Kulti in klasike: The Best Little Whorehouse in Texas, Inherit the Wind

6.09.2009 ob 19:29

THE BEST LITTLE WHOREHOUSE IN TEXAS (zda 1982, komični muzikal, režija: Colin Higgins, igrajo: Burt Reynolds, Dolly Parton, Dom DeLuise, Charles Durning, Barry Corbin)

The legend of Chicken Ranch.

Ne boste verjeli, toda zgodba izjemno popularne javne hiše, kamor so hodili vsi Teksašani, ki so dali nase in ki jo je hotel zapreti zloglasni in konzervativni tv novinar Melvin P. Thorpe (Dom DeLuise), kateremu je bilo v resnici ime Marvin Zinder, ni izmišljena, marveč še kako resnična. Konec sedemdesetih na odrskih deskah, v izjemno popularni broadwayski predstavi, na začetku osemdesetih pa v nič manj popularnem filmčku, kjer sta glavna Burt Reynolds in Dolly Parton, nekoč najbolj dobičkonosni zvezdnik in pevka ter igralka, ki se je tudi zaradi svojih prsih spremenila v ameriški nacionalni zaklad. Lokalni šerif Ed Earl Dodd in madame Mona Stangley, ki sta na skrivaj tudi vroča ljubimca. Sproščujoče glasbene točke, dovolj zabavnih prizorov, odbiti DeLuise in zimzelena I Will Always Love You, ki jo je v Telesnem stražarju še bolje Whitney Houston.

Ocena 3 in pol

INHERIT THE WIND (zda 1960, komična drama, režija: Stanley Kramer, igrajo: Spencer Tracy, Frederic March, Gene Kelly, Dick York, Donna Anderson, Harry Morgan)

“He that troubleth his own house shall inherit the wind.”

Čeprav se Inherit the Wind ves čas obnaša kot komedija zmešnjav, ali če hočete, kot komedija absurda, morda celo komedija na prvo žogo in parodija obsedenosti s krščansko vero in verskim fanatizmom, gre za prekleto resno, globoko in drzno farso, ki več kot lepo pokaže bebavost cerkvenih konservativcev. Ljudi, ki so še vedno prepričani, da je Zemljo in človeka ustvaril bog in da je bila evolucija Charlesa Darwina le bogokletstvo. Prav imate, tole so Angeli in demoni petdeset let prej, še ena mojstrovina režiserja Stanleyja Kramerja, ki nam je med drugim dal tudi vrhunsko sodiščno dramo Judgement at Nuremberg. In pozor, učitelju Bertu Catesu (Dick York) sodijo prav zaradi Darwina, saj nočejo sprejeti znanstvenih razlag nastanka človeka in v Catesu vidijo čisto zlo. Heretika, ki bi ga v srednjem veku seveda sežgali na grmadi. Brez skrbi, Inherit the Wind ne gre tako daleč, da bi koga ubil in dovolil nasilje, Inherit the Wind le pokaže, kako butasti so ljudje, ki verjamejo v nekaj, v kar je pač treba verjeti za vsako ceno. Pred njegovim stanovanjem resda protestirajo z napisi in kričijo, da bi ga obesili na jablano, toda to ni Mississippi Burning, to je film, ki več kot odlično ujame verski fanatizem. In film, ki ta fanatizem osmeši v njegovem bistvu. Jasno, delo tožilca sprejme legendarni pravičnik, poštenjak in božji zagovornik Matthew Harrioson Brady (Frederic March), nekdanji kandidat za ameriškega predsednika, učitelja pa se na željo prebrisanega novinarja Hornbecka (Gene Kelly) odloči zastopati izkušeni in stoični Henry Drummond (Spencer Tracy). Res je, sodni proces je čista komedija, divja farsa, tudi satira, tudi parodija, a vendar zelo resna zadeva, ki povzame vse neumnosti dvobojev med znanostjo in cerkvijo. Prav zato ga Kramer kaže na tak način, rekoč, poglejte se, kako ste bili neumni. Jp, dragi moji, vse skupaj se je v dvajsetih letih na zloglasnem “opičjem procesu” dogajalo tudi v resnici, vse skupaj se morda dogaja še na kakšni nazadnjaški vaški šoli, kjer še vedno ne priznavajo znanstvenih dognanj in slepo sledijo Bibliji. Enkraten film, tudi zavoljo kot vedno odličnega in za oskarja nominiranega Spenceryja Tracyja in nič manj karizmatičnega in energičnega Frederica Marcha, ki v svojih dvobojih prikažeta nekaj nepozabnih stavkov, zabijanj, manipulacije in norčevanja. Malce slabši je le Gene Kelly, ki mu vloga, kjer ne poje in ne pleše, seveda ne leži dovolj dobro, a vendarle uspe zvoziti imidž ciničnega in jezikavega novinarja, ki mu Drummond na koncu pove svoje. In pozor, Drummond na koncu v eni roki drži Biblijo, v drugi pa Darwina. Najprej ju potežka, pogleda, nato pa postavi drugo na drugo, se nasmehne in odkoraka iz dvorane. Tako je, svet lahko preživi le pod pogojem, če cerkev in znanost končno skleneta roke.

Ocena 4 in pol

 

1 komentar na “Kulti in klasike: The Best Little Whorehouse in Texas, Inherit the Wind”

  1. IZTOK faking GARTNER » RIP: Charles Durning (1923-2012) pravi:

    [...] V osemdesetih je ujel filme True  Confessions, Sharky’s Machine, Scarface, Tootsie, The Best Little Whorehouse in Texas, To Be or  Not to Be, Where the River Runs Black, Far North in recimo Cat Chaser, devetdeseta pa [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !