Huda nesramnost do invalida Danijela Spasojevića

10.08.2009 ob 18:33

Včeraj me je po telefonu poklical Danijel Spasojević, invalid na vozičku, ki si je prejšnji teden privoščil počitnice v Izoli. Nastanil se je v stanovanju prijatelja, Boris Šuštaršič, direktor Doma dva topola in predsednik Društva distrofikov Slovenije, pa mu je obljubil asistenco svojih negovalcev, se pravi trikrat dnevno pomoč pri uriniranju. Za vse ostalo so namreč poskrbeli Danijelovi prijatelji, kar pomeni, da Šuštaršičevo osebje z njim pravzaprav ni imelo ne vem kakšnega dela in obveznosti.

“Od sobote do srede je vse skupaj potekalo po dogovoru, v četrtek pa se je začela prava vojna, saj me je hotel Šuštaršič dobesedno nagnati iz Doma dva topola,” je povedal vidno razburjeni in prizadeti Spasojević, ki je prepričan, da mu je prav Šuštaršič na vrat zalepil tudi policijo in ga lažno obtožil beračenja.

“Policija je prišla na recepcijo doma in me hotela nagnati ven, saj je dobila klic, da beračim in da motim osebje. Ko sem jim pokazal denarnico in dokazal, da nisem berač ter da gre za ogabno laž, pa so me pustili na miru,” je še razložil Spasojević, ki naj bi mu Šuštaršič “grozil” še s Socialno službo, ki je Spasojevića prav tako poklicala po telefonu in ga vprašala, kaj pravzaprav počne v Izoli, se pravi, da naj pazi, da ne bo beračil in počel kaj nelegalnega.

Po Spasojevičevih besedah naj bi Šuštarčič svojim negovalcem naročil, da Spasojeviću ne smejo pomagati na stranišče, kar se ga je želel očitno čim prej znebiti iz svojega doma.

Prav tako nehumana in v bistvu grozljiva pa je tudi Spasojevićeva izkušnja z natakarjem, ki mu je vzel mobilni telefon in mu zabrusil: “Poščij se v hlače.”

Ko sem poslušal zgodbo mladega invalida, nisem mogel verjeti, da je resnična in da se mu je v bistvu zgodila v Domu dva topola, se pravi tam, kjer naj bi invalidom pomagali in tam, kjer je direktor celo šef Društva distrofikov Slovenije.

Da nekaj smrdi, mi je bilo jasno tudi, ko sem ime Borisa Šuštaršiča vtipkal v google in našel kar nekaj člankov, kjer pisci o njem nimajo najboljšega mnenja. Poleg tega je gospod že deset let v hudem sporu z Eleno Pečarič, skratka, zgodba Danijela Spasojevića zna biti še kako resnična.

Ker Spasojević želi, da bi za incident izvedelo čim več ljudi, prosi tudi za vašo pomoč, dragi blogerji. In sicer, da objavite kak krajši zapis o četrtkovem dogajanju v Izoli in da se morda udeležite tudi jutrišnje tiskovne konference, ki bo potekala ob 12. uri v KT1, v multimedijskem centru blizu izolskega parka.

 

78 komentarjev na “Huda nesramnost do invalida Danijela Spasojevića”

 1. RHYME-G pravi:

  to bi mogu it na uno oddajo ko je TV za take stvari! itk se ve da je slovenia u kurcu pa da ni nobene lubezni pa enotnosti sam da je pa folk nesramn tud do enga takega kot je daniel pa če ni hotu nč slabga je pa že preveč! ne vem no….

 2. Blaireau pravi:

  Gartner, še kako prav je, da se angažiraš za te stvari, saj si tudi sam (mentalni) invalid

 3. Tmena pravi:

  http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podrocja/invalidi/
  V linku je mail pristojnih.

  http://www.rtvslo.si/tlp/predlogi.php (če bi hotel dat zadevo na TV)

 4. tlerhi pravi:

  Sicer mi ni nisi preveč všeč Iztok, samo tukaj ti pa dam kapo dol. Lepo od tebe in res grdo od tega tipa (da ne rečem česa drugega).

 5. Vidmar pravi:

  What. The. Fuck. Takemu bi pa dal en skok-šut v glavo.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Blaireau, prav zaradi takih komentatorjev imam še vedno vklopljeno moderacijo, saj se oglasite točno takrat, ko je najbolj neokusno in nepotrebno ter seveda mislite, kake face ste, da ste zapisali tako bedno sranje.
  Res te je lahko sram.
  Le upaj, da ne boš ti kdaj invalid in da ne boš prosil za podobno pomoč kot Danijel, potem pa se bo našel nekdo, ki bo zapisal tako idiotijo.
  Poden od podna si, a ne skrbi, vsaka grdobija se zelo hitro vrne. Prav zato sem te spustil skozi moderacijo, da bo ostal dokaz o tvojih zlobi.

 7. Blaireau pravi:

  Uf, pa si mi jih napel

 8. Blaireau pravi:

  evo, da se pobotava … TI KUPIM VINJETO, ok?

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Stari, ti se kar zezaj, a verjemi, da se taka hudobija res vrne. Zdaj pa LP in konec sranja, ki nima zveze s temo zapisa.

 10. šaci pravi:

  “je povedal vidno razburjeni in prizadeti Spasojević”

  lol, dej ti mal pazi na to, kako se izražaš, ker tole izpade žaljivo, tut če ni blo tko mišljeno… :D

  če bi se men to nardil bi posnel pa dal na youtube…

 11. STELA pravi:

  Blaireau – nimam namena zagovarjat iztoka, ker je zadost star in pameten, da to zna sam…ampak na tale tvoj komentar pa ne morm bit tiho. Tak komentar na tako občutljivo temo lahko napiše samo popoln mentalni invalid (da uporabim tvoje besede) in pregovor “vse se vrača, vse se plača” definitivno drži …tko da, pazi mal, pa oglas se še kdaj kasneje

 12. Blaž Babič pravi:

  Slovenska invalidska mafija, stare zgodbe, isti ljudje, pranje loterijskega denarja, električni vozički, ki stanejo 10.000 evrov(?!), agresivni PR napadi na koncept osebne asistence…

  Šele če pobližje pogledate sistem za hendikepirane/invalide, se vam razkrije, da so v vrhovih teh organizacij paraziti z neomejenim apetitom po denarju in nadzoru.

  Boris Šuštaršič je le en od številnih, človek številnih funkcij in dobrih političnih zvez, še iz časov “socializma po meri človeka”.

  Beri: Mala dežela velike diskriminacije, 2007

 13. mamik pravi:

  Imam brata invalida…tudi on je pri “distrofikih”…no, ja, saj nima veze. Blaireau-ja bi rada le vprašala, če je kdaj pomislil na to, da invalid lahko postane vsak, takšen ali drugačen…tudi mentalni-le glavo si je treba poškodovati. Na izkušnje, ki jih imam,pa bi mu rekla le to-lahko se je delati norca iz ljudi, le paziti je treba, da se ti vse skupaj ne vrne prehitro kot bumerang!
  Iztok, še dobro, da imaš trdo kožo…le zakaj te berejo, če te ne marajo? A zato, da lahko potem komentirajo? Vse pohvale, da pišeš o takšnih stvareh-meni gredo kar dobro do živega. Lp

 14. barbara pravi:

  Iztok, pod kakšnimi pogoji pa nekdo dobi takšno pomoč oz. asistenco? Je to treba plačat ali kako? Ali ti že ob sami nastanitvi pripada?

 15. STELA pravi:

  Blaž – če je temu res tako, je tolk bolj hvalevredno in pomembno, da nekdo stegne jezik – mislm, da sta trenutno Iztok z objavo tega teksta in Tmena s konkretnim predlogom naredila ogromen korak.

 16. karel pravi:

  http://www.rtvslo.si/blog/rafael-zupancic-raf/nadaljevanje-zgodbe-o-danijelu-spasojevicu-in-njegovem-boju-za-dostojanstvo/29392

 17. viki pravi:

  KOMENTAR ZBRISAN NA ŽELJO DANIJELA SPASOJEVIĆA.

 18. karel pravi:

  primer tipičnega govora v katerem je proti koncu skrito nekaj kar se konstantno dogaja:

  Boris Šuštaršič predsednik NSIOS

  Gospe in gospodje, spoštovani gospod Jožef Školč, predstavnik predsednika Vlade Republike Slovenije, spoštovani gospod predsednik Dane Kastelic, dragi prijatelji parapleginje in paraplegiki, v imenu Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije, ki povezuje v enotno invalidsko gibanje več kot 100.000 interesno organiziranih invalidov, še posebej pa v imenu Društva distrofikov Slovenije, vas iskreno pozdravljam na sprejemu ob 40 – letnici Zveze paraplegikov Slovenije. Štirideset let vašega organiziranega delovanja je v resnici dolga doba, po merilih človekovega življenja je to obdobje praviloma najproduktivnejše v življenju povprečnega človeka. Živo se spominjam leta 1969, ko ste se paraplegiki, poleg vas pa tudi mi distrofiki, začeli formalno organizirati v prostorih Zavoda za rehabilitacijo invalidov Slovenije pod pokroviteljstvom tedaj konceptualno zelo ustvarjalne in prodorne Stalne konference za rehabilitacijo invalidov Slovenije. Najprej so nas poskušali uokviriti v tesne spone nastajajoče Zveze društev telesnih invalidov SR Slovenije, vendar je družbeno okolje reagiralo pozitivno na vaše in naše težnje po svobodomiselni artikulaciji lastnih izvirnih interesov in njihovem avtonomnem uresničevanju. Globoko spoštujem tudi vaše razmišljanje, ko ste ob ustanavljanju lastne invalidske organizacije dopuščali tudi možnost demonstracije in ste s tem krepko spodbudili družbene dejavnike k pozitivnemu ukrepanju v korist vseh invalidov. Zveza paraplegikov Slovenije je brez kakršnega dvoma ena izmed najustvarjalnejših in uspešnih reprezentativnih invalidskih organizacij v Republiki Sloveniji. V razvojni strategiji slovenskega invalidskega varstva je za področje samoorganiziranja invalidov opredeljenih pet temeljnih potreb, ki naj jih uresničujejo invalidske organizacije. Paraplegiki imate uspešno in zgledno prakso tako pri potrebi za druženje z sebi enakimi z razvito identifikacijo z vašo specifično socialno skupino, kar prinaša občutek varnosti, moči, pomembnosti. Ste socialno aktivni in zasledujete načela neodvisnega življenja invalidov. Veliko ste dosegli pri izenačevanju socialne in ekonomske enakosti ter opravljate vrsto storitev za specifično pomoč paraplegikom na skupinski in individualni ravni, pri čemer je eden od najpomembnejših program skupinske obnovitvene rehabilitacije. Vaši uspehi pri invalidskem športu so primerljivi z najboljšimi uspehi vaših sovrstnikov drugod po
  svetu in za temi dosežki seveda stoji celovito kvalitetno delovanje Zveze paraplegikov Slovenije. Zelo me veseli, da postopoma, korak za korakom pač v skladu z skromnimi finančnimi sredstvi, dograjujete in dogradite mrežo posameznih objektov po državi, ki so neizogibno potrebni za kvaliteto vašega življenja. Z osamosvojitvijo naše države ste paraplegiki, kakor tudi vsi ostali invalidi, dobili nov razvojni zagon. V tej zvezi se mi zdi izredno pomembno poudariti, da pri preoblikovanju družbenega sistema invalidi nismo izgubili nobenih socialnih pravic, ampak je civilna družba na področju invalidskega varstva pridobila nove razvojne dimenzije. Spoštovanja vredno je dejstvo, da je slovenska država še naprej razvijala pozitivni odnos do invalidov, kar ilustriram z ustanovitvijo javne Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO), sprejetjem zakona o invalidskih organizacijah, ustanovitvijo Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije, ki je bil lani sicer po nepotrebnih čudnih zapletih končno le registriran kot pravna oseba, po vstopu Republike Slovenije v EU so slovenske invalidske organizacije povezane v NSIOS postale konstitutivni del Evropskega invalidskega foruma, ki reprezentativno zastopa interese več kot petdeset milijonov evropskih invalidov, lani aprila pa je slovenska država med prvimi na svetu ratificirala pravno obvezujočo Konvencijo o pravicah invalidov, ki ne zagotavlja samo ohranitev dosedanjega nivoja invalidskega varstva, ampak tudi njegovo širitev, ko bodo to dovoljevala javna finančna sredstva. Iz vsega povedanega izhaja, da ste paraplegiki skupaj z ostalimi invalidi v bistvu zadovoljni državljani kljub hudi invalidnosti in si gradite vsak zase svoj košček življenjske sreče. Kljub temu pa žal moram ob tej priliki povedati tudi to, da slovenski družbi vsekakor ni v čast, da smo invalidi nasploh, paraplegiki pa še posebej, izbrani cilj za občasne izbruhe hendikepskega nasilja. Nerazumljiva je tudi pogosta medijska blokada dobrih vesti o invalidih. Spoštovani kolegi paraplegiki, občudujem vas, da to prenašate brez povratnega nasilnega obnašanja, s čemer zanesljivo prispevate h kulturi medčloveških odnosov. Izražam upanje in prepričanje, da bo slovenska država v času hude finančne krize ohranila korekten odnos do invalidov in da ne bomo izpostavljeni kakšnim posebnim ukrepom po načelih finančnega redukcionizma. Opazili smo, da oblikovalci novelacije zakona o igrah na srečo nas invalidov kot glavnih in tradicionalnih uporabnikov loterijskih sredstev za enkrat še niso povabili k participativnem sodelovanju. Upam, da to ni neka najava za nas invalide škodljivih sprememb.
  Gospe in gospodje, parapleginjam in paraplegikom izrekam iskrene čestitke za vse velike dosežke v 40 – ih letih aktivnega delovanja in vam želim, da ste še naprej aktivni in uspešni ter sodelujete z ostalimi invalidi pri doseganju skupnih pa tudi posamičnih interesov, kar je prav tako v korist celotne države. Ljubljana, 16.4.2009

 19. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Šaci, evo, pa imaš spet novo temo za svoje ovce na Me3njalniku.

  Blaž, to je meni tako zelo grdo in sploh ne razumem, da se tudi pri tako humanih rečeh počne tako veliko ogabnih zadev.
  Ko človek zve za take svinjarije, res obupa nad tem našim svetom.

  Mamik, navajen sem vsega sranja, toda celo jaz sem moral vklopiti moderacijo, da se znebim takih komentatorjev. Njega pa sem spustil skozi le zaradi tega, da se vidi kako podel človek je.

  Barbara, nimam pojma, to bi moral povedati Danijel.

  Karel, podpiram boj gospoda Rafa.

  Viki, ga bom vprašal, res me zanima kaj se je v resnici zgodilo.

  Karel, upam, da tole pismo vidi čim več ljudi.

 20. krš pravi:

  Gartner, ti se oklicuješ za novinarja.A ne bi bilo potem prav, da bi še preden tako enostransko objaviš zgodbo, preveril še drugo stran, ne šele seda, ko nekdo pravi, da morda ni bilo čisto tako?
  Pa ne mi prosim zdej kako serjem po nekomu, če je bilo vse to res je vsekakor svinarija, tut o Šuštaršiču, kar sem pred tem slišal nimam najboljšega mnenja in bi temu kar si napisal verjel, ampak vseeno kot novinar, bi moral že prej preveriti zadeve, se ti ne zdi???

 21. Blaireau pravi:

  Zakaj ne vprašaš tudi Šuštaršiča, kaj se je zgodilo? Preden bi sploh šel objavljat tovrstne gonje proti neki osebi, bi jo lahko vsaj prosil za izjavo, če ne kaj drugega.

  No, pa saj te itak nihče ne jemlje resno (kot rečeno, si mentalni invalid), tako da ni panike.

 22. šaci pravi:

  a šuštaršič že ve za ta zapis na blogu, bi blo zanimivo vidt njegov odgovor… :D

 23. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Krš, imaš prav, za pravi novinarski članek se mora obvezno kontaktirati še drugo stran. Toda to ni novinarski članek, to je le zapis in usluga prijatelju, ki me je prosil naj to objavim. Niti časa nisem imel za kaj večjega. Prav zato pa se izogibam trditvam in le njega citiram ter pišem vse v pogojniku.
  Sicer pa, kje sem se oklical za novinarja?

  Šaci, pošlji mu, glede na to, da mi tako rad delaš reklamo na drugih forumih.

 24. STELA pravi:

  ja kolk pa zdaj kar naenkrat vse skrbi kaj bo rekel in kaj misli Šuštaršič….??? s tem skor dobesedno dvomite v to, kar je povedal Danijel, jetko?

 25. krš pravi:

  V prispevku o Madoni in kmetavzarskih Slovencih;
  “Floki, ne bi mi je bilo treba kupiti, saj bi šel na koncert kot novinar.”

 26. ajda1 pravi:

  Kot si zapisal, naredil si le zapis, po pripovedovanju Danijela. Mislim, da nisi dolžan razlagati, kaj bi in kaj bi moral vedeti o tem Šuštaršič. In ne vem kje je Blaierau zasledil, da je to tvoja sodba in očitno te s svojimi komentarji le provocira.

 27. STELA pravi:

  benti krš, maš pa spomin, svaka ti čast hahaha

 28. kofe chiki pravi:

  “ga bom vprašal, res me zanima kaj se je v resnici zgodilo.”

  To bi moral narediti preden si napisal to nepristransko zgodbo.

 29. NočemRibljeČorbevSLO pravi:

  Bravo Iztok, za tole….

  viki in kofe chiki sta pa verjetno iz tistega loterijskega tabora, ki veselo žanjejo denarce, da bi diskreditirali uboge invalide.

 30. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Kofe, hm, se ti zdi, da ga nisem vprašal in da so njegove izjave zrasle na Luni?

  Krš, zveze, kolega, zveze. :)

 31. Perez Cuapio pravi:

  Pozdravljeni!

  Na današnji dan, me je moj prijatelj Danijel opozoril, kaj se dejansko dogaja z njim. Sam seveda nisem mogel verjeti svojim očem, ko sem bral tvoj post in tudi poste na strani rtvslo.si

  Skratka, Danijela poznam osebno in mu verjamem. Nikoli nisem dvomil vanj, še več, da bi se lagal. Nihče me ne bo prepričal v slednje. Danijel je iskren človek. Nekoč sem mu dejal. Citiram: “Danijel, ti si pa bogi, ker si na invalidskem vozičku, zelo mi je hudo zate”. Odgovoril mi je: “ne maram slišati besede bogi”. Torej, Danijel je psihično zelo močna osebnost, a nekje je tudi meja. MI lahko na tovrsten način samo pametujemo, a se ne moremo postaviti v njegovo kožo, lahko pa smo zgroženi nad tovrstnimi dejanji g. Šuštaršiča.

  Upam na pozitivni razplet. Kolikor bo v moji moči, bom Danijelu pomagal.

 32. Boris Šuštaršič pravi:

  Spoštovani gospod Iztok Gartner,

  na pobudo sodelavcev sem končno le prebral vaš blog, na katerem ste se me privoščili na izjemno nizkoten način in izzvali tudi nekaj vulgarnih komentarjev, ki kažejo na to, da vede ali nevede podpirate sovražni govor, najprimitivnejša človeška čustva ter da je za vas sprejemljivo izničenje nekega sočloveka, ki je slučajno izbran za namišljenega sovražnika.

  Danijel Spasojević je res invalid, vendar ni nič bolj prizadet kakor sem sam osebno. Lepo gospod Gartner, da se angažirate za svojega prijatelja Danijela, vendar vas nič ne opravičuje, da pri tem mirno uporabite njegovo lažnivo in izmišljeno zgodbo. Poglejmo nekaj dejstev:

  - D. Spasojević je eden od 450 distrofikov, ki jim je zdravniška komisija iz javnih sredstev ZZZS odobrila obmorsko obnovitveno medicinsko rehabilitacijo v Domu dva topola za leto 2009;
  - svojo 17-dnevno obnovitveno rehabilitacijo je izkoristil v 5. skupini od 11.7. do 28.7. 2009, na katero je bil brezplačno pripeljan s kombijem Društva distrofikov Slovenije in tudi nazaj domov v Celje; letos za spremembo ob njegovem odhodu ni bilo dramatičnih dogodkov, kakor npr. lani, ko je iz kombija poklical policijo in lažno prijavil osebno ugrabitev, zaradi česar je policija na avtocesti izvedla celo racijo našega kombija, prilagojenega za prevoz invalidov in opremljenega z vsemi službenimi oznakami; zanimivo je, da za to smešenje policije Danijel ni nikoli odgovarjal;
  - že naslednji dan 29. julija letos pa je naš vrli Danijel začel neizprosno telefonijado noč in dan v Dom dva topola na vrsto posameznikov, med katerimi sem bil tudi sam glavna tarča, in sicer z zahtevo, da naj ga z vozilom Doma dva topola 1.8. 2009 od koprske železniške postaje prepeljemo do Izole, da bo tam prespal pri prijatelju 2 do 3 dni ter da bo rabil samo nekaj pomoči dopoldne, ko bo njegov prijatelj v službi;
  - ker smo mu v preteklih letih že večkrat omogočili takšne prevoze na razne konce po Sloveniji, smo mu gladko nasedli in ga na želeno soboto s kombijem prepeljali iz Kopra v Izolo približno ob 10. uri dopoldan, vendar ga v skladu z veljavnimi predpisi nismo registrirali v recepciji Doma dva topola niti v zakonitem roku registrirali njegovo začasno bivanje; bilo je kar nekaj težav s pojasnjevanjem osebju, da naj mu pač pomagajo v zahtevanem obsegu, in sicer iz razloga, ker je vedno nediscipliniran rehabilitant z ekscentričnimi zahtevami (npr. spanje do kosila, ponočevanje tja do 3. ali 5. ure zjutraj, plavanje ob 18. uri popoldan, ko se prilagojena plaža zapira in odhajajo reševalci in tako dalje brez konca in kraja);
  - ko smo ga v torek 4.8. 2009 pobarali kdaj bo šel domov in mu celo 2-krat tudi ponudili priložnostni brezplačen prevoz nazaj v Celje, pa je začenjal postajati nesramen in razlagati kaj vse mu pripada, čeprav je vsakomur že 25 let jasno, da v Domu dva topola ne more biti ničesar brezplačnega, saj mora biti zmeraj plačnik: bodisi ZZZS, bodisi društvo iz socialnih sredstev, sicer pa je gost doma samoplačnik; hočem poudariti, da Danijel ni sposoben razumeti, da mu je dom dejansko ponudil nekaj brezplačnih storitev in bi se stvar mirno končala, če bi se držal svojih obljub;
  - ko smo se nekoliko poglobili v zadevo, pa smo takoj ugotovili, da ni spal pri nobenem prijatelju, ampak priložnostno kar v invalidskem vozičku, ostali čas pa je v bistvu klošaril in beračil ne samo po Domu dva topola, ampak tudi po mestnem jedru Izole in še posebej na prilagojeni plaži distrofikov in slepih – to je za težkega invalida absolutno nesprejemljivo;
  - zaradi navedenega smo začeli klicati Center za socialno delo v Celju in Izoli, obvestili policijo, vendar so se vsi razglašali za nepristojne, kar je nesprejemljivo za celjski primer, kajti Danijelova mati je njegova družinska pomočnica, redno prejema mesečno plačilu iz javnih socialnih sredstev ter je po službeni dolžnosti dolžna skrbeti za Danijela tudi v času, ko je Danijel ogrožal svoje zdravje in tudi zdravje drugih ljudi v Izoli;
  - naslednje dneve je postalo povsem jasno, da Danijela v njegovem nerazumnem socialnem početju dejansko vodi po telefonu Rafael Zupančič – veliki lažnivec in manipulator – kar je v zadostnem delu razvidno tudi iz vašega bloga; nato se je vključila celotna hendikepska mašinerija, ki je pošiljala svoje osebne asistente na ogled Doma dva topola, priredila tiskovno konferenco brez enega samega novinarja ter seveda elektronsko širila laži, verjetno kar okrog celotnega sveta;
  - v Domu seveda nismo prepovedali pomoč Danijelu, ampak smo samo umaknili obveznost vseh zaposlenih, da mu še naprej pomagajo in to prepustili vsakemu v njegovo osebno presojo; najbolj zagretim filantropom pa smo svetovali naj ga vzamejo na svoj dom vsaj za 24 ur in tisti, ki so to storili, naj se pohvalijo po blogu;
  - odhod je bil seveda tudi dramatičen: Danijel je s svojimi »prijatelji« poklical kar tri taksije (od katerih je prvi celo vstopil v recepcijo in terjal v naprej plačilo v znesku 160 evrov); odhod se ni dogajal na javni površini, ampak na platoju dovozne ceste za vrati Doma dva topola, kar je posneto z varnostno kamero in je to na razpolago vsem radovednežem, ki si prav tako lahko ogledujejo kako se je Danijel podnevi in ponoči provokativno vozil od enega vhoda do drugega, še posebej so bili atraktivni njegovi obiski ob 2. ali 3. uri zjutraj, ko je enkrat celo vstopil v avlo pred recepcijo in iz avtomata kupil neke kekse ter jih nato s spremljevalcem hrupno jedel pod teraso Doma, dokler ga ni dežurni negovalec spravil iz Doma;
  - navajam še enega od mnogih karakterističnih dogodkov, ko se je okrog 1 ure ponoči z nekaj ponočnjaki glasno sporekel in ker mu je eden od njih ponudil pod nos 180 evrov, da si za tri dni plača sobo in hrano, je značilno podivjal ter z električnim vozičkom silovito udaril 18-letnega fanta (neinvalida), kateremu sicer ni zlomil noge, ampak povzročil tako poškodbo, da je moral biti prepeljan na urgenco v izolsko bolnišnico in je bil več kot teden dni vezan na hojo z dvema berglama;
  - poudarjam, da Dom dva topola ni namenjen za zadnje zatočišče invalidnih klošarjev, kroničnih pijancev in drogerašev, pa čeprav v posameznih primerih to začasno rešujemo zelo tolerantno.

  Če je to pojasnilo zadostno, sem zadovoljen. Če pa ni, vam ne morem več pomagati in pač boste
  še naprej širili blodnje posameznikov, ki imajo težave z dojemanjem realnega življenja.

  Vaše upravičevanje vašega neetičnega dejanja ni korektno: v svojem uvodnem prispevku
  prav nič ne citirate Danijela Spasojevića, ki je prav tako svojevrstna žrtev manipulacij dežurnih dušebrižnikov – mene ste se namreč lotili z uničevalnim vrednotenjem in se pri tem sklicujete na objavljene tekste hendikepskega družbenega nasilja, ki ga nisem deležen samo jaz osebno, ampak tudi vsi drugi predstavniki slovenskih reprezentativnih invalidskih organizacij.

  Dejstvo je, da je Dom dva topola solidna institucija na področju civilne družbe (kolikor pač dopuščajo dosegljiva javna finančna sredstva), opravlja svojo funkcijo na visokem strokovnem in etičnem nivoju ter zaradi tega neka zlonamerna skonstruirana »afera« v resnici nič ne pomeni. Priznam, da sicer meni ni prijetno, s ciničnega vidika pa se pravzaprav ne smem pritoževati, saj končno govorite o mojem velikem življenjskem dosežku, ki je v medijih skoraj samo tedaj, ko ga napadajo hendikepiranci vseh mogočih profilov. Pa hvala za objavo mojega govora ob 40-letnici Zveze paraplegikov Slovenije in ga prosim še širite, ker mi je v ponos.

  Lep pozdrav, Boris Šuštaršič

 33. Polde pravi:

  Najmanj kar je treba storiti je, da se nacista, kot je ta Šušteršič vrže na cesto. Naj si poskusi kako je biti na cesti, brez vsega.

  Pravzaprav pa bi take ljudi trebalo po kratkem postopku….’prometna nesreča, padec’ ipd. V Sloveniji je vedno huje, hočem reči vedno več je takih svinj – a po drugi strani pa od povsod grmi, ali od predsednika RS ali iz prižnice s strani popov vesoljne lopovske Cerkve češ kako naj se imamo radi in kako naj se medsebojno spoštujemo. V glavnem od vseh kao eminentnih osebnosti taka poročila, na terenu pa je vedno huje in vedno bolj strašno v tej fak Sloveniji. Le poglejte koliko parkirnih prostorov za invalide je kdaj kje prostih pred trg. centri pri nas in koliko v tujini…pa boste videli v kakšni Yugoveniji živimo. Fak se mi spoštujemo v tej mikro državici z maxi problemi! Eden bomo drugega začeli pobijat v tej liliputanski kneževini. Vedno bolj je v ozračju prisotno nacistično vzdušje..

  Kot rečeno, tega direktorčka pa prebit, da si bo zapomnil svoj živi dan…nato pa z njim na cesto!!!

 34. matic pravi:

  G. Šuštaršič je očitno zelo zaposlen človek in ima na plečih veliko odgovornost oz. smatra da jo ima. Sigurno pa je da neka oseba na vodilnem mestu katere koli ustanove ne bi smela obtoževati osebe in jo zmerjati z zaničevanimi nazivi, ki z svojo uporabo njihovih storitev financirajo delovanje teh ustanov. Mislim da je direktor dveh dreves pokazal svoj kulturni nivo in da ga je vse skupaj razjezilo, čeprav sam trdi da je naredil vse da bi se izognili težavam.

  Mogoče je danijel res kdaj šel preko roba, sem pa prepričan da ni edini !

 35. Marjetica pravi:

  Branje blogov Iztoka Gartnerja mi je bilo do doslej všeč, ker je vsestranski, ni gostobeseden in v moderiranju prispevkov drugih večinoma demokratičen. Izbor fotografij prav tako prispeva k zanimivosti. Tole okrog Danijela pa je tudi meni najprej izgledalo grozljivo in se mi je zdelo prav, da tako nesebično pomaga prijatelju. Po obrazložitvi, ki jo je dal Šuštaršič, pa menim, da je Gartner ravnal zaletavo. Žal mi je, da ne zmore to vsaj indirektno priznati.

  Za mene pa je nesprejemljivo presenečenje prispevek t.i. Poldeta, ki kar naravnost ozmerja Šuštaršiča za nacista, kljub temu, da v njegovem pojasnilu ni nobene osnove za tako politikansko obdolževanje. Zgražam pa se nad direktno grožnjo z smrtjo, ki je za mene pošastna zadeva in zelo zamerim Gartnerju, da ni preprečil take prostaške objave.

  Rada bi še povedala, da sedaj več ne razumem tega cirkusa okrog Danijela. Ker je po objavljenih besedilih razumeti, da ni bil sprejet v invalidski dom in tudi ni bil prijavljen kot gost, na drugi strani tudi ni imel nobene podlage, da brezplačno terja storitve tega doma. Kje pa so bili njegovi prijatelji, ki so mu nesebično stali ob strani? Zakaj pa ni šel v hotel Marino ali v upokojenski hotel Delfin, v katerih imajo tudi za invalide prirejene sobe?

 36. si.r. pravi:

  Ne poznam zgodbe v prvi osebi, a Šuštaršičev zapis se mi zdi popolnoma verodostojen in predvsem pojasnjevalen.

  Verjamem pa, da hendikepirani realen odnos sveta do njih lahko občutijo bistveno bolj boleče, kot so pripravljeni priznati. Vkolikor bi šlo res za škodoželjno natolcevanje Danijela in njegovega pomagača Iztoka Gartnerja, je pa to res pomilovanja vredno.

  Nekomu tukaj verjetno manjka pozornosti, in to, po mojem mnenju (zagotovo) ni g. Šuštaršič …

 37. Irena pravi:

  Razočarana sem, tale blog postaja javni sekret v katerem se razgalja vedno več žalostnih podrobnosti iz življenja Danijela Spasojevića, ki po mojem mnenju potrebuje organizirano družbeno pomoč, ne pa da ga posamezni blogarji »nesebično« podpirajo v njegovih nerazumnih in zmešanih idejah. Javna družba ni ozko družinsko okolje, kjer lahko svojo mamo kar naprej pobalinsko izsiljuješ in prostaško zmerjaš.
   
  Ogledala sem si prvič njegov režirani film, ki mi pušča zelo mučne vtise. Kje je tu umetnost ne razumem, bi ga pa priporočila psihiatru za preučitev.

 38. matic pravi:

  Iskal sem malo ozadja o g. Šuštaršiču in našel nekaj kar me je osupnilo, upam da se bo še kdo vprašal kako je to sploh mogoče.

  Boris Šuštaršič je:
  gimnazijski maturant,
  invalidsko upokojen za skrajšan delovni čas 4 ur
  državni svetnik, predstavnik za področje socialnega varstva
  član Interesne skupine DS za negospodarske dejavnosti,
  član Komisije DS za družbene dejavnosti,
  član Komisije DS za gospodarstvo,
  razvojni menedžer invalidskega varstva,
  direktor Birografike Bori d.o.o. (invalidsko podjetje)
  predsednik Društva distrofikov Slovenije (prej: Društvo mišično obolelih Slov.)
  predsednik Sveta invalidskih organizacij Slovenije (SIOS)
  predsednik Zavoda invalidskih podjetij Slovenije (ZIPS)
  podpredsednik vladnega sveta za invalide RS,
  član Skupščine ZZZS,
  član Nadzornega Sveta Loterije Slovenije
  razvojni usklajevalec Dom dva topola d.o.o.
  (invalidsko podjetje v lasti Društva distrofikov Slovenije n Birografike Bori d.o.o.)
  član nadzornega odbora FIHO
  odgovorna oseba delničarjev v podjetju MYCYCLE d.o.o.
  (Društvo distrofikov Slovenije, Dom dva topola d.o.o., Birografika d.o.o.)
  poslovni partner in koordinator podjetje LOVOR d.o.o., podjetja, ki pokriva investicijski inženiring in gradbene posle za Dom dva topola d.o.o.
  poslovni partner in koordinator podjetja KAKTEJA d.o.o., podjetja za izvajanje trgovskih poslov
  v.d. direktor zadruge LJUBLJANSKI KABEL
  sopartner preko Birografike BORI d.o.o. firme EUROTOURS
  (prostori bivše Dalmacije Turist)
  soustanovitelj firme MCB d.o.o.,
  Podjetje za Inženiring za lasersko in optično tehnologijo (znana afera laserske optične kartice)

  Toliko funkcij, ki jih omenjeni gospod opravlja v samo 4 urah, kako je to mogoče poleg tega pa kroji usodo še vsem ostalim članom društva distrofikov, ki si upajo in drznejo imeti kakšno kritično misel zoper njega in njegovih oprod.

  Upam da se bo kdo po tem vprašal kdo so mu politični botri in kao je to mogoče da ena sama oseba opravlja toliko funkcij.

  Poleg tega bi bilo fer in korektno da sam gospod razloži kako je za njegovo oskrbo poskrbljeno in na čigav račun, ali je pri njem tako kot pri vseh ostalih distrofikih.

  Upam da bo na novih volitvah ustvarjen kritična masa in pogum za zamenjavo omenjenega gospoda in da ga zamenja kompetentna in strokovno usposobljena oseba, ki dosedaj ni dobila zadostno število glasov iz znanih razlogov.

  Lep pozdrav

 39. mucek pravi:

  Dej Matic pejt spat!! Danijel je navaden manipulator in verjemi, da ni prizadet samo telesno, ampak tudi duševno, saj ta njegova neupravičena gonja tako medijska kot tudi na osebni ravni je definitivno presegla vse meje dobrega okusa. Glede Šuštaršičevih funkcij bi pa rekel samo to: hvala bogu da ga invalidi imajo, pa naj še kak drug človek zavzame toliko položajev, če je sposoben…ampak ga NI in tudi vprašanje če sploh kdaj bo!! Lp

 40. matic pravi:

  Sem se ravno prav spočil :) ,

  Zanimivo je to da ga tako zagovarjaš in tako slepo verjameš v njegove sposobnosti in obvladovanje vseh funkcij.

  Ali si mogoče njegov oproda ???

  Ne bom trdil da je danijel nedolžen in da nima svojega deleža krivice v tem, o motenosti tej in oni pa nisem pristojen ne jaz ne ti, ravno tako mora nekdo zunanji presoditi o tem in ne nekdo ki vodi ta dom in mu vsi znotraj njega slepo sledijo.

  Zakaj je obvladovanje tolikih funkcij po tebi nevprašljivo, je mar g. Šuštaršič papež in kot tak nezmotljiv ???

  Mogoče se omenjeni gospod zaveda da mu zunanja nevarnost ne preti zaradi političnih zvez in botrov in se na vse pretege trudi pregnati vsako kritično misel znotraj inštitucije katero so mu prav slednji zaupali.

  Nič ne trdim da je in da ni tako ampak samo razmišljam in izlagam svoje misli da ne bo pomote !

  Glede na zadnje tvoje vrstice sem pa slišal da je tako:

  Nihče ga ne bo zamenjal ker vsi volijo za tvojega kandidata ker se ga bojijo vse tiste, ki bi volili drugače izločijo iz društva in jih pričakajo z redarji na vratih, ali je to res ???

  Preverjeno vem da je tako in še nekaj za novinarje :

  Dom dveh topol ni ZASEBNA LASTNINA in imate vstop prost, razen če vas zaustavijo redarji in zveste oprode, ki se lahko celo fizično spravijo na uboge invalide Bog jim odpusti.

  lp

 41. mucek pravi:

  Matic PEJT SPAT,pa boš naredil še največ koristi!! Glede Danijelove motenosti, pa lahko vsak laik ugotovi da je defekt 1. kategorije, ne mi leporečiti o tem kdo je pristojen in kdo ni pristojen za ugotovitev le-tega…Dom dva topola – eni ste pa očitno mal fouš ane Matiček?? Lp

 42. matic pravi:

  Spet sem buden, ti si pa natakjen zgleda !!!

  Moram reči da sem skoraj 100% da si ti eden od zaposlenih v dveh drevesih, ki se boji da ga bo kdo sklatil z drevesa ravno tako kot tvojega capota, vse je možno a ne.

  Od vseh motenih za katere nisem pristojen sem prepričan da si samo TI moten in slab človek, ki se lahko brez milosti loteva ubogega invalida.

  Nimam nič proti nikomor vendar so nekatere stvari, ki jih je potrebno razčistiti in to so:

  1. Kako nekdo obvladuje številne funkcije v 4 urah in koliko je plačan za to in kako to opravlja.

  2. Kako je poskrblejno za njegovo oskrbo,

  3. Nisem še opazil pri nobeni od njegovih oprod da je karkoli to omenjala, ker se zavedajo da je za njega poskrbljeno kot za kakšnega šeika.

  Lp

 43. matic pravi:

  Ne bom se več handlal s tistimi ki mjavkajo in plezajo po drevesih !!!

  Samo to da ti rečem da je tvoj IP viden adminu in da lahko vidi tvojo pritrasnost in od kod si, močno dvomim da se tega zavedaš in da si lahko slednje zapomniš ker si kot si sam za druge trdil …., vsaj delaj se v prihodnje da ti je kaj od napisanega jasno če že ne premoreš dovolj umnosti da bi se o napisanem zamislil.

  Lp

 44. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Perez, Dani je včasih vreden svojega denarja :)
  Toda res dvomim, da bi si vse izmislil. Če pa si je, potem pa mu jaz osebno raztolčem gobec :)

  Gospod Boris Šuštaršič, odgovoril sem vam pri novejšem zapisu.

  Marjetica, glede na to, da sem bil na morju in da odgovora gospoda Borisa nisem videl do danes, nimam pojma, kdaj bi lahko priznal morebitno zmoto.
  Borisu sem odgovoril pri novejšem zapisu.
  Sicer pa, kdo pa pravi, da ima prav in da si ni vsega izmislil ter iz muhe naredil slona?

  SIR
  , sodiš še preden je zgodba dobila epilog. Joj, kako tipično zate.

  Irena, koliko zapisov pa je o Danijelu na to temo?
  Glede filma, boš isto rekla tudi Quentinu Tarantinu, Oliverju Stoneu in tipu, ki je režiral Nepovratno?

 45. Ludi MILOJKO pravi:

  1. karol je rekel/-la: 2. september, 2009 ob 14:04

  Tri leta nazaj se je zgodilo, bil sem na plači Dveh popolov, da so na na silo izklopili proti njegovi volji elektromotorni voziček ter ga na silo strpali v kombi DDS, Danijel je klical za pomoč policijo, ki je obravnavala zadevo kot ugrabitev. In to je invalidsko varstvo omenjenega invalida, ki grozi, da bo spet tožil. Obetajo se novi sodni maratoni. Ubogi invalidi res.

 46. Ludi MILOJKO pravi:

  1. Blaž Babič je rekel/-la: 2. september, 2009 ob 23:36

  Kaj pa praviš na tihe grožnje s sodiščem, s strani Borisa?

  “S tem je za mene dialog z vami na blogu zaključen ter vam bom drugje zagotovil možnost, da dokazujete svoje neosnovane insinuacije.”

  Lahko prosim navedeš kakšno mojo NE-osnovano insinuacijo?

  Vse so bile logično osnovane, na podlagi številnih prebranih spletnih strani in medijskih zapisov, na podlagi izkušenj v živo, ki jih imam z Borisom, na podlagi poznavanja NE-spremenjenosti ljudi v vrhovih in na vztrajnem ponavljanju ter kopičenju novih problemov na področju invalidskega “varstva”.

  Mar Boris misli, da bo svoje kritike kar vse po vrsti preganjal po sodiščih?

  Pa kje to mi živimo? V diktaturi gospoda Borisa?

  Lahko nekaj ljudi nekaj časa plahtaš/kontroliraš, lahko nekaj ljudi ves čas, vse ljudi nekaj časa, ne moreš pa vseh ljudi ves čas!

  Če postaja vse več ljudem – tudi tistim, ki do sedaj nikoli niso od blizu pogledali problemov – jasno, da je nekaj zelo narobe pri invalidskem “varstvu”, potem je VERJETNO nekaj tudi na tem.

  Kaj je resnično mogoče, da je Boris Šuštaršič – po vsem tem, kar se je do sedaj o njem napisalo in povedalo – dobil “trajni mandat” za načelovanje vsem invalidom in za predstavljanje vseh invalidov naenkrat? Jaz pravim, da to ni mogoče in da to ni res. Tudi med invalidi/hendikepiranimi so RAZLIČNE vizije in vse te vizije bi morale imeti državljansko pravico v praksi!

  Če pa Boris udriha po YHD, jih preganja s publikacijami VLADNEGA URADA za invalide, posameznikom odreka članstvo v DDS… potem tukaj več nič ne štima.

  Včeraj izključijo Rafa, danes Eleno, potem Martino, Emila, jutri je na vrsti Danijel… in kdaj se ta “idealna” ureditev konča? Verjetno v invalidskem fašizmu po meri nekaj “normalnih invalidov”, ne pa “nediscipliniranih rehabilitantov z ekscentričnimi zahtevami” kot si je Boris drznil poniževati Danijela!!!!

  Od kod Borisu pravica, da stoka zaradi kritike, če pa SAM UPORABLJA PODLE METODE DISKREDITACIJE?

  2. Elena Pečarič je rekel/-la: 2. september, 2009 ob 23:04

  ODPRTO PISMO

  Vlado, posebej pa ministrstvo za delo družino in socialne zadeve prosimo, da odgovori na postavljena vprašanja. Vprašanja so naslovljena tudi na Državni zbor, ki je ustanovil Fundacijo za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO), sprejel Odlok o imenovanju članov sveta FIHO ter odobril pravila njenega delovanja.

  Postavljamo zelo konkretna vprašanja.

  Kako je možno, da v RS deluje fundacija, ki razdeljuje javni denar, za področje javnega interesa, pa hkrati ne omogoča nikakršne pritožbe na odločitev prvostopenjskega razdeljevalca, ne znotraj fundacije, ne po sodni poti?
  Politični del naslovnikov prosimo, da odgovorijo:
  Ali in kdaj in kaj imajo namen narediti, da se razmere spremenijo; saj bodo sicer napredni, posamezniku primernejši programi socialnega varstva, ki jih v okviru pluralizacije socialnih storitev zahteva današnji čas, propadli?
  Pravnim službam naslovnikov pa postavljamo vprašanje:
  Katero pravno sredstvo je na voljo zoper sklep o razdelitvi (javnih) sredstev FIHO? In če drži mnenje, ki ga podajajo odvetniki, da je sistem tako »zvito« postavljen, da te pravne poti res sploh ni (naprimer upravnega spora), naj prosim povejo, ali se jim tak sistem zdi v nasprotju z Ustavo, ali ne?

 47. Ludi MILOJKO pravi:

  1. Blaž Babič je rekel/-la: 3. september, 2009 ob 17:47

  Ali boš ti namesto Borisa odgovoril na vsebinska vprašanja, ki so bila doslej postavljena?

  Zaenkrat poznate le:

  - anonimno lajanje na drugače misleče
  - redke imenske nastope, pri čemer na široko zavajate in grozite

  Doslej nisem videl ENE SAME KOREKTNE obrazložitve, zakaj je sistem OSEBNE ASISTENCE tako zelo napačen in zakaj je edinole sistem, ki ga je ustvarjal Boris Šuštaršič, pravilen.

  Videl sem mnogo dokazov za obratne trditve, še vedno pa bi rad slišal KONKRETNE podatke.

  Če prav razumem, je Dom dva topola omogočil letos 450-im osebam rehabilitacijo.

  Torej imamo v državi 450 distrofikov ali morda “vsi ne pridejo na vrsto” ali morda “se poskrbi še za druge”?

  Koliko distrofikov je članov društva DDS in koliko članov društva YHD?

  Ali je lahko oseba član obeh društev hkrati, ali se mu pri “prestopu” v YHD izbriše članstvo v DDS?

  2. Blaž Babič je rekel/-la: 4. september, 2009 ob 14:11

  Kaj Boris ni voljan razčistiti teh dvomov? Ni obljubljal nekih pojasnil v zvezi z izključitvijo članov, ki so si upali javno kritizirati (TV tarča, RTV Slo) DDS in invalidsko “varstvo” nasploh? Tudi članstvo v DDS je pomemben podatek. Kar na plano ž njim!

  3. Blaž Babič je rekel/-la: 4. september, 2009 ob 14:39

  http://24ur.com/novice/slovenija/izbira-zdravljenja-ki-ga-ni.html

  Predstavljajte si, da vam je zdravniška komisija po pregledu potrdila poklicno bolezen, povezano z večletnim rizičnim delom, ki ga opravljate. Po predpisih, ki urejajo osnovno zdravstveno zavarovanje, vam zato pripada rehabilitacija v enem od zdravilišč, specializiranih za izvajanje terapij, povezanih z vašo poklicno boleznijo.

  4. Blaž Babič je rekel/-la: 4. september, 2009 ob 15:13

  http://www.indirekt.si/novice/slovenija/romanje_hendikepiranih_v_strasbourg/138660

  Romanje hendikepiranih v Strasbourg

  04.09.2009

  Sredi septembra bodo hendikepirani iz 20 evropskih držav po ulicah Strasbourga pripravili protestni shod, ki se bo končal pred poslopjem Evropskega parlamenta…

  5. pescatore je rekel/-la: 5. september, 2009 ob 10:09

  A gre Elen tud zraven, pa Rafko pa Ribič pa Danijela ne pozabte da vam bo džuli pel.

  6. Blaž Babič je rekel/-la: 5. september, 2009 ob 11:12

  Jojme, spet ena vsebinska :) ))))))))))))))

  Bo pa zanimivo videti odziv “varuhov” invalidov, ko jim bodo iz čaščene EU povedali, da so njihove diskriminacijske metode razkrite.

  Gulič že obljublja enakopravnost verskih skupnosti. Naslednje so invalidske organizacije. Politične stranke bodo pak še malce počakale.

  (Dragoš, Zupančič, Babič: Mala dežela velike diskriminacije, 2007)

  7. Silva je rekel/-la: 5. september, 2009 ob 12:53

  Pa Iztoka Mraka ne pozabite povabit sj on bo zihr tam k ga bo Šuki poslal, potuje velik na račun dds, pa nj kšno osenarco pa kšno nusdorferco prpele zravn.

 48. Ludi MILOJKO pravi:

  1. Blaž Babič je rekel/-la: 5. september, 2009 ob 15:06

  “aktivna participacija invalidov v javnem življenju” ???

  klasični zgrešen slovenski PR

  http://24ur.com/ekskluziv/domaca-scena/nini-je-segel-v-srce.html

  ‘Vsi si zaslužimo enake možnosti’ – kopirano od Elene, predsedniška kampanja 2007, ki jo je Boris Šuštaršič nemudoma popljuval.

  2. Blaž Babič je rekel/-la: 5. september, 2009 ob 17:52

  :) ))))))))))))

  NSIOS izreka nepodporo kandidaturi Elene Pečarič

  http://www.vest.si/2007/09/05/nsios-o-pecaricevi/

  Boris Šuštaršič: “Ona (Elena Pečarič op. p) ne more predstavljati slovenskih invalidov, ker že vrsto let organizirano in kontinuirano razvija sovražna stališča in dejanja proti obstoječemu slovenskemu varstvu … “

  torej… “varstvu” a la Boris

  3. Blaž Babič je rekel/-la:
  5. september, 2009 ob 18:01
  Leta 2007 je bilo “Evropsko leto enakih možnosti za vse”, če si slučajno pozabil….

  Kaj je pa naredila s svojo kandidaturo, kaj je pa dosegla, kaj je pa sedaj drugače??

  ———————————————–

  Leto 2007 je bilo “leto enakih možnosti” le zaradi političnega PR. Če si medijsko-politično nepismen, ti tu ne morem pomagati. YHD se še danes (leto 2009) borijo za svoje enake možnosti, pa jim DDS in podobni to (tudi v letu 2009) preprečujete.

  Kaj pomaga razglašati leta za to in ono in dneve tega in tega, če pa v resnici DDS in FIHO in SIOS izvajajo eklatantno diskriminacijo nasproti YHD in drugim ne-”sistemcem”, ne glede na deklarirane PR akcije (ali prav zaradi njih še toliko lažje).

  Bistvena razlika med Borisom in Eleno je ta, da ima Boris stalen dostop do sredstev, Elena pa se mora predvsem boriti za elementarna sredstva (in s tem zgubljati energijo, ki bi lahko šla v programe).

  Sicer pa ima YHD glede na vložena sredstva mnogo boljši program za VARSTVO hendikepiranih/invalidov kot DDS.
  …………………………………………….

  TO JE TO za enkrat DRAGI SPOŠTOVANI LJUDJE.

  Volite Nekoga I Neka On Voli Vas!

  Voli Vas Ludi MILOJKO!!!

 49. Ludi MILOJKO pravi:

  CITIRAM KOMENTARJE OD: http://www.rtvslo.si/blog/rafael-zupancic-raf/ko-cloveku-v-stiski-prepovedo-pomagati-zgodba-danijela-spasojevica/29336

  1. smejka

  1. Sramota !!!!!

  Čaki mal, pa kako je to možno??
  FO vse skup.
  Če ne bi bla v NM bi se javila.

  Take stvari je obvezno treba dajati v javnost, obvezno!!!

  Banda prekleta, uff. Bolš da neham.

  2. tajkun08

  2. Tole je res sramota…in tale Šuštaršič,zakaj ga ne odžagate?Se spomnem enkrat oddaje Tarča,dokazane finančne mahinacije ,ukrepa pa nihče…odnos do oskrbovancev je podoben tudi pri cerebralcih v Sončku Lj- trdim in dokažem lahko iz lastnih izkušenj(bivši zaposleni)

  3. kiim

  4. Če to ni mafija! Veliki šef je naročil! In nihče ne uporeka! A ne dobi ta dom javna sredstva za pomoč invalidom? A samo tistim, ki jim pašejo? Ne morem fizično pomagat, a bom prek medijev!

  4. bata

  5. Se strinjam z vsemi predhodniki.

  Zal tudi sama ne morem fizicno pomagati, ker sem predalec.

  lp bata

  5. odpadnik-1

  6. Jaz še klošarju pomagam.
  Se z njim veselim, ko mu plačam kozarček.
  Po temu blogu še katerega napiši, da bo več časa na sceni.

  6. Matadora

  7. O tem je pisal tudi znani medijec Iztok Gartner:

  http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/08/10/huda-nesramnost-do-invalida-danijela-spasojevica/

 50. Ludi MILOJKO pravi:

  Citiram komentarje od: http://www.rtvslo.si/blog/rafael-zupancic-raf/ko-cloveku-v-stiski-prepovedo-pomagati-zgodba-danijela-spasojevica/29336

  1. JozicaF

  Najbolj neverjetno se mi zdi, da bi natakar ravnal tako kot opisuješ, ker po mojih izkušnjah so običajni ljudje in ne kakšna znana imena, neprimerno bolj humani od deklariranih humanistov. Vprašujem se, ali ni nikogar od znanih odvetniških imen, ki bi se javil in v zadevi sprožil en odmeven sodni postopek. Po marsičem se odvetniki že zelo zgledujejo in ravnajo v stilu Amerike in kako to, ali pa morda v vaši organizaciji ne poskrbite v za to, da se uveljavljeno odvetniško ime vključi v zadevo ali pa kdo od njih, ki je na poti do tega, da postane odlikovan odvetnik. V ameriških filmih ja večkrat videti, da posamezni odvetniki tudi brezplačno ali z odloženim plačilom, glede na strankino plačilno zmožnost, prevzamejo primer in zaradi tega prav nič ne bankrotirajo.

  2. Rafael Zupančič – Raf

  Hvala za sporočilo, res se poslužujejo krutih “metod” in verjetno bi bila na mestu kakšna ovadba, morda tudi odškodninska pravda. Sam se po stroki s kazenskim pravom ne ukvarjam, tako da bi lahko pomagal kvečjemu pri slednjem.

  Vaš znanec naj vsekakor zaprosi za BPP, vendar žal naša družba ni na listi odvetnikov, ki se jih lahko izbere preko BPP, zato ga preko BPP ne bomo mogli zastopati.

  Lep pozdrav, xxxxxxxxxx

  3. Rafael Zupančič – Raf

  JOZICAF loterijsko invalidski lobi je vpliven, ko sem prosil znanca novinarja iz ND je dejal, da ne more nič, seveda, če se plačuje 10.000 EUR za napoved dodatne številke za Loto, pa plačilo reklam za oglasni prostor itd. Vse to se dela, da se utiša glas, ki ne misli in ne govori istega. Po drugi strani je država z družinskim pomočnikom lepo zabetonirala še večjo odvisnost ljudi od družinskih članov, saj uporabnikom prekvalificira njihove socialne prejemke iz naslova invalidnosti v minimalni osebni dohodek družinskega člana npr. starša. Torej ostane človeš še brez vsakega socialnega prejemka za neodvisno življenje, družinski pomočniki pa so degradirani za minimalno plačilo, da so v službi 24 ur brez bolniške brez dopusta ipd. Tega si ni izmislila sedanja Vlada ampak vodilni nvalidski funkcionarji, ki so zaiteresirani, da so invalidi odvisni od invalidskih organizacij in ustanov. Po drugi strani pa je tudi res, da vsak na pol upokojeni funkcionar, ki je imel opravka z invalidi napravi neko skupnost za ljudi za mentalno prizadete ljudi in se potem ta skrb prikazuje kot neodvisno življenje, ljudje so degradirani na minimalno plačilo, vsa zadeva pa resno škoduje programom kjer se resnično izvaja neodvisno življenje.

  Neodvisno življenje samo s fizično pomočjo in brez dohodkov ne gre in to ni to. Človek lahko neodvisno živi le tako, da ima določene prejemke in plačano fizično pomoč. S fizično pomočjo kompenzira tisto česar ne more postoriti, s prejemki pa plača stroške življenja.

  Država si je z uvedbo družinskega pomočnika lepo umila roke, da je invalide naredila še večje invalide in še bolj odvisne, družinske člane pa degradirala na navišji možni nivo. To so pogruntali racionalni državni uradniki in invalidski funcionarji skupaj.

  Zakaj pa je YHD tako moteč za te kroge, ker so hendikepirani res začeli udejanjati neodvisno življene, to pa ni po okusu tistih, ki jih skrbi, da ne bodo mogli več uveljavljati svoje politke in interesov, če bodo ljudje neodvisni se pravi od samega sebe in ne od njih.

  To je to.

 51. Ludi MILOJKO pravi:

  Citiram Komentarje Od: http://www.rtvslo.si/blog/rafael-zupancic-raf/ko-cloveku-v-stiski-prepovedo-pomagati-zgodba-danijela-spasojevica/29336

  1. JozicaF

  Vsi invalidi naj izstopijo iz organizacij, ki jih vodijo takšni funkcionarji, kot jih opisuješ.

  2. Perez Cuapio

  Pozdravljeni!

  Danijela jaz osebno zelo dobro poznam. Lahko mirne duše rečem, da gre za odlično osebnost, ki je nepopustljiva ter dobrega srca. Skratka, tovrstne primitivne reči, ki so se dogajale Danijelo, niso vredne besed. Nekoč sem Danijelu dejal: “Danijel, zelo se mi smiliš, ker si na vozičku”. Odvrnil mi je: “jaz nisem bogi”.

  Skratka, iz tovrstnih besed, lahko sklepamo, da se Danijel sebi ne smili, je pa dejstvo, da je potreben pomoči. Ne samo on, vsi ljudje, ki so prikrajšani mirnejšemu življenju. Mi lahko tukaj samo pametujemo, ker se ne zavedamo, kako to zgleda. Seveda, “Bog ne daj”, da bi se to zgodilo tudi nam, a imamo vso pravico, da z njimi sočustvujemo. Meni gre kar na jok, ko sem bral tovrsten post. Ne morem verjeti svojim očem, ko berem take stvari, in si predstavljam ta gnila dejanja, s strani ljudi, ki očitno niso rojeni niti s kančkom dobrega srca. To je sila neodgovorno, če ne rečem raje gnilo.

  Sprašujem se, kdaj jim bodo za božjo voljo pomagali, da bo njihovo življenje vsaj deloma izgledalo, tako, kot naše življenje????? Na ta odgovor bom po mojem osebnem mnenju še dolgo časa čakal. DRŽAVA JE ODGOVORNA, DA POSKRBI ZA INVALIDE, ŠE ENKRAT VEČ PONAVLJAM, ODGOVORNA!!!!!!! Potrebno se je začeti zavedati, da je zdravje najpomembnejša človekova vrednota, katere se ne da zamenjati. Če si bolan, se moraš s tem sprijazniti, a še vedno imaš pravico, da upaš na boljše življenje, s pomočjo drugih ljudi.

  Sam sem že neštetokrat pomagal ljudem, ki imajo takšne ali drugačne težave, a imam samo dve roki in nič več. Tako, kot vsi ostali. Kar se tiče spoštovanega Šuštaršiča, ne bom izgubljal besed. Več ali manj potekajo vseskozi prepiri med njim ter invalidi…. Jaz verjamem Danijelu, ker vem, da je človek resnice in ne napihovanja. AMEN.

  Upam na pozitiven razplet.

  3. cokoladina

  Čao:) Kar vidim enostavno ne morem verjet!… Osebno Danijela zelo dobro poznam in vem da si Dani vsega tega ne bi izmislil!… Tudi sama sem mu že pomagala pri uriniranju pa čeprav nisem zato usposobljena tako kot osebje v Domu! Prava SRAMOTA za osebje in g. Šuštaršiča!Kako lahko nekomu ukažeš da ne sme pomagati invalidu pri mali potrebi! Zanima me kako bi se g. Šuštaršič počutil v Danijelovi koži! Počutil bi se kot smet ne pa kot človek s pravicami in temeljnimi svoboščinami! Vsak Človek ima pravice kajti živimo ja v pravni državi????!!!!!!…

  Dani 100% te podpiram in upam na pozitiven razplet!

 52. Ludi MILOJKO pravi:

  OKREČE SE KOLO SREČE…?

  Citiram komentarje od: http://www.rtvslo.si/blog/rafael-zupancic-raf/nadaljevanje-zgodbe-o-danijelu-spasojevicu-in-njegovem-boju-za-dostojanstvo/29392

  1. smejka

  Podpiram vsa tvoja prizadevanja, da se osvetli ozadje invalidskih organizacij in njih funkcionarjev.

  Ne odnehaj.

  5, lp

  2. kiim

  Ljudje, a je to možno?Vse je pokvarjeno, trpijo pa neubogljeni ljudje!

  Politika, pa mafiji daja še večjo moč.

 53. Ludi MILOJKO pravi:

  Ajmo sada ljudi prebudite se i zgrabite treču sreču!?

  Citiram komentarje od: http://www.rtvslo.si/blog/rafael-zupancic-raf/distroficna-saga-se-nadaljuje/29449

  1. smejka

  Čak mal, a ta saga še kar traja??

  Pa dobr, kaj je tale dom Dva topola privaten?? Last direktorja Šušteršiča al kako???

  Zakaj se ga ne nažene barabo oz. kdo mu ščiti hrbet pri tej svinjariji??

  Nihče ni nenadomestljiv Rale, nihče!!!

  Torej se da tudi tega direktorja losat in nadomestit z enim bolj primernim, bolj človeškim.

  Je pa nekaj, za to je na žalost potrebno čimveč “gonje” prek vseh medijev.

  Dokler tako ne zavre, da bo moral pokat stran.

  Lp

  2. cinik

  Tudi v tem primeru velja star rek: ne boj se tujca boj se svojega.

  Raf in Elena… ne dajte se.

  3. d

  Se pravi, da ta Šuštaršič pomaga samo, če je plačan? Pa, a res ne more nihče ga ustavit?

  Kakšni ljudje so to, da lahko gledajo nekoga, ki zaradi fizične nemoči, urinira v hlače, oni pa kljub temu, da so plačani za pomoč, enostavno ignorirajo?

  4. kiim

  Tale invalid Šuštaršič je verjetno že imel svojo 17 dnevno rehabilitacijo.

  Zato tudi on ne sme biti več v tem domu, nihče mu ne sme nuditi pomoči in ne sme več piti v bifeju. Zakaj ne začne najprej pri sebi?

  Pokvarjenc!

  5. hare

  Temu človeku je treba pomagat!

  In tud temu Šuštršiču je treba naredit konec njegove diktature!

 54. Ludi MILOJKO pravi:

  ? ……. :( IN VSE TIHO JE BILO :( ……. ?

  Citiram komentarje od: http://www.rtvslo.si/blog/rafael-zupancic-raf/ko-izgubis-prijatelja-za-vselej/29506

  1. smejka

  Ojej, hudo.

  :(

  Sožalje.

  2. JozicaF

  Me veseli, da Ti je USPELO!

  Sedaj pa navijajmo za odvetniški “tsunami”!!!

  Temu se reče javnost, ki edina lahko vpliva, da se kaj spremeni.

 55. Ludi MILOJKO pravi:

  DANIJEL JE ODŠEL IZ IZOLE ? ? ?

  Citiram komentarje od: http://www.rtvslo.si/blog/rafael-zupancic-raf/danijel-je-odsel-iz-izole/29633

  1. smejka

  5, lp

  2. kačon

  T.i. bogovi civilne družbe so na žalost zelo blizu , ali celo vpeti v sedanjo oblast.

  Zato ni pričakovati pozitivnejših sprememb.

  Žal je “slovenska civilna (z)družba” zgolj in samo transmisija neke politike.

  Tisti, ki bi jih morala resnično zaščititi pa njeno orodje za dosego lastnih ciljev oz. koristi.

  3. JozicaF

  Ta B. Š. je pa res, kaj naj človek reče ob takšnih?

  Če npr. v medicini velja etika, da je treba tudi ranjenemu vojaku nasprotnikove vojske pomagati in velja to za vojne razmere,

  tukaj pa, kot razbiram iz tvojega zapisa, hodi naokrog nekdo, ki je celo v mirnodobnih razmerah odklonil prevoz Danijelu na pogreb njegovega prijatelja.

  4. kiim

  Kako umazan “človk” je tale Šuštaršič!

  Vsak enkrat dobi s palco, pa tud on ne bo izjema.

  Če ne prej, pa ko bo umrl. Nč ne bo s sabo nesel.

 56. Ludi MILOJKO pravi:

  … DANIJELA SPASOJEVIĆA PRIBITI NA SRAMOTILNI STEBER …

  Citiram komentarje od: http://www.rtvslo.si/blog/rafael-zupancic-raf/danijela-spasojevica-pribiti-na-sramotilni-steber/29974

  1. smejka

  Krasen prijatelj si Raf.

  Vsaj tu ima Danijel srečo.

  Ne obupat !!!

  +5

  2. Rafael Zupančič – Raf

  JozicaF, tvoj komentar je odličen a ga ne objavljam, ker bo že tako rompompom!

 57. Ludi MILOJKO pravi:

  DISTROFIČNA HISTERIJA PREKO VSEH MEJA DOBREGA OKUSA ! ! !

  Citiram komentarje od: http://www.rtvslo.si/blog/rafael-zupancic-raf/distroficna-histerija-preko-vseh-meja-dobrega-okusa/30046

  1. JozicaF

  Ne razumem – Kako to, tvoj novi blog na ekranu, mojega komentarja, ki sem ga pred kakšno dobro uro napisala na prejšnji blog o Danijelu in B. Š., pa nikjer?

  Zakaj si ga izbrisal, če je pa bil moj komentar v korist tega, za kar se boriš?

  2. Rafael Zupančič – Raf

  Zaradi tega, ker ne želim, da te kdo toži, ker imajo na 100.000 evrov za to.

  3. smejka

  +5

  ne daj se !!

  4. kiim

  Včasih se vprašam od kje vam moč za vse te krivice in hudobije, ki se vam dogajajo?

  5. Rafael Zupančič – Raf

  Vedno sem verjel v dobre ljudi in to se mi je že velikokrat potrdilo. Čeprav so me že velikokrat potolkli, še malo pohodili, pa se mi je zdelo vredno vztrajati.

  Le, da sem z leti postal bolj izkušen za nazaj in analiziral napake, ki sem jih storil. Tako me več ne zanese, da bi dal nasprotnikom veselja.

  Že dolgo časa več ne mislim dnevno na ljudi, ki so mi naredili veliko hudega. Branil sem se kako sem vedel in znal, intuitivno.

  Če bi imel pred leti vse te izkušnje in občurtek in, če bi uspel pravočasno pobegniti iz zelo hermetično zaprtega sistema, ki deluje po mafijskih principih, bi marsikaj naredil drugače, verjetno tudi uspešno.

  Čeprav ne verjamem, da bi dosegel kaj vidno boljših rezultatov, ker je nekdo stalno dežuren, da tisti, ki morajo biti znotraj ograde ne prebijejo le te oziroma, če jim uspe, ga skušajo poriniti nazaj za vsako ceno.

  Tudi poguma mora biti nekaj. Pomagala mi je predvsem vera v dobre ljudi, male ljudi, ki niso bili nikdar preračunljivi.

  Uštel sem se zelo pri politiki. Jaz sem že passe in tisto minimalno motorične energije, ki jo imam še, vlagam v to, da pišem odprto in opozarjam. Čeprav včasih s skrajnimi napori.

  Danijelu bi zagotovo želel, da nikdar ne pade v odvisnost od njegove matične organizacije, ki meni, da ima pravico odrejati okvire za njegovo življenje.

  Upanje vedno tli na boljše in to kar počne že desetletje predsedniška kandidatka Elena Pečarič je nekaj najboljšega, kar se lahko zgodi hendikepiranim ljudem, ki so začeli udejanjati neodvisno življenje.

  Mene so z najbolj krutimi metodami uspeli spraviti v brezno, toda na dnu v breznu me je potegnil ven dober človek, ki mi je dal priložnost biti človek v dobrem in slabem.

  V zadnjih štirih letih sem res doživel marsikatere lepe trenutke in vedno znova odkrivam dobre ljudi, ki ne vidijo zgolj sebe, tako mlade kot stare.

  Največ mi je podarila Vlasta Hribar, pokojna prijateljica, veliko modrosti, ki jih je tudi od nje dobil posredovane dr. Drnovšek, ki je postal v zadnjih letih pravi človekoljub in humanist.

  Lep večer vam želim.

  6. Rastko Plohl

  5

  ………………………………………………….

  Lep večer Vam želi tudi Ludi MILOJKO! Lahko Noč ali Dobro jutro ljudi moji! :) ćau… ___________________________ :)

 58. Ludi MILOJKO pravi:

  Spoštovani Ljudje!

  Najprej Vse Čestitke Dragi Eleni Pečarič Za Dolgoletni Boj! Kapo DOL Drži Se. Srečno!!!

  NEKAJ INVALIDNEGA JE V DEŽELI…!!! ? :( Boris ŠUKI :( ?

  http://www.vest.si/2009/09/07/nekaj-invalidnega-je-v-dezeli%e2%80%a6/

  Lepi Ludi pozdrav!!!

 59. Ludi MILOJKO pravi:

  Dobro jutro NARODE! Ludi MILOJKO se vrnil!!!?

  No za začetek si poglejmo VIDEO posnetek iz DOMA DVA TOPLA!? Iz Izole kjer trenutno poteka KINO OTOK IZOLA!

  Mogoče pa ga tudi zavertijo na njihovi PROJEKCIJI!

  Kaj pa VEŠ.

  Pa da ne pozabim, komentarje citiram od: http://www.vest.si/2009/09/07/nekaj-invalidnega-je-v-dezeli%e2%80%a6/

  NO NAJ SE ŽE ENKRAT ZAČNE TA PROJEKCIJA!!!!!!!!!!!
  __________________________________________________________

  Akcija pod topoli… !!! ???

  YHD-jeva diverzantska akcija na NSIOS – iz prve roke.

  http://www.vest.si/2008/11/25/akcija-pod-topoli/

  LEP OGLED FILMA VAM ŽELI! :) :(
  Vaš Ludi MILOJKO!

 60. Ludi MILOJKO pravi:

  KAJ SPLOH NE-ODVISNO ŽIVLJENJE JE?

  Kaj je osebna asistenca?

  Osebna asistenca je temeljna storitev za hendikepirane osebe.

  Pa da ne pozabim, komentarje citiram od: http://www.vest.si/2009/09/07/nekaj-invalidnega-je-v-dezeli%e2%80%a6/
  __________________________________________________________

  Elena Pečarič je rekel/-la: 9. september, 2009 ob 23:25

  “Projekt sofinanciran s podporo Evropske Unije, programa Evropa za državljane”

  Neodvisno življenje je:

   Pravica vseh, ne glede na starost ali vrsto hendikepa, do življenja v lokalni skupnosti.

   Pravica do izbire, kot jo imajo drugi nehendikepirani, primernega stanovanja, javnega prevoza, vrste izobraževanja, primernega dela

   Pravica do aktivnega sodelovanja v družbenem, ekonomskem in političnem življenju

   Pravica do družinskega življenja

   Pravica živeti kot odgovoren in spoštovan član družbe, z vsemi pravicami in odgovornostmi, ki iz tega izhajajo

   Pravica uresničitve lastnih potencialov

  Neodvisno življenje je tvoja pravica!

  Produkcija YHD:
  http://www.youtube.com/watch?v=aqSHnju71Pc
  http://www.youtube.com/watch?v=11ur6GF_z_g

  Šest stebrov neodvisnega življenja

   Svoboda

   Izbira

   Pravice

   Nadzor

   Neodvisnost

   Opolnomočenje

  Kako se je začelo?
   Neodvisno življenje se je pričelo razvijati v 70. letih prejšnjega stoletja, kot odziv hendikepiranih samih, na izkušnje diskriminacije in izločanja iz lokalne skupnosti.
   Prvi center za neodvisno življenje je bil vzpostavljen v Berkleyu, v Kaliforniji, leta 1972. Ustanovili so ga hendikepirani študentje, ki so se odločili prevzeti nadzor nad svojimi življenji in podpreti druge osebe s podobnimi izkušnjami.

  Kako se lahko doseže neodvisno življenje?
   Neodvisno življenje ne pomeni živeti sam – pomeni pravico do praktične pomoči in podpore za življenje v lokalni skupnosti; pomeni pravico do običajnega življenja.

   To se lahko doseže s pravico do osebne asistence.

  Kaj je osebna asistenca?
   Osebna asistenca je temeljna storitev za hendikepirane osebe. Pomeni fizično pomoč pri opravilih, ki jih uporabnik zaradi svojega hendikepa ne more izvajati sam.
   Osebna asistenca mora biti popolnoma prilagojena uporabniku (upravitelju OA).

  Kaj dela osebni asistent?

  Naloge lahko vključujejo:
   Osebno nego
   Pomoč v gospodinjstvu
   Pomoč pri študiju ali delu
   Vožnjo
   Prevajanje, pomoč pri komunikaciji
   In več, odvisno od individualnih potreb uporabnika

  Osebni asistent vs. skrbnik
   Kakšna je razlika med osebno asistenco in različnimi oblikami skrbi?
  – V primeru osebne asistence je storitev oblikovana točno glede na potrebe uporabnika.
  – Uporabnik osebne asistence sam upravlja svojo shemo asistence; si izbere asistenta, mu določa urnik dela,vrsto dela in način (kdaj, kaj in kako).

  PUBLIKACIJE IN ČLANKI O NEODVISNEM ŽIVLJENJU HENDIKEPIRANIH
  • Publikacija Neodvisno življenje
  • Publikacija osebna asistenca za neodvisno življenje
  • S posveta o neodvisnem življenju
  • Deklaracija o osebni asistenci
  • Osebna asistenca kot element neodvisnega življenja hedikepiranih
  Osebne izkušnje
  • Materinstvo in hendikep
  • Zgodba 1
  • Zgodba 2
  • Zgodba 3
  • Ovire na poti do neodvisnega življenja
  • Samostojno življenje hendikepiranih
  • R a z j a h a j m o !
  • Poskusimo živeti čim bolj samostojno in neodvisno življenje!
  • Šest let mojega poučevanja
  • Moja odločitev
  __________________________________________________________

  Maja je rekel/-la: 10. september, 2009 ob 10:58

  Elena, vedno preberem tvoje kolumne in sem te že kar spoznala. Občudujem tvojo borbo za pravice in boljše življenje hendikepiranih in tudi za druge. Ti si neverjetna.

 61. Ludi MILOJKO pravi:

  Komentarje citiram od: http://www.vest.si/2009/09/07/nekaj-invalidnega-je-v-dezeli%e2%80%a6/
  __________________________________________________________

  Ludi MILOJKO je rekel/-la: 13. september, 2009 ob 0:18

  Dobro jutro! Ludi MILOJKO se vrnil!!!?

  Elena Pečarič Šuštaršiču: “S tem, da nam gledajo pod prste, je povedal vse”

  http://www.dnevnik.si/video/3248
  __________________________________________________________

  Pahor se vedno molci‏?

  Naj Pahor spregovori!
  ( NO PAHOR A BOŠ LE KONČNO SPREGOVORIL!!!? )

  Pogovor med FIHO in YHD o financiranju.
  http://www.vest.si/2009/01/19/naj-pahor-spregovori/

  FIHO NAJ MOLČI, PAHOR NAJ SPEGOVORI!!

  __________________________________________________________

  Invalidska paradržava

  http://www.vest.si/2009/01/15/invalidska-paradrzava/

  Včeraj je Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide potrdil vse predloge FIHO o spremembi pravilnika in pravil, ki še dodatno krepijo moč in oblast invalidskih funkcionarjev nad javnimi sredstvi.

  Lep pozdrav!
  Vaš Ludi MILOJKO :)

 62. Ludi MILOJKO pravi:

  Komentarje citiram od: http://www.vest.si/2009/09/07/nekaj-invalidnega-je-v-dezeli%e2%80%a6/
  __________________________________________________________

  Ludi MILOJKO je rekel/-la: 13. september, 2009 ob 0:38

  ODBRO ZA SOCIALO JANUARJA 2009 LETA

  Zadeva: Spremembe Pravilnika in Pravil FIHO

  Spoštovani!

  Dne 11.12.2008 je Odbor že obravnaval obe točki dnevnega reda in zavrnil predlog sprememb. Ponovni predlog se minimalno razlikuje od prvotnega in v sebi nosi enake nedopustne predloge in posledično nevarnosti, ki jih ni mogoče spregledati ali jih celo potrditi.

  Najbolj pomemben pri celi zgodbi pa je 34.člen, kjer skušajo uzakoniti možnost, da »lahko sredstva iz presežka prihodkov nad odhodki uporabi tudi za pridobitev delnic prirediteljev iger na srečo v skladu s predpisi, ki urejajo prenosljivost delnic prirediteljev iger na srečo«.

  V prvotni zavrnjeni verziji, 11.12.2008 je bila dikcija sledeča: »Fundacija lahko poveča svoj delež delnic v Loteriji Slovenije z odkupom delnic preostalih delničarjev ter svoje premoženje lahko poveča tudi z odkupom delnic drugih prirediteljev iger na srečo. V ta namen je možno uporabiti sredstva fundacije iz morebitnega presežka po zaključnem računu, iz neporabljenih sredstev rezerv ter drugih namenskih finančnih sredstev«.

  Dogaja se to, na kar opozarjamo že več let; FIHO kopiči namenska sredstva, ki jih načrtno ne razdeli v celoti med upravičence, ampak z izgovorom rezervnih sredstev, zbira denar za povečanje lastniškega deleža oz. lastniške strukture. Vsota, ki se je tako nabrala presega 6 milijonov evrov.

  Vprašanji, ki se porajata sama od sebe sta najmanj dva:

  1.
  Kako lahko javna fundacija, katere sredstva ne gredo v proračun RS, ampak se namensko stekajo z določenim namenom podpore in sofinanciranja invalidskih in humanitarnih organizacij, pridela presežek? Si dovoli, da sredstva ne razdeli v skladu z nameni in na očitke o diskriminaciji pri razdeljevanju sredstev, netransparentnosti, in samovolji organov odločanja, zatrjuje, da je sredstev za vse bistveno premalo?

  2.
  Druga plat te medalje je dopustnost in toleranca vsakokratne oblasti. Zakaj takšna neodzivnost pristojnih institucij, Vlade RS, DZ RS, Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, Ministrstva za finance in zavračanje politične pristojnosti ter odgovornosti, reakcija proti tovrstnemu ravnanju?

  :) :(

 63. Ludi MILOJKO pravi:

  Komentarje citiram od: http://www.vest.si/2009/09/07/nekaj-invalidnega-je-v-dezeli%e2%80%a6/
  __________________________________________________________

  Ludi MILOJKO je rekel/-la: 13. september, 2009 ob 1:07

  Vlada RS
  Predsednik vlade, g. Borut Pahor
  Gregorčičeva 20
  1000 Ljubljana

  Ljubljana, 13.1.2009

  Zadeva: Delovanje FIHO in sistemsko finansiranje storitev v socialnem varstvu

  Spoštovani!

  Glede nato, da je bil vaš predvolilni slogan »odgovornost za spremembe«, ga jemljemo dobesedno in vas držimo za besedo, zato pričakujemo zelo konkretne poteze vlade v tej smeri. Prevzemanje odgovornosti za dejanske spremembe, ki bodo vidne in občutne tudi v praksi. Da ne bi bili zgolj abstraktni vam podajamo nekaj konkretnih problemov za katere menimo, da jih morate odpraviti in jih reševati, ne zgolj demagoško, navidezno, za javnost ali v korist interesnih lobijev.

  Že od časa ustanovitve fundacije FIHO si v YHD – Društvu za teorijo in kulturo hendikepa prizadevamo tudi iz tega vira zagotoviti manjkajoča sredstva za izvajanje svojih programov. Med njimi izstopa predvsem program Neodvisno življenje hendikepiranih, ki je še vedno edini, med »podobnimi« programi v Sloveniji, ki je mednarodno evalviran in deluje po načelih Evropske mreže za neodvisno življenje, ima strokovno verifikacijo Socialne zbornice Slovenije ter je v procesu pridobivanja standerda kakovosti za NVO in zagotavlja osebno asistenco težje hendikepiranim posameznikov/posameznicam. Kaj pomeni osebna asistenca, ste imeli možnost uvideti na vašem obisku pri Martini Piskač, naši uporabnici. Vaše takratne obljube so šle v smeri zavzemanja in podpore sistemskega reševanja tega problema in nič manj od tega od vas ne pričakujemo.

  Trenutno sredstva FIHO krijejo približno 16% celotnih stroškov programa (medtem, ko FIHO priviligiranci prejemajo tudi po več kot 90% financiranja s strani FIHO) in so premajhna za nemoteno izvajanje, z njimi pa krijemo del majkajočih deležev plač osebnih asistentk in asistentov. Za nemoteno delovanje bi potrebovali najmanj 20%, pri čemer je delež sofinanciranja FIHO je v drugih podobnih programih bistveno večji in upravičeno, že vrsto let, zahtevamo enakopravno obravnavo in pojasnila, ki pa jih žal, nikoli ne dobimo.

  Za tiste organizacije, ki nismo pri koritu in ki redno opozarjamo na kršitve človekovih pravic in dostojanstva hendikepiranih ter se borimo za neodvisno življenje in enake možnosti, to pomeni 11 let boja z mlini na veter.

  V prejšnjem mandatu smo bili priče najbolj nelogičnih in absurdnih ravnaj odgovornih:

  1.
  Oktobra 2007 je državni zbor potrdil spremembe Zakona o lastninskem preoblikovanju loterije Slovenije, ki naj bi bile potrebne za zagotovitev večje transparentnosti delovanja FIHO, na način, da NSIOS (ki ga vodi združba absolutistističnih invalidskih samodržcev) predlaga 53% članov sveta FIHO in s tem niti navidezno ne izpolnjuje namena spremembe zakona.

  2.
  Novembra 2007 so bili na posvetu NSIOS v Izoli, dogovorjeni rezultati razpisa FIHO za invalidske organizacije. Vsakoletni posvet se odvija v domu Dva Topola, ki je v lasti Društva distrofikov, udeleženci pa s seboj prinesejo le finančne plane vlog, o vsebini pa se ne pogovarjajo.

  3.
  Decembra 2007 prejmemo sklep iz katerega so razvidni rezultati novembrskih usklajevanj tudi za neposvečene, tokrat pa prvič sklep vsebuje tudi pravni pouk: »Zoper ta sklep je v roku 15 dni po prejemu možna pritožba, ki se naslovi na FIHO. O pritožbi odloči pritožbeni organ, določen s pravili FIHO«. Seveda jo spišemo in naslovimo na FIHO.

  4.
  Januarja 2008 prejmemo obvestilo FIHO, da zaradi pritožbe ne bodo izplačevali dvanajstin in podpisali pogodbe. Pritožbe pa ne bodo obravnavali, dokler DZ RS ne potrdi novih pravil FIHO, ki pa jih v obliki kot so predlagana že tako in tako problematična in ne uresničujejo namena, saj FIHO predlaga, da bi o pritožbah odločal kar sam nadzorni odbor FIHO; se pravi zopet predstavniki priviligiranih organizacij, ki same sebi dodeljujejo sredstva in se nadzirajo. Februarja nam FIHO ponovno začne izplačevati dvanajstine, ki so bistveno manjše od potrebnih sredstev.

  5.
  Oktober 2008, napoved o nemožnosti izplačevanja plač naših 94 osebnih asistentov se začne kazati v praksi, primanjkuje 70.000 EUR. FIHO ima presežek sredstev, izvede rebalans, 2 milijona razdeli, od tega YHD prejme 15.000 EUR. Preostala 2 milijona gresta v t.i. rezerve, kjer je skupno že več kot 6 milijonov namenskih javnih sredstev za morebiten nakup delnic. V tem času smo na FIHO poslali že dva ponovna dopisa na katera nismo prejeli odgovora.

  6.
  November 2008 se je ponovno zgodilo neformalno srečanje NSIOS na katerem nam je prepovedano sodelovati, glej Akcija pod topoli:http://www.vest.si/2008/11/25/akcija-pod-topoli/ , kliče se celo policija. Določi se ključ razdelitve sredstev FIHO in Rdečemu križu se dodeli dodatnih 300 000 EUR.

  7.
  December 2008, na sestanku z direktorjem FIHO zvemo, da sta bila celo dva rebalansa, za drugega nismo vedeli in seveda nismo iz tega naslova dobili nobenih sredstev. Dobili smo sklep FIHO za sredstva v letu 2009, ki nam zopet podeljuje bistveno manj sredstev od potrebnih in zaprošenih, da ne govorimo o primerjavi z drugimi sorodnimi programi, katera ne vzdrži po nobenem od veljavnih kriterijev. Vložimo pritožbo, priloga 1.

  8.
  Januar 2009, Ponovni predlog se minimalno razlikuje od prvotnega in v sebi nosi enake nedopustne predloge in posledično nevarnosti, ki jih ni mogoče spregledati ali jih celo potrditi, priloga 2.

  In v 11. letih smo se naučili nekaj lekcij. Predvsem to, da FIHO ne izpolnjuje svojega namena, da je invalidskim organizacijam bolj mar za njihov kapital kot za ljudi, da lahko nekateri v tej državi počnejo vse kar hočejo, pa se jim nič ne bo zgodilo, da pristojne institucije podpirajo takšno sistemsko diskriminacijo in jo celo reproducirajo po načelu, da se ni dobro »bosti« se z invalidskimi funkcionarji.

  Ker je FIHO fundacija javnega značaja v kateri se zbira del sredstev Loterije Slovenije, ki so namenjena izključno financiranju invalidskih in humanitarnih organizacij in niso vključena v proračun RS, nosita DZ RS in Vlada RS dodatno odgovornost in pristojnost nad porabo in uresničevanjem namena sredstev. Nenazadnje tudi ni pričakovati, da bi se vodstvo in svet FIHO odločal kakorkoli drugače brez zunanje prisile.

  Zato zahtevamo od vlade, da se že enkrat sistematično, odločno in konkretno loti reševanja tega problema, še posebno sedaj, ko se v imenu krize krčijo storitve in na ta način ustrahuje že tako socialno šibke in izpostavljene skupine. Na drugi strani pa v tej krizi prosperira in se bogati FIHO in z njim povezani invalidski funkcionarji (peščica ljudi), še več načrtujejo celo vlaganja in nakupe delnic. Dopuščanje takšnih ravnanj preprosto ne gre več tolerirati ali jih vzdrževati. Naj vlada svoje naloge ne prelaga na Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve kakor je do sedaj bila praksa. Takšno ravnanje do sedaj ni imelo nobenega učinka in ni prineslo nobenih rezultatov, gre zgolj za prenašanje odgovornosti in za sprenevedanje pri sistemskem reševanju problema.

  Zgolj za primerjavo, celotni znesek na razpisu Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve znaša 2.450.000 EUR za vse programe socialnega varstva, FIHO pa zgolj za 23 invalidskih organizacij 14.265.693 EUR. Ta razlika veliko pove o tem zakaj si lahko eni dovolijo to kar si in to je treba ustaviti!

  Zato na Vlado in DZ naslavljamo sledeče zahteve:

  - Da se odpravi kolizija interesov v fundaciji FIHO oz. njenih organih

  - Da se oblikuje izven institucionalne sistemske rešitve

  Lep pozdrav,
  Predsednica YHD
  Elena Pečarič

  V vednost:

  Predsednik DZ RS

  Minister MDDSZ, g. Ivan Svetlik

  Predsednik RS

  Mediji

  Priloga:

  Pritožba zoper sklep št. 1138 – I19 / 2008 z dne 8. 12. 2008, priloga 1

  Spremembe Pravilnika in Pravil FIHO, priloga 2
  __________________________________________________________

  Koliko para i ŠTA SE RADI SVE ZA PARE??? A gde su tu SADA INVALIDI!? :) :(

  Vaš Ludi MILJOKO! :) :(

 64. Ludi MILOJKO pravi:

  Spoštovane državljanke in državljani,

  POZIVAM VAS DA SI RES VSI, PREBERITE SPODNJI MALO DALJŠI ČLANEK, KI SE DOTIKA VSEH LJUDI KI ŽIVIJO V SLOVENIJI.

  OPISUJE KAKŠNO JE STANJE V SLOVENIJI IN ZAKAJ JE TAKO.

  IN TUDI ZAKAJ JE TAKŠNO KOT JE.

  PROSIM PREBERITE SI OBLJUBIM DA VAM NEBO ŽAL.

  PA SREČNO!!! Vaš Ludi MILOJKO :)

  …………………………………………………

  DRAGI MOJI PA NAJ SE SLOVENSKA PRAVLIJICA ZAČNE!:( :(

  Kako aktivirati aktiviste, intelektualce, alternativce, marginalne skupine, levičarje, liberalce in vse tiste, ki se imajo za angažirane?

  Naslov prispevka je pravzaprav retorično vprašanje in je namenjeno razmisleku o problemu, s katerim se že dlje časa ukvarjam. Sprašujem se o vzrokih pasivnosti, ignoriranja, sprenevedanja, predvsem pa nekritičnosti in neaktivizma, tukaj, v tem slovenskem prostoru. Nekdanji optimizem me je po mnogih izkušnjah že zdavnaj minil, je zamrl, a kljub temu me še vedno žene nekakšno upanje brez razloga ali morda iz upora, ki mi ne da, da bi odnehala, se prepustila, vdala, prilagodila ali nekritično sprejemala kar se mi ponuja.

  Ne bom teoretizirala, niti ne bom uporabljala ali si sposojala konceptov, ampak bom preprosto opisala doživljanja in podala svoja razmišljanja, ki so v teh dneh, zaradi vseh dogajanj povezanih z našim društvom, še bolj intenzivna in morda še bolj radikalna. Zato ne bom pomišljala uporabljati tudi imen za bolj neposreden prikaz tega kar nameravam povedati. Upam, da tisti, ki se boste v tem prepoznali, ne boste užaljeni in mi takoj zamerili, ampak boste najprej razmislili, zakaj to govorim in preverili ali morda to tudi drži. Seveda, pa bi bila najbolj vesela, če bi se potem tudi kaj premaknilo, spremenilo. In pri vsem tem dolgem uvodu vam lahko povem, da gre za prošnjo in upanje, da se boste odzvali.

  Morda je najbolje, da sem zelo osebna, da iz t.i. subjektivne pozicije podam sliko, ki jo vidim. Verjetno me vsi bolj poznate kot predsednico YHD, čeprav sem zaposlena kot vodja programa Neodvisno življenje hendikeprianih. Izvajalci v društvu smo programsko plačani s strani MDDSZ. V društvu pa sem tudi zadolžena za t.i. stike z javnostjo, zato sem tudi na nek način najbolj vidna in izpostavljena, a je za mano cel tim sodelavcev, ki počnejo tiste druge, meni ne tako ljube, računovodsko, administrativno, birokratske posle.

  Te dni sem vas in številne predstavnike institucij, poslanke in poslance, Vlado, medije in drugo zainteresirano javnost bombardirala s pismi uporabnikov osebne asistence in dopisi, ki opozarjajo na kritično dogajanje v našem društvu. Grožnja, da ob neodobritvi sredstev s strani FIHO, izgubimo delovna mesta osebnih asistentov/k, izgubimo zaposlitev tudi mi, izvajalci in zaposleni na društvu, ogrožena so delovna mesta tistih uporabnikov, ki jim je osebna asistenca nujna pri opravljanju svojega dela ter nenazadnje vseh 103 uporabnikov, ki smo življenjsko odvisni od vsakdanje pomoči. Ta zgodba se ponavlja bolj ali manj intenzivno že deset let in zato nam potrpljenje počasi popušča. Na začetku smo bili dobronamerni, misleč, da ljudje niso še dovolj obveščeni in osveščeni, da politiki potrebujejo le dovolj informacij in ustrezne argumente, ki jim bodo služili za podlago pri sprejemanju ustreznih ukrepov in oblikovanju novih politik na tem področju. A se izkaže, da vse tisto kar je nam pomembno in primarno, vse kar mora izhajati iz zagotavljanja človekovih in državljanskih pravic, ni nujno ali je celo v nasprotju z interesi oblikovalcev politik.

  SE NADALJUJE:

 65. Ludi MILOJKO pravi:

  Kot dijakinja Srednje ekonomske šole sem že v tretjem letniku začela obiskovati predavanja profesorja Rastka Močnika na Filozofski fakulteti, od 19.00 do 21.00 ure. Vsak prevoz iz Kamnika, živela sem namreč v Zavodu za invalidno mladino, v Ljubljano sem si morala posebej izboriti. Prepričana sem bila in verjela sem, da se da s trdnimi argumenti vse stvari premikati v pravo smer. Danes se mi je veliko takratnih iluzij razblinilo, zbledelo. Bila sem angažirana v raznoraznih takratnih aktivističnih dogodkih, zasedba Metelkove je le eden od teh, pa prve gejevske parade, kjer nas je bilo več heteroseksulcev kot istospolno usmerjenih, številne ekološke akcije, begunci, Romi, protesti za in proti, organizirani s strani različnih družbenih skupin. Dobivali smo se bolj ali manj isti ljudje, iste »face« in vse bolj mi je postajalo jasno, da je mnogim takšno angažiranje del »imagea«, nekakšna poza, ki pa v vsakdanji praksi nima svojega nadaljevanja in konsistentnosti. Veliko jih je bilo, ki so nosili »bulerje« in so jih danes zamenjale kravate, postali so resni, uglajeni, streznili so se, soočeli so se z realnostjo vsakdanjega življenja in se temu primerno konformirali in prilagodili. Svoje službe so si pridobili v institucijah kot npr. Mirovni institut, Umanotera, PIC, CNVOS, naj mi oprostijo tiste institucije, ki jih nisem naštela in so bile ustanovljene z namenom »krepitve« dialoga med nevladnim in vladnim sektorjem, med civilno družbo in državo. Potrebno se je vprašati čemu so namenjene, komu služijo in kaj naredijo. Morda je takšno le moje mnenje, a o okrepljenem dialogu ali o upoštevanju različnih mnenj ni ne duha ne sluha. Ni malo niti takih, ki so že zdavnaj pridobili doktorat, postali asistenti na fakultetah ali uspešno nadaljujejo svojo akademsko kariero na tem ali onem inštitutu.

  Kaj hočem pravzaprav s tem povedati in kaj želim izpostaviti?

  Gre za nadaljevanje mojega razmišljanja iz pisanja o smiselnosti in vsebini ratificirane Lisbonske pogodbe s strani naših poslank in poslancev. Seveda je najlažje kar lahko opozicija počne in dela, da preprosto kritizira Vlado, nenazadnje je to tudi njena naloga in dolžnost, a pri tem je potrebno biti dosleden in v skladu s samim seboj ter nenazadnje je modro ob tem predlagati tudi ustrezne alternative. A ne smemo pozabiti in jaz to vsekakor nisem, da so bili le-ti pred to Vlado, že na Vladi; imeli so moč, oblast in možnost, da kaj naredijo. Iz osebnih izkušenj, ki so dokaj pestre in bogate pa lahko povem, da ni bilo kaj dosti bolje. Vsaj ne v kontekstu področja, s katerim se ukvarjam in kjer sem angažirana; področje socialnega varstva in človekovih pravic, ki naj bi bilo celo prioriteta ali temeljno področje za t.i. levo usmerjene stranke. Pa skrb za ohranitev socialne in pravne države ter prizadevanje za enake možnosti, ki so na vrhu prioritet le v predvolilnem času.

  SE NADALJUJE:

 66. Ludi MILOJKO pravi:

  NVO so z mojega vidika veliko prekratke v svojem delovanju, obremenjene predvsem s tem kako bodo obstale in mnogokrat pozabijo komu naj bi služile ter kaj so njihove naloge in dolžnosti; ne le lepo opremljena pisarna, ne le izvajanje svoje dejavnosti, ampak tudi politično udejstvovanje ter sooblikovanje ukrepov. Ne zdi se jim primerno ali pa sploh pomembno izpostavljati se več kot je potrebno in obdelovanje lastnega vrtička, raje se prilagodijo in pokorijo zahtevam financerjev, ki jih vse bolj stiskajo v kot z neumnimi administracijskimi in birokratskimi zahtevami. Mnogi so se za udobje, lagodnost in varnost odrekli idealom z opravičilom, da je to del mladostniškega obdobja, ki ga gre prerasti. Preprosto so se uklonili in pokrili gospodarjem in le tu in tam skočijo na kakšen shod ali podpišejo priložnostno peticijo; iz nostalgije, zaradi slabe vesti ali, da pokažejo, da so še vedno na liniji.

  V YHD smo že večkrat imeli proteste proti nenamenski porabi javnih namenskih sredstev, da bi opozorili na kolizije interesov, invalidske monopole, na nedopustnost sistemskih diskriminacij in predvsem za pridobitev ter priznanje pravice do neodvisnega življenja, do osebne asistence. A pri teh protestih so se nam pridružili le redki posamezniki (če so že utegnili), nikoli pa nobena druga skupina, ki bi se prepoznala v tem kar zagovarjamo in zastopamo, nobeden, ki bi se bil pripravljen boriti skupaj za vrednote vseh.

  Čeprav moram reči, smo to pričakovali, nikakor ne kot vračilo usluge, ampak kot naravno in logično dejstvo, da se vedno zavzemamo za univerzalne človekove pravice, ki zadevajo vse marginalne skupine, manjšine, posameznice in posameznike. Kljub pestrosti vsakega protesta, pa je udeležba številčno bila dokaj skromna in običajna medijska interpretacija dogodka, ki jo politiki z veseljem kupijo in si s tem umijejo roke je ta, da gre le še za en spor med invalidi, za denar, kaj pa drugega. Novinarji odkrito priznavajo, da se te teme ne želijo dotikati, ker je neproduktivna, nehvaležna, politike pa ne zanima ali bolje se kar postavijo na stran močnejših, ker je to področje na katerem se lahko opečejo in ne prinaša političnih točk, prav nasprotno.

  SE NADALJUJE:

 67. Ludi MILOJKO pravi:

  Moja plača znaša 900 evrov (po izobrazbi sem uni. dipl. filozofinja in soc. kulture) in je dovolj velika, če jo primerjam s plačo 410 evrov, ki jo lahko nudimo našim asistentkam in asistentom. Postavljena sem v več vlog. Vlogo uporabnice, hendikepirane ženske, ki se bori za ohranitev storitve osebne asistence ali bolje priznanje pravice do osebne asistence, ki mi predstavlja osnoven pogoj za življenje. Vlogo delodajalke, odgovorne za 95 zaposlenih osebnih asistentov in sedem izvajalcev, z letnim proračunom milijon evrov, kar predstavlja veliko odgovornost. Osebni asistenti in asistentke so zaposleni preko programov subvencioniranih zaposlitev v okviru aktivne politike zaposlovanja (APZ) preko Zavoda RS za zaposlovanje. T.i. dolgotrajno brezposelni, na katere se sindikati ne spomnijo/spomnite in jih ne predvidijo/predvidite v svojih aktivnostih. A prav ti predstavljajo heterogeno skupino, tako po izobrazbi, starosti, socialnem statusu…, ki je še posebej ranljiva in nezaščitena z vidika delovne zakonodaje. Tako sem postavljena tudi v vlogo nekoga, ki se zavzema za izboljšanje njihovih delovnih pogojev in plač. Vse to je v neki običajni organizaciji logičen konflikt interesov in nezdružljivost funkcij ali vlog. Pri nas pa moramo oz. bolje smo primorani k uravnovešanju in združevanju teh različnih ali nasprotujočih si interesov. A v nekem smislu lahko pravzaprav ugotovimo, da ne sme biti konflikta v interesih, saj je v interesu vseh treh vpletenih, uporabnikov, izvajalcev ali delodajalcev in asistentov, da gredo stvari vsem na bolje. Kot delodajalcem nam mora biti dolžnost tudi skrb za pravice in dobre pogoje delavcev, saj drug drugega potrebujemo in smo v soodvisnosti. Nemalokrat pa sem primorana tudi v nekakšno vloge socialne delavke, psihologinje, zagovornice, ne le za uporabnike, kot bi bilo pričakovati, ampak tudi za zaposlene.

  Ne smemo izstopiti ne glede kako se nam politika gabi. Ne smemo se umikati iz polja političnega, ne smemo utihnit, bežati, se ukloniti. Moramo biti prisotni in jaz bom. Včeraj sem bila v Državnem zboru in g. Brenčič ni hotel govoriti z mano, ker naj bi bila cinična v pismu, ki sem mu ga poslala, a pri tem je pozabil, da že deset let poudarjamo iste stvari, predlagamo rešitve v obliki amandmajev in pobud, ki so gladko ignorirane. Tudi ga. Tavš je dejala, da je na naši strani, karkoli to že pomeni, a se ji obrača želodec ob mojih e-mailih. Ne znam si pojasniti kaj jo ali jih tako vznemirja; ali so to zgodbe uporabnikov, ki opisujejo njihovo kruto vsakdanjost, s katero se spopadajo, ali pa morda dejstva, ki so za poslance in poslanke ter druge pristojne, obremenjujoča. Lepše in lažje je verjeti, da se dela le dobre stvari. Očitno je, da politike moti, če jih nadlegujemo in opominjamo kaj je njihova dolžnost in zakaj so tam kjer so, da niso sami sebi namen, da delajo za nas, da nam morajo odgovarjati in biti odgovorni.

  SE NADALJUJE:

 68. Ludi MILOJKO pravi:

  Kot predavateljici na Fakulteti za socialno delo imam tudi izkušnjo, ki je pravzaprav pričakovana, da na fakulteti potekajo številni konflikti in so močna razmerja gospostva, tekmovalnosti, a prav na poseben način. Ko sem začela predavati mi je bilo rečeno, naj bom prizanesljiva do študentov, naj nikar ne zahtevam preveč, kajti nekateri so zelo obremenjeni in jim ne gre postavljati prevelikih zahtev. Iz tega sklepam, pa tudi videti je tako, da se sklepa neke kompromise in se vzdržuje idilično stanje, harmonično ravnovesje, kjer vsak dobi tisto, kar potrebuje. Študentje diplomo, ki jim odpre pot k boljši zaposlitvi ali začetku kariere, profesorji pa plačo itak, pozicijo, ugled, reference, raziskave in moč. Oboji pri tem pridno zbirajo točke, kot v megamarketih, ki jim odpirajo nove možnosti in napredovanje. Npr. tako socialni delavci/delavke lahko postanejo direktorji DSO, CSD ali ugledni člani Socialne zbornice. Prijazni profesorji imajo več študentov, več točk, boljši in večji ugled. Kakor, da ni Univerza kraj, kjer bi se moralo strmeti k vednosti; ali še ena mojih iluzij.

  Nobenemu se ne da več boriti, se izpostavljati. V Sloveniji imamo vse več institucij, ki naj bi ščitile človekove pravice, naj bi se borile proti različnim oblikam diskriminacije, se zavzemale za enake možnosti in enakopravnost ter kar hočete še v tej variaciji. Ko pa se prosi za konkretno pomoč, pa se le redko kdo odzove. Pika na i je, ravnokar proglašena varuhinja pravic gledalcev, »kr neki«.

  SE NADALJUJE:

 69. Ludi MILOJKO pravi:

  Poznam veliko zgodb mlajših posameznikov, ki so zaradi svojega hendikepa obsojeni, da živijo v domovih za ostarele. Zgodb oseb, ki so izpostavljene hudim diskriminacijam in poniževanjem zaradi intelektualnega hendikepa, žensk, ki doživljajo nasilje in drugih nedopustnih ravnanj, ki žalijo dostojanstvo ljudi. Ne gre za to, da se o tem ne ve in se le redko kdaj o tem spregovori, a se takšna ravnanja sistemsko vzdržuje in tolerira, za kar ne sme biti nobenega opravičila.

  Tisto kar ne morem sprejeti, za kar sem danes tukaj je, da tisti, ki se imamo ali se predstavljamo za borce, alternativce, levičarje, liberalce in drugo podobno v tej seriji, naredimo odločno premalo, ste se vdali, prepustili resignaciji, morda zaradi tega, ker se zdi, da je vse zaman, z izgovorom, da ste utrujeni in da ste svoje že naredili. Ravno to pa je tisto, kar se pričakuje, želi; da se naveličamo in ne borimo več, da se prepustimo voditi in usmerjati vse bolj prijaznim gospodarjem s socialnim čutom in humanostjo ter pripravljenostjo na dialog, ki pa je vedno že v naprej usmerjen in določen.

  Danes ni neposrednega sovražnika, ki bi ga bilo moč identificirali, so pravniki, pogodbe, dokumenti, postopki, ki te izčrpajo preden lahko prideš do možnosti reševanja težave.
  Zato sem preštudirala Lizbonsko pogodbo in sem o njej pisala v treh prispevkih. Zdela se mi je pomembna tema, ki bi morala priti v javnost, saj govori o naši prihodnosti. Tema o kateri bi se moralo razpravljati ali pa bi o njej morali govoriti vsaj t.i. intelektualci, razni kritiki in podobni oblikovalci mnenj, ki se venomer znajo oglašati in podajati svoje mnenje, pa novinarji in še bi se našlo, če že od politikov ni pričakovati, da bi jo vsaj prebrali. Pa nič. In sedaj kakor, da vse to ni več pomembno, ker je bila ratifikacija že potrjena. A prav kmalu se bo pokazalo, da temu ni tako. Žal bo za nekatere stvari takrat prepozno. A tudi to se zdi da je del slovenske politične folklore.

  SE NADALJUJE:

 70. Ludi MILOJKO pravi:

  V novembru sem se udeležila delavskih demonstracij, žal sem bila tam le pol ure, saj sem kmalu postala ledena kocka. Zdi se mi poniževalno, da je letni izkupiček teh demonstracij 5 ali 10 evrov k plači. Mislim, da je treba stvari zastaviti bolj radikalno, spreminjati gosposka razmerja, ki se jih ne sme dopuščati.

  Elena Pecaric

  YHD – Društvo za teorijo in kulturo hendikepa
  Neubergerjeva 7
  SI-1000 Ljubljana
  t: +386 (0)1 521 22 77; f: +386 (0)1 521 22 88
  http://www.yhd-drustvo.si
  http://www.handyworld-si.com
  ………………………………………………….

  Spoštovane državljanke in državljani,

  HVALA ZA VAŠO POZORNOST IN VAŠ DRAGOCENI ČAS.

  ZAČELO SE JE ODŠTEVANJE KDAJ BO POČILO NA VSEH KONCIH.

 71. Ludi MILOJKO pravi:

  1.

  Najmanj kar je treba storiti je, da se nacista, kot je ta Šušteršič vrže na cesto. Naj si poskusi kako je biti na cesti, brez vsega.

  Pravzaprav pa bi take ljudi potrebno po kratkem postopku….’prometna nesreča, padec’ ipd.

  V Sloveniji je vedno huje, hočem reči vedno več je takih svinj – a po drugi strani pa od povsod grmi, ali od predsednika RS ali iz prižnice s strani popov vesoljne lopovske Cerkve češ kako naj se imamo radi in kako naj se medsebojno spoštujemo.

  V glavnem od vseh kot eminentnih osebnosti taka poročila, na terenu pa je vedno huje in vedno bolj strašno v tej fak Sloveniji.

  Le poglejte koliko parkirnih prostorov za invalide je kdaj kje prostih pred trgovskih centrih pri nas in koliko v tujini…

  Pa boste videli v kakšni Yugoveniji živimo. Fak se mi spoštujemo v tej mikro državici z maxi problemi!

  Eden bomo drugega začeli pobijat v tej liliputanski kneževini. Vedno bolj je v ozračju prisotno nacistično vzdušje…

  Kot rečeno, tega direktorčka pa prebit, da si bo zapomnil svoj živi dan… Nato pa z njim na cesto!!!

  2.

  Tipičen zagovor tega invalida k misli da ima pravico v njihovemu imenu govoriti, sram ga naj bo, enkrat mu Danijel ni prav, drugič Elena, pol Martina pa še mnogo njih.

  Jaz sem videl film k ga je ta pob naredil je dosežek vreden ogleda.

  Pa kaj težite. Danijel rab fizično pomoč in tisto minimalno mu niste hotel pomagat da se bi ga rešili.

  Nekateri so pa čez celo poletje v Izoli.

  V Izoli živi tudi en fant k ga je ta invalid Šušteršič pred leti zjebal, pa še velik je takih, tistih ljudi ki se mu ne pokorijo morejo bit res ubogi. Dani drži se narava dela svoje, verjamem ti, to kar je ta napisu je stari partijski pamflet menda je bil eden od zagrizenih komunistov.

  Če boste še tok težil Danijelu bom jaz objavil kaj sem posnel na tej super plaži za invalide javnost bo pa videla kaj je res pol pa ne boste takih traparij pisal gospod Boris Šuštaršič – ŠUKI.

  3.

  No ja, Šuštaršič je en zelo bogat in zelo skorumpiran invalid.

  Davkoplačevalski denar se zlorablja, ker ima omenjeni gospod hude botre med politiki.

  Danijela ne poznam, poznam pa veliko zgodb z gospodom Šušteršičem v glavni vlogi. in vse so negativne.

 72. Ludi MILOJKO pravi:

  PISMO PRIJATELJICE DANIJELA SPASOJEVIĆA

  http://www.rtvslo.si/blog/rafael-zupancic-raf/pismo-prijateljice-danijela-spasojevica/31537

 73. Tajkun Boris Šuštaršič invalid pravi:

  Boris Šuštaršič, Kolizija interesov in suma korupcije; prispevek Svet na Kanalu A, 6.5.2010

  Boris_Šuštaršič PADA
  http://www.youtube.com/watch?v=YtJgAeD6ULA&feature=related

  Prispevek Svet na Kanalu A, 7.5.2010

  Boris Šuštaršič, Kolizija interesov in suma korupcije
  http://www.youtube.com/watch?v=yjJVEP_szOI&feature=related

  Svet na kanalu A 11.05.2010

  Boris Šuštaršič, sum korupcije in klientelizma, 3
  http://www.youtube.com/watch?v=NVQz4OIfl_c&feature=related

  Največji Tajkun, funkcionar, invalidski v državi Sloveniji.

  AREFA KI JE NI PARA V TEJ DRŽAVI!

 74. Mahatma Gandhi pravi:

  Dol z Borisom Šuštaršičem in invlidsko mafijo: Pohod za Neodvisno življenje, 25.5.2010 http://www.youtube.com/watch?v=oBV4UsG9cGg

 75. Invalidski multifunkcionar pravi:

  Dokumentarec o invalidski mafiji; Invalidski mulifunkcionar
  http://www.youtube.com/watch?v=6jEr6eZT7Jg

  Dokumentarec, ki bo šokiral slovensko javnost, dvignil temperaturo političnega prostora in povzročil tahikardijo invalidskim funkcionarjem! O invalidski mafiji in o vsem kar si niste upali misliti, da se dogaja na račun in v imenu invalidov.

 76. Maks pravi:

  Sem 100% telesni invalid, na invalidskem vozičku, paraplegik, veliko si sam pomagam, tako da z mano ni veliko dela ali skrbi. Želim žensko za skupno življenje da bi mi bila v pomoč, ali da bi pri meni živela kod pomoč bi mi bila pri tistih delih katere si sam ne morem postoriti. Malo meni pomaga,imam mali vrt, svojo hišo, lastno hišo, ob lokalni in avto-cesti. Ženski ki bi se odločila za to, nebi imela kaj veliko za delati, malo mi počisti stanovanje, na vrtu pa bi bila njena želja če bi želela kaj delati. To je vse. Naj bi bila zdrava že v penziji, v mojih letih 65 letna ali manj, kadilke in alkoholičarke ne pridejo v upoštev, ker jaz tudi nisem nikoli bil alkoholičar ali kadilec. Ženska bi naj imela že kakšne manjše izkušnje z invalidi, ločena po krivdi moža ali vdova. Naj bi bila malo bolj vesele narave, ker jaz sem tudi veseljak, rad govorim, največ zgodbe o preteklosti, kakšnih lažnivih besed ne prenašam, ker jaz tudi ne lažem, če pa že kaj narobe govorim, pa na koncu pogovora rečem, oprosti potem sem se zbudil. Kako zvesto me gdo posluša potem rečem da sem se zbudil, potem pa je sam smeh, in mi odgovori, zdaj si me pa…..Rad imam erotične igrice v živo, samo ne javno, ampag med štirimi zidovi, saj nežno ogranje z žensko je užitek, in imam občutek da se veliko boljše počutim. Imel sem že večkrat kakšno žensko, moral sem jo odposloviti, ker mi je kradla, enkrat ena mi je odnesla celotno pokojnino, in izginila, povrh tega je na skrivaj pila in kadila. Vedno je bilo vse to na Sodišču. Nikoli nisem z tem nič rešil, ker vsaka prej umrla zaradi alkohola, sodni mlini pa dolgo meljejo, tako da tožena oseba vedno prej umre.Ne obsojam takšnih žensk zato ,ker so bile to neorejene družine od zelo slabih staršev, ne pravilno vzgojene in še povrh tega starši od teh žensk alkoholičarji, če otroci v takšni družini živijo potem, ne morejo biti tudi otroci, pozneje odrasli nič kaj prida, in tudi pošteni niso takšni ljudje. To je moja zgodba, in želja dobiti pošteno žensko da bi mi bila v pomoč. Lep pozdrav. Maks Zorčič …na facebooku.

 77. Kundid pravi:

  Tudi sama hodim dol v Izolo kot spremljevalka dekletu na vozičku že tri leta in se mi je lani zgodilo da se je on zaletel v naju potem pa je mene napadi da sem nesposobna in da sem se jaz zaletela v njega. Dekle ki jo spremljam je distrofik sladkorni bolnik naglusna in tudi slepa

 78. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Lani, praviš? Zanimivo, saj je že nekaj let mrtev!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !