Filmska primerjava: Gues Who’s Coming to Dinner vs. Gues Who

6.09.2009 ob 14:52

GUESS WHO’S COMING TO DINNER (zda 1967, drama, režija: Stanley Kramer, igrajo: Sidney Poitier, Spencer Tracy, Katherine Hepburn, Katherine Houghton, Cecil Kellaway, Beah Richards, Roy Glenn)

Malce preresna in še vedno aktualna zgodba o rasni nestrpnosti.

Christina in Matt Drayton (Katherine Hepburn, Spencer Tracy) sta simpatična zakonca, ki komaj čakata, da ju spet obišče njuna 23 letna hčerka Joanna (Katherine Houghton), katera tokrat prihaja z veselo novico o novem fantu. Okej, toda fant ni nihče drug kot temnopolti John Prentice (Sidney Poitier), kar je nekaj takšnega kot da bi ministrova hčerka Manca Zver domov pripeljala Wesleyja Snipesa. Christina in Matt sta seveda šokirana, nič drugače pa ni z gospodom in gospo Prentice (Roy Glenn, Beah Richards), ki se že najavita na skupno večerjo in na vročo rasno debato. Kvalitetna, globoka in poučna klasika, ki se jemlje preveč resno. Poslednji film hudo bolnega Spencerja Tracyja, ki je umrl samo nekaj dni po koncu snemanja. Oskar za Katherine Hepburn. In briljantni Sidney Poitier, ki v prizoru prepira z očetom trga gate. 

Ocena 3 in pol

GUESS WHO (zda 2005, komedija, režija: Kevin Rodney Sullivan, igrajo: Ashton Kutcher, Bernie Mac, Zoe Saldana, Judith Scott)

Presenetljivo simpatična, očarljiva in zabavna inačica filma Guess Who’s Coming to Dinner iz leta 1967, kjer je hčerka Spencerja Tracyja in Katherine Hepburn domov pripeljala kot noč črnega Sidneyja Poitierja.

Pozabite na primerjave s filmoma Nevestin oče in Njeni tastari. Guess Who se spretno izogiba prve žoge in se trudi s kvaliteto. Uspeva mu. Od začetka do konca. Od prve pa do zadnje minute. Ima šarm, ima dobro igralsko ekipo, ima celo kopico zabavnih prizorov. Vse kar ima, funkcionira dobro, prepričljivo in tekoče. In tokrat je stvar malce drugačna. Družina, h kateri pride bodoči ženin, je črna, bodoči ženin pa je bel. Bel kot Ashton Kutcher. Bodoča nevesta je črna. Črna kot Zoe Saldana. Črn je tudi njen oče. Črn kot Bernie Mac. In vsi trije so kul. Vsi trije so takšni kot morajo biti. Tudi ko so jezni, romantični in socialni. Pač komedija, ki vse klišeje obrne sebi v prid.

Ocena 4

Izvirna zgodba je vsekakor narejena bolj ozaveščeno, bolj odgovorno, z namenom, da se na sproščen način dotakne zelo pomembnih rasnih vprašanj, ki so bila takrat še vedno zelo aktualna in ki jih je vsaj na filmu detabuizirala tudi pojava Sidneyja Poitierja. Toda novejša je vendarle bolj gledljiva, bolj zabavna in bolj simpatična. Seveda ne tako zelo pogumna in prelomna, pa vendar ne na prvo žogo, marveč z opozorilom, da barva kože tudi z nasprotne strani pomeni težavo in da so tudi temnopolti ljudje na podben način kot belci obremenjni z raso.

Povezavi do še dve filmskih primerjav izvirnika in rimejka:

http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/03/01/the-women-1939-vs-the-women-2008/

http://iztokgartner.blog.siol.net/2008/12/17/the-day-that-earth-stood-still-1951-vs-the-day-that-earth-stood-still-2008/

 

11 komentarjev na “Filmska primerjava: Gues Who’s Coming to Dinner vs. Gues Who”

 1. klemenix klemenix pravi:

  GUESS WHO je baje najljubši film moje mame :) Ko smo gledali ta film se enostavno ni mogla nehati smejati. Prav tako na koncu filma ni mogla prehvaliti Bernia Maca. Tudi meni je bil film všeč in prav nič na prvo žogo, kot se to rado zgodi pri filmih tega tipa. Zadevo sme pač videl kot vojno med tastom in zetom, Kutcher in Mac pa sta zadevo simpatično in izvrstno odigrala!! :)

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Če še ne ve, da je Bernie umrl, ji tega raje ne povej, da ne bo preveč žalostna.

  Drugače pa lahko v mojem imenu pohvališ njen okus za lahkotne komedije :)

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Saj res, ste danes gledali original na POP Tvju?

 4. klemenix klemenix pravi:

  @Iztok: tudi to ve, da je umrl. Žal. Res ga je škoda. Drgač pa ne, film smo sii ogledali par let nazaj in mama ga je umes še enrkat. Če je bil danes na sporedu, ga je mama gotovo spet gledala (mene že več kot en teden ni bilo doma) :)

 5. t-h-o-r pravi:

  ne, a sem film prvič gledal kak mesec nazaj

  zakon spencer tracy zakon katharine hepburn zakon sidney poitier

  menda so bile solze hepburnove resnične, saj je vedela, da je spencer smrtno bolan

  umrl je dva tedna po koncu snemanja

  in vsekakor je prvi meni osebno mnogo boljši, bolj smešen in bolj ganljiv kot drugi

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Thor, verjetno res, saj sta bila dolgo leta zaljubljena, a nista prišla skupaj, ker sta bila oba poročena, če se ne motim.
  Se strinjam, original je bolj ganljiv, a vsaj zame nekoliko preresen, zato me v bistvu malce bolj navduši strašno simpatičen rimejk.

  Klemen, danes so vrteli original, zato sem prašal.
  Drugače pa spomin na Berniea Maca:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2008/08/11/uf-pa-sta-nas-zapustila-bernie-mac-in-isaac-hayes/

 7. klemenix klemenix pravi:

  A nisem vedel, da ga danes vrtijo. Kot sem rekel, mama je najverjetneje gledala :)

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Zato sem ga pa objavil. Sem se odličil, da bom iz arhiva vlekel ocene takrat, ko bodo te filme vrteli na tv. Ko bom kakega seveda ujel.

 9. t-h-o-r pravi:

  tracy je bil poročen, vendar se je kasneje menda ločil, tudi ona pa se je že prej ločila (okrog leta ‘41-42′)

  v bistvu sta bila skupaj do leta 67, vendar pač se nista poročila and stuff :) (ravno zadnjič sem bral avtobiografijo katharine hepburn)

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jaz pa sem imel nenehno v glavi, da nista nikoli uradno prišla skupaj, ker je bil eden vedno zaseden. Da sta vseskozi ljubimkala pa je bilo znano dejstvo, ki sta ga menda vedela tudi njuna zakonca.

  So pa vsi njun skupni filmi okej, kar je v bistvu neverjetno in ne ravno praksa.

 11. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: The Twilight Saga: Eclipse, The Last Song, Killers, The Karate Kid pravi:

  [...] Kutcher je od leta 2005, ko je posnel komedijo Guess Who, nanizal cel kup izjemno slabih filmov kot so The Guardian,  A Lot Like Love, What Happens in [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !