Mar res potrebujemo toliko “zdravstvenih” uslug?

6.09.2009 ob 11:55

Danes sem v roke vzel enega izmed brezplačnikov, ki nam jih vsak teden pridno vtaknejo v nabiralnik in se ob listanju malce zamislil.

Skoraj na vsaki strani je kaka reklama za takšno in drugačno “zdravstveno” uslugo. Recimo za estetiko gub, ustnic, aken, strij, kožnih izrastkov in maščobnih oblog. Pa tečaj za kitajsko masažo. Pa zmanjšanje stresa za šolarje. Pa cepljenje proti HPV. Pa umetna oploditev. Pa revitalizator vode. Pa tablete za kosti. Pa botoks in migrena. Pa napitki za srce. Pa tablete proti kronični utrujenosti. Pa tablete proti staranju. Pa tablete za vitko postavo. In maser za glavo in telo. Pa šampon proti sivim lasem. Pa endoproteza proti bolečinam v sklepih. Pa mazilo za revmo in bolečine v križu. In seveda tudi salon lepote, kjer imajo tudi kisikovo komoro.

Kot sem rekel, skoraj na vsaki strani takšen in drugačen “zdravstveni” nasvet, ki naj bi ljudem pomagal do boljšega in bolj brezskrbnega življenja.

Kot sem zapisal že v naslovu, mar ljudje res potrebujemo vse te usluge, smo res tako huda tržna niša in seveda, koliko je v vseh teh člankih in oglasih navadnega blefa?

 

20 komentarjev na “Mar res potrebujemo toliko “zdravstvenih” uslug?”

 1. Špela pravi:

  Cepljenje proti HPV mečeš v isti koš s šamponom proti sivenju las. Čestitke.

  Da se ne bi preveč naprezal – ja, to nima nobene veze s temo, tečna sem in se obešam na neumne detajle. Bite me.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  “za takšno in drugačno zdravstveno uslugo”
  “takšen in drugačen zdravstveni nasvet”

  Spregledala a ne?

 3. Špela pravi:

  Ne govorim o tem, kako jih v svoji medicinski podkovanosti imenuješ (PS. estetika gub ni ne zdravstvena usluga, še manj pa nasvet), ampak da se za vse zgoraj našteto v isti meri sprašuješ, če to res potrebujemo.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Dal zdravstvenih v narekovaje, če želiš, pa umaknem še stavek o HPV, saj je namen zapisa povsem v drugi stvari, kar prekleto dobro veš tudi ti.

  Mi pa ni jasno, zakaj že v drugem komentarju začenjaš z žaljivim, pokroviteljskim in primitivnim tonom, je res tako težko ostati na nivoju in na lep način izraziti svoje nestrinjanje?

 5. Špela pravi:

  “… saj je namen zapisa povsem v drugi stvari …”

  Kar se tiče zahajanja s teme, sem se posula s pepelom že v prvem komentarju, da ti tega ja ne bo treba posebej omenjati. Prav nič ne ceniš mojega truda :)

  “…kar prekleto dobro veš tudi ti.”

  Je to primer komentarja, ki je ostal na nivoju in na lep način izraža svoje nestrinjanje? Samo toliko, da vem, po kakšnem kopitu naj komentiram v bodoče. Vnaprej hvala za odgovor.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Čisto nič ne bo narobe, če v bodoče sploh ne komentiraš več.
  Zdaj pa bodo dovoj te brezpredmetne debate.
  Povedala si svoje, jaz pa sem dal narekovaje, da bo mir pri hiši.
  Ajde.

 7. Andrej pravi:

  “Kot sem zapisal že v naslovu, mar ljudje res potrebujemo vse te usluge, smo res tako huda tržna niša”

  Na koga poleg ljudi pa se še obračajo ti oglasi, če smo ljudje tržna niša?

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Še en, ki ima preveč časa :)
  Predlagam tablete proti staranju in maser za glavo in telo.

  Takrat pa boš morda stavek razumel pravilno, se pravi, če so naše tegobe res tako huda tžna niša, da gredo vse te reči skozi in da jih dejansko prodajo in tako zelo reklamirajo.

 9. kofe chiki pravi:

  A potrebujemo vso sranje ki nam ga ponujajo v oglasih?

  Reklame kot reklame.

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Res je, a zakaj vse v povezavi z našim počutjem in zdravjem? Ne vem no, ampak še nekaj časa nazaj tega nisem opazil tako intenzivno.
  Hm, je naše zdravje postalo najbolj uspešna tržna niša za razna podjetja ali pa smo res prišli v čas, ko je naše telo bolno in ko nam ni všeč skoraj nič, kar se dogaja z njim?

 11. gastroskop pravi:

  Kako lepa slika!

 12. kofe chiki pravi:

  Naše zdravje ni postalo najbolj uspešna tržna niša. Vseskozi je že. Kaj je napomebnejše v življenju? Zdravje in počutje. Ni zastonj farmacevtska industrija ena izmed vodilnih na svetu.

  Pač je šele zdaj prišlo v naše kraje bombardiranje s temi oglasi.

 13. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  To mi je jasno, samo nikoli pa ni bila vsaka druga stran zasuta s temi zdravstvenimi reklamami, ki jim potem sledijo še članki o zdravju.

  Mar misliš, da ljudje res potrebujemo vse to in ne bi mogli živeti brez vseh teh krem in tablet pa lepotnih posegov? Smo zaradi tega res bolj srečni? A sploh kdo verjame v tek čudežne kreme pa tablete recimo?

 14. STELA pravi:

  jaz pa te reklame (zaradi katerih brezplačnikov ne berem več) vidim takole: reklame morajo bit, da imamo brezplačnik…brez nč ni nč k´nede:)… in poleg tega, kaj se reklamira je pametnbo pogledat KDO reklamira…mislm, da gre predvsem za ljudi, ki si pač z določeno storitvijo (kvalitetno al pa tud ne) skušajo odrezat svoj kod kruha.

 15. STELA pravi:

  kod = kos

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  To je res, da take vrste časopis živi le od reklam, toda še nikoli jih ni bilo tako veliko povezano z zdravjem. Potem pa so tu še tematsko podobni članki, skratka, kot da bi bral zdravniški zbornik :)

 17. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Se pa sprašujem če vse te izdelke res folk kupuje in če vse te firme, ki jih prodajajo in navsezadnje plačujejo tudi za reklamo, poslujejo dobro ali pa jim gre za nohte.

  In seveda, koliko je blefa, koliko pa ti izdelki res pomagajo, ali še bolje, na koliko reči bi človek sploh pomislil, če ga ne bi filali z reklamami?

 18. STELA pravi:

  Iztok – zdravje je dobrina, ki vleče…btw a si zasledil kakšno reklamo za odvajanje kajenja?:)

 19. STELA pravi:

  aja še tole pozabila – o blefu oz. o placebo efektu….baje vpliv placeba sploh ni zanemarljiv

 20. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  O kajenju ničesar :)
  O placibu pa je en dober članek v Mladini.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !