja filma je tako zelo dobra, da ji ne škodi ničesar. In tako zelo originalna, da se zdi, kot da sta Peter Jackson in Neill Blomkamp na novo izumila žanr. Kapo dol.

Ocena: 9/10

 

20 komentarjev na “Recenzija: District 9”

 1. 0501 pravi:

  ja no, wikus ni ravno vodja MNUja

 2. Pris Pris pravi:

  V pojasnilo:

  “District 9″ je visokoproračunski rimejk kratkega filma Neilla Blomkampa “Alive in Joburg”.

  Sprva mu je bil ponujen režiserski stolček za ekranizacijo popularne računalniške igrice “Halo”, ko je projekt propadel pa mu je producent Peter Jackson ponudil 30 mio USD, da “posname, kar hoče”. Blomkamp se je odločil za rimejk svojega filmčka iz 2005. Jackson razen finančnega vložka s filmom ni imel neke večje oz. umetniške zveze.

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  0501, no ja, pa vodja misije, vsekakor eden vidnejših predstavnikov tega koncerna.

  Pris, hvala za info, toda vseeno se mi zdi, da je na momente vpliv zgodnjih Jacksonovih filmov zelo velik. Tudi glavni junak je navsezadnje podoben junaku filma Braindead. Imam občutek, da je to zelo podobno kot pri Empire Strikes Back in Return of the Jedi pa recimo Nightmare Before Christmas, ki so jih podpisali drugi, več kot očitnio pa se je videlo in vedelo, da gre za Lucasa in Burtona. Če pa se tokrat motim, pa kapo dol mlademu in zelo nadarjenemu avtorju.

 4. Tomo pravi:

  Malo me to spominja na igro Half life 1 in 2.

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nisem je nikoli igral, poznam pa jo in vem, da s temle stavkom nisi brcnil v temo. Ma saj tudi podobnosti z drugimi filmi kar mrgoli.

 6. Robert L. Tuva pravi:

  @Tomo: mene tudi. Druga in 3. tretjina, ko da bi igral HL. :)

  @Iztok: ta o Wikusi kot vodji je dvojna brca v temo. Najprej zato, ker korporacije ne vodi, potem pa zato, ker čeprav mu dajo neka pooblastila za terensko delo, ostaja slamnata figura, nad njim plačanci in resnični direktorji.

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Sem dal vodja v narekovaje, kar lahko vzameš tudi kot posmeh in kot slamnato figuro.

  Bi pa od nekega filmofila pričakoval kakšno bolj zanimivo debato o samem filmu, ne pa le iskanje napak.

  Delaš podobno napako kot nekateri kvazi poznavalci filma na blogosferi. In sicer, da namesto filma ocenjuješ in komentiraš oceno o njemu. Se pravi, da se raje vpičiš v samo oceno kot v debato in svoj pogled na določen film.

  Škoda.

 8. RHYME-G pravi:

  zakon film

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Če pa ti tko rečeš, pol pa bo že držalo, glede na to, da te zadnjih sto let ni zares navdušil noben film.

 10. Robert L. Tuva pravi:

  @Iztok

  Da, da, saj imaš prav. No, o filmu sem napisal nekaj za Kinotožje, lahko poslušaš v ponedeljek zvečer. Na kratko se mi zdi dobro narejen, ni bilo trenutka, da bi se dolgočasil. Alieni pa se mi zdijo narejeni boljše kot v Avatarju, kar je hecno glede na oba proračuna, med katerima je, koliko, faktor 10. Ampak odlika tistega filma naj bi bili 3D prizori, jaz pa sem videl samo QuickTime trailer.

  Drugače pa sem tule dosegel nekaj, kar, kakor vem, ni uspelo še nobenemu. Iztok Gartner je dejansko šel v svoj zapis in nekaj popravil. Bravo Iztok, še lahko upamo zate! :-)

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Na Avatar bo treba počakati v celoti, res pa je, da po tolikem času od Camerona pričakujemo najboljši film vseh časov, kar ga zna uničiti, če mene vprašaš.
  Sicer pa menim, da bistvi Districta 9 niti ni v kvaliteti izgleda alienov, marveč v vseh ostalih rečeh, ki so tako zelo izvirne, da bi odpustil tudi aliene iz plastelina in papirja.
  Je pa filma vsekakor dokaz, da za odlično tehnično izvedbo in efekte ne potrebuješ veliko denarja, kar pomeni, da so tisti, ki jim dajo recimo 100 miloijonov dolarjev budžeta, razvajeni in se ne znajo znajti.

  Glede čudeža o popravku, ni bilo prvič, ne skrbi. Z veseljem popravim, če vidim, da ima komentator prav in da sem ga polomil zaradi površnosti.

 12. Robert L. Tuva pravi:

  > Z veseljem popravim, če vidim, da ima komentator prav ..

  Khm, khm … :-)

  V redu. Heh, dobri prvi odstavki trije.

 13. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Vsaj enkrat, da ti je nekaj od mene všeč.
  Še je upanje zate :)

 14. Maco pravi:

  Film je zelo dober. Pritegnilo in obenem razžalostilo me je namestitev nezemljanov kot beguce v nekakšen geto. Vse to me spominja na naš današnji svet, polpreteklo zgodovino in življenje, ki ga živimo. Zgodba se ne dogaja slučajo v Južnoafriški Republiki in vse se zdi kot metafora za številne težave, s katerimi se je ta država soočala.

 15. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Točno tako. In po moje nas prav zaradi tega vesoljci ne bodo nikoli obiskali, saj bi se jim po moje zgodilo točno to, kar kaže naš film. No ja, razen če bi bili krvoločni kot ponavadi in si tega sploh ne bi dovolili.

 16. :) pravi:

  nemorem vrjet … nimam pametnega komentarja … mam rad dobre filme in pogledam sem jih ogromno … ampak tale je tak film, ko ga nikoli več nebom gledal, niti pomislil na njega … ampak ok, okusi so različni

 17. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Če pustiva mene in če boš pogledal še druga mnenja takšnih in drugačnih kritikov, oceno na imdb in nominacije za globuse in oskarje, ti bo jasno, da ga malo lomiš in da je film vse prej kot sranje.

  A kot si rekel, okusi so različni in prav je tako.

  Čisto iz firbca, naštej mi nekaj filmov, ki so ti bili letos všeč, poleg Avatarja seveda.

 18. :) pravi:

  ma jst mam vlko družbo in nas je veliko decov in nevem, 2sta rekla, da jima je cool film, pa oba sta taprava ” zelena travca ” majstorja … zakajen mi nekdo nemore ocenjevat filma, in tudi njiju nisem jemal kot resno oceno. kar je letos prišlo ven … ma ti bom kr naštel ka sm gledo zadne čase pa da je blo cool … avatar, basterds, šerlok, ajd terminator ( čeprav me je mal razočaro ), glih gledo law abiding citizen, super triler, akcija … the last house on the left, ajd this is it je bol dokumentarc ampak je mel neko energijo “velikega”, …nevem glede district 9, zgodba o marsovcih in ljudeh, kr neki no.nevem, res ne štekam … nobene akcije, slabo posnet, marsovci so zgledal pač marsovsko in so se med sabo pogovarjal … ka pa vem no, men se to zdi bolj otročje in bedno … je pa žanr fantastika, tak da je čist logično, da je blo tak kot je blo … rad mam filme denzela, realni filmi z njim v glavni vlogi, christian bale je super … u prejšnih filmih, pred terminatorjem … nevem no, men “9″ ni bil všeč, žal.

 19. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pa zakaj imaš v glavi, da je to film za tiste, ki so zadeti? Saj je povsem sveža, akcijska, srhljiva in zabavna znanstvena fantastika, kot Avatar, le da ima veliko več dobrih idej.
  Četrti Terminator je tudi mene močno razočaral:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/06/10/recenzije-terminator-vsi-stirje-filmi/
  Uf, Law Abiding Citizen je pa meni res sranje, eden najslabših filmov leta:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2010/01/04/recenzije-law-abiding-citizen-its-complicated/
  Last House on the Left tudi:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/07/26/recenzija-the-last-house-on-the-left/

  Denzel ima dobre filme, se strinjam, Christian Bale pa mi gre na živce, saj je vedno isti in brez pravega igralskega razpona.

 20. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: Elysium pravi:

  [...] od zares dobre scifi akcije, če začnem preprosto. Jp, Neill Blomkamp, režiser odličnega filma District 9, je tokrat nekaj korakov zadaj, kar se izvirnosti, prepričljivosti in dovolj kompleksne zgodbe [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !