Nostalgija: Michael Dudikoff

1.09.2009 ob 23:17

Danes sem na Kanalu A po dolgem času ujel delček filma Ameriški Ninja. Karate film moje mladosti, kjer sem dobil občutek, da tudi jaz lahko postanem nindža. Glavni igralec Michael Dudikoff, v katerega so bile seveda zaljubljene prav vse moje sošolke, prav vse njihove mamice in prav vse moje učiteljice, je bil namreč čistokrvni belec, kot za šalo pa je pretepal vse Azijce, ki so mu prišli na pot.

Res je, tip je izgledal kot romantični junak, ker ni znal igrati, pa se je pač pretepal. No ja, tudi pretepati se ni znal, a ker je bil čeden kot vrag, so mu oboževalke oprostile tudi to napako.

Četudi film danes zgleda smešno in privlečeno za lase, je vseeno še vedno dovolj kul, da bi ga zavrtel svojim otrokom. In dovolj frajerski, da si ga tu in tam z užitkom ogledam tudi sam.

Prvi del je štartal leta 1985, potem pa so mu nasneli še štiri nadaljevanja, ki so bila z vsakim delom slabša. Še več, tretji del je bil tako zelo slab, da ga je šprical celo Dudikoff, ki pa se je leta 1990 vrnil v četrtem delu. Vmes je posnel še akcijonerja Platoon Leader in Avenging Force, ki sta mi bila v rosnih letih prav tako kul, nato pa se je seveda izgubil v tretjerazrednem video poflu, ki ga niso gledale niti njegove največje oboževalke.

Zadnji film je posnel leta 2002, letos pa bo praznoval že 55. rojstni dan.

Četudi je bil daleč za Van Dammeom, Seagalom, Norrisom in tudi Lundgrenom, si ga bom zapomnil za vedno, saj je bil del moje mladosti. Del moje utopične želje, da že v osnovni šoli postanem čisto pravi ninja.

 

11 komentarjev na “Nostalgija: Michael Dudikoff”

 1. Collector pravi:

  Si našel na internetu kakšno njegovo aktualno fotografijo, kako zgleda pri 55 letih ?

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Glede na to, da se je leta 2002 umaknil, bo tako sliko težko najti.

  Bi pa rekel, da je tole blizu:
  http://www.imdb.com/media/rm531403264/nm0001154

 3. t-h-o-r pravi:

  haha, to je THE najslabši igralec, ki je bil kdaj svetovno znan

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  No ja, Vam Damme ni bil nič kaj boljši igralec izven ringa, je pa res, da se je tepel veliko bolje.

  Saj res, kaj pa igralske sposobnosti Sache Mitchella, ki je igral v filu Kickboxer 2?

 5. darinka pravi:

  on je biu najlepši igralec…….za takratne čase……za moje pojme se pa bolše tepe Segal……

 6. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Grossmann 2011: Tetsuo: The Bullet Man, The Delta Force pravi:

  [...] filmov, še en Roger Corman, ki je poleg Norrisa v orbito izstrelil še Jeana Claudea Van Dammea in Michaela Dudikoffa. V vsakem izmed nas je nekaj Golana, ali še bolje, so filmi, ki jih je režiral ali produciral [...]

 7. anonimno pravi:

  Če pogledamo malo kakšen nivo igranja je bil v njegovem času in kakšne filme (ki niso imeli najboljših scenarijev) je sploh igral lahko rečem, da je svojo vlogo opravil dokaj solidno… Glede pretepanja pa lahko rečem le to, da je tip vedel kaj dela… Če ima črn pas v Jiu-Jitsu veščini verjetno ni ravno amater… Kar se pa tiče S. Seagala in C. Norrisa… Lepo vas prosim… Tudi če ni bil najboljši igralec vsaj ni govoril kot, da bo ravnokar izdahnil, kot govori Seagal. In je bil vsaj malo bolj fleksibilen kot Chuck Norris, ki vsakič ko gledaš njegov film misliš, da gledaš nadaljevanje prejšnjega. Glede na to, da se v vsakem obnaša enako, govori enako in se razen imena predstavlja enako (le zakaj so se razvili vici?).

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pri teh filmih je finta v tem, da morajo biti taki. Če bi bili pikico boljši, ne bi bili takeo legendarni. Isto pa velja za igralske sposobnosti Dudikoffa, kar pomeni, da se dejansko strinjam s tabo, da sploh ni bil slab v tem kontekstu.
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2011/07/28/grossmann-2011-american-ninja/

 9. AndrejM pravi:

  Sacha Mitchell, Dudikoff in Van Damme so med resnimi kandidati za najslabšega igralca v zgodovini. Je pa nekaj, da takšni igralci najdejo neko tržno nišo, potem pa vse življenje igrajo nek lik. V okviru nekega žanra so potem čisto sprejemljivi in veš, kaj bo skočilo iz škatle. Včeraj je bil en film z Van Dammejem na A kanalu, tipična streljačina, kjer 1000 ljudi ne more zadeti z najboljšim orožjem, kar si ga lahko zamisliš, on pa mirno strelja enega za drugim. Hecno je to, da so vsi nasprotniki očitno precej zaostali ali počasni. V času, ko ne morejo pritisniti na petelina, Van Damme skoči pet korakov, najde eno orožje, ga napolni, potem naredi še tri piruete v zraku in nasprotnika ubije. Kaj ubije, prerešeta uniči. Ranjenih ni, samo mrtvi. Ampak, kot sem rekel, v okviru nekega žanra verjetno prev sprejemljiv film s srečnim koncem :)

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Mitchell, ja, ta je bil en lesen model, se ga spomnim iz nadaljevanja Kickboxerja. Ampak je pa nanizal kar precej filmov, jebemti, pa še v Urgenci je igral.
  Očitno je bilo dovolj, da je bil lep pa da je znal malo brcati z nogami :)

  Van Damme je druga zgodba, on je bil zares izreden v borilnih prizorih, niti mu ni bilo treba znati igrati. Je bil pa zelo dober v filmu JCVD, kjer igra samega sebe in odlično pokaže, da je tudi on samo igralec ne pa resnični akcijski junak. Dober in zanimiv film.

 11. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: Best of the Best pravi:

  [...] žanru seveda tudi Bruce Lee, Chuck Norris, Samo Hung, Ralph Macchio, Jackie Chan, Sho Kosugi, Michael Dudikoff, Dolph Lundgreen, Brandon Lee, Jean Claude Van Damme, Steven Seagal in Cynthia Rothrock, če [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !