Recenzija: The Burning Plain

2.09.2009 ob 23:37

zda & argentina 2008, drama, režija: Guillermo Arriaga, igrajo: Kim Basinger, Charlize Theron, Jennifer Lawrence, Joaquin de Almedia, John Corbett

Jamon Jamon, depresivna verzija.

The Burning Plain, ki še vedno ni uspel dobiti ameriške distribucije in ki ga je režiral scenarist filmov Babel, 21 Grams in Amores Perros, se začne kot španski kult Jamon Jamon, kjer sta se leta 1992 ljubila Javier Bardem in Penelope Cruz. Toda pozor, gola Charlize Theron, ki s postelje nažene ljubimca Johna Corbeta in se potem tako in drugače v prizorih, ki sledijo, onegavi še z dvema moškima, ne uživa, ampak trpi. Res je, punca ima obraz, ki skriva mračno preteklost. Ki skriva pizdarijo, ki se je zgodila v rani mladosti, ko si je njena mama Kim Basinger omislila ljubimca (Joaquin de Almedia) in ji strla srce. Jp, Kim Basinger, seksualni simbol osemdesetih, igra mamo Charlize Theron, ki ji lahko rečemo seksualni simbol devetdesetih. Vsekakor zanimiva domislica, ki pa nekako ne izpade dovolj prepričljivo, saj obe kot za šalo potolče mlada in izjemno prepričljiva Jennifer Lawrence, ki igra mlado Charlize. No ja, Kim vlogo ženske, ki v ljubimcu najde srečo, uteho in vse tisto, kar pogreša pri možu, izpelje dovolj dobro, Charlize pa je presenetljivo statična in takšna, kot da ne bi vedela, kaj mora početi s svojo vlogo. Jasno, tu so finte iz Babela, več zgodb v enem filmu, pravzaprav več filmov v enem filmu, ki se na koncu sestavijo v smiselno celoto, ki pa je pričakovana in zato prav nič šokantna in presenetljiva. V bistvu gre za zgodbo, kjer dejanja matere za vse življenje zaznamujejo njeno hčerko, ki ne sprejme skokov čez plot in ji vrne tudi tako, da se poseksa z sinom njenega ljubimca. Prepletene usode premalo kvalitetne dramaturgije ne odtehtajo zastavljene zgodbe, ki ostane nekje na pol poti, kar je škoda, saj film vendarle premore dovolj šarma in potenciala, da bi lahko bil boljši. Hudiča, da bi moral biti boljši in zares tak kot gledalec od njega pričakuje.

Ocena: 6/10

 

3 komentarjev na “Recenzija: The Burning Plain”

 1. Tina M Tina M pravi:

  Tudi meni film ni bil nevemkaj, mi je bilo pa všeč, ko je postopoma odkrival, zakaj si je njena mama sploh omislila ljubimca. Torej bistvo je očem skrito.
  Kim mi je zelo lepa ženska, še včeraj sem jo gledala v Poslednjem klicu.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Kim bo letos stara že 56 let in svoja leta izvrstno skriva. Je pa zelo zanimivo kako se je iz poceni starlete, ki so ji dajali le seksi vloge, spremenila v zelo solidno karakterno igralko in leta 1997 za L.A zaupno snela celo oskarja.

  Sicer pa ti za ogled predlagam še:

  Katie: Portrait of a Centerfold
  Hard Country
  The Natural
  Nadine
  My Stepmother is an Alien
  Never Say Never Again
  Batman
  Final Analysis
  The Marrying Man
  The Getaway
  8 Mile

  in seveda

  The Door in the Floor ter People I Know, ki sta vsaj zame odlična.

 3. Tina M Tina M pravi:

  Ja, Iztok… :) Hvala za predloge. Še zarolaj mi jih, pa bom heheh :D

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !