Happy Birthday: Alfred Hitchcock bi te dni praznoval 110 let

15.08.2009 ob 19:50

Da Alfred Hitchcock, ta veliki mojster trilerja, ni nikoli dobil oskarja za režijo, je ena izmed največjih sramot akademije. Nečastno dejanje, zaradi katerega bi moralo biti nerodno vsem režiserjem, ki so oskarja dobili.

Res je, stari dobri Hitch je bil eden tistih režiserjev, ki so nosili film, ali drugače, njegovo ime je zagotavljalo dober film, gledalcem pa je bilo vseeno, kdo v filmu nastopa. Važno jim je bilo, da ga je režiral Hitchcock. In da so ga uspeli ujeti v sekundni vlogici, v tako imenovani cameo pojavitvi. Tisti, ki ga je ujel prej, je zmagal v tej vedno zanimivi in intrigantni igri, ki je več kot zabavala tudi njega.

Izbrati njegov najboljši film, je prekleto težko, zato tega niti ne mislim početi. Namesto tega bom omenil le filme, ki sem jih uspel videti in filme, ki so mi bili strašno všeč.

Močno me je navdušil leta 1927 posneli film The Ring, vrhunska boksarska drama, ki je zlepa ne boste pozabili in ki ji čas ne more do živega.

Zelo soliden je tudi triler The 39 Steps iz leta 1935, čeprav moram priznati, da so mi veliko bolj všeč njegovi kasnejši film, se pravi izdelki, ki jih je posnel v Hollywoodu.

Rebecca in Suspicion ter še posebej Spellbound in Notorious, ki jih je režiral med leti 1940 in 1946 so poglavje zase in četvorka, ki pravzaprav pokaže vse, kar je treba vedeti o njegovem načinu snemanja filmov.

Rear Window iz leta 1954 je dober, a ga vseeno ne bi postavil med njegove najboljše, mi je pa zato toliko bolj všeč moderni The Man Who Knew Too Much, ki ga je posnel dve leti kasneje.

Odlična sta seveda tudi leta 1958 posneti Vertigo in leta 1959 posneti North by Northwest, medtem ko me je črna komedija The Trouble With Harry iz leta 1955 v bistvu pustila malce hladnega.

In pozor, ko so gledalci mislili, da so dobili vse, kar zna, jim je leta 1960 serviral še Psiha, verjetno svoj najboljši in najbolj znani film, ki je tako zelo dober, da preprosto ne morem verjeti še danes.

Ker ga je moral preseči, je tri leta kasneje posnel še The Birds in prav tako zadel v polno.

Leta 1964 je posnel po moji oceni premalo cenjeni in zelo prepričljivi Marnie, ki resda ni dosegal filmov iz štiridesetih, je bil pa vseeno prekleto dober in zanimiv.

Potem pa je forma nekako padla, kar se več kot pozna filmu Torn Curtain iz leta 1966 in seveda filmu Family Plot iz leta 1976, ki je bil tudi njegov zadnji.

Sram me je, toda moram priznati, da sem zamudil prvo verzijo The Man Who Knew Too Much, The Lady Vanishes, zdi se mi, da tudi Sabotage in Saboteur, I Confess, Dial M For Murder, The Wrong Man, Topaz in Frenzy. Zamudil ali pa pozabil, da sem gledal pred leti.

Obljubim, da bom napako popravil in da se bom v kratkem lotil recenziranja njegovih filmov. Prav želim si jih še enkrat pogledati. Tako zelo dobri so, tako zelo večni so, tako zelo uživam, ko jih gledam, pa četudi poznam konec.

 

37 komentarjev na “Happy Birthday: Alfred Hitchcock bi te dni praznoval 110 let”

 1. tinkerbell pravi:

  jz se spomnem enkrat,ko sm bla se mejhna,torej stara kakih 4,5 let,sm pr babici zvecer gledla en hitchcockov film.ne spomnem se vec,katera,vem pa da me je blo se dooooool potem strah zarad tega.:)
  ce se pa prou spomnem so ble ene zamrznjene noge v igri..sam nism zihr.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hm, glede na to, da sem vse njegove filme, z izjemo The man Who Knew Too Much gledal prekleto dolgo nazaj, je tole premalo natančen podatek in nimam pojma o katerem filmu govoriš.
  Je pa res, da je verjetno najbolj grozljiv Psiho, toda tam ni nobenih zmrznjenih nog, so le nagačene :)

 3. tinkerbell pravi:

  sej nevem,vem samo,da je bil njegov film in da me je blo ful strah.:)

 4. t-h-o-r pravi:

  he was THE MAN

  v vseh svojih filmih je presegel današnjo sranje, pa ni imel niti približno takšnih možnosti, kot jih imajo danes (od CGI naprej)

 5. taya pravi:

  če ti po pravici povem, jaz drugih grozljivk kot hitchokovih sploh kaj dost ne gledam, ker mi sploh niso kul… pa četudi so te tastare ene še črnobele…. hm…. mam pa eno vprašanje zate…. ti maš ziher doma kakšno ogromno omaro s temi filmi (sploh če maš še videokasete in ne samo cd- je????) razen če maš vse filme na mikročipih… he he….

 6. BneTinik pravi:

  Se mi nekako zdi, da si nekje narobe prebral (prevedel) glede 39. stopnic. Ta je namreč eden izmed filmov, ki jih je snemal 2x – doma in v H’woodu.

  Mogoče boš še bolj poskusil uživati v njgovih delih, če veš, da je ena izmed njegovih blond, bila mati žene tebi najlepšega fanta.

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Thor, se strinjam. Le pomisli, kaj bi recimo naredil s Ptiči, če bi jih posnel danes.

  Taya, Hitchcock je v bistvu posnel le eno pravo grozljivko in to je Psiho. Ostalo so trilerji in srhljivke. In res je, doma imam ogromno filmsko omaro.

  Bentilnik, o, ti pametnjakovič, ti, nimaš prav,The 39 Steps je resda naslov še enemu filmu iz leta 1959, toda ta s Hitchem nima nobene zveze, saj ga je režiral Ralph Thomas. The Man Who Knew Too Much tako ostaja edini Hitchev film, ki ga je posnel dvakrat, se pravi doma in v Hollywoodu.
  Seveda vem, da je Tippi Hedren mama Melanie Griffith, kot tudi vem, da je bila mala Melanie zelo prestrašena, ker naj bi se Hitch dobesedno izživljal nad njeno mamo v času snemanja Ptičev in Marnie. Sicer pa sta mati in hči skupaj zaigrali v filmu Roar, ki je bil žal zelo slab, pa četudi je šlo za materin sanjski projekt.

 8. BenjoTalnik pravi:

  Ah, Iztok, tebe je pa težko pretentati, kaj. Tako je, pravilno si pobrskal po internetih. Mea culpa. Mea culpa maxima. Bi moral premisliti preden bleknem. Ampak vsakdo kdaj pa kdaj dela izjeme, kajne, Iztok.

  Nisem dvomil tudi, da ti nič okoli Banderasove družine ni tuje. Je pa Hitch imel precej insrumentalen odnos do vseh svojih muz. Ne samo do gospodične Tippi – ki ji potem, ko mu prične v pogovorih omenjati njegovo težo odreče naklonjenost. Ampak gotovo si tudi to vedel. Kljub temu, da nisi gledal Kliči M za umor.

 9. Tina M Tina M pravi:

  Pred kratkim sem gledala Dial m for murder.. odlična zadeva. Njegove Ptiče sem gledala pri premladih letih in mi niso bili fajn. Verjetno sem filmu naredila krivico, mogoče si kdaj vzamem čas in si ga ponovno ogledam.

 10. t-h-o-r pravi:

  pa še malo zanimivosti

  igralka, ki je v north by northwest igrala grantovo mamo, je bila stara isto kot gratn :D

 11. Saša pravi:

  Genij v svojem žanru in zelo dvomim, da ga bo kdo kdaj presegel.

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tina, Ptiče si moraš še enkrat ogledati, so mojstrovina, resda ne njegov najboljši film, a vseeno prekleta dobra suspenz zadeva.

  Thor, zanimiva trivia.

 13. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Saša, edini, ki ga je malo povohal, je bil Brian De Palma. Tudi v filmu Dressed to Kill:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/08/04/kulti-in-klasike-dressed-to-kill/

 14. notnow pravi:

  Pa saj skoraj ne morem verjeti, da še nisi videl “Dial M for Murder.” V bistvu sem presenečena, da nisi še videl vseh njegovih filmov glede na to, da si filmofil.

  The Lady Vanishes je tudi totalna klasika.

 15. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Se kesam :)
  A veš kako je, si mlad in kaj ujameš, potem pa preprosto pozabiš. Ko krpaš luknje za nazaj, pa se spomniš.

 16. notnow pravi:

  Oproščeno. :)

 17. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Šele po treh mesecih? Tudi prav :)

 18. Andrej pravi:

  Moji najljubši režiserji:
  -Stanley Kubrick
  -Alfred Hitchcock
  -James Cameron
  -Roman Polanski
  -Wes Crevan

 19. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Cravena bi dal ven, je posnel preveč sranja.
  Bi pa z veseljem dodal Oliverja Stonea, Briana DePalmo, Barryja Levinsona, Miloša Formana, Roba Reinerja, Arthurja Penna, Billyja Wilderja, Stevena Spielberga in in še koga.

 20. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Kulti in klasike: Psycho pravi:

  [...] avtentično in srhljivo, da sploh ne morem verjeti. Če rečem, da gre za najboljši film Alfreda Hitchcocka, vročega po filmih Vertigo in North by Northwest, ne zgrešim kaj dosti. Večkrat oponašan in [...]

 21. Andrej pravi:

  Se mi pa zdi čudna predvsem tale stvar: kako je lahko Hitchcock (pa ne samo on) snemal mojstrovine, ki usekajo še danes, že leta 1930, Ed Wood, Corman (pa še kdo), pa niso znali narediti nekega presežka niti v sedemdesetih.

 22. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Corman je druga zgodba, on je gor spravil ogromno režiserjev in igralcev, pa tudi nekaj dobrih filmov je ustvaril, predvsem z Vincentom Priceom in po delih Edgarja Allana Poeja. Corman je bil kralj B filma.

  Ed Wood je pač odklop, najslabši filmar vseh časov, pač ni imel denarja ne talenta in je filme snemal zase.

  Hitch pa res mojster trilerja, nihče se mu ni približal. Edini, ki ga je kasneje uspešno oponašal je Brian DePalma.

 23. Andrej pravi:

  Cormanu oprostim glede na to, da je gor spravil Nicholsona in Coppolo. Ed Wood pa je Ed Wood.

 24. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pa Martina Scorseseja, Rona Howarda, Jamesa Camerona, Jonathana Demmeja, Petra Bogdanovicha, Joeja Danteja, Jonathana Kaplana, Johna Saylesa, Roberta Townea, Petra Fondo, Brucea Derna, Roberta De Nira, Talio Shire in recimo Davida Carradinea.

 25. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ah jebat ga, brez Wooda pa ne bi bilo najbolj kultnih najslabših filmov vseh časov :)

  Pa tudi Tim Burton ne bi posnel mojstrovine Ed Wood.

 26. Andrej pravi:

  Kul so tudi njegovi prvi nemi filmi. Kot si napisal The Ring, dodal bi pa še Farmer’s Wife, Lodger in The Pleasure Garden.

 27. Andrej pravi:

  Hm, zdajle te bom vprašal nekaj malce butastega. Če ti bi nekdo lahko uresniil željo, da od mrtvih pripelje enega starih režiserjev; katerega bi izbral? Hitchcocka, Kubricka, Chaplina?
  Sicer pa, kateri so tvoji top režiserji boleg Briana de Palme?

 28. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hm, po moje Hitchcocka, nato pa še Kurbicka. Chaplina je povozil čas že za časa življenja.
  Problem pri režiserjih je, ker ga večkrat pošteno poserjejo in razočarajo in si titulo najboljšega vsaj pri meni pokvarijo.
  Vseeno pa lahko rečem, da so me od novejših nekako močno večkrat navdušili De Palma, Oliver Stone, Barry Levinson, Yimun Zhang in seveda Miloš Forman, ki so mi dali tudi moje najboljše in najljubše filme vseh časov.

 29. Andrej pravi:

  Veš kaj pa me resnično zanima? Koliko mladih bi danes dejansko vedelo kdo je bil Alfred Hitchcock in koliko bi jih padlo na njegove filme, kot so naprimer Psiho, Ptiči, Vrtoglavica in drugi?

 30. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  No ja, po eni strani razumljivo, saj njegovih filmov z redkimi izjemami ne vrtijo in ne reklamirajo nikjer več. Le kje naj mladi dobijo idejo, da je sploh obstajal in da se ga splača počekirati. Če nimajo staršev, ki bi jim to privzgojili in pokazali, nimajo šans.

 31. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije pravi:

  [...] intriganten in prepričljiv dramski triler, ki nas spomni na Osumljenih pet in na številne filme Alfreda Hitchcocka. Lovijo ga Francozi, lovijo ga Rusi, lovi ga ves svet. Tip ni Osama bin Laden, tip je Anthony [...]

 32. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Cop Land, Cliffhanger, The Honeymooners, Code Name: The Cleaner, The House of Usher, Hot Tamale, Fragiles pravi:

  [...] seveda pomeni, da Cliffhanger izgleda kot film, ki ga Renny Harlin snema tako, kot da bi ga snemal Alfred Hitchcock. Tako, da nam je že na začetku jasno, da bomo gledali zelo dober akcijski triler. Morda celo [...]

 33. E pravi:

  Pravkar gledal film Frenzy ,ki je bil na tv slo 2.
  Bistvo filma in zgodba je vredu a premalo dinamike na čase preveč dolgočasen , brez energije a vrjamem če bi si film pogledal v tistih časih bi mi vrjetno bil film bolj všeč ensotavo smo zdaj preveč navajeni tistih računalniških efektov.

 34. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Veš, da ga še nisem videl, če se ne motim. Morda si ga privošim jutri.

 35. E pravi:

  Ja kr oglej si film me res zanima kaj boš ti rekel.
  Pa tudi pri filmu ,ko je kader ko ta posiljevalec zadrgne žensko z moško kravatno te pusti čisto hladnega pa vrjamem ,da bi znal Alfred to narediti bolj grozno neglede na leto 1972.Govorijo o posiljevalcu ,ki zadrgne ženske z kravato po odnosu a potem kaj sem jaz videl bi rekel ,da je to bil bolj davitelj kot pa posiljevalec ,ker o poslistvi v kadrih ne duh in sluha.
  Tale film bi lahko komot dobil remake ampak dober remake.

 36. ajda pravi:

  E, ne vem, zakaj si pričakoval posilstvo, če je bil posiljevalec impotenten, zato je tudi zadavil žrtve. Kar se tiče prizora davljenja, je bil meni prikazan zelo kruto in realno, niti pod razno me ni pustil indiferentno. Menim, da vrhunsko. No, vsak ima svoje mnenje in pogled na prizore. Ja, Hitchcock je bil mojster, ni kaj.

 37. E pravi:

  Ajda mene so ti prizori davlenja pustili hladnega nič kaj posebnega.
  Inpotenten ker je to rekel tisti detektiv.Mislim ,da je Alfred vedel da ne sme prikazati brutalnega posilstva ker bi mu cenzurirali film oz. ne predvajali.Že tako so njegovi filimi bili na meji za tističas.Resnični bolniki psihopati pa posilijo žrtev in na to ubijejo.Čistih inpotentnežov je zelo malo.Vsaj to ,kar sem gledal na diskoveri , ID in NGC ko pač predstavljajo primere umorov.Vrjamem pa ,da če bi v živo videl davlenje vem da nebi ostal hladen in bi poskušal tega preklemenega psihopata ustaviti pri tem bolanem dejanju.
  Kar se pa tiče filma grozljivk pa imam rad hardcore nekaj v tem stilu..

  https://www.youtube.com/watch?v=a3UtqxsnEtQ

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !