Michael Jackson in filmi

6.08.2009 ob 04:26

Da je bil Michael Jackson velik ljubitelj filma, verjetno veste. Navsezadnje so skoraj vsi njegovi spoti izgledali kot filmi in kot pokloni znanim filmom. Tudi ko je nastopal na odru, je bil le del filma, del odrske zgodbe, ki jo je pričaral gledalcem v dvorani. Toda tokrat ne bom govoril o njegovih spotih, o tistih dolgih verzijah, ki so bili v bistvu kratkometražni filmčki, katere so režirali sami znani režiserji, tudi Martin Scorsese, Spike Lee in John Landis, tokrat se bom sprehodil po njegovih pravih filmih, ki jih je resda malo, pa vendar se mi zdi prav, da jih omenim in malce pokomentiram.

No ja, v bistvu je Jackson posnel samo en pravi film in sicer zadevo The Wiz iz leta 1978, kjer je igral Strašilo. Prav imate, The Wiz, sicer zelo soliden in zabaven mjuzikl, je bil temnopolt rimejk klasike Čarovnik iz Oza, kjer je Diana Ross igrala Dorothy, Richard Pryor pa zlobnega čarovnika. Ker se finančno ni obnesel, je Jackson filmsko kariero za nedoločen čas obesil na klin, kar je bila velika škoda, saj je bil zelo dober in hudičevo prepričljiv.

Leto 1986 je prineslo fantazijo Captain Eo, kjer je igrala tudi Anjelica Houston. Scenarij je napisal George Lucas, na režijskem stolčku pa je namesto Stevena Spielberga sedel Francis Ford Coppola. Sedemnajstminutna 3D ekstravaganca je bila najdražji kratki film v zgodovini, vrteli pa so jo samo v Disneylandu. Jackson je igral vesoljskega kapitana, ki odpotuje na oddaljen planet zlobne čarovnice, kateri mora dostaviti darilo, ko misija uspe, pa zaslišimo Another Part of Me, ki jo je Jackson leto kasneje izdal na albumu Bad. Če rečemo, da je Eo nekakšna žepna inačica Vojne zvezd, ne zgrešimo kaj dosti.

Čeprav je šlo le za promocijo albuma Bad, kar pomeni, da so gledalci v bistvu gledali neskončno dolge videospote, leta 1988 posnetega Moonwalkerja še vedno film jemljem kot film. Kot fenomenalno mešanico glasbe, koncertnega filma in znanstvene fantastike, kjer je glavnega zlobneža zaigral Joe Pesci. Film je bil izdan samo za video tržišče, kar je škoda, saj bi se brez dvoma spremenil tudi v eno večjih kino uspešnic osemdesetih.

Leta 1991 je Jackson posodil glas Leonu Kompowskyju v seriji The Simpsons in se v odjavno špico podpisal kot John Jay Smith, epizoda pa je vsebovala praktično vse njegove zaščitne znake. Od moonwalka, klobuka in šimpanza.

Leto 1997 je prineslo še eno vrhunsko ekstravaganco z naslovom Ghosts, ki jo je režiral Stan Winston, maestro posebnih efektov, osnovno idejo pa dal Stephen King, kralj groze. Jackson je tako ali drugače odigral kar pet različnih vlogic, 38 minutni filmček pa je zares prava vizualno glasbena poslastica, ki so jo gledalci nekako prezrli, mediji pa iz nje potegnili nepotrebno negativno konotacijo.

Leta 2002 je Jackson odfural tako imenovano cameo vlogico v filmu Men in Black II, kjer je bil Agent M, dve leti kasneje pa je na podoben način nastopil še v porazno slabi komediji Miss Castaway, ki so jo posneli na njegovem Neverlandu in v glavno vlogo dobili Erica Robertsa. Žal ta film pomeni tudi zadnje Jacksonovo srečanje z velikimi platni, kar je res škoda, saj je imel ideje za mnoge zanimive projekte. Tudi za film, kjer bi igral Edgarja Allana Poeja in za film, kjer bi seveda igral Petra Pana.

 

Če sem ne motim, je bil Jackson v igri za glavno vlogo filma Labirint, kjer je potem igral David Bowie. In za glavno vlogo filma Hook, kjer je bil potem glavni Robin Williams. Za filme torej nekako ni našel časa, kar je jasno, saj se je moral ves čas ukvarjati z glasbo in aferami, ki so mu jemale energijo. Dodaten problem je predstavljal tudi njegov videz, ki ga je v očeh mnogih gledalcev delal za preveč čudnega, da bi ga lahko sprejeli v kakšni resnejši vlogi.

Za konec pripenjam še fotko, na kateri sedi v družbi z Woodyjem Allenom, kar je vsaj zame prekleto divja rariteta, ki ji zlepa ne morem najti para.

Filmski zapis o Jacksonu pa seveda ne bil mogoč brez omembe videa za pesem Liberian Girl, kjer je na kupu zbral skoraj vse zvezdnike, ki so v osemdesetih kaj pomenili. In seveda brez omembe pesmi Ben, ki jo je leta 1973 zapel na podelitvi oskarjev. Napovedal ga je Charlton Heston, kar je skoraj enako dobro kot odlomek šova ob tridesetletnici njegovega ustvarjanja, kjer so ga hvalili celo Sophia Loren, Gregory Peck in Gene Kelly.

YouTube slika preogleda
 

4 komentarjev na “Michael Jackson in filmi”

 1. Escobar pravi:

  Captain EO in The Wiz sta v planu, da si jih ogledam v kratkem … Moonwalker je dober … čeprav temelji na dolgih videospotih … Ghost je tud pošten ….

  sam Miss Castaway …. to je pa tak poraz filma … da Hannah Montana zgleda kot oskar material ob njem … :) … ne vem kaj je Eric Roberts študiru … sam če mu je pred tem filmom, škripal v karieri, si jo je pa s tem filmov res pokopal … pa kokr vidim, ga ni streznal, s tem idiotom Bryan Michael Stoller-jem, k je director in writer tega zmazka, je posnel še Light Year Away (še en low budget zmazek, pa še First Dog v l.2010) …

  še sreč da se ga je Stallone usmilu z The Expendables …

  nisn pa vedu da je bil film sneman na Neverlandu …

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Escobar, The Wiz je nujen za ogled.
  Se strinjam, Miss Castaway je grozno slab.
  Eh, Eric je zabluzil sto na uro. Škoda.

 3. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Prva obletnica Jacksonove smrti: Moonwalker pravi:

  [...] si je Michael Jackson želel postati tudi filmska zvezda, ali še bolje, moderni Fred Astaire, je jasno, zato nisem nikoli povsem razumel, zakaj so propadli [...]

 4. Recenzija: Men in Black II « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] zarote, ki potem služi tudi za osnovno zgodbo samega filma. Več kot izvrstna je tudi finta z Michaelom Jacksonom, sicer velikim fanom nezemeljanov, ki se pojavi na ekranu in agenta Ripa Thorna prosi za članstvo [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !