Odšel je Peter Božič

10.07.2009 ob 23:26

Ne bom filozofiral. Povedal bom le to, da sem ga močno spoštoval, saj se je boril za svoj prav. Vedno in povsod. Nekateri ga niste marali, zame pa se bo za vedno zapisal v spomin zavoljo nastopa v Trenjih, kjer je Ljudmili Novak z roko zaprl usta. To je bila poteza, zaradi katere bi morali po njem poimenovati ulico.

Spoštovani gospod Božič, počivajte v miru, zaslužili ste si ga.

Pa Tita pozdravite, gotovo je kje visoko nad oblaki in je ponosen na svojo ulico v Ljubljani.

 

30 komentarjev na “Odšel je Peter Božič”

 1. spookymulder spookymulder pravi:

  Jaz ga bom raje ohranil v spominu po njegovem knjižnem ustvarjanju, kot pa po neki bedasti ulici. Škoda, da si ga bo večina zapomnila predvsem po slednjem. Definitivno si je zaslužil, da bi ostal v spominu po čem drugem, kot po nesmiselnih ideoloških bojih, zato priporočam branje na blogu Simone Rebolj, ki je lepo zajela Božičevo bistvo.

  http://simonarebolj.blog.siol.net/2009/07/10/peter-bozic-v-slovo/

  P.S.: Tito je pa bolj težko ponosen na “svojo” ulico v Ljubljani, ker te ulice sploh še ni (oziroma je zaenkrat zgolj na papirju).

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Glej ga modela, na mojem blogu dela reklamo Simoni Rebolj.

  Kapo dol :)

 3. Fed pravi:

  tezko dela `reklamo` nazadnje ko sem pogledal je obema pisal na koncu siol.net. ampak tebe to ni ustavilo pripopat povezavo na njen blog… spet en gartnerjevih nesmislov…

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Fed, svet bo veliko lepši, če se boš kdaj pa kdaj nasmehnil. Verjemi.

 5. Žogca pravi:

  Sem že na Simoninem blogu napisala, da sem izjemno uživala, ko je nadiral desničarje. Naj počiva v miru. Ni imel lahkega življenja.

 6. Fed pravi:

  ob takih najavah clovek tezko ostane ravnodusen. sploh pa k sem zdele prebral kako si pisal da ti EDEN model skos serje po blogu in to celo dan in noc pa iz ne vem kolkih IPjev. LOL pa da je rekrutiral se nekaj prijateljev.
  roko na srce sam nebi se mogu bolj motit in kako nej clovek ne bo nasmejan ob vsem tem. res pa je da majo 500m stran veselico glih in sem res bil skrajno obupan ze, sem skor sel rezat zile ze, pa sem se spomnu da bojo kle ziher spet burleske…

 7. Fed pravi:

  kaj ti si nikol ne fuknes Murkota v player?

 8. Vanja1 pravi:

  Gospoda si bom zapomnila po tem ,da je bil velikokrat gost pri Trenjih , in ,da se je boril za različne stvari.. Enkrat je tudi rekel… Na jok mi gre, na jok… in se je skoraj razjokal ob propadu Olimpije izpred nekaj let. Naj počiva v miru.

 9. Denis pravi:

  Iztok, popolnoma se strinjam s tabo. Nisem še videl človeka, ki bi se tako krčevito boril za svoj prav.

 10. Ales podaja dejstva pravi:

  Hja, to, da je skušal nekoga, ki ima drugačno mnenje, kar fizično utišati, pove o njem vse. In o tistih, ki temu ploskajo. Dolga je še pot do demokracije pri nas. O poimenovanju ulice po komunističnem diktatorju ravno v času, ko Evropa obsodi zločinski komunizem, pa prav tako pove vse.

 11. klemenix klemenix pravi:

  No, jaz bom tudi povedal po pravici in dejal, da semga sprva res poznal zgolj kot človeka, ki se bori za Olimpijo ter kot večkratnega gosta trenj in raznih drugih TV soočenj. Kakorekoli, prebral sem si zapis Simone Rebolj in sedaj vidim, da je imel gospod res kaj pokazati in ni zastonj spoštovan.

  No, je pa bil meni car. Tudi zaradi že omenjenega dejstva, da je na enih Trenjih utišal Ljudmilo Novak, ki bo s svojim starokopitnim mišljenjem dosegla, da bo NSi dokončno ostala pred vrati parlamenta. Všeč mi je, da je vedno jasno nakazal, da ne simpatizira z desnico, nikoli (vsaj v nobeni oddaji, ki sem jo gledal ne) pa ni glasno rovaril prti njej. Znal je elegantno povedati kar je imel za povedati.

  Naj počiva v miru!!!

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Žogca, meni je zaradi tega res totalni car.

  Fed, v mojem playerju je zadnje dni Michael Jackson.

  Vanja1, bil je zelo čustven človek, verjetno tudi zaradi let.

  Denis
  , škoda, da ni bil mlajši, saj bi naša politična scena rabila več takih karakterjev.

  Aleš, isti, ki Ljudmili Novak pusti govoriti, je zame šele problematičen :)

  Klemen, res je zanimivo kako veliko so ga vabili na razna soočenja. Skoraj toliko kot Jelinčiča. Se strinjam, čeprav je bil možakar trdnih načel, ni bil nikoli primitiven.

 13. Pia pravi:

  Vse najlepše o pokojnih,sam ga je mal ego zajebaval

 14. ervinator pravi:

  Bil je ekstremist. Morda je bil dober umetnik, se pravi je blestel v domišljijskem svetu. V realnem pa je bil primitivec in totalitarist. V vlogi primitivca je izstopal kot navijač, značilnosti totalitarca pa najbolje ponazori to, da je sogovorniku fizično zaprl usta. V tem je podoben Makarovičevi, s tem da je slednja razen na cerkvene udarjena tudi na mačke.

 15. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pia, druge okoli njega še veliko bolj.

  Ervinator, fizično zapreti usta Ljudmili Novak ni primitivno dejanje, je dejanje, ki si zasluži oponašanje in večno slavo, stari moj.

 16. Niko Brumen pravi:

  :D

 17. Niko Brumen pravi:

  No, pa je naš Iztok doteral cenzuro do popolnosti, da se cenzurira (moderira je menda lepši izraz) celo znak za nasmeh.

  Naj vidim, če in kako bo tisti :D v 16. moderiral.

  :D

 18. klemenix klemenix pravi:

  @ervinator: se strinjam z Iztokom, da si to, da je Ljudmili Novak zaprl usta zasluži same pohvale. Če bi to bilo v kakšnem drugem kontekstu bi seveda bilo žalostno, primitivno…a takrat, ko je gospod Božič to naredil je tudi meni dvigovalo pritisk in me je imelo, da bi jo oklofutal, če bi bil kje blizu. Ženska je klobaala same konservativne bedarije in samo čakal sem, da vpričo cele slovenije zmoli rožni venec. Me prav zanima, koliko časa bo še potrebnega, da bodo neumne ovčice nehale simpatizirati s Cerkvijo in vsemi, ki simpatizirajo z njo (stranka NSi zagotovo).

 19. fizičar pravi:

  Fizično zapreti usta noremu Gartnerju pa je (na žalost neizvedljiv) podvig, vreden nobelove nagrade za mir. Škoda, da Božič ni nikoli prišel na tvoj blog, ker bi ti zagotovo povedal, da si po primitivizmu povsem na Ljudmilinem miselnem nivoju. :-)

 20. Niko Brumen pravi:

  Morda bo izpadlo daljše, morda tudi ne, a napisal bom nekaj, kar se že dolgo pripravljam napisati (ne tu, a nekje, saj tudi za izgubo nedolžnosti ni pomembno ob kateri uri, se je zgodila, kajne?).

  PB-V: umetnik in samosvoj človek, kot smo vsak po svoje samosvoji vsi, ki gojimo ustvarjalnost po prepričanju in genih in ne zaradi denarja. Ustvarjalnost je stanje duha in duše in ne programirana aktivnost, kot je pri nekaterih programirano lezenje v rit – še predvsem v političnih preigravanjih, ko ritkarakterji iščejo in zlorabljajo riti, in riti s pedigrejem iščejo in zlorabljajo ritolizce. V ustvarjalnosti je razum in je srce, je pa le malo preračunljivosti. Zato je s kreativci po svoje težko zaradi burnih reakcij, vendar pa noža v hrbet noben ustvarjalec namerno in načrtno ne bo zasadil – kar je od kruhoborcev na hierarhični lestvici povsem normalno pričakovati.
  Ni povezave? Seveda je – ravno to je tisto, kar določa reakcije in akcije nekaterim nevšečnega Petra Božiča in akcije in reakcije nekaterim všečne Ljud(o)mile Novakove.

  Kdo od njiju je pa za komentatorje BOLJ zaupanja vreden (absolutnega zaupanja ni vreden nihče, to je jasno), se pa naj odloči vsak sam.

  Pa lep večer!

 21. Niko Brumen pravi:

  Umrl Jackson, umrl Božič – Iztokov blog umira, Iztok vse te pogrebe moderira.

  Se bo treba spucati s te nekrofilske scene.

  Pa fajn se imejte!

 22. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Niko, četudi se tvojega komentarja nekaj časa ne vidi oz. se ga vidi takoj ko ga odobrim, blog ne bo umrl, zato se nikar ne boj in piši brez bojazni še naprej.
  Dodal pa bi, da Novakove in Božiča ne gre primerjati, saj mu ona ni niti do gležnjev.

  Klemen, zdaj, ko je umrl Božič, po moje ne bo nikogar, da bi takim zaprl usta.

  Fizičar, jaz pa sem prepričan, da bi bil zelo vesel, če bi ga prebral, saj bi videl, da se tudi jaz večkrat zavzemam za reči, ki so bile njegov boj.

 23. PT01 pravi:

  Bom še jaz povedal svoje – Ljudmila je ekstremna v svojo smer, Božič je bil malo v drugo. Oba sta se po svoje borila v tisto kar sta nekako verjela.

  Postaviti se agresivno na stran enega ali drugega kaže na karakter tistega ki to počne. Cerkev seveda delas neumnosti in stoji z obema nogama v preteklosti, nedvomno. Enako pa tudi naši levičarji, ki ne morejo obsoditi komunizma oz. jim to nekako ne gre z jezika.

  Pa če se imate levičarji za tako strpne, ne vem kako to da odobravate da je človek ženski fizično preprečil govorjenje? Ker ste strpni le do svojih… škoda časa komentirat.

 24. Niko Brumen pravi:

  Iztok, ne gre za kakšne bojazni – GRE ZA TO, DA MODERIRANJE PREPROSTO TAKO OŽI KOMUNIKACIJO, DA SPRAVI DINAMIKO SKORAJ NA NULO.

  To pa ni zame in najbrž še za marsikoga, prav nič zanimivo. Blog naj bi omogočal dogajanje in komuniciranje in prav to si mi vzel.

  Spusti že končno glavo na tisto višino, kjer tvoji možgani dobijo dovolj kisika ter razmisli, kaj od bloga pričakuješ in želiš (od prejšnje samo-refleksije je kar nekaj novih dejstev, ki jih še nisi upošteval). Pa trmo malo porini v zapeček, da si odpočije.

  In vsem DOBER DAN (morda za zvečer?)!

 25. Niko Brumen pravi:

  Žal sta u in i tako skupaj na tipkovnici, da se ju zlahka zatipka.

  Se je dogajalo, se dogaja in se bo dogajalo, da bo namesto mu kakšen mi nastal. :D

 26. tinkerbell pravi:

  a ni mel on ful probleme z alkoholom (nek sm zasledila tko,ne bi vedla drgac)?

 27. Ales podaja dejstva pravi:

  Jasno je, da vsi, ki zagovarjate fizično utišanje drugače mislečih, mentalno niste zreli za demokracijo in najbrž tudi nikdar ne boste. Če bi živeli v nekem drugem času, bi bili verjetno zagovorniki neke druge roke, ne božićeve, ampak Črne.

 28. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  PTO1, meni je bila gesta zelo kul, to je vse, ti pa lahko zaradi mene greš v neko nepotrebno globino.

  Niko
  , imaš dve možnosti, prvič, da se navadiš in nehaš tarnati ter “smetiti” temo, in drugič, da preprosto nehaš komentirati in mir.
  Moderacija zaenkrat ostaja. In prekleto dobro veš zakaj je tako.

  Aleš, daj no, ne tako resno, Božičeva gesta je bila kul.

 29. tinkerbell pravi:

  naceloma men ni kul,da nekdo nekomu zapre usta.
  ne fizicno,ne tko da skoz sam neki blebeta,druzga pa ne psti do besede.
  glih u tem je car,da smo si razlicni,d razmislamo drgac..in jz vem,da bi nekoga trescla,da mi ne bi pustu izrazit svojga mnenja.

 30. Burek pravi:

  Gremo naši, bi reko Iztok!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !