Recenzije: Harry Potter (vsi filmi)

1.08.2009 ob 01:11

HARRY POTTER AND THE HALF-BLOOD PRINCE (anglija & zda 2009, avantura, režija: David Yates, igrajo: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Michael Gambon, Jim Broadbent, Julie Walters, Alan Rickman, Helena Bonham Carter, Robbie Coltrane, Maggie Smith, David Thewlis, Tom Felton, Bonnie Wright)

Najboljši Potter doslej.

Šesti Potter ima vse tisto, kar je manjkalo ostalim. In vse tisto, kar sem pri vseh ostalih pogrešal tudi sam. Šesti Potter je skoraj tako dober kot Gospodar prstanov. In tako dober, da se prvih petih skorajda ne vidi. Šesti Potter ima vse, kar je treba. Najstniško flirtanje, ljubezenske napoje, partijo quiddicha, tri zlobneže, vzete naravnost iz drugega Supermana, profesorja, ki od svojega top učenca tokrat zahteva največ doslej, novega profesorja, ki je tako zelo zabaven, da bi lahko dobil svoj film, atmosfero, ki se je ne bi branil niti Edgar Allan Poe, pogreb pajka, ki bi sodil v kakšno kultno črno komedijo, zaplet, ki se ga ne bi branil niti James Bond in zaključek, kjer komaj čakamo na naslednji del, na zadnja dva filma, ki nas čakata v naslednjih dveh letih. Sedaj sem tudi jaz uradno fan Harryja Potterja, ki me vse do tega nadaljevanja ni pretirano navdušil, saj se mi je zdelo, da pač kopira veliko boljše filme. Sedaj je tako zelo dober, tako zelo gledljiv, tako zelo dobro zrežiran, da bi se lahko drugi filmi učili pri njemu. Če ste videli peti del, potem veste, da je Harry Potter (Daniel Radcliffe) fasal prvi poljub. Sedaj ga že na začetku filma čaka prvi seks, ki pa ga seveda zmoti profesor Dumbledore (Michael Gambon), kateri ima tokrat zares velike načrte. Ultimativno željo, da bi enkrat za vselej opravil z mračnimi silami, medtem ko gledalci seveda tuhtajo, kdo za vraga je Half-Blood Prince, ki Potterju pomaga pri učnih urah ravno prav zmedenega profesorja Horacea Slughornea (Jim Broadbent). Super film, morda malce preveč mračen za otroke in ravno prav mračen za njihove starše, ki jim bo morda manjkal le Vincent Price. Drži, to ni več Harry Potter, to je Edgar Allan Poe, odličen atmosferski film, ki se ga ne bi branil niti Tim Burton.

Ocena: presežek

HARRY POTTER AND THE ORDER OF PHOENIX (zda & anglija 2007, avantura, režija: David Yates, igrajo: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Michael Gambon, Imelda Staunton, Helena Bonham Carter, Ralph Fiennes, Emma Thompson, Robbie Coltrane, Jason Issacs, Richard Griffiths, Fiona Shaw, Alan Rickman, Brendan Gleeson, Gary Oldman, Maggie Smith, Julie Walters, Katie Leung)

Prvi poljub.

Prav ste prebrali, v najnovejšem Harryju Potterju Daniela Radcliffea čaka prvi poljub. Pravzaprav izguba nedolžnosti, ki je film seveda ne upa pokazati. Srečnica je Katie Leung, ki se v njegovem objemu seveda stopi. »Bilo je mokro,« Harry potem hiti razlagat svojim prijateljem in nas spomni na Dustina Hoffmana iz Deževnega človeka, ki je podobno izkušnjo doživel z Valerio Golino. Pustimo poljube in skočimo na bolj pomembne reči. Hm, težka bo, saj nekih hudo pomembnih reči sploh ni. Prav imate, novi Potter izgleda kot periferija glavnega mesta. Kot skupek prizorov, ki so tu samo zato, da gledalci lažje počakajo na glavno jed. Na veliko vrnitev zlobnega lorda Mrlakensteina (Ralp Fiennes), ki hoče zdelati ego mladega čarovnika. Ki mu hoče zmesti misli, mu vzeti samozavest in ga dokončno poslati v franže. Toda pogumni Harry se ne da. Kljub nenehnim pritiskom zoprne ravnateljice Kalvare Temyn (Imelda Staunton), ki ji do živega ne more niti profesor Dumbledore (Michael Gambon). Kljub temu, da Temynova prepove čaranje in Bradavičarko spremeni v dolgočasno teorijo brez prakse. Harry je pač Harry. Ne ravno Dirty Harry, še manj princ Harry, marveč čarovnik Harry. Zelo zviti najstnik, ki svoje prijatelje čarati uči kar na skrivaj. Boljše od Ognjenega keliha, slabše od Dvorane skrivnosti. Nekje med Kamnom modrosti in Jetnikom iz Azkabana. Stvar je jasna, še vedno čakam na Potterja, ki bo zares dober in kjer ne bom dobil občutka kot da knjigo pač berem na velikih platnih.

Ocena: nič posebnega

HARRY POTTER AND THE GOBLET OF FIRE (zda 2005, avantura, režija: Mike Newell, igrajo: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Michael Gambon, Jason Isaacs, Robbie Coltrane, Alan Rickman, Miranda Richardson, Ralph Fiennes)

Korak nazaj.

Četrti Harry Potter, ki je v knjižni obliki dolg skoraj 800 strani, je kot triatlon, na katerem tekmujejo kure brez glave, kure brez uvoda, jedra in zaključka. Tole je film, ki nepovezano in zmedeno skače sem ter tja. In film, ki bi ga morali razdeliti na tri filme, no ja, vsaj na dva. Ker so vse skupaj nafilali v enega, dolgega skoraj tri ure, tri mučne, čudne, zmedene in dolgočasne ure, nismo dobili skorajda ničesar. Le cel kup naspidiranih sekvenc, kjer se Potter udeleži turnirja za najboljšega mladega čarovnika, kjer je treba loviti zmaje, se potapljati in se rešiti iz labirinta. Pač olimpijske igre za čarovnike, ki jih ne bi prenašale niti slovenske lokalne televizije.

Ocena: izguba časa

HARRY POTTER AND THE PRISONER OF AZKABAN (zda 2004, avantura, režija: Alfonso Cuaron, igrajo: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Gary Oldman, Emma Thompson, David Thewlis, Alan Rickman, Robbie Coltrane, Michael Gambon, Maggie Smith, Julie Walters, Julie Christie, Timothy Spall, Fiona Shaw)

Vrnitev v prihodnost in Neskončna zgodba srečata Santa Barbaro in Vojno zvezd.

Tretji Harry Potter za razliko od prvih dveh res uživa na velikih platnih. V gibljivih slikah, ki ga nesejo vse tja do Vojne zvezd, Vrnitve v prihodnost in do Neskončne zgodbe, kjer letečega zmajčka pač zamenja simpatični žrebiček s ptičjim kljunom in krili. In Harry gre tokrat globoko. Izjemno globoko. V najbolj mračne kotičke svoje trinajstletne duše, kjer ga preganjajo srhljivi morakvarji, pazniki skrbno zastraženega zapora Alkatraz, no ja, Azkaban, od koder je pobegnil zloglasni morilec Sirius Black (Gary Oldman), ki naj bi pred leti izdal njegova starša in povzročil njuno prezgodnjo smrt. In Harry se tokrat odlično spozna na črni humor, na finte, ki jih letos obrača tudi Shrek. Jasno, saj ga pilotira Alfonso Cuaron, režiser filma Jaz pa tebi mamo, kar je nekaj takšnega, kot da bi Poletje v školjki režiral Boštjan Hladnik. In Mehičanu gre dobro. Zelo dobro. Vse do trenutka, ko pride do odločilnega razpleta. Do sekvence, ko se v eni sobi znajdejo Harry Potter (Daniel Radcliffe), Sirius Black, profesor Wulf (David Thewlis), podgana Škraba in profesor Raws (Alan Rickman). Takrat namreč poči. V glavi režiserja in v logiki gledalcev. Vse skupaj se namreč spremeni v Santa Barbaro, ali če hočete, v katerokoli mehiško nanizanko. V razplete brez repa in glave. V material, ki ga bodo kupili samo otroci. Samo bitja, ki bi kupila tudi dejstvo, da je Harry v resnici lord Mrlakenstein ali pa tisti leteči ptičji konjiček.

Ocena: nič posebnega

HARRY POTTER AND THE CHAMBER OF SECRETS (zda 2002, avantura, režija: Chris Columbus, igrajo: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Kenneth Brannagh, Richard Harris, Maggie Smith, Jason Isaac, Alan Rickman, Robbie Coltrane, Warwick Davis, Tom Felton, Bonnie Wright, Miriam Margolyes, Julie Walters, John Cleese, Julian Glover, Gemma Jones, Fiona Shaw)

Boljše kot prvi del.

Prvi Harry Potter je izgledal kot knjiga, drugi pa je film, torej korak naprej, ki pa kljub temu še vedno do konca ne izkoristi prednosti velikega platna. Film, ki hoče na svoj trak zmetati čisto vsa poglavja knjige, po kateri je bil posnet, vedno stori napako, kar pomeni, da bi moral nekaj stavkov definitivno pustiti pri J.K. Rowlingovi. Film je film, knjiga je knjiga. Režiser Chris Columbus tega žal ne pošteka, ker se očitno boji, da ne bi užalil tistih, ki brez mladega Potterja že nekaj časa ne morejo živeti in bi bi zanj prodali celo svoje starše, prijatelje in hišnega ljubljenčka. Neumnost, saj bi ravno tisti uživali v malce drugačni ekranizaciji prvih dveh romanov, ki so se jih po dvajsetih zaporednih branjih verjetno že zdavnaj naveličali. Nekaj takešnega je hotel storiti tudi Steven Spielberg, ki je imel idejo, da bi prve tri knjige zmetal v isti film, kar bi bilo po moje vrhunsko. Kakorkoli že, drugi Harry Potter ima vse tisto, kar mora imeti drugi Harry Potter, otroška inačica znamenitega čarovnika Merlina, ki si za potrebe večje gledanosti nekaj zagona sposodi tudi pri bratih Grimm. Tokrat se vpiše v drugi letnik šole za čarovnike, najde skrivno dvorano, se spopade s krvoločnimi pajki in še bolj krvoločno kačo, naleti na skrajno zoprno drevo, vozi avtomobil, ki se ga ne bi branil niti James Bond, znova igra “letečo košarko” in poskuša odkriti, zakaj se njegovi najboljši prijatelji spreminjajo v kamnite lutke. Stvar je jasna, Harry Potter je osnovnošolska verzija Indiane Jonesa in Conana, ki pa zaradi očal ne bo nikdar zrasel v Arnolda Schwarzeneggerja in Harrisona Forda. Za oba je namreč prepameten. Tako kot naš izumitelj Polž, ki pa na žalost ni znal niti čarati, kaj šele leteti.

Ocena: nič posebnega

HARRY POTTER AND THE SORCERER’S STONE (zda 2001, avantura, režija: Chris Columbus, igrajo: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Robbie Coltraine, Richard Harris, Maggie Smith, Alan Rickman, Ian Hart, John Hurt, John Cleese, Fiona Shaw, Julie Walters)

Film, ki vse svoje finte dolguje Georgu Lucasu.

Harry Potter je kot Vojna zvezd, le da je dosti slabši, pa tudi fantovska inačica Matilde, deklice, ki se je ravno tako ukvarjala s čarovnijami in nas pri tem za razliko od Potterja vsaj zabavala. Pravljici o dečku (igra ga preveč statični Daniel Radcliffe), ki bi ji lahko rekli kar Društvo mrtvih čarovnikov brez Robina Williamsa, ki ga je režiser pustil v filmu The Bicentennial Man, namreč manjka nekaj tistih pravih čarobnih dodatkov, katere ponavadi premorejo filmi Stevena Spielberga in pravljice bratov Grimm, ali če hočete, prvi trije deli serije Vojna zvezd, ki jih Potter zagnano kopira. Zaključek je jasen, Harry Potter hoče biti Jezus Kristus, novi mesija, zmagovalec dobrega nad zlim, ki pa mu do Lukea Skywalkerja manjka vsaj svetleči meč, katerega nadomešča z metlo. Harry Potter je torej pometač, pisateljica J. K. Rowling, ki bo drugo leto izdala že peti roman, pa bi morala javno priznati, da brez Vojne zvezd in Georgea Lucasa ne bi nikoli napisala Harryja Potterja.

Ocena: nič posebnega

 

22 komentarjev na “Recenzije: Harry Potter (vsi filmi)”

 1. lily pravi:

  Izguba nedolžnosti niti v knjigi ni opisana, zakaj bi torej bila v filmu??

 2. Michael pravi:

  Lol zakaj vsi omenjate nek seks?

 3. Potter fan pravi:

  “profesor Dumbledore (Michael Gambon), kateri ima tokrat zares velike načrte. Ultimativno željo, da bi enkrat za vselej opravil z mračnimi silami in pogruntal, kdo za vraga je Half-Blood Prince, ki Potterju pomaga pri učnih urah ravno prav zmedenega profesorja Horacea Slughornea”

  Dumbledore za half blood princa sploh ne ve. Vse debate o princu ostajajo v krogu trojice (plus Ginny) in seveda samega princa mešane krvi na koncu filma. Za ta učbenik ne ve nihče od profesorjev.
  Želja, da bi enkrat za vselej opravil z mračnimi silami je pa res nova, tega si ni zaželel še nikoli prej :)

 4. Filip pravi:

  Se strinjam, da je to najboljši Potter doslej. Nekatere scene so res epske (tista čer v morju, na kateri stojita Harry in Dumbledore, pa ognjeni prizor v jami). Pri Ogenjenmu kelihu (ki je tudi meni najslabši) je pa itak pomemben samo konec. V bistvu moraš dat skoz cel trišolski turnir, da prideš do konca. Sicer so pa čisto vsi fajni za pogledat.

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Lily, filmi si ponavadi upajo več.

  Michael, samo Lily ga.

  Potter, glede Princa in profesorja imaš prav, malo nejasno sem zapisal, glede mračnih sil pa se ne strinjam, saj je šel tokrat res do konca, celo tako daleč, da je bil pripravljen umreti na tistem otoku, ko je pil vodo.

  Filip, se strinjam, prizori na otoku so mojstrski prikaz temačen atmosfere.

 6. Papir pravi:

  Ma meni pa recimo ta del ni odseval vzdušja in veličine knjige. Prvi del se mi je zdel super, drugi tudi … Pol pa je šlo počasi dol.
  Narobe je bilo tudi to, da sem ga gledala tako pozno, da sem vmes že 3/4 detajlov pozabila. Če bi prej gledala predhodni del ali vsaj še enkrat prebrala knjigo, bi imel več smisla. Tako pa sem pravzaprav ugotovila, da tega filma ne moreš ravno razumeti in v njem uživati, če nimaš popolnoma razjasnjenega konteksta. Se pravi, nisem dobro vedela, za kaj se gre – čeprav sem brala knjigo in vse dele gledala do zdaj. Pa še vedela sem, kaj se bo zgodilo. Film kot film je torej težek za dojet, za otroke pa se mi sploh ne zdi primeren, ker meji na srhljivko na momente.

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jaz sem ga gledal popolnoma neobremenjeno, kot film, ki stoji sam zase in mi je bil odličen. Tudi zato, ker je bil tako zelo temačen in na trenutke res srhljiv. Še posebej v prizoru, ko mora Dumbledore spiti tisto sranje.

 8. Papir pravi:

  Ja!! Sem skoraj prevrtela naprej! Pa tisti momenti, ko tista učenka skoraj umre zaradi zastrupljene ogrlice (jo dvigne neka sila v zrak), ko Dreco vadi s tisto omaro ali pa proti koncu, ko se odpravi ubit Dumbledorja. Brrr.
  So mi pa fuuuul dobro naredili to s spomini (mislito), tudi tista scena je ful dobra, ko končno dobi tisti spomin od profesorja Slughorna. Pa kakšen je bil Tom Riddle, ko je bil še majhen, to je creepy, ampak ful dobro narejeno, tudi tista dva mala sta ga totalno dobro odigrala.

  Mimogrede, ta Ron Weasley je drugače kar dober igralec, nekoč sem gledala nek film z njim v glavni vlogi in mi je bil ful všeč. Pa tudi Daniel Radcliffe ni od muh.

 9. trailer pravi:

  Zadnji del bo očitno spektakel. Tukaj lahko vidiš še sveži, izpred nekaj minut premierno prikazan trailer za Deathly Hallows. Epsko.

  http://www.youtube.com/watch?v=HV_1nekyTkQ&playnext_from=TL&videos=MjlJ551pEBk

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Dobro zgleda. Če se ne motim, bo v dveh delih, a ne? Kot zadnji Twilight.

 11. trailer pravi:

  Tako je. In kaže, da se nam obeta povsem zgleden zaključek serije :D

  LP

 12. trailer pravi:

  Evo, še eden je prišel ven
  http://www.youtube.com/watch?v=YzfEH0UPEBo

 13. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Če bo tako dober kot zadnji, potem ga komaj čakam.

 14. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Apocalypto, The Passion of the Christ pravi:

  [...] čez plot in celo umore. Jezus je znova postal hit številka ena. Večji od Gospodarja prstanov, Harryja Potterja, Troje in Poslednjega samuraja. Večji od Georgea Busha, Eminema in Billa Gatesa. Večji od [...]

 15. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzija: The Sorcerer’s Apprentice pravi:

  [...] Jebemti no, The Sorcerer’s Apprentice je resnično zanič film. Nekakšna idiotska reciklaža Harryja Potterja, kjer ni dobro ničesar. Niti butasti posebni efekti, niti najstniška romanca mladeniča Jayja [...]

 16. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Lord of the Rings Trilogy pravi:

  [...] prstanov ni film, marveč dogodek. Tako kot Vojna zvezd in Harry Potter. Ne le dogodek leta, tudi dogodek celotne filmske zgodovine. Tu ne gre samo za dogajanje na platnu [...]

 17. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzija: Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 pravi:

  [...] recenzije-harry-potter-vsi-filmi [...]

 18. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzija: Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 pravi:

  [...] zadnje poglavje Harryja Potterja, vrhunski zaključek maratonske sage in najboljšega Potterja po The Half Blood Princeu. Dejansko štima vse. Od akcijskih prizorov do mirnih dramskih momentov. Od dialogov do [...]

 19. » Filmi, brez katerih ne bi bilo leta 2009 pravi:

  [...] tako različnih žanrov ne gre primerjati, ampak jih je treba oceniti znotraj žanra, kar je pri Potterju res preseglo vsa moja pričakovanja. Ne vem kako ostali gledate ocenjevanje, toda pri meni je tako, [...]

 20. like potter pravi:

  MENI SO VSI DELI TAKI DA JIH NE MOREŠ ODLOŽIT.(TUT FILMI).
  IN PO MIJEM PRETIRAVAŠ T
  I IZTOG

 21. like potter pravi:

  HARRY POTTER JE NAJ NAJ NAJ NAJ NAJ NAJ NAJ NAJ NAJ NAJ NAJ NAJ NAJ NAJ NAJ NAJ NAJ NAJ NAJ NAJ NAJ NAJ NAJBOLJŠA ZBIRKA KNJIG IN FILMOV

 22. Anonimnež pravi:

  PRETIRAVAŠ IZTOK

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !