Recenzije: Bridget Jones (oba filma)

7.09.2009 ob 21:45

BRIDGET JONES’S DIARY (zda&anglija 2001, komedija, režija: Sharon Maguire, igrajo: Renee Zellweger, Colin Firth, Hugh Grant, Jim Broadbent, Gemma Jones, Sally Phillips, Shirley Henderson, James Callis, Honor Blackman, Embeth Davidtz, Jeffrey Archer, Salman Rushdie)

Dnevnik Bridget Jones je fenomen, saj se Hugh Grant in Colin Firth stepeta za okroglo, celulitično, zmedeno, štorasto in povsem preprosto dečvo, ki v prostem času kadi, gleda televizijo, sanjari o idealni zvezi, se redi in piše dnevnik.

Renee Zellweger, ki bi ji morali za tole vlogo podeliti oscarja za simpatičnost, je dvaintridesetletna Bridget Jones, ženska, ki se ji biološka ura počasi izteka, kar pomeni, da je še vedno samska, da ne zna govoriti na javnih nastopih, da gleda Fatalno privlačnost, da seksa s svojim šefom Danielom Cleaverjem (Hugh Grant) in se potem čudi, da z njim ne more začeti resne zveze, da se nenadoma odloči, da bo začela hujšati in si našla normalnega moškega, da nase navesi ogromne spodnje hlačke, skratka, da počne reči, ki jih počnejo tipične samske ženske, ki se jim biološka ura počasi izteka. Pa vendar, kot pravi Mark Darcy (Colin Firth), tip, ki jo ljubi, čeprav se obnaša, kot da jo sovraži: «Všeč si mi ravno zato, ker si takšna kot si.« Tako je, dragi moji, Bridget Jones je ženska, po kateri bi se morale ravnati tudi druge ženske, saj bi tako končno razkrile esenco svoje duše, ki jo ponavadi skrivajo pod lažno brezhibno fasado. Dnevnik Bridget Jones, ki je nastal po super uspešnem romanu Helen Fielding, je torej film, ki vsem ženskam pove, da celulit ni tako grozna zadeva, film, ki ima vse tisto, kar mora imeti prikupna komedija o samski ženski in seveda film, ki je iz Renee Zellweger (za vlogo se je zredila za 10 kilogramov) naredil novo Julio Roberts s kompleksom Jane Austen. Povedano na krajši način, Dnevnik Bridget Jones je kot nadaljevanka Seks v mestu, le da se glavna junakinja dela, da te nadaljevanke ne gleda.

Ocena: 7/10

BRIDGET JONES: THE EDGE OF REASON (zda 2004, komedija, režija: Beeban Kidron, igrajo: Renee Zellweger, Colin Firth, Hugh Grant, Gemma Jones, Jim Broadbent, Jacinda Barrett)

Like a Virgin: Austin Powers za romantike.

Čar filma Bridget Jones je bil v dejstvu, da je Pepelka ostala Pepelka in kljub temu dobila princa na belem konju. Da ji ni bilo potrebno shujšati, obleči tangic, se depilirati, skrivati celulita in da se je lahko obnašala točno tako kot je hotela. »Všeč si mi takšna kot si,« ji je leta 2001 dahnil očarljivi Mark Darcy (Colin Firth), ki se je posebej zanjo stepel z njenim šefom Danielom Cleaverjem (Hugh Grant). In sedaj, po treh letih pavze, ni stvar prav nič drugačna, le da je gledanje Fatalne privlačnosti in filanje s sladkarijami zamenjal seks. Čisto pravi angleški »shag«, ki ga je tako zelo rad izvajal tudi Austin Powers. »Počutim se odlično. Z Markom sva seksala 71 krat,« v svoj dnevnik veselo zapiše naša dobra stara Bridget Jones (znova simpatično porejena Renee Zellweger), ki je še vedno takšna kot je. Se pravi naravna, direktna, preprosta, okrogla in štorasta. Okej, toda kaj, ko dobi konkurenco. Mlado, vitko in navihano Rebecco (Jacinda Barrett), ki je povrhu vsega še Markova sodelavka. In potem se začnejo težave, kriza identitete, filanje s sladkarijami in padec iz prve lige. Toda pozor, Bridget kljub temu ostane Pepelka, ki pod obleko še vedno ne nosi tangic, marveč razvlečene in skrajno neprivlačne gate, ki bi jih v omari pustila celo Šerbi. Simpatična in zabavna  moralka za ženske, ki so prepričane, da se da moškega dobiti samo s postavo.

Ocena: 7/10

 

10 komentarjev na “Recenzije: Bridget Jones (oba filma)”

 1. Maja pravi:

  Oba filma sta mi zakon in menim da si je Rennee za prvega zaslužila oskarja.
  Bridget je zaigrala res fantastično,pa še s pefrektnim angleškim naglasom.

 2. Filip pravi:

  2 del se mi je zdel dosti slabši od prvega. Ne vem, pomoje Bridget ni imela vec tistega čara iz prvega dela.

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Maja, takim vlogam dajo redko oskarje, a če si poštena, moraš priznati, da je bila Halle Berry za Monster’s Ball tistega leta boljša.

  Filip, se strinjam, da je prvi boljši, toda tudi drugi je povsem okej in luštna zabava.

 4. olna pravi:

  Ali z menoj nekaj ni v redu, ali pa…Oba filma se mi zdita preprosto bedasta – odlična je sicer Zellwegerica, vse, kar počne, pa je tako obupno pretirano, da se mi ni uspelo niti dvakrat na pol nasmehniti. Navadna burka. Sorry.

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nihče ni govoril o presežkih in neki globoki dramatizaciji ter posebni kvaliteti, toda film je vsaj zame odlična in sproščujoča zabava ter kot sem zapisal, moralka, da izgled ni vse.Eh, zakaj sori, pač okusi so različni, ni panike.

 6. Papir pravi:

  Meni je pa prvi del zakon.
  Ko sem ga prvič gledala v kinu na premieri v Portorožu(in sicer v do zadnjega kotička nabitem l.e.t.n.e.m. Avditoriju – tako napolnjenega sem videla samo še enkrat prej v življenju, in sicer ob Pandurjevi Karmen pred 100 leti), se mi je zdel debilen. Res. Nisem mogla verjet, da ga je šlo toliko ljudi gledat, motilo me je, ker so se smejali z zamikom in sploh vse, kar mi gre tudi sicer v kinih na jetra …

  Pol sem ga pa čez par let gledala sama doma in sem se čisto navdušila, ker se mi je zdel prav simpatičen angleški film! In jaz sem totalno ZA simpatične angleške filme.
  Najboljši del tega filma mi je bil takrat tisti del, ko se Hugh in Colin tako štorasto pretepata – točno tako izgleda pretep dveh fičfiričev, opletata in mahata, pa brcata v prazno :) Odlična scena, res smešno.
  Zdaj nazadnje pa mi je najboljši tisti del filma, ko je Bridget totalno zadovoljna sama s sabo in svojo kariero in se zavrti tale fantastičen komad od Artful dodgerja:
  http://www.youtube.com/watch?v=FXylYXdFCZc

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Se strinjam, včasih je treba kak film pogledati večkrat, da nam postane všeč. No ja, ali pa da nam ni več tako všeč kot prvič :)

  Ne bi pa rekel, da je čisto angleški, navsezadnje je Zellwegerjeva čistokrvna Američanka, posneli pa so ga v Hollywoodu.

 8. Papir pravi:

  Ja, res je. Pa kaj pol. Saj je Harry Potter tudi :) Ampak zame so to še vedno angleški filmi, čeprav je produkcija ameriška. Tudi 4 poroke in 1 pogreb je ameriški, pa je zame še vedno angleški.
  I`m easy to buy, I know … Angleški naglas in sem že happy.

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Razumem, naj bo tako kot praviš, a angleški naglas še ne pomeni tipčnega angleškega filma :)

 10. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Hitra roba pravi:

  [...] svojemu šefu. Solidna in simpatična komedija, ki je Jennifer Aniston spremenila v avšo, v Bridget Jones pred Bridget Jones in v žensko, ki si želi seksa s Kevinom Baconom. Njen kvazi zaročenec je Jay [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !