Kulti in klasike: The Fall of the Roman Empire

1.08.2009 ob 16:03

zda 1964, zgodovinska drama, režija: Anthony Mann, igrajo: Stephen Boyd, Christopher Plummer, Sophia Loren, Alec Guiness, James Mason, Anthony Quayle, John Ireland, Omar Sharif, Mel Ferrer, Eric Porter

Gladiator pred Gladiatorjem: le zakaj bi hodili v šolo, če lahko začetek konca velikega rimskega imperija v pičlih dveh urah in pol ujamemo v enem izmed najveličastnejših, najboljših, dramaturško dovršenih in vrhunsko narejenih spektaklov vseh časov, kjer Alec Guiness igra cesarja Marka Avrelija, Christopher Plummer njegovega sina Komoda, Sophia Loren njegovo hči Lucilo, Stephen Boyd pa generala Livija.

Spartak, Ben Hur in The Fall of the Roman Empire. Tri večne in daleč najboljše zgodovinske pripovedi, ki bi jim lahko morda pripeli še El Cida, katerega je ravno tako režiral Anthony Mann. Mojster vseh mojstrov, ki je začel režirati tudi Spartaka in se potem sprl s Kirkom Douglasom, kateri ga je kot veste potem zamenjal s Stanleyjem Kubrickom. In v Padcu rimskega imperija štima prav vse. Od spektakularnih do drobnih prizorov. Od akcije do dialogov. Od zgodovine do Hollywooda. Ljubezenska zgodba, razdor najboljših prijateljev in pojasnilo, da se velike civilizacije ne more uničiti od zunaj, dokler sama sebe ne uniči od znotraj. Plus enkratna dirka s kočijami, ki se je ne bi sramoval niti Ben Hur. In film, ki kot za šalo pohodi Gladiatorja, ki ga je mnogo let kasneje posnel Ridley Scott. Res je, rimski cesar Mark Avrelij je skorajda na smrtni postelji, za prestol pa se potegujeta njegov prevzetni in preveč samopašni sin Komod ter pogumni, odkriti in stoični general Livij. Ker se rimski senat, ki ga režiser Mann prikaže ravno prav sarkastično, boji preveč poštenega vladanja in se požvižga na nasvete filozofa Timonida (James Mason), Avrelija zastrupijo, prestol prevzame Komod, prelepa Lucila se mora v znak miru poročiti s perzijskim kraljem Sohamusem (Omar Sharif), general Livij pa kljub temu podpre Komoda, sicer svojega najboljšega prijatelja, in postane prvi vojskovodja imperija. Hudičevo močna zgodba, podprta z zelo kvalitetnimi dialogi in close upi Sophie Loren, ki je dobila okrogel milijon dolarjev honorarja, žal ni navdušila gledalcev, ki so film spremenili v enega izmed največjih flopov vseh časov in mu pripeli imidž, ki se ga povsem po krivici drži še danes. Zelo podobna usoda kot pri filmu Cleopatra, ki je štartal leto dni prej in kjer je tudi Elizabeth Taylor pobasala milijon dolarjev. Ter ironija, ki je namesto rimskega cesarstva dejansko potopila karieri producenta Samuela Bronstona in igralca Stephena Boyda. Sredina šestdesetih pač ni bila več zanimiva za zgodovinske spektakle, saj so ljudje raje gledali romantične mjuzikle in Jamesa Bonda ter se požvižgali na dejstvo, da je cesarsko palačo več kot pol leta gradilo več kot tisoč delavcev. Za dvajset milijonov dolarjev posnet spektakel, ki se je takrat seveda uvrščal med najdražje filme v zgodovini, je ne glede na to odlično filmsko doživetje, ki mu čas praktično ne more do živega, saj poleg spektakularnih sekvenc bojev, ki danes vendarle delujejo nekoliko preživeto, kot sem že dejal, premore tudi vrhunsko dramaturgijo in dialoge, za katere bi ubijal tudi Scottov Gladiator.

Ocena: presežek

 

3 komentarjev na “Kulti in klasike: The Fall of the Roman Empire”

  1. Andrej pravi:

    No, videti moram še tale film.

  2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

    Ni tako dober kot Spartak, je nekoliko preveč teatralen za današnje čase, toda meni osebno je hudičevo pri srcu žeod malih nog in ga vedno z velikim veseljem pogledam.

  3. Zmagovalci oskarjev: Christopher Plummer « IZTOK GARTNER pravi:

    [...] vsak najprej pomisli na kapetana Von Trappa, ki je šmiral z Julie Andrews, pa morda še na The Fall of the Roman Empire in pogojno še na The Night of the Generals, Battle of Britain, Inside Daisy Clover in recimo Aces [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !