On Air: Dalaj Eegol a.k.a Ali En

13.07.2009 ob 03:29

Petek, 10. junij, je bil prav poseben dan, saj sem gostil legendarnega Alija Ena, ki se zdaj že nekaj časa imenuje Dalaj Eegol in je pred časom postal tudi novi Siolov hišni bloger.

Oddaja je bila zadnja v prvem ciklu, vračamo pa se konec avgusta.

Zdaj je končno jasno, kdo je pri nas prvi izdal rap plato. Jure Košir je Dalaja prehitel za nekaj mesecev, pisalo pa se je leto 1994.

Resda bolj umirjen in prijazen, toda še vedno močno navihan in sofisticirano provokativen. Natanko tak je zdaj nekdanji Ali En, ki mu špricanje z vodno pištolo seveda ne pride več na misel.

Kultna Leva scena praznuje petnajstletnico obstoja, Dalaj bo v spomin odfural nekaj ekskluzivnih koncertov, trenutno pa promovira komad Sazas Sax.

Saj res, se spomnite, kaj ste počeli, ko je Ali En prvič priletel na sceno in kako se vam je zdelo, ko ste prvič slišali pravi slovenski rap?

Vam je bil tip legenda?

In seveda, se spomnite, komu vse je jebal mater? Je imel prav? Je morda pretiraval?

Se vam zdi, da je z našo sceno še vedno isto tudi po petnajstih letih?

 

26 komentarjev na “On Air: Dalaj Eegol a.k.a Ali En”

 1. klemenix klemenix pravi:

  Ta je pa res legenda!!! Super! Po moje eden redkih slovenskih reperjev katerih (nekatera) besedila znam celo jaz na pamet :) Pa tale Sazas Sax sem tudi že slišal (če se ne motim gre za sodelovanje s še nekaterimi reperji) in je tud fajn komad z dobrim besedilom.

 2. NBA pravi:

  Oddaja je bila kul.Spomnim se ko sem prvič slišal pesem Stremetzky, ki mi jo je prinesel sosed, to je bilo že dlje časa nazaj takrat še nisem niti vedel kaj je to RAP ampak rolal sem jo ves čas :) . Zaradi te pesmi sem tudi kupil 2 cd-ja Levo sceno in Smetano za frende.Obe plati sta bile odlični.V pesmi Leva scena pa nisem točno razumel koga vse je dissal ampak bilo je smešno :) , mislim da brez tega komada ne bi bil tako prepoznaven.Svaka mu čast ker je imel jajca za tak komad.Kar se pa tiče naše scene mislim da je RAP scena zelo napredovala, drugače pa kot je Ali En povedal: “vse so sama znanstva vse so same veze”
  je tako tudi danes pri nekaterih.Ampak je tudi veliko talentov tako da mislim da je scena malo na boljšem.
  LP

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Klemen, nekoč smo jih vsi znali na pamet. Še posebej Levo sceno Stremetzkyja :)
  Res je, pomagata Klemen Klemen in Kosta, ki ju Dalaj močno spoštuje.

  NBA, jaz sem bil leta 1994 že globoko v rapu in Dalaj mi je prvi dokazal, da se rap tudi v slovenščini odlično sliši. Pa zelo pogumen se mi je zdel, povsem po vzoru ameriških zvezd. Se strinja, zelo je napredovala, a žal je prineslo tudi veliko dreka. Zato sem ga tudi vprašal, če se mu ne zdi, da je tudi naša rap scena zdaj leva scena.

 4. Štoflc pravi:

  Ali en ja… enga nwm kirga leta…tm okol 2000 nevem točno, sem na računalniku imel nekaj mp3jev in nekega dne je mlajši brat poslušal te komade in naenkrat naletel na alienov komad in mi rekel da je kul komad…
  js sm do takrat poslušal kot mali mulc vse druga, oz. niti nisem vedel za rap. Ko sm js potem poslušal komade od ali ena, se mi je zdelo da je to neki najboljšga kadarkoli posnetga.
  Od takrat naprej sem velik privrženec rapa in hip hopa.
  Tko da pri meni je biu kriv ali en, da sm začel poslušati rap.

 5. Pris Pris pravi:

  Hm, promovira komad, ki je star vsaj 3 leta?

  Brez zamere, ampak občutek imam, da hoče ob jubileju petnajste oz. desete obletnice zgolj malo dodatno zaslužiti, zato nas njegovi sponzorji po večletnem medijskem mrku spet bombardira z njegovo podobo.

  Na naših tleh je bil res prvi in za tiste čase je bil car, vendar pa so danes njegov nikakav flow in infantilne rime že stokrat presežene. Bo pa na koncertih zagotovo imel izvrstno ekipo, ki bo ublažila te pomanjkljivosti – dobre muzičarje, Stojkota za mikspultom …

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pris, finta je bila, da so komad posneli, Dalaj pa je pičil v Indijo in praktično ni bilo promocije. Zdaj, ko je petnajstletnica Leve scene, je pač idealna priložnost za pravo promocijo.
  Dodatno zaslužiti? Zakaj pa ne :)

  Štoflc, po moje je bilo pri mnogih tako kot pri tebi.

 7. andrija pravi:

  a so v redu slike ? :)

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Meni so, zato sem jih objavil. Če seveda misliš na te, ki so tukaj gor.

 9. markopigac pravi:

  Iztok spet te moram malo piciti,

  pravkar sem si pogledal oddajo, na spletni strani tvoje teve (res me je zanimalo kaj novega svezega ga bos povprasal), ki pa ima ze v naslovu napako: Dalaja Eegol.

  in ja – spet si pokazal, da se slabo pripravis na gosta. Ze to, da si prekopiral ves moj intervju se mi zdi grozno blesavo (prepis oz kraja se sicer v demokratnicni drzavi sodno preganja), potem pa se vse izrecene neumnosti med intervjujem. BTW – Easy-G je (bil) Dandrough ne pa nek zunanji sodelavec tega benda. In ja, kot poznavalec hip-hopa bi moral vedeti, da so fantje izdali plato..

  Pa brez zamere – spet!

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Prekopiral intervju? Stari, zdaj pa si že paranoičen. Mar res misliš, da si ga spraševal stvari, ki jih ostali ne vemo? Daj no, res pretiravaš. Saj menda nisi mislil, da ga bom spraševal o soncu in izpustil Levo sceno pa incidente, po katerih je najbolj znan. Daj no, to so reči, ki bi jih vprašal vsak, ne samo ti in jaz. In spet nekaj pavšalno ocenjuješ na osnovi skrajšanih posnetkov sicer uro in pol dolgega pogovora, ki ga seveda nisi videl. Točno to si počel že prej. Pa spet težiš z neko pripravo ter rečmi, ki naj bi jih o nekomu izvedeli. Daj no, kot da namerno spregledaš sproščenost, humor, dober filing in zabavo, kjer gledalci o gostu kljub temu izvejo vse, kar je treba. Razen če misliš, da je imel za povedati še kaj novega, prelomnega, svežega, kar še ne vemo. Utrujaš me s tem napačnim dojemanjem celotne zgodbe in res je trapasto, da gledaš neke izseke ter ne vidiš celotnega pogovora, ki ga na netu seveda ni. Izrečene neumnosti? Tvoje mnenje, tvoj problem. Ti bi naredil drugače, jaz pač delam tako. Pa kaj. Easy Gja prekleto dobro poznam, zato mi ni jasno, zakaj mi razlagaš o njemu na tak način. Kje sem pa nakazal, da nimam pojma kdo je? In ja, Dandrough niso plošče nikoli imeli v trgovinah in je uradno izdali, kolikor se jaz spomnim. Izdali so jo v samozaložbi brez distribucije v pravem pomenu. Če se motim, me popravi. Pa niso bili fantje, ampak fanta. Glede napačno napisanega imena, pa se obrni na Čarli Tv, no ja, razen če meniš, da sem tudi za te reči odgovoren. Marko, kot sem ti že rekel, povsem napačno in krivično ter pavšalno dojemaš mojo oddajo in vodenje le te. A naj bo, pač tvoje mnenje. Dobivam pa občutek, da si nevoščljiv, ker je ne vodiš ti. In občutek, da imaš v glavi, da bi bil veliko boljši voditelj od mene. Tudi prav :)

 11. barbara pravi:

  “Daj no, to so reči, ki bi jih vprašal vsak.”

  In s tem si povedal vse …

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Barbara, vzela si iz konteksta in kot vedno razumela povsem po svoje. Itak.

 13. markopigac pravi:

  Iztok, komentar 12 -> http://alien15let.blog.siol.net/2009/07/06/intervju-by-marko-pigac/#comments

  ;)

  V skupini Dandrough so bili najmanj tri moski. Eden je igral se bobne in slisi na ime Marko Sorsak.

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Marko, saj sem vedel, da boš nasedel šali. Ej, res si neverjeten. Če pa je Dalaj to res videl, pa naj pove še meni, samo mi bo čudno, saj pred oddajo ni bil z mano, ko je prišel, pa sva se menila o Celju, o tem, če grejo bete v eter in o tem, kdaj bo na vrsti. Ma saj se ne splača meniti sploh s tabo, res.

  In ne boš verjel, intervjuja nisem niti prebral, saj nimam časa.

 15. Samir pravi:

  Pigac, ejga, mudel, ti si res totaln egotrip paranoja frik. Gledu sn oddajo, pa nisn enga tvojga vprasaja slisal. Gartner ma prov, driskas le zato, ker si fovsija, da je on na tvju, ti pa niker. Kr tozi ga, bos vsaj slavn enkrat u zivleju :)

 16. markopigac pravi:

  Samir – nisem favs. me ne moti, ce me kdo kopira. vsaj vem, da s tem potrdi mojo dobro delo. sicer sem pa ze 200x povedal, mene cirkusiranje pred kamero ne zanima.

 17. namaŠ pravi:

  Dalaj trga gate, poslušte tud njegovo novejšo plato D`rap!

  nosorog levo desno naokrog
  fura slog bogu bog in
  flip na šraufe izpod nog
  cka ck

 18. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Namaš, hm, ne strinjam se ravno. Prva polovica albuma je nafilana s skupinskimi pesmimi, kjer rapajo otroci, druga polovica pa so nova besedila na stare podlage. Nič posebnega, če mene vprašaš.

  Veliko slabše od Leve scene in Smetane za frende. Po eni strani domiselno, a žal premalo kul za moj okus.

 19. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Marko, enkrat groziš s tožbo, drugič pa ti ugaja. Odloči se :)

 20. markopigac pravi:

  Iztok – še vedno ne dojameš, kajne? Hotel sem ti samo pokazati, da sam sebe non-stop negiraš. Ko sem ti hotel dobronamerno “svetovati” česar zagotovo ne smeš delati pred kamero in kaj bi bilo pa priporočljivo početi, da ohraniš vsaj nekaj gledalstva, si popizdil in mi začel metati vse živo naprej. Tudi to, da si ti najboljši filmski kritik v galaksiji, največji pisec dnevnega časopisja, ki ga je pregnala novinarska zarota in da jaz nimam pojma o igranju, pa da počenjam stvari, ki si jih ti že sto let poprej (kar jasno ni res). In ti si meni kritik?

  Bistvo je – da sem ti hotel samo povedati, da delaš nekatere stvari “mimo” in da je priporočljivo, da jih popraviš, če želiš morda kakšen večji angažma kot pa delo na satelitski televiziji. In še eno bistvo je – rekel si, da jaz kopiram tebe, na koncu pa si DOKAZAL, da si ti prekopiral mene. BLINK!

  Glej stari, dojemi, lahko bi kopiral kogarkoli na tej mali podalpski grudi, pa si šel ravno MENE. Ni to dovolj smešno? Niti teden dni po tistem, ko si se razpisal kak veleum napram meni si.

  Ne bom te tožil, saj je največja kazen prav to, da smo ugotovili, da si plagijator. Ti, Mojca Mavec, pa ona nuna iz Razkrižja. Amen.

 21. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Marko, tebi je res sonce udarilo v glavo, majke mi. Toliko neumnosti in laži (nič drugače ni bilo na blogu Dr. Onyxa) si spravil v tale komentar, da me bo prijelo srat in da se mi res ne da več ukvarjati s tabo.
  LP

 22. Sergent Cuff pravi:

  No, iztok, Pigac ima vsaj delno prav. Dejansko si res plagiator – redno se okoriščaš z značilnim besediščem Marcela Štefančiča. Celo strukturo njegovih filmskih kritik si prekopiral.

  A kdo bi ti lahko zameril, saj je dobro znano, da nisi ravno the sharpest tool in the shed.

 23. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Cuff, menim, da tole veliko bolj leti prav na Pigaca. Le preberi si kako njegovo kritiko :)

 24. jakob pravi:

  ei yo,
  zakaj je mudel tko odločno poudaril, da je to zdj čist ta zadnjič da je ga bo dal vidt v živo??
  kr neki!!
  pomojm si bo še prehitrp premislil v naslednjih 50 letih kokr je reku!!
  bog si ga vedi!!
  kurc na vsake 15 let pa loh en koncert nardi, pa da se raja malo pozabava jebemtiš!!
  kaj praviš gartner???

 25. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  S takim govorjenjem se dela dobra reklama :)

 26. jakob pravi:

  motiš se ne!!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !