Filmski spomin na Patricka Swayzeja (prvi del)

16.09.2009 ob 17:30

DIRTY DANCING (zda 1987, glasbena drama, režija: Emile Ardolino, igrajo: Patrick Swayze, Jennifer Grey, Jerry Orbach, Cynthia Rhodes)

Če boste iskali najbolj znani plesni film moderne dobe, bo Dirty Dancing kar pravi naslov.

Ta kultna pravljica o Pepelki Baby Houseman (Jennifer Gray), ki jo zmeša in premeša postavni plesni inštruktor Johnny Castle (Patrick Swayze), je namreč narejena točno tako, da osvoji srca gledalcev. Da vrhunsko obrne prav vse klišeje, ki obstajajo. In se s pomočjo karizmatičnih junakov za vedno usede v spomin vseh tistih, ki so jo videli. In pozor, Johnny je v bistvu žigolo. Lokalni kurbir, ki zadovoljuje razvajene mamice in hčerkice, ki se pridejo važit v poletni kamp na začetku šestdesetih let prejšnjega stoletja. Ena takšnih je tudi naša Baby, bojazljiva, zadržana in nedolžna deklina, ki se ji uresničijo sanje. Ki zaradi nezaželene nosečnosti Johnnyjeve plesne partnerke Penny Johnson (Cynthia Rhodes) obuje njene čevlje in postane njegova soplesalka ter kasneje tudi ljubimka. Čudovit film. In zgodba, kjer smo si za vedno zapomnili prav vse skupne prizore Johnnyja in Baby. Še posebej tiste v vodi, na deblu, med vadbo in seveda na koncu, ko njun nastop gleda tudi njen strogi oče Jerry Orbach. In pozor, Patrick Swayze, ki mu lahko rečemo tudi novi John Travolta, in Jennifer Grey, ki si je zaradi operacije nosu zapravila obetavno kariero, sta že leta 1984 v filmu Red Dawn odigrala ljubezenski prizor. Toda ne tako lepega in romantičnega kot prav v filmu Dirty Dancing, tej plesni klasiki, ki je še danes ne more preseči skoraj noben film. Pa četudi gre v bistvu le za obračanje klišejev in pravljico, ki se lahko seveda zgodi samo na velikih platnih.

Ocena: 9/10

GHOST (zda 1990, znanstveno fantastični komični triler, režija: Jerry Zucker, igrajo: Patrick Swayze, Demi Moore, Whoopi Goldberg, Tony Goldwyn, Rick Aviles, Vincent Schiavelli)

Eden najlepših filmov vseh časov.

Duh ima vse tisto, kar mora imeti film, ki hoče večno slavo. Ki hoče, da ga bodo parodirale številne komedije in citirali prenekateri oboževalci. Ki hoče solze, smeh in grizenje nohtov. Ki hoče oskarja za scenarij in za stransko vlogo. Ki hoče kult in neverjeten komercialni uspeh. Ki hoče premagati celo Čedno dekle in postati film leta. Ki hoče nesmrtnost. In seveda, ki se požvižga na rasno diskriminacijo in v vroč prizor vtakne dve ženski. Eno črno in eno belo, ki se božata in objemata. Tako nežno in predano, kot da sploh nista naključno izbrani ženski, marveč za vedno zaljubljeni par, kjer ljubezni ne ustavi niti smrt. In Patrick Swayze (producenti so hoteli Toma Cruisea), ki mu je bila vloga pisana na kožo, je Sam Wheat, umorjeni japi, ki se kot duh vrne na Zemljo, da bi pazil na svoje dekle Molly Jensen (v igri je bila Nicole Kidman, vlogo pa je kot veste dobila Demi Moore), kateri po življenju streže njegov hinavski kolega Carl Brunner (Tony Goldwyn). Pomaga mu nepozabna Whoopi Goldberg, lažna prerokinja, ki ga lahko sliši in prenaša njegove misli. Vseh trikov, ki jih mora poznati vsak duh, ki da kaj nase, pa ga nauči jezni Vincent Schiavelli, nezadovoljni duh in kralj podzemne železnice. In samo pomislite, Duha je režiral Jerry Zucker, prvak odbitih komedij Airplane, Top Secret in Naked Gun, izgleda pa tako, kot da bi ga skupaj režirala Frank Capra ter Steven Spielberg. Ironija je na dlani, Spielberg je leto poprej v kina poslal Always, poslednji film Audrey Hepburn in film o angelih, ki na Zemlji čuvajo svoje ženske. Gledalci so obrnili hrbet. Že prvi dan predvajanja. Kot da bi čakali na nekaj več. Na nekaj zares velikega. Na prvega pravega duha. Na Patricka Swayzeja, enega in edinega, ki v prizoru z glino s pomočjo Demi Moore dobesedno stopi ekran. Odlična mešanica drame, znanstvene fantastike, romance, trilerja in komedije, ki ji ne manjka popolnoma ničesar in ki z vsakim novim gledanjem znova osvoji gledalca.

Ocena: 10/10

WAKING UP IN RENO (zda 2002, komedija, režija: Jordan Brady, igrajo: Billy Bob Thornton, Charlize Theron, Patrick Swayze, Natasha Richardson, Penelope Cruz)

Izredno zabavna, gledljiva in dinamična komedija,k i bi morala leta 2002 dobiti oskarja za simpatičnost.

Dva para, Billy Bob Thornton in Natasha Richardson ter Patrick Swayze in Charlize Theron. Zanimiva in piva polna pot v Reno. Zakonska kriza. In novica, da je Billy skrivaj porival Charlize. Katastrofa, ki sploh ni katastrofa, drama, ki nenehno operira s komedijo. In igralske kreacije, katerih ne boste našli v prav nobenem drugem filmu.

Ocena: 8/10

TALL TALE (zda 1995, pustolovska komedija, režija: Jeremiah S. Chechik, igrajo: Patrick Swayze, Nick Stahl, Oliver Platt, Roger Aaron Brown, Scott Glenn, Stephen Lang, Jared Harris, Catherine O’Hara, Joe Grifasi, John P. Ryan, Scott Wilson)

Big Fish.

Pravljični vestern, predhodnik Tim Burtonove mojstrovine Big Fish, kjer nesrečnemu fantku Danielu (Nick Stahl), ki se bori za zemljo svojega očeta (Stephen Lang), katero kani vzeti zloglasni veleposestnik J.P. Stiles (Scott Glenn), pomagajo pravljični junaki Pecos Bill (Patrick Swayze), Paul Bunyan (Oliver Platt), John Henry (Roger Aaron Brown) in Calamity Jane (Catherine O’Hara). Izmišljene legende, nadnaravno močni pravičneži, ki pomagajo samo takrat, ko pravljica postane resničnost, resničnost pa potrebuje pravljico. Le prigode Lažnivega Kljukca, za lase privlečene “tall tales”, v katere ne bi verjela niti brata Grimm? Pred 11. septembrom ja, po 11. septembru nikdar več. Torej film, ki je prišel nekaj let prezgodaj.

Ocena: 7/10

KEEPING MUM (anglija 2005, režija: Niall Johnson, igrajo: Kristin Scott Thomas, Rowan Atkinson, Patrick Swayze, Maggie Smith)

Malce premalo pogumna črna komedija, ki nam hoče reči, da je umor dober za reševanje propadlega zakona.

“Jasno, da sem ju ubila, saj menda niste pričakovali, da bom vse skupaj mirno gledala,” na začetku filma pove neka mladenka, ki je ubila svojega moža in njegovo ljubico. Skuliran uvod in skok v prihodnost, kjer si pastorjeva žena Kristin Scott Thomas omisli ljubimca. Predvsem zato, ker mož Rowan Atkinson preveč časa preživlja v cerkvi in pozablja na seks. In seveda zato, ker ljubimca igra Patrick Swayze, njen hudo privlačni učitelj golfa. Okej, toda potem na sceno prikoraka skrivnostna Maggie Smith, ki ubere zelo drzne metode za reševanje nastale krize in zagovarja dejstvo, da je umor odlična rešitev za propadli zakon. Na trenutke zelo zabavna, nato spet premalo ostra komedija, ki nikoli zares ne odleti čez rob in ostaja v kalupu. Ki se boji do konca, pa četudi se ves čas dotika tematike, ki ni ravno tipična in povsem običajna praksa. Igralska ekipa svoje delo opravi odlično, Rowan Atkinson pa v dokaj resni vlogici dokaže, da je hudičevo soliden igralec, če si to želi.

Ocena: 5/10

 

3 komentarjev na “Filmski spomin na Patricka Swayzeja (prvi del)”

  1. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Beyond a Reasonable Doubt, One Last Dance, Three Wishes, 11:14 pravi:

    [...] in očiščevalno. Kot pucanje duše in telesa. Da Swayze pleše kot Nureyev in še boljše kot v Dirty Dancingu, ni treba posebej poudarjati, da sta z Liso v skupnih prizorih čarobna in zaljubljena ter da jima [...]

  2. » Filmski spomin na Patricka Swayzeja (peti del) pravi:

    [...] Swayze, vroč po Dirty Dancingu, je hotel s filmom Steel Dawn, kjer igra bojevnika Nomada, očitno postati čisto pravi akcijski [...]

  3. » RIP: Patrick Swayze (1952-2009), Tupac Shakur (1971-1996) pravi:

    [...] Dancing Keeping Mum Ghost Waking Up in Reno Tall Tale Point Break Young Blood The Outsiders Road House Red Dawn Steel Dawn [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !