Kulti in klasike: Police Academy

1.09.2009 ob 18:47

zda 1984, komedija, režija: Hugh Wilson, igrajo: Steve Guttenberg, Bubba Smith, G. W. Bailey, George Gaynes, David Graf, Michael Winslow, Leslie Easterbrook, Kim Cattrall, Donovan Scott, Andrew Rubin, Marion Ramsey, Georgina Spelvin

Liki naše mladosti.

Policijska akademija je film, ki učinkuje in zabava še danes. Povedano drugače, Policijska akademija ima like, ki učinkujejo in zabavajo še danes. Pravzaprav se tako zabavne in simpatične ekipe, ki je potem kot veste dobila franšizo, ne spomin nikjer drugje. In to je glavni čar filma, ki bo za vedno ostal moja mladost. Moja komedija iz zgodnjih najstniških let, kjer sem zavoljo štosev, ki so jih zganjali Mahoney, Tackleberry, Jones, Moses Hightower, komandir Lassard, Hooksova in seveda poročnik Harris, padal po tleh in se zvijal od smeha. To je bil film, po katerem na račun policije nismo več rabili vicev. In film, kjer smo vse glavne like vzeli za člane svoje družine. Finta je bila kul, saj so v policijske vrste vzeli tudi ljudi, ki tam niso imeli kaj iskati. Pač ljudi, ki so bili na akademiji le za zabavo. Le zato, da so pokali štose in žrli živce poročniku  Harrisu. In pozor, vlogo elegantne kadetke Karen Harris je zaigrala takrat zelo zelena Kim Cattrall, kultna Samantha Jones iz Seksa v mestu, vlogo cipe, ki ga pofafa komandirju Lassardu, pa je ujela Georgina Spelvin, kultna porno zvezda filma Devil in Miss Jones. Še vedno zelo zabavna in gledljiva komedija, ki ji čas ne more do živega in ki bi lahko humornih situacij učila večino novejših filmov, ki jim manjka izvirnost in ravno pravšnja naivnost, ki jo Policijska akademija obrača kot za šalo. In da ne pozabim, vlogo Mahoneyja so hoteli Tom Hanks, Michael Keaton in Bruce Willis.

Ocena: 9/10

 

20 komentarjev na “Kulti in klasike: Police Academy”

 1. lisa pravi:

  Men so sploh prve tri ful dobre. Še zdej se jih nism naveličala.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ne spomnim se točno, si jih bom še enkrat ogledal. Se mi pa zdi, da je druga zanič in da je tretja potem spet dobra. Vem pa, da je strašno slaba sedma, ki je bila potem zaenkrat zadnja.

 3. klemenix klemenix pravi:

  Sijajen film in ena mojih najljubših komedij, če ne kar najljubša. Sijajna komedija, ki je uspela združiti situacijsko, besedno, karakterno…telesno komiko. Torej vse možne vrste komik. Ob ogledu ti niti za trenutek ni dolgčas in nič ni narobe, če film gledaš četudi si ga poprej videl že dvajsetkrat. :) (ocena 5)

  Drgač je pa res tako, da je 2. del res porazno slab. Gre za lep primer šlepanja za uspeh predhodnjega dela. Prav tako so odrezali nekaj likov, ki so nas navduševali v prvem delu. V drugem npr. ni Harrisa, ki mu junaki tako radi ponagajajo. (ocena 1,5)

  Je pa res, da mi je 3. del zopet ena ljubših komedij. K sreči so dogajanje prenesli nazaj na akademijo ( v drugem delu se zgodba odvija na manjši policijski postaji) in postregli z nekaj novimi liki, k sreči pa so se vrnili tudi vsi legendarni liki iz 1. dela. (ocena 3,5)

  4. del zopet ni nič posebnega in edina zanimiva stvar je mlada Sharon Stone :) (ocena 2,5)

  5. Del je zopet sijajen. Vsi liki se odpavijo v Miami in zopet gre za solidno komedijo :) (ocena 4)

  6. in predvsem 7. dela ne bi bilo potreba posneti. (ocena 1,5)

  No, tako jaz vidim ta film :) In oprosti, ker sem zraven pisal ocene :) Tako bi pač jaz osebno ocenil zadevo. Mi je pa izredno žal, da so potihnile vse govorice glede tega, da naj bi se snemal 8. del, pri kateremu naj bi sodelovali scenaristi in igralci (z izjemo žal pokojnega Davida Grafa), ki so nas navdušili v 1. delu. Tudi sedaj že močno George Gaynes naj bi že privolil v snemanje. Ne vem, kje se je zalomilo. Prepričan sem, da bi šlo za komedijo, zaradi katere bi ljudje množično drli v kinematorgafe. Škoda.

 4. klemenix klemenix pravi:

  @močno postarani George Gaynes

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  “Sijajna komedija, ki je uspela združiti situacijsko, besedno, karakterno…telesno komiko. Torej vse možne vrste komik. Ob ogledu ti niti za trenutek ni dolgčas in nič ni narobe, če film gledaš četudi si ga poprej videl že dvajsetkrat.”

  Se strinjam.

  Saj res, v drugem niti Harrisa ni, sem čisto pozabil.
  Ni panike, ti kar piši, itak jih bom v kratekem serviral vse, sem kupil celo zbirko, ki je bila v Delu.
  To, da se snema nov del se je govorilo, ja, pa tudi midva sva že debatirala, če se ne motim.
  Nimam pojma kaj bo s to idejo, bi pa bila vsekakor dobrodošla.
  No ja, če ne bi bilo šestih nadaljevanj, bi bilo vse skupaj še bolj zanimivo za gledalce.

  Na wikipediji piše tole:

  Plans were in motion for an eighth Police Academy film to be released in 2007 after a decade of absence.[2] Says series creator Paul Maslansky: “I felt it was time to start again. I saw that Starsky & Hutch and a number of other revivals were doing really well. Police Academy has such a great history, so I thought, ‘Why not?’”[3] Most of the main cast members were due to return,[4] except David Graf (Eugene Tackleberry) and Billie Bird (Lois Feldman), both of whom had died, and Tab Thacker (Thomas “House” Conklin), who had lost his legs to diabetes and died as well. Hugh Wilson was slated to direct.[5]

  Leslie Easterbrook and Marion Ramsey mentioned that filming for the next Police Academy film was due to start shooting in summer 2006 for a release in 2007.[6] The film was shelved in October 2006. Leslie Easterbrook did mention that there was still hope for a direct to DVD sequel. She added that while Warner Bros. wanted to do one, they wanted a producer to get independent financing.[7][8] In May 2008, Michael Winslow replied to a question about a possible new Police Academy film: “Anything’s possible. You’ve got to hope for Paul Maslansky and those folks over there to put it together. It’s up to them. It would be great to see everyone again.”[9]

  In a radio interview on November 26, 2008, with Colin Paterson for BBC Five Live’s Simon Mayo show, Steve Guttenberg confirmed that 8 was still in development and that he was working on the script with Warner Bros..[10] Guttenberg is slated to direct the film,[11] and stated that all of the cast from the previous installments (except for the deceased David Graf, Billie Bird, and Tab Thacker) would return to reprise their roles.

 6. klemenix klemenix pravi:

  No, glede na Wikipedijo upanje na nov film še ni umrlo :) Vsekakor ti priporočam ponovn ogled vseh delov :) Dolgčas ti ne bo, pa četudi boš gledal 2. del :) Le tako dober kot 1. seveda ni. Harrisa so v 2. odrezali, so pa vstavili nov lik nergača. Mislim, da je šlo za kapetana Mauserya, ki ga nato gledamo še v 3. delu. Tudi simpatičen lik, a še zdaleč ne tako, kot Harris.

  Kakorkoli, Policijska Akademija 1 je zakon!!! :)

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Se ga spomnim Mauseryja, ja. Dober lik, vsekakor. Si bom ogledal, brez skrbi. Me je malo matralo zakaj sploh vse dele kupujem, a sem se odločil, da je vredno, saj so del moje mladosti.

  Ker če sem iskren, je zares odličen le prvi del.

 8. klemenix klemenix pravi:

  No, sam sem si vse dele priskrbel že pred leti in sicer sem si v Ajdovščini v (sedaj propadli) videoteki sposodil kasete in jih nato doma presnel na prazne kasete. Vem, da se tega ne dela (no ja, sedaj pa res več ne), a takrat sem moral imeti vse dele. Glede 1. dela se strinjam, a tudi 3. in 5. nista slaba in vredna ogleda.

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Itak, a jaz zdaj govorim o originalnih dvdjih, ki so jih pravkar zaključili pri Delu.

 10. klemenix klemenix pravi:

  Vem o čem govoriš :) Zato me je toliko bolj sram povedati na kakšen način sem se sam dokopal do vseh delov policiske akademije :)

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Eh, daj no, saj smo vsi to počeli. No ja, dokler nisem imel dveh rekorderjev, so mi filme snemali v videoteki, potem pa sem jih začel sam :)
  Se pa spomnim, da so imeli nekateri zaščito in se ni dalo.

 12. klemenix klemenix pravi:

  :) Vem, ampak najbolj legalno pa to ni, ali pač? :) Točno, nekateri so imeli zaščito in dostikrat nisi posnel drugega kot “muhe” :)

 13. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jebat ga, kaj pa so izumili prazne kasete in videorekorderje :)
  Itak, da ni bilo legalno, še pisalo je, da se to ne sme.
  A proti temu, kar se dogaja danes s pomočjo neta, je bila to kaplja v morje.

 14. klemenix klemenix pravi:

  Jp, napram temu kar se sedaj že vse počne je to res kaplja v morje :) A to sedaj počne vsak, včasih pa si le zgledal malce čudno, ko si imel celo dnevno sobo kaset in dva videorekorderja, ki sta se kar pregrevala od vsega hudega :)

 15. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Zame ne, saj sem bil isto frik. Na koncu sem imel po moje več kot 300 video kaset, se pravi okoli 500 filmov v zasebni videoteki. Bilo pa je tudi nekaj originalov, ki jih za spomin hranim še danes.
  Jebat ga, potem pa so pač prišli cdji :)

  Da ne pozabim, tudi jaz sem imel prvo Akademijo posneto na kaseti.

 16. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Zbogom, Bubba Smith pravi:

  [...] police-academy/ [...]

 17. » Kulti in klasike: Spaceballs (1987) pravi:

  [...] Že uvod, ko se znajdemo na Helmetovi ladji in ujamemo tudi Michaela Winslowa, ki tako kot v Policijski akademiji poka glasove, je čisti presežek žanra, kaj šele reči, ki sledijo, in vsi divji zapleti ter [...]

 18. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: Police Academy 2: Their First Assignment pravi:

  [...] akademija 2 pravzaprav ni skorajda nič slabša od originala iz leta 1984. Tudi zavoljo dejstva, da so se vrnili skorajda vsi glavni osumljenci. Mahoney (Steve [...]

 19. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: Police Academy 4: Citizens on Patrol pravi:

  [...] zbližali z državljani in tako povečali svoj ugled, kar pomeni, da se na akademijo tako kot v prvem delu spet prijavi cela kopica trapastih posameznikov. Michael Winslow je najboljši kot oponaša grofa [...]

 20. IZTOK faking GARTNER » Recenzije: Major League, Major League 2 pravi:

  [...] Haysbert, ki se jim pridružita še Takaaki Ishibashi in David Keith, kar seveda spomni na junake Policijske akademije, kjer se je stalni ekipi v nadaljevanjih ravno tako priključil kak nov obraz, zlezli pod kožo, [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !