Ko pride do hudega neurja, Slovenija sploh ni tako zelo majhna dežela (plus zavarovalne premije)

4.08.2009 ob 19:15

Ta hip gledam osrednji dnevnik in spremljam nesrečne prebivalce, ki jim je včerajšnje neurje uničilo hiše, avtomobile in ceste. Posnetki so grozljivi, kot da bi kazali Florido, ne pa Štajerske, kjer živim tudi sam. Toda pozor, Celja nevihta ni prizadela. Padlo je nekaj dežja, to pa je tudi vse, kar je bilo včeraj zvečer. Za razliko od Ptuja in Apač, kjer je pravo razdejanje. Če ne bi gledal dnevnika, ne bi imel pojma, da je bilo tako hudo. Pa četudi je Celje le slabo uro stran od najbolj kriznih krajev. 

Resda radi pravimo, da je Slovenija majhna dežela, toda ko pride do neurja, se mi zdi gromozanska. Tako zelo, da ne bi imel pojma, če bi mojemu sosedu včeraj ponoči odneslo hišo.

 

23 komentarjev na “Ko pride do hudega neurja, Slovenija sploh ni tako zelo majhna dežela (plus zavarovalne premije)”

 1. dr. onyx pravi:

  Prekmurje in del Štajerske je kot kaže res od boga prekleto. To pa ni več normalno. Dobro, včasih so bila tudi neurja, da je strehe odkrivalo, ampak danes je to nekajkrat na leto. Saj to ni več za živet!

  Gledam na Bolhi, kakšno hišo dobiš tam za 136.000 €! Kaj takega v okolici Ljubljane stane med 400.000 in 500.000 €.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Zanima me, koliko so zavarovalne premije in ali zavarovalnice sploh še upajo zavarovati te hiše?

 3. direktni pravi:

  Zavarovalna premija je običajno celo nižja od kasko zavarovanja avta srednjega cenovnega razreda, je pa žalostno, da več kot polovica hiš sploh ni zavarovana. Potem pa jok in stok, če grozi plaz ali pa voda zalije klet …. važno, da je “pleh” zavarovan na polno, hiša, naš dom, pa “ah, saj bo že, nam se pa ja ne bo nič zgodilo.” Žalostno, a resnično.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Finta je v tem, da je avto obvezno zavarovati, tudi kasko, če ga vzameš na lizing. Glede stanovanja pa lahko vsak odloča sam. Toda da ga tudi na teh kriznih območjih ne dajo zavarovati, pa je res neumno in prav ne razumem, da še vedno razmišljajo, da to ni potrebno in da jih hoče zavarovalnica prinesti okoli. No ja, odškodnine so resda vedno malce sporne, pa vendar, vseeno se splača, saj premija ni tako visoka.

 5. dr. onyx pravi:

  Vprašaj koliko stane zavarovanje hiše v Železnikih po tistih poplavah! Jasno da ni premija enaka, ne glede na to, kje živiš in po moje morajo biti na rizičnih območjih že sedaj zelo visoke, saj število škodnih primerov in izplačane premije strmo naraščajo. Zavarovalnice niso socialne ustanove ali karitas.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jasno, prav zato se sprašujem, če je hišo na zelo spornem območju sploh mogoče zavarovati. Prav tako sem bil začuden, ko mi je nek motorist povedal, da zdaj tudi kasko za motor ni panike zavarovati in da zavarobalnice ne delajo neke hude pizdarije okoli tega.

 7. sonček pravi:

  hm, amopak kako naj si en delavec v Muri plačuje še zavarovalno premijo za hišo, pa četudi bi bila nizka…:(

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Mura se je zgodila letos, kar pomeni, da je to slab izgovor za nazaj.

 9. sonček pravi:

  Saj jaz sem to samo tako karikirala, nisem mislila prav dobesedno Muro, pač pa nasploh delavsko situacijo v tistih koncih.

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Te čisto razumem, ampak vseeno menim, da je pametno zavarovati hišo, saj se da tudi na obroke.

 11. detelj pravi:

  Joj Iztok ne kliči neurja nad Celje…:)))Še tako močno zavarovanje ti ne pokrije vse škode;na žalost!

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Saj ga ne kličem, če bogu se lahko zahvalim, da živim v Celju, ko pride do takih stvari.
  Glede škode, jasno, da ne, zavarovalnice so že toliko pametne, da imajo tisoč fint, kjer zavarovanec ne dobi tega, kar bi moral.

 13. Tan!a Tan!a pravi:

  Saj na zavarovalnicah niso tok butasti. Te plazove, ki so se sprožili v zadnjem neurju v okolici Velenja (Lokovica), še niso sanirali. In bo še tudi dooolgo dolgo trajali da jih bodo. No, in kaj si lahko zavarovalnica dovoli? To, da se ne sme nič zavarovati, dokler sanacija ne bo popolna. Ampak ne, da ne smejo zavarovati samo tisti, katere je plaz ogrozil oz. še kaj več. Vsi okoliški, cela jebena vas ne sme.

  Pa glede samega povračila.. nekomu je naredil plaz ogromne škode. Od zavarovalnice dobil pičlih 1600 €, s tem da je imel zavarovano proti plazovom. Sosed, ki ni imel zavarovano proti plazovom, pa je dobil ravno toliko (in ne, škoda ni večja). Karkoli sklepaš, beri drobni tist. Kot si rekel, zavarovanec ne dobi tega, kar bi moral, oz. misli da bi moral.

  Me pa zanima kako je z novogradnjami. Geolog pregleda, reče da vse štima. Postaviš bajto.. potem pa plaz. Tudi oni bi morali odgovarjati za svoja dejanja, ampak so zaščiteni do amena al kako?

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tan!a, po svoje jih razumem, saj bi lahko bankrotirali.
  Po drugi strani pa se mi nikoli ne smilijo, če jih kdo prinese okoli.
  Hm, kaj veš, morda so geologi kdaj celo zraven pri kaki prevari, kot cenilci pri avtomobilih.
  Glede tvojega vprašanja, pa, hm, ne spoznam se toliko, da bi vedel kaj točno se naredi v takem primeru. Po moje tudi geolog odgovarja, še posebej, ko ga zavarovalnica zgrabi za vrat, saj ga po moje ona pošlje na teren.

 15. PrimožPPP pravi:

  ŠE moj komentar – glede Mure menda včasih tam ni bilo slabo, zdaj je, malo povprašajte domačine. Menda ima pred 10 leti upokojena delavka zdaj vsaj 50% višjo penzijo, kot bi imela danes plače če bi še delala, tukaj nekaj ne štima.

  Drugač življenje je tam precej cenejše kot okoli LJ, ko greš ven na pijačo dvakrat vprašaš če so vse računali. PRoblem je če si v realnem sektorju, tisti bolj aktivni gredo v službo čez mejo in zelo dobro živijo, ravno tako tisti v državnih službicah, ki so podobno plačani po vsej sloveniji.

  In res, ljudje ne zavarujejo najpomembnejše stvari, lastne nepremičnine, drugo je pa to, da imamo v sloveniji prevelike hiše in predrage avte, posledica pa je da zmanjka denarja. Osebne finance so pa itak večini španska vas.

  Glede neurij je pa res, da bo treba zgleda bajte začeti drugače gradit, nikoli ne veš kje se bo vreme zneslo.

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Primož, itak, da je posel cvetel, kaj vem, morda jih je prav tao pokopalo. Pa seveda tudi to, da niso bili več konkurenčni, saj so ljudje raje kupovali cenejše cote.
  Tudi to, da je cenejše, si dobro zapisal. To ljudje velikokrat pozabijo omeniti.
  Sem pa malo nazaj gledal en prispevek na temo neurij, kjer so povedali, da se kmetje še vedno obnašajo kot da ni prišlo do podnebnih sprememb in potem pač vsako leto tarnajo, da jim je vreme uničilo pridelek.

 17. NordStar pravi:

  Se spomnim, da so tudi v Celju bile poplave pred leti.

 18. MMMZ pravi:

  v Celju je bila poplava nazadnje septembra 2007. popravite me če se motim, ali celo 2008.
  in so bili poplavljeni kraji, ki niso 50 let bili poplavljeni.
  o zavarovanje pa takole, odvisno je ali imaš hišo zavarovano na novo vrednost ali staro. je zelo velika razlika. zato eni plačajo letno 150 € zavarovanja, drugi pa 500 €

 19. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nordstar, res je, v devetdesetih zelo huda, skoraj celo Celje je zalila Savinja in smo se bali, da bo z druge strani udarilo še Šmartinsko jezero.

  MMMZ, ta iz 07 ni bila tako zelo huda, grozno je bilo v devetdesetih, ko je Celje dobesedno zalilo. Po moje še več kot pred davnimi leti, ko je stanje vode označeno na vodnem stolpu, če se ne motim.
  Res je, več kot plačaš, več dobiš, toda nikoli ne dobiš vsega in si vedno v hudem minusu, ko pride do velike pizdarije. Upaš le, da bo minus manjši.

 20. direktni pravi:

  Ni problem v zavarovalnicah, čeprav je vsakemu izmed nas jasno, da niso RK in ne Karitas, no way, a še vsaka zavarovalnica je izplačala tisto, kar je bilo dogovorjeno s pogodbo, t.j. s polico. Težava je v zastopnikih, ki očitno niso dovolj dobro izobraženi, da bi stranki svetovali, kaj in kako, in ji povedali tako minuse kot pluse, in pa v ljudeh samih, ki pogosto sploh ne vedo, kaj imajo zavarovano, in ne vedo niti tega, do katere višine jim zavarovalnica krije škodo, razen, če imajo zavarovanje sklenjeno na novo vrednost. Kajti tudi amortizacija naredi svoje, ne le pri avtomobilih, tudi pri naših stanovanjih, hišah. Potem pa so krivi vsi ostali, ki so jih “nategnili”, le oni ne, ker se jim takrat ni zdelo potrebno nameniti malo več časa vprašanju, kako kvalitetno zavarovanje si želijo, oz. si ga lahko privoščijo, in so zastopniku dejali “ah, vi kar nekaj naredite, kar se vam zdi O.K.”. Kretenizem, in naivnost, da ji ni para.

 21. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Direktni, to pa se strinjam, saj sem bil tudi sam nekoč za nekaj mesecev agent. Ljudje nimajo pojma kaj imajo zavarovano, niti za avto kaj šele za hišo ali kaj drugega. Agenti pa so ponavadi malce nefer in naivne stranke naserjejo za marsikaj, kar je po eni strani prav tako jasno, saj se jim gre za uresničitev mesečnega plana. Taka strategija se na dolgi rok seveda ne obnese, zato je dobro, da si do stranke pošten in da vse poveš tako kot je treba.

 22. Tone pravi:

  - težava je v zastopnikih, ki očitno niso dovolj dobro izobraženi.

  - to pa se strinjam, saj sem bil tudi sam nekoč za nekaj mesecev agent.

 23. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tone, je tako zelo težko prebrati naslednji stavek v mojem komentarju?

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !