Moji spomini na Ivana Krambergerja

24.07.2009 ob 00:45

Zadnje čase se spet veliko govori o pokojnem Ivanu Krambergerju, nekaj časa nazaj pa sem tudi na Siolovem blogosu odkril blog, ki ga piše njegov sin Ivek. V temle zapisu se bom izognil morebitnim teorijam zarote o njegovem uboju in zapisal spomine, ki mi pridejo v misli, ko zagledam njegovo sliko in ko zaslišim njegovo ime.

Mislim, da se je pisal konec osemdesetih, ko sem ga prvič videl v živo. Prodajal je svoje knjige in obeske, družbo mu je delala opica, okoli njega pa je bila ogromna množica ljudi, ki jih je očitno zanimalo, kaj ima za povedati. Zdel se mi je kul, nekaj posebnega, pač nastopač in komedijant, za katerega se je govorilo, da ima veliko denarja in da je velik dobrodelnik. Moja stara teta iz Ljubljane je kupila njegovo knjigo in jo posodila moji družini, jaz pa sem kupil njegov obesek, ki mu je sledil stisk roke in obljuba, da bom imel srečo. Za knjigo se ne spomnim, če sem jo kdaj zares prebral, za obesek pa vem, da mi je padel na tla in se razbil.

Nato sem v nekem časopisu zasledil, da je hotel patentirati ogledalo za stranišče, kjer bi človek po barvi obraza ugotovil, če ga še tišči na veliko potrebo, nakar mi je za nekaj časa ušel iz spomina. Vse do začetka devetdesetih, ko se je podal v bitko za predsednika Slovenije, kjer je potem kot veste dobil izjemno velik odstotek glasov. Mislim, da je bil takoj za Pučnikom in Kučanom in da je presenetil celo svoje največje zagovornike.

Na zadnjem soočenju si je postrigel celo svoje dolge lase, sam pa sem za trenutek pomislil, da bi bil morda celo dober predsednik. Človek iz množice, možakar, ki je znal prisluhniti navadnemu človeku. In gospod, ki bi znal pomagati tudi tistim, ki jim ostali predsedniki ne morejo. Kaj točno je govoril, se ne spomnim, saj sem bil premlad. Vem pa, da je imel karizmo in da ga je bilo zanimivo poslušati.

Ko je umrl, sem bil šokiran, saj nisem mogel verjeti, da bi kdo storil kaj tako trapastega. In to kar tako, za šalo, brez pravega motiva. To mi smrdi in tega tako kot njegov Ivek seveda ne kupim.

 

19 komentarjev na “Moji spomini na Ivana Krambergerja”

 1. abids pravi:

  ogledalo za stranišče, kjer bi človek po barvi obraza ugotovil, če ga še tišči na veliko potrebo…

  aja, kje si pa to prebral? v hopla?

 2. doknir pravi:

  >Kaj točno je govoril, se ne spomnim, saj sem bil premlad.

  http://www.youtube.com/watch?v=uesjhBnjFWM

 3. Dejan pravi:

  Kučan in ostala rdeča banda so se ga zbali in so ga likvidirali, tako kot so se naučili v Jugoslaviji od Tita, ki je politične nasprotnike poslal na Goli otok, ker pa po osamosvojitvi nismo imeli več otokov, je rdečkarjem preostala samo še eksekucija.

 4. lala pravi:

  Ja res je bil posebnež v najbojlšem pomenu besede, zakaj je moral umreti je razvidno iz njegovega prepričanja in rezultatov na volitvah, eni so celo mnenja, da je z njegovim umorom, umrla tudi naša demokracija!!! ( najbrž imajo kar prav)
  Če pa hočeš najti krivca za to nagnusno dejanje, si poskušaj odgovoriti na par vprašanj:
  1. Kdo je z njegovo smrtjo največ pridobil?
  2. Kdo je zadevo najlažje izvedel in zakril sledi?
  3. Kdo je lahko vplival na določene ljudi v
  preiskovalnih organih, da je bila preiskava izvedena tako na
  hitro in nestrokovno, kot je bila?

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Abids, nimam pojma, vem samo, da se je to takrat govorilo in da mi je bilo smešno.

  Doknir, hvala za link. Mater ej, preroške besede že leta 1990, točno je vedel kaj nas čaka.

  Dejan, močno dvomim, da bi se ga tako zelo bali, saj je ne glede na dober rezultat ostal daleč zadaj in ga vendarle ne bi nikdar podprlo dovolj volivcev, da bi dejansko zmagal.

  Lala, no pa mi povej, kdo je po tvoje največ pridobil in komu je po tvoje več koristil mrtev kot živ?

 6. tajnica pravi:

  Zanimiv je bil ta gospod,ja.
  V meni je vzbujal kar malo strah. Besednjak pa je mel, bolj kot ne, vaški.

  Verjamem pa, da bi za “malega” človeka naredil bistveno več, kot današnji visoki predstavniki, ki sploh ne.

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Po moje ga je prav ta “besednjak”, prav to “kmečko” obnašanje stalo kake resne politične kariere in ga po drugi strani seveda močno približalo množicam ljudi.

 8. tajnica pravi:

  Se strinjam.

 9. ŠalabajzerkaxD pravi:

  ta me na unga spominja k poje i’m fat :D

 10. klm pravi:

  PRAV JE POVEDAL KRAMBERGER.

  DA bomo še kar naprej delali za komuniste (beri:politike). Takrat je bila samo ena stranka lopovov, danes imamo pa celo vrsto strank lopovov.

  IN SLOVENSKEMU NARODU SE GODI KRIVICA.

  VE SE ZAKAJ SO GA UBILI. Če ga ne bi ubili, bi bilo nemogoče izvesti takšno pri(H)vatizacijo.

 11. AndrejM pravi:

  Slovenska demokracija in država sta že zdavnaj šli v maloro. Ivek je bil robat, neposreden in zdi se mi pošten. Tudi sam ne verjamem, da ga je ustrelil en pijanec na ne vem kolikšno razdaljo. Bom potegnil eno paralelo s Pučnikom, tudi on je deloval v kampanji za predsednika robato in zelo neposredno, pa je bil pošten (pustimo pri strani dejstvo, da zdaj SDS-ovci mrcvarijo spomin naj in ga izkoriščajo za svoje politikantske namene) in je prav zato izgubil volitve proti Kučanu. Ja, tistemu skromnemu predsedniku, ki je v svojem forumu zbral elito slovenskega gospodarstva. In ki je zadnjič iz svoje hiške v Murglah šel tolažit Murine delavke in delavce, potem pa ga je šofer odpeljal na zabavo k Bohincu. Ja, takšna je slovenska demokracija: nekaj super bogatih, potem državna in paradržavna birokracija, ki se drži svojih sigurnih stolčkov in služb in se jim jebe za navadnega človeka in ostala raja. Ki lahko jutri crkne in ne bo nihče zanje s prstom mignil. Ampak da se razumeva: ne gre mi na jetra kdo, ki je zaslužil s svojim delom, ki je tvegal in ustanovil podjetje, problem so šroti in bavčarji in podobni, ki so še pred par leti na sebi imeli samo strgane gate, danes pa… Ampak, dragi Iztok: na Dobu sedijo ljudje, ki niso mogli plačati par položnic, državna birokracija lovi in kaznuje podjetnike, ki so pozabili oddati kakšen nepomembni papir, medtem ko se bodo glavni akterji slovenske privatizacije (tajkuni, politiki, drugi “strokovnjaki”, ki pomagajo vsem tem lopovom od odvetnikov do davčnih strokovnjakov) čez nekja let preselili nekma v tujino in uživali v milijonih, ki so jih pokradli v Sloveniji. In ker je nemorala in nepoštenje nekaj, kar je v Sloveniji kaznivo samo za običajnega človeka, pač imamo to, kar imamo. Seveda pa se bo zdaj pojavil zanimiv fenomen: nekateri ljudje so napisali zakone. Drugi ljudje so zakone sprejeli. In potem so oboji, predvsem pa prvi svetovali, kako s eprivatizira na podlagi sprejetih zakonov. Jasno, v pravni državi se moramo zakonov seveda držati, kajne? In tako se ne bo zgodilo nič, nihče ne bo šel v zapor, nobenega denarja slovenski državljani ne bomo dobili nazaj, ker je vse bilo zakonito. Žalostno, tragično. Zato, Iztok: če boš kdaj kradel, kradi na veliko. Od enega milijona evrov navzgor, pa boš srečno živel v tej vukojebini.

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Šalabajzerka, no ja, Al Yankovic je imel skravžlane lase in brke. Pa vendar, naj ti bo :)
  http://hotbeans.files.wordpress.com/2008/04/mustache-_0003_weird-al-yankovic.jpg

  Klm, zakaj točno so ga ubili po tvoje?

  Andrej
  , ta razdalja je tudi meni sporna. Vsaj toliko kot pri JFKju. Pučnik mene ni prepričal in nisem bil nikoli njegov pristaš. Kučan pa me je, ne glede na natolcevanja.
  Oster si postal, prijatelj moj, predlagam ti, da začneš nastopati v javnosti, kot Kramberger :)

 13. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Ivan Kramberger je bil dvajset let prehiter pravi:

  [...] moji-spomini-na-ivana-krambergerj [...]

 14. BB pravi:

  http://www.mojvideo.com/video-ivek-kdo-te-je-ubil-part-1-6/972524fdad0b2b8c1ed2

  Ja takšen velik pošten mož manjka v naši državi, da bi dejansko nekaj naredil, in ne samo govoril prazne obljube. Škoda, res. Upam da se kmalu pojavi, da narodu upanje, in tudi dejanja …

 15. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tale dokumentarec pa si bom ogledal takoj ko bo čas, deluje zelo zanimivo.

 16. AndrejM pravi:

  Hehe, zanimivo se mi zdi brati tisto, kar sem napisal pred dvema letoma. Že prvi stavek v komentarju 11 je tisto, kar danes verjame večina običajnih državljank in državljanov. In takrat še ni bilo (v javnosti) znano, kaj so naredile razne Hilde in podobni. In tudi danes se (še) ne ve, koliko in kje imajo nakradenega različni izvoljeni predstavniki ljudstva, ki se jim nekateri tako klanjajo in jih poveličujejo.
  Kar pa se Pučnika tiče: še vedno sem prepričan, da je bil idealist in dobričina in v bistvu tudi zlorabljen, največ pa od svojih političnih “prijateljev”, pa čeprav danes še tako opletajo z njegovim imenom. Dober intervju je zadnjič dal Ivo Hvalica v Delu, se ga splača prebrati in morebitni volivci Janeza Janše tudi v tem intervjuju lahko vidijo, za kaj gre. Seveda, če nimajo do konca opranih možgan.
  Mislim pa, da bodo na naslednjih volitvah potencialne volivce Iveka Krambergerja pohopsala Ehjavec in Plemeniti.

 17. Leiito pravi:

  Andrej M,

  Hvaličin intervju ni samo zanimiv, ampak šokanten. Tip je dokazal, da mu je bila kratena pravica do nepristranskega sojenja, da ga je sodnica namerno zajebala, ampak pove, da o določenih stvareh ne sme, ne more in ne bo govoril, ker želi ostati na svobodi. ???

 18. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Andrej, Erjavec nima šans za kak presežek, dobil bo toliko kot vedno dobi. Jelinčič pa isto. Kramberger je bil druga scena, je bil ljudski možakar pa nekaj novega in drugačnega takrat, tega nima nihče od naštetih.

 19. AndrejM pravi:

  @Leiito, intervju mnogo pove o t.i. svobodi v Sloveniji. Ki je samo za nekatere, za večino je ni.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !