Na današnji dan je leta 1977 umrl kralj

16.08.2009 ob 17:51

Ste kdaj pomislili, da je Elvis Presley v bistvu umrl zelo mlad, pri vsega dvainštiridesetih letih, kar pomeni, da bi bil danes star vsega 74 let. Manj kot Clint Eastwood, sploh ne toliko, kot bi kdo pomislil. Da se nam ni zdel mlad, ko je umrl, so seveda krive njegove zdravstvene težave, njegova divja odvisnot od takšnih in drugačnih tablet ter kokaina, ki je iz njegovega telesa naredila karikaturo. In seveda dejstvo, da se je po hudem padcu popularnosti, kjer je cela šestdeseta dejansko prespal, vrnil šele v sedemdesetih in ujel še večjo slavo kot v petdesetih, ko je za sabo pustil tudi Franka Sinatro, kateremu so pripadla štirideseta.

Elvis je bil nesporni kralj šovbiznisa in nastopaštva, ikona popularne kulture, verjetno najbolj slaven Zemljan, ki ga je v osemdesetih morda presegel le Michael Jackson. Bil je legenda in kult v eni osebi, že za časa življenje, še posebej pa po smrti, ko je njegova popularnost še kar rasla.

Punce so bile z njim obsedene. Četudi se je zredil za petdeset kilogramov, se jim je zdel najbolj seksi moški na svetu. Jasno, bil je Elvis, kralj, božanstvo, nekaj takšnega, kar do takrat še niso videle. Morda je bilo tudi to krivo, da se ni vzel v roke, da mu je bilo vseeno kako je zgledal in kaj jim je v zadnjih letih pred smrtjo ponudil na odru. Dovolj je bilo, da je bil Elvis, od njega se je na koncu pričakovalo le to, da se pojavi in koncert zdrži ne da bi padel skupaj.

Na sceno je priletel leta 1954, pri vsega devetnajstih letih in obnorel nacijo. Tudi zato, ker se je upal migati kot nihče pred njim. Kot temnopolti pevci takratnega časa, ki pa jih beli establišment seveda ni spustil zraven. Prav Elvis je izumil rockabilly, mu dodal country in rock ‘n’ roll ter pokazal mešanico, ki je na novo napisala zgodovino popularne glasbe. Njegov vokal je bil odličen, no ja, zelo primeren za pesmi, ki jih je pel, bil pa je vrhunski interpret, kar je pokazal tudi v svojih resda zelo povprečnih filmih, ki so bili seveda le videospoti za njegove aktualne hite. Če rečemo, da je pel kot črnec, ne zgrešimo kaj dosti. Bil je belec s črno dušo, s črnskim temperamentov, kar ga je postavilo na vrh sveta. Obvladal je tudi balade, blues, gospel in seveda pop. Če bi živel še dlje, pa bi po moje pel tudi r’n'b in house. Bil je vsestranski, tako zelo, da je za sabo pustil tudi Nata King Colea, ki ga, zanimivo, ni nikoli gostil v svojem prelomnem šovu iz sredine petdesetih.

Kot sem že povedal, glavnino šestdesetih je praktično prespal, se na odre vrnil konec šestdesetih in kot za šalo osvojil Las Vegas, ki mu je bil pisan na kožo. To je bila sanjska zveza. Brez Elvisa v sedemdesetih ne bi bilo Vegasa, brez Vegasa pa ne bi bilo Elvisa. Leta 1973 seje spravil v odlično formo za prelomen koncert Aloha From Hawaii, ki ga je via satellite videla okrogla milijarda ljudi. Prav zato mi ni jasno, zakaj se je že naslednji dan spet zadel s tabletami in kokainom ter padel na dno, iz katerega se ni več pobral. Velik del krivde zagotovo nosi njegov požrešni menedžer, zloglasni Colonel Parker, ki bi ga na oder postavil tudi mrtvega, če bi bilo treba.

Elvis je bil v drugi polovici sedemdesetih na poti v pogubo, kar je vendarle nenavadno, saj je bil spet popularen in bi njegove težave veliko bolj razumel v šestdesetih ko so ga s prestola vrgli člani zasedbe The Beatles, s katerimi se je, pozor, pozor, leta 1965 srečal tudi v živo. Na privatni zabavi, kjer so bojda peli in igrali njegove pesmi ter se zabavali do zgodnjih jutranjih ur. No ja, po nekaterih podatkih so bili Beatles malce razočarani nad srečanjem, saj so očitno pričakovali več navdušenja. Če vprašate mene, so se mu zdeli le smrkavci, ki so ob pravem času prišli na pravo mesto. Nič čudnega, da jim ni jedel z roke.

Nekateri trdijo, da je imel na tisoče žensk, vse te ženske, med katerimi je tudi cel kup znanih imen, pa vedno znova presenečajo z izjavami, da se je z njimi šel le platonsko ljubezen. Da torej ni bil tak seksualni manijak, kot so bili prepričani nekateri. Še več, svojo ženo Priscillo, ki mu je leta 1968 rodila hčerkico Liso Marie, sicer kasnejšo ženo Michaela Jacksona, naj bi intimno na miru pustil vse do poroke leta 1963, kar pa je, kot menijo poznavalci, privlečeno za lase in le izjava zaradi njenih rosnih let na dan, ko sta se spoznala.

Pa vendar, Elvis je bil do žensk očitno gentleman, good guy, se pravi možakar, s katerim so se lahko poistovetili tudi navadni smrtniki. Morda je bil prav tu eden izmed njegovih ključev za tak gromozanski uspeh in popularnost, ki jo uživa še danes, ko ima trume oponašalcev, zanimivo, predvsem iz okroglejših let.

Elvis je bil kljub neznanski popularnosti in fami, ki jo je nosil s sabo, se pravi kljub rečem, ki ponavadi zasenčijo pravo kvaliteto glasbenika, ki morda sploh ni tako zelo dober in si te slave samo zaradi sposobnosti niti ne bi zaslužil, poosebitev rock ‘n’ rolla, ki mu izjemne vokalne sposobnosti priznavajo tudi največji strokovnjaki, kateri so prepričani, da so bile mnoge njegove pesmi najboljši del glasbe takratnega časa.

Njegove pesmi so bile za tisti čas zelo pogumne, zelo pred časom, takšne, da so dobili moralisti občutek, da kvarijo mladino in da je Elvis v bistvu slab vpliv. Tako je mislil celo Frank Sinatra, ki ga je obtožil, da skozi glasbo širi afrodiziak in negativno vpliva na mlade. Ah, Frank, le ljubosumen je bil. Le nevoščljiv, da ga je tako zelo zasenčil mladenič iz Memphisa, ki ni potreboval prave mafije, saj je imel tako imenovano Memphis Mafio.

Za razliko od mnogih zvezdnikov je brez težav odslužil vojaški rok in dokazal, da je pravi patriot, John Wayne rock ‘n’ rolla, mladenič, na katerega morajo biti Združene države Amerike več kot ponosne.

Čeprav mi njegova glasba nikoli ni bila preveč blizu, no ja, tu in tam sem padel na You are Always on my Mind, Love me Thender, In the Ghetto in recimo Suspicious MInds, sem ga vedno močno spoštoval in se zavedal njegove veličine ter sposobnosti. Njegove karizme in dejstva, da je bil v svojem času res največji od vseh. Čudno mi je le to, da se ni nikoli razvil v boljšega igralca in da se je zadovoljil le z dejstvom, da je tudi na velikih platnih vedno le Elvis. Evo, tukaj pa ga je močno prekašal prav Frank Sinatra.

In da ne pozabim, ko je umrl, se je začela Vojna zvezda, ki je seveda ni uspel videti, popularna kultura pa se je za spremenila za vedno.

 

12 komentarjev na “Na današnji dan je leta 1977 umrl kralj”

 1. Mateja pravi:

  Zanimiva primerjava:
  http://i221.photobucket.com/albums/dd55/BrightAstra/Glambert/elvisadam3.jpg

  Elvis Presley – Adam Lambert

  Adam zadnje čase tudi precej eksperimentira z Elvisovo frizuro. Vokalno pa ga primerjajo s Freddijem Mercuryem.

 2. aha pravi:

  MJ kralju rocka v nobeni stvari ne seže niti do kolen.

 3. ŠalabajzerkaxD pravi:

  nekatere njegove pesmi obožujem <3
  aha – on je krlaj rocknrola in ne rocka

 4. Milenko pravi:

  prvi, ki si je izmislil unplact koncert

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Mateja, ne bom rekel, da si nista podobna, toda Lambert je vsaj sto svetlobnih let zadaj.

  Aha, glede najbolj prodajanega albuma, števila prvih mest iz enega albuma, ustvarjanja glasbe in recimo humanitarnih potez, je Elvis daleč zadaj.

  Milenko, v marsičem je bil prvi in to ga dela še za večjega.

 6. lily pravi:

  Ja, sem se vceraj spomnila na Elvisa, pa se sploh nisem zavedla, da je bil 16.
  Zelo lep komad je tudi If I Can Dream.
  Ah, Elvis … Sej verjetno je bolje, da ga ni vec. Tako zivi v nasih spominih v najlepsi luci, drugace bogvedi, kako bi ga se sral in ne bi bil taka legenda kot je. Taki postanejo legende, ker umrejo ob “pravem” casu.

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hm, po eni strani imaš prav, sam je pa trapasto da moraš umreti ob pravem času, saj bi drugače zajebal imidž. Je pa kar nekaj takih, ki so ostali dolgo časa in jim ni bilo treba umreti. Recimo Frank Sinatra.

 8. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Lisa Marie Presley na Oprah pravi:

  [...] zanimiv intervju, kjer Lisa Marie,  ki je, by the way, tudi vizualno čedalje bolj podobna svojemu očetu Elvisu, prvič tako zelo iskreno spregovori o svoji poroki in življenju z Michaelom [...]

 9. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Lord of the Rings Trilogy pravi:

  [...] vojna, ki namesto metkov strelja rože. To je ultimativno filmsko doživetje, katarza in nirvana. Elvis Presley in Michael Jackson v enem. Zaključek človeštva, evolucije in revolucije. Vse tisto, o čemer smo [...]

 10. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Amy Winehouse je pred našimi očmi umirala na obroke pravi:

  [...] na-danasnji-dan-je-leta-1977-umrl-kralj/ [...]

 11. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Bi bil slovenski glasbeni svet boljši brez bratov Avsenik ali zakaj Slovenci v pijanem stanju najraje migajo na Golico pravi:

  [...] rabila besedila, je bojda ena izmed najbolj predvajanih pesmi na svetu. Takoj za Beatli, celo pred Elvisom in Jacksonom. Ni kaj, Avseniki, no ja, brata Slavko in Vilko, ki sta za promocijo Slovenije [...]

 12. IZTOK faking GARTNER » Elvis Forever pravi:

  [...] današnji dan mineva 35 let od smrti kralja. [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !