Ljubitelji filma, kje ste?

4.08.2009 ob 22:02

Ko sem kakih petnajst let nazaj začel pisati filmske kritike, sem bil zelo osamljen. Spletnih forumov in blogov še ni bilo na tak način, na konju pa sta bila le Marcel Štefančič in Max Modic, ki sta seveda pisala za Mladino in Slovenske novice.

Prav zato sem zelo vesel, ko na netu ujamem kakega blogerja, ki piše o filmu. Ki piše recenzije in pokaže, da obožuje sedmo umetnost.

In zadnje čase jih je kar nekaj. Toda kaj, ko se držijo zase, kar onemogoče pravo filmsko debato, kjer bi se kresala mnenja in kjer bi vsak povedal kaj novega o določenem filmu. Kot da bi se vsi zaprli v nek krog prijateljev, kjer je dovoljeno komentirati samo na določenih blogih in kjer je minus točka, če komentiraš še kje drugje. Prav zato so skoraj vsi filmski blogi praktično mrtvi. Ne v smislu, da jih nihče ne bere, marveč v smislu, da jih skoraj nihče ne komentira.

To je velika škoda, saj nas je kar nekaj, ki imamo radi film in ki bi se lahko res fino pogovarjali ter debatirali. Sam večkrat obiščem in pokomentiram bloga Jana G in Pauca, ki se pri meni seveda ne oglašata, saj sodita v tisti prej omenjeni “circle of friends”, kjer Iztok Gartner pač velja za bedaka.  In prav to, da pri njih veljam za nekoga, ki nima pojma o filmu, me najbolj zabava. No ja, tak občutek dobim. Morda se motim, toda ko se ti fantje kje oglasijo in ko beseda nanese name, so vedno tako trapasto pokroviteljski. Škoda, saj bi se namesto tega lahko šli fine filmske debate.

Pri meni se pri kakem filmu resda kdaj pa kdaj razvije fina debata, toda vseeno jih pogrešam še več. Predvsem od ljudi, ki se spoznajo na film in bi pripomogli k odlični debati. Seveda na nivoju in brez primitivizma, ki ga je fural Filmoljub, ker so mu šli pač na živce moji stavki. Tega nisem nikoli razumel. Tip je bil velik ljubitelj filma, le redko pa je znal komentirati na nivoju in tako kot je treba. Skoraj vedno ga je razburil kak moj stavek in je hitro padel na zelo primitiven nivo. Podobno kot še nekateri posamezniki, zaradi katerih sem pravzaprav tudi vklopil moderacijo.  

Da ne bom predolg, naj povem še to, da pogrešam pravo filmsko debato, kjer ni zmerjanja in kjer vsak pove svoje mnenje na dostojen način. Kot ga recimo znajo Robert L. Tuva , Pris in Spooky Mulder. Četudi se ne strinjata, to povesta na kul način.

Zatorej dragi blogerski kolegi, ki tako ali drugače pišete o filmu (naj mi kdo, ki ga nisem omenil, ne zameri), pozabimo stare zamere in začnimo skulirane debate ter skupaj postanimo še boljši.

Spoštujem vaš trud in vaše recenzije in res sem vesel, da nisem več edini, ki bi za hobi ocenjeval filme.

Keep up the good work. Tudi tisti, ki nimate svojega bloga in le komentirate, ker imate pač radi film.

 

25 komentarjev na “Ljubitelji filma, kje ste?”

 1. Jan G. Jan G. pravi:

  No, naj bo. In vendarle: na svojem blogu sem ti pojasnil, zakaj sem tvoje recenzije kritiziral in obenem poudaril, da ne preziram tvojega filmskega okusa in da te ne označujem za bedaka, ki o filmu nima pojma. Iz tega razloga bi ti bil hvaležen, če bi prenehal z razpihovanjem teze o prezirljivi in oholi bratovščini blogovskih filmoljubov.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Glej ga, Jan G, končno :)
  Če bi vedel, da te bom k sebi zvabil s takim zapisom, bi to storil že prej :)
  Okej, velja, sprava še tukaj in upanje na dobre filmske debate, kjer naj morda sporna recenzija ne bo pomembnejša od samega filma in želje po tem, da poveš še svoje mnenje.

 3. paucstadt paucstadt pravi:

  Ha, zanimiv zapis. Kot že rečeno nekje, nihče ne gleda zviška na tvoje recenzije, tudi sam pogrešam konkretno debato o filmu, zato bom tale zapis vzel za resni poziv. Kot je zapisal že kolega Jan v zgornjem odzivu, ne obstaja noben circle of friends, ako bi, bi imel ti, dragi Iztok, zagotovo mesto v njem.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pauc, le oglasi se kdaj pri kaki moji recenziji. Vsaj toliko kot jaz pri tvoji. Za začetek bo dobro :)

 5. filmoljub pravi:

  Odkar sem dal zadnji komentar in se poslovil od tvojega bloga, nisem zapisal še ničesar, čeprav sem tu in tam kakšno filmsko recenzijo še preletel. (Pa pustimo, kaj sem si ob tem mislil.)

  Sicer očitno nisem povabljen k tej debati (prav nasprotno) in po tvojem mnenju sodeč tudi ne sodim med omembe in dialoga vredne sogovornike; rekel bi le, da tako primitiven, kot namiguješ, nikoli nisem bil, ker je kaj takega organsko nemogoče (lahko pa greš brat moje zapise, da se prepričaš – zlasti tiste zgodnejše, ko sem še zelo prijazno in uvidevno sodeloval v debatah) – drži pa, da sem v jezi, ko pri tebi prav nikakršen argument ni zalegel (za razliko od drugih blogerjev, ki tovrstni diskurz obvladajo in so zmožni normalnega sprejemanja tujega mnenja), da ne bi neumorno, neomajno in nadvse infantilno “fural” svojega kvazimarcelovskega kvazipogleda na filme. To mi gre na živce iz istega razloga, kot sovražim sequele in rimejke: raje bodi, kar si, in piši, kakor čutiš, kot da tako otročje posnemaš nekega kvazikritiškega idola.

  Ker se očitno stvari ne bodo spremenile – ti si preveč svojeglav, jaz pa ne več tako mlad, da bi se mogel ali/in želel spremeniti – predlagam, da ostaneva vsak na svojem bregu in vsak s svojim pogledom na sedmo umetnost. Tako vsaj ne bo hudih besed. Obiskovalci blogov pa so si itak že oblikovali mnenje in vedo, kar morejo pričakovati na katerem filmskem blogu.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Filmoljub, res je, tvoji zgodnejši komentarji so bili kul in sem res užival v debati s tabo. Potem si žal začel žaliti in pisati reči, ki s filmom niso imele nobene zveze. To zelo dobro veš in na to sem te večkrat tudi prijazno opozoril, pa ni zaleglo, saj nisi pa nisi mogel nehati žaliti. Šel si celo tako daleč, da je bil že tvoj prvi komentar, se pravi še preden je bil sploh potreben argument in še preden se je sploh začela debata z mano, žaljiv in na zelo poceni nivoju.

  Pač razjezili so te moji določeni stavki in si ob tem pozabil celo na film ter pikolovsko in otročje seciral le stavke. Tudi ti si zelo svojeglav, tudi ti vedno misliš, da je samo tvoje mnenje pravo mnenje, kar si navsezadnje dokazal tudi v debati pri Izganjalcu hudiča, kjer mi praktično niso dovolil mojega pogleda na film in si mi nenehno vsiljeval svojega. Šele ko se je v debato vmešal Pris in ti prav tako kot jaz povedal nekaj stvari, si se malo umiril in vendarle dopustil še kako drugo interpretacijo.

  Problem je bil seveda v tem, da si začel name gledati negativno in že apriori tako, da boš iskal napake ter pozabil na film, kar seje čez čas spremenilo v zelo moteče in primitivno komentiranje in smetenje skoraj vsakega filmskega zapisa.

  Četudi si ob neki priliki lepo zapisal, da se boš popravil, se tega nisi držal in si me samo še napadal, kar je res nepotrebno, saj ti nisem storil nič žalega, le ocene za filme sem pisal, nič drugega.

  Zelo bom vesel, če boš začel spet komentirati kot nekoč, saj sva imela nekaj odličnih debat.

  In kar je najbolj trapasto, težava sploh ni bila v tem, da se nisi strinjal z oceno, marveč v tem, da so te razjezili določeni stavki, določen stil pisanja, ki ga pač ne maraš, ker te spominja na Marcela. Če si prav zaradi tega nezmožen pošteno komentirati in pisati na mojem blogu,je pa zares žalostno.

  Kot sem ti povedal že nekoč, z veseljem bi prebral kak tvoj kul komentar in podebatiral s tabo, če bi se držal dogovora in primitivizem ter poceni žalitve pustil ob strani.

  Ker če ti kak moj stavek ni všeč, še ne pomeni, da sem te s tem napadel in ti jebal mater, a ne?

  In ja, bil si zelo primitiven, če želiš lahko poiščem komentarje in ti jih pripnem semle. In to ni namigovanje, tako je bilo.

  Tako daleč si šel, da si me imel za totalnega filmskega idiota, ki res nima pojma o filmu. Tega pa ne sprejmem in to ponavadi pričakujem od kretenov, ki me tako radi linčajo in žalijo samo zato, ker sem Iztok Gartner.

  In ne pozabi, nikoli ti nisem zasmetil tvojega bloga in te na njem kakorkoli žalil. Za razliko od tebe, ki si to redno počel. Pa ne samo na mojem, tudi na drugih filmskih blogih.

  Pa to nenehno metanje Marcela, daj no, kot da bi ga namerno oponašal in pred svojim zapisom prebral njegovega. To mi je tako trapasto, da ves čas ponavljaš. Pišem kar čutim, pišem tako kot znam, pišem tako kot me prime in mi paše. Pa kaj.

  Pa lep pozdrav do naslednjega kul komentarja.

  In ja, tudi jaz večkrat obiščem tvoj blog in preberem, kar si zapisal.

  Če misliš odgovarjati, naredi to v spravnem tonu, saj je vse ostalo nepotrebno.

 7. filmoljub pravi:

  S tem odgovorom si dokazal prav to, o čemer govorim, pa še nekaj drugega: nikakor ti ne gre za filmske (ali kakršnekoli druge konstruktivne) debate, ampak zgolj in samo za to, da bi imel čimveč prometa na svojem blogu, ki bi s številnimi komentarji “dokazoval”, kako priljubljen bloger si. (Predvidevam, da ti je promet še posebej upadel po nedavnih 671-ih jokavih prispevkih o Michaelu Jacksonu.) Kot rečeno, od mene komentarjev ne bo – niti takih “kul” niti kakšnih drugih, zato naj se samo še enkrat poslovim.

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Evo ga, pa je spet začel. Škoda, res. Razumel si me povsem napačno in tako kot je bilo za pričakovati, se pravi obremenjeno od prej. Pa naj bo po tvoje, le da mi ne boš očital, da nisem poskusil.
  LP tudi tebi

 9. Mr_Vega pravi:

  Super objava! Tudi sam redno prebiram razne filmske bloge, kar mi je v precejšen užitek. Seveda tudi sam pišem, a imam rahlo oviro, lenobo. Sam pri sebi sem se pa vendarle odločil, da bom po skoraj polletni pavzi ponovno kaj napisal, če ne za koga drugega pa vsaj za mojo dušo, seveda pa ste k komentiranju povabljeni vsi.

  Glede ostalih blogov je pa tako, z nekaterimi se bolj strinjam, z nekaterimi pa pač manj, kar me niti ne moti. Moteče je predvsem to, kar si ti napisal, da se praktično nikjer ne razvne prava, kvalitetna in dobro argumentirana debata. Seveda bom s tem najprej začel pri sebi in se v prihodnje le bolj potrudil pri komentiranju zapisov ostalih blogerjev (z Iztokom na čelu :)

  Lp

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Vega, pohvalna odločitev. Res si len, ja :)
  Je pa res, da sem pri tebi pred časom zapisal, da si moram ogledati tvoj peti naj film leta 2008, pa tega še vedno nisem storil :)
  Drugače pa si tudi ti vabljen h komentiranju mojih filmskih zapisov.

 11. Ekolog pravi:

  Si že naredil kakšno recenzijo televizijske serije?
  Če boš slučajno kdaj na recenzije serij prešaltal ti od humorističnih priporočam Arrested Development, Reno 911!, Curb Your Enthusiasm, It’s Always Sunny in Philadelphia, The Office in Entourage(vse so brez nadležnega laugh tracka a la Friends), od ostalih ti pa lahko priporočim The Wire in Nip/Tuck(seveda nisem hotel omenjati očitnih a la Lost, 24 in Sopranovi, no, zdaj sem jih pa vseeno).

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ekolog, odlični predlogi, toda žal mi za serije ob preobilici filmov, ki jih gledam, preprosto zmanjka časa. Če sem iskren, sem nazadnje gledal Friendse, ki so mi bili pisani na kožo. Od “novejših” pa tu in tam Two and a Half Men, According to Jim, Just Shoot Me in recimo Sex and the City.

  Reno 911 Miami sem videl film, pa me ni preveč prepričal, sem pa menda eden redkih, ki zamuja 24 in ki je od Sopranovih videl le prvi del.

  Sicer pa sem prisegal na serije Black Adder, Fawlty Towers, In Living Color, Saturday Night Live, Monty Python, Family Ties, The Full House, Bottom, Sledge Hammer, The Twilight Zone, The Cosby Show in recimo The Police Squad. In seveda North & South, War and Rememberance, Return to Eden, Twin Peaks in Dynasty. Pa tudi Beverly Hills 90210 smo gledali nekoč.

  Od teh, ki si jih ti naštel, nisem gledal nobene, le kak del na hitro. Mi je kar malo nerodno. A kot sem rekel, ni bilo časa. Recenzijo v pravem pomenu pa sem napisal le za In Living Color, za prvo sezono. Ostalo žal ne.

 13. Ekolog pravi:

  Arrested Development – šest emmyjev, en globus, pohvale kritikov, kultni status, ampak je bila zaradi slabe gledanosti ukinjena(Fox serije ni dobro tržil)

  Curb Your Enthusiasm – glavni igralec je Larry David(ustvarjalec in producent serije Seinfeld)

  Drugače pa ni treba, da pogledaš vse sezone, da narediš recenzijo, pač narediš recenzijo prvih treh epizod.
  Res upam na kakšen zapis o serijah. Filme opisovat je že preveč popularno, serije so pa outsiderji kar se tega tiče.

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Se strinjam, da so serije zapostavljene, a tudi zato, ker ni pošteno, da spišeš recenzijo ne da bi pogledal vse dele.

  Nič ne obljubim, si mi pa dal izziv :)

  Saj res, Curb Your Enthusiasm včasih gledam, recimo epizod z Dustinom Hoffmanom, toda žal mi ni tako zelo smešno. Moj brat to serijo obožuje, mene pa nekako ne prepriča.

 15. Maco pravi:

  Sam nisem bloger, rad pa napišem kakšen komentar na tvoje recenzije filmov, ki jih uspem pogledati. Na žalost moram delati selekcijo filmov, ker nimam dovolj časa, da bi si pogledal kar vse po vrsti. Glede ostalih blogov pa bi rekel, da jih preberem, z nekaterimi komentarji se strinjam z drugimi malo manj.

  LP

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Maco, dobrodošel še naprej.

 17. t-h-o-r pravi:

  kar manjka je en konkreten filmski forum, ki bi ga ljudje celo obiskovali in na njem sodelovali

 18. lily pravi:

  Nip/Tuck bi tudi jaz priporočala, meni je odlična in zdaj sem pogledala vse, čakam novo sezono in pogrešam dohtarčke. :)

 19. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Thor, tudi to sem naredil, z ogromno različnimi kategorijami, še vedno obstaja, a je praktično mrtev, saj ni bilo pravega interesa, pa izjemno težko ga je spraviti do ljudi, če ni prave reklame, kasneje pa sem kar nekaj rubrik preprosto zbrisal in se posvetil le blogu.

 20. t-h-o-r pravi:

  vem za tisti forum, samo ne pomaga, če nihče ne hodi tja :-\

 21. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Obisk ni bil nikoli sporen, manjkali pa so komentarji. No ja, na začetku je še šlo, ker sem se veliko angažiral, potem pa je zamrlo, ko sem se začel posvečati le blogu.

 22. Tr03entica pravi:

  Naj povem le, da berem različne filmske forume in poleg Janovega je Filmoljub daleč najbolj objektiven in ima tudi najboljše opise (čeprav ima tudi on svoje preference in nekatere subjektivne poglede). Spremljala sem tudi debato in nekatere njegove komentarje na tvojem blogu. Nikakor ni bil “primitiven”, a glede na tvoj omejeni vokabular si verjetno hotel reči, da je bil “ciničen” in “kritičen” in predvsem, da se ni strinjal s tvojimi “recenzijami” niti vsebinsko niti pomensko.

  Vsaj en filmski forum pa že imaš, zelo aktiven je in na njem nenehno poteka debata:

  http://www.joker.si/mn3njalnik/index.php?s=010f09bb335a11bd6d8314dc39a378c1&showforum=9

 23. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Vidim, da si se pokroviteljskega sloga naučila od Filmoljuba :)
  Tudi prav, a kljub temu ti ne bodo uspele tele ogabne laži. Tip je bil večkrat zelo žaljiv in hudičevo primitiven, za kar obstajajo dokazi skoraj pri vsaki filmski objavi nekaj časa nazaj.
  Žal ga je namesto filma in same ocene vedno raje zanimal moj slog, zato se je vedno pizdil brez razloga.

  Glede foruma, ki si ga pripela, kot za šalo ga poseka že Slofile sharing.

 24. Blaireau pravi:

  Jaz se pa spomnim, ko si ti enkrat Filmoljubu v debati o ministru Vlačiču kar tako, iz same hudobije, rekel nekaj v stilu “vrstnika sta, pa poglej, koliko je on dosegel, ti pa nič”. Meni se je to zdelo bolj primitivno kot njegove ostre, a upravičene kritike tvojih “recenzij”.

 25. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Blaireau, najdi to mojo izjavo, prilepi tudi ves kontekst pogovora in upoštevaj njegove komentarje iz objav pred tem mojim stavkom, pa bo stvar morda malce bolj logična.

  Bo šlo?

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !