Recenzije: Final Destination (vsi filmi)

13.09.2009 ob 23:42

FINAL DESTINATION (zda 2000, grozljivka, režija: James Wong, igrajo: Devon Sawa, Ali Larter, Kristen Cloke, Daniel Roebuck, Roger Guenveur Smith, Chad Donella, Seann William Scott, Tony Todd)

Max Von Sydow je hotel smrt v Sedmem pečatu prevarati s partijo šaha, najstnik Devon Sawa pa jo hoče s  pomočjo šestega čuta.

Ste kdaj razmišljali, da bi okoli prinesli teto s koso? Mnogi pravijo, da to ni mogoče, da se ji ne da pobegniti in da pride, ko pač napoči naš čas. Woody Allen je v filmu Love and Death z njo celo zaplesal, tokrat pa jo poskuša okoli prinesti skupina najstnikov, ki se izogne letalski nesreči. Fantje in dekleta so resda pravočasno odšli z letala, ki ga je potem razneslo, toda to, kar jih čaka sedaj, je še huje kot to, da bi umrli v letalu. Smrt jih namreč useka iz zasede in enemu okoli vratu ovije žico, drugega vrže pod tovornjak, tretjemu odseka glavo, četrtega pa prebode z nožem. Izvirno in originalno, kot se za smrt spodobi. In poslastica za gledalce, ki mirno in varno sedijo v dvorani ter gledajo kdaj, kje in kaj se bo zgodilo z naslednjo žrtvijo. Zelo zanimiva ideja, dober, mističen in prepričljiv začetek ter še boljši zaplet, ki pa kmalu zbledi, se izrodi in ne izpolni pričakovanj. Prva napaka se pojavi že pri prvi žrtvi, ki se ji ne zgodi klasična nesreča, marveč umre s pomočjo znanstvene fantastike, s pomočjo nadnaravnih sil, ki potem v bistvu ves čas po malem kvarijo celoten film.

Ocena: 6/10

FINAL DESTINATION  2 (zda 2002, grozljivka, režija: David R. Ellis, igrajo: A. J. Cook, Ali Larter, Michael Landes, Terrence T.C. Carson, Jonathan Cherry, Keegan Connor Tracy, Sarah Carter, Tony Todd)

Film, kjer teta s koso uživa kot še nikoli.

Gotovo se spomnite pravljice Frana Milčinskega, kjer je nek možakar smrt ujel v sod vina, jo zakopal pod svoj prag in upal, da bo zaradi tega živel večno. Potem je prišlo leto 2000, začetek novega tisočletja, ki je prineslo grozljivko Final Destination, v kateri smrt nima časa za pravljice in stvari vzame v svoje roke. Tokrat tako zelo uživaško in fetišistično, da gledalec komaj diha. Drugi del Final Destinationa je private party tete s koso, njen zasebni brutalni šov, snuff žurka, kjer ne preživi niti tisti, ki z njo sklene tajni pakt. Njeni umori so tako pestri, domiselni in dovršeni, da bi jo lahko kot za šalo zaposlila družina Corleone. Njen smisel za humor pa je tako črn, oster in parodičen, da trga gate. Final Destination je smrti zapel pesmico, Final Destination 2 pa ji podari himno. Še posebej zato, ker glavni junaki, ki se izognejo nesreči na cesti, umirajo na načine, ki bi se lahko zgodili tudi v resnici.

Ocena: 8/10

FINAL DESTINATION  3 (zda 2006, grozljivka, režija: James Wong, igrajo: Mary Elizabeth Winstead, Ryan Merriman, Kris Lemche, Alexz Johnson, Sam Easton)

Korak nazaj.

Če je bil Final Destination 2 veliko boljši kot Final Destination, je Final Destination 3 žal hud korak nazaj, ki se pač zgodi vsem nadaljevanjem, ki se začnejo ponavljati. In Final Destination 3 se ponavlja. Še bolj kot tretji Blade. Še bolj kot sedma Policijska akademija. Tu ni prav nič novega. Tu je cela kopica precizno splaniranih umorov, elegantno in perverzno izvedenih eksekucij, za katere spet poskrbi gospa s koso, ki nam že tretjič dokazuje, da se je ne da prinesti okoli. Tokrat se skupina mladostnikov izogne nesreči na vlaku smrti, najbolj kul pa je žganje v solariju. In jasno, tokrat so vsi igralci tako zelo povprečni in bledi, da komaj čakamo na njihovo smrt. Povedano drugače, le film, kjer smrt dela dobro delo.

Ocena: 3/10

FINAL DESTINATION 4 (zda 2009, grozljivka, režija: David R. Ellis, igrajo: Bobby Campo, Shantel VanSanten, Nick Zano, Haley Webb, Mykelti Williamson, Krista Allen)

Zelo dober 3D, zelo povprečen film.

Če izvzamemo odlično uvodno sekvenco, kjer se skupina prijateljev in prijateljic izogne smrti na dirkališču, kjer med gledalce raznese cel kup avtomobilov, pa morda še sekvenco pri frizerju in v avtopralnici, dobimo zelo površen in luknjast film, ki ga rešujejo samo tridimenzionalna očala, ki tokrat ponujajo veliko več groze in užitka kot pri filmu My Bloody Valentine. Prav zato je škoda, da vse ostalo ne štima. Da je vse ostalo tako zelo klišejsko, povprečno in brez želje po vsaj kančku dramaturškega presežka. Le pomislite, bejbi se pokvari strešno okno avtomobila, kljub temu pa se odpravi v avtopralnico in se dejstva, da se loputa vendarle zapre, veseli šele tik pred stikom z vodo. In seveda, tipu umre najboljši prijatelj, ki ga potem niti ne omenijo več in se že nekaj minutk kasneje veselijo, da je bojazni, da bodo umrli, vendarle konec. Dodaten minus je napaka prvega dela, kjer smrt večino časa deluje v sklopu nadnaravnih sil, se pravi tako, da se nesreče ne bi mogle zgoditi brez posredovanja znanstvene fantastike. Za razliko od daleč najboljšega drugega dela, kjer so bile nesreče zelo realne in narejene v stilu tokratne sekvence pri frizerju, kjer bi se  podobne pizdarije lahko zgodile komurkoli in ne le skupini, ki se je izognila smrti na dirkališču. Kot sem dejal že na začetku, izjemen 3D in prav zaradi tega razočaranje nad prizori, kjer 3D ne bi bil potreben.

Ocena: 5/10

 

14 komentarjev na “Recenzije: Final Destination (vsi filmi)”

 1. tinkerbell pravi:

  men osebno sta 2 pa 3 najbl usec..
  pr 1ki me mot ta znanstvena fantastika,4ka mi je bla pa cist brezvezna.

 2. dejan13 dejan13 pravi:

  Imava podobne ocene pri recenzijah. :)

  http://dejan13.blog.siol.net/2009/09/13/brez-povratka-4-3d-vsi-ostali-deli-fransize/

  P.s: Aja, glede tistega linkanja … Očitno imam malce drugače, ker mi nad okencem za vpisovanje komentarja, piše le:

  Komentiraj

  Prijavljeni ste kot dejan13. Odjava »

  In to je to… Sem se že poskusil odjaviti pa ni pomagalo. :S

  LP

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tinkerbell, za dvojko razumem, ampak trojka, hm, čudno.

  Dejan, res je, zelo podobno sva videla te filme.
  Glede linkanja, nemogoče, da ne bi imel treh polij. Razen, če imaš že v spominu prijavo. Če se odjaviš, morajo biti vsa tri polja spet prazna.

  Da mi boš verjel, da gre, sem to tokrat naredil namesto tebe. Če boš kliknil na svoj nick, te bo vrglo na tvoj blog.

 4. tinkerbell pravi:

  naceloma je trojka men najbl usec. :) ceprou mi je un prizor iz solarija tak,brr (najbrz je kej povezano s tem,da sm si glih dva dni pred filmom kupla svojo prvo (in nikoli do konca porabljeno) uro solarija.). :/
  nevem,kaj me je pr trojki tok fasciniralo,ampak neki me je.mogoce samo to,da sta mi glavna junaka bl simpaticna kukr v drugih delih.:)
  kapavem,skoz pravm,da ma vsak svoj okus.jz rock,punk pa metal,ti rap,r’n'b pa pop.jz yorkshire pa irski terier,ti buldog,mops in jodi (pekinez?).jz dvojka,ti trojka.. :)

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Oki doki, a vseeno čudno, saj si podobne štose videla že v prvem in drugem delu.

 6. Vidmar pravi:

  Tale serija mi je podobno brezzvezna kot Žaga. Pogledam samo pasti, da vidim kaj so se ‘izvirnega’ spomnili in čao.

 7. Dejan pravi:

  Aha, najprej se moram odjaviti :) Sedaj deluje. Hvala.

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Vidmar, prva Žaga je zame mojstrovina.

  Dejan, hvala bogu :)

 9. turbofolker turbofolker pravi:

  uuuu četrti del :D to pa moram gledat

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ampak nujno v kinu v 3D.

 11. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Intacto, Tears of the Sun, Bend it Like Beckham, White Oleander, Swimfan, Shanghai Knights, Mies Vailla Menneisyytta pravi:

  [...] na Final Destination, na prvem tiru je Intacto, film, ki nam pojasni, da tisti, ki preživijo letalsko nesrečo, ne [...]

 12. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije pravi:

  [...] vozil tudi Clint Eastwood, kopije ne pobija namerno, marveč s pomočjo magije. V maniri filma Final Destination, kjer se vsakemu izmed njih zgodi nesreča. Punca pač izvaja nalogo. Misijo nemogoče, veliko [...]

 13. » Recenzija: Final Destination 5 pravi:

  [...] recenzije-final-destination-vsi-filmi/   [...]

 14. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzija: Shark Night 3D pravi:

  [...] tem filmu mi ni najbolj jasno, zakaj ni David R. Ellis, tudi režiser filmov Final Destination in Snakes on a Plane, veliko bolje izkoristil 3Dja, še posebej zato, ker je vedel, da dejansko [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !