Moderacija bo zaenkrat ostala

9.07.2009 ob 05:09

Kot ste morda že opazili, vsi vaši komentarji ostanejo v moderaciji, kjer jih potem odobrim in spustim skozi takoj, ko sem pač pri računalniku. Vem, da je to za dobro debato včasih moteče, a žal je bil to edini način, da se izognem dreku, ki se je resda dogajal že dolgo časa, a je zdaj, ko sem veliko pisal o Michaelu Jacksonu, dosegel vrelišče.

Pri zapisu, kjer sem sproti puščal vtise o pogrebu, se je namreč spet pojavil tisti model, ki je malo nazaj spuščal zares grde in primitivne komentarje in mi zasmetil prav vsak zapis, ki sem ga objavil. Čez nekaj časa, ko je videl, da ni več zanimiv, saj se nisem več zmenil zanj, je izginil, potem pa se je spet vrnil v velikem slogu. In to pri objavi o pogrebu, kjer res nisem želel, da bi kdo govoril razne pizdarije in žalil mene ter lep spomin na Jacksona.

Tisti, ki redno spremljate moj blog, zelo dobro veste, da skoraj nikoli nisem zbrisal ničesar in da sem dopuščal taka sranja, da je bolela glava. Četudi sem take modele zablokiral, so spremenili IPje, vzdevke in maile ter prišli nazaj. Obsedeno, pač samo zato, da napišejo žaljiv komentar.

Kot ste videli, sem kar nekaj komentarjev pri objavah o Jacksonu najprej brisal, potem pa žal nisem mogel več izgubljati časa in sem se odločil za vklop moderacije vseh komentarjev pri katerikoli objavi.

In pozor, tip, ki je začel to sranje, je v petih minutah zapisal vsaj trideset različnih komentarjev, si dal trideset različnih vzdevkov in prišel iz tridesetih različnih IPjev. Ko je vendarle uvidel, da ne more skozi moderacijo, se je malce umiril, a se čez nekaj časa spet vrnil in ponavljal finto. Cel dan in celo noč.

Kasneje so se mu pridružili še drugi in v moderaciji se je med prenosom pogreba znašlo preko 300 komentarjev samega dreka, ki ga seveda nisem spustil skozi. Naslednji dan je bila cifra manjša, a še vedno taka, da res nisem mogel verjeti.

Toda, zdaj bo moderacija zaenkrat ostala, saj se mi res ne da več ukvarjati s tem sranjem in dovoliti, da se vsak moj zapis zaradi takih butcev spremeni v zbrirališče negativne energije in žaljenja.

Pa še nekaj mi je zanimivo, ko sem zaprl možnost komentiranja pri zapisu o tem, da sem zavrnil sodelovanje na VIP Kmetiji, so blogerski “kolegi” že začeli pisati svoje bloge na to temo in mi dali vedeti, da če pri meni ne morejo komentirati, bodo pa pri sebi.

Kr neki, res. A to me niti ne moti, naj pišejo, naj se govori, naj se doagaja. A tale model, ki se je pred časom podpisoval tudi kot SPREHAJALEC in vedno pisal z velikimi črkami, je bil res beden tip. Ne edini, a brez dvoma najbolj vztrajen ter žaljiv. Tudi do moje punce in mojega pokojnega očeta, kar se mi je zdelo še posebej ogabno.

Joj, kaj bi dal, da mi kdo odkrije njegovo pravo identiteto. Z Davidom Pelkom, ki je tistega usodnega dne, ko je bil SPREHAJALEC najbolj glasen, od jeze celo izbrisal svoj blog, sva sicer prišla do zanimivih povezav, ki pa niso stoodstotne, kar pomeni, da zaenkrat še nimam pojma, kdo je ta kreten in zakaj je tak do mene.

A zdaj bo mir, zdaj imam moderacijo, zdaj bodo moji zapisi spet taki kot si želim, poleg tega pa bom prišparal ogromno časa, saj se mi ne bo treba ukvarjati z odgovori.

Da se razumemo, ne gre za izražanje drugačnega menja, to je okej in s tem nimam težav, pa četudi se večkrat prav divje zapletem v debato in zagovarjam svoj prav. Tukaj gre za nekaj povsem drugega, za komentarje, ki res nimajo nobene zveze z zapisom in ki so žaljivi na osebni ravni. Tega sranja pa imam res dovolj in mi ga ni več treba. Magari zavoljo dejstva, da se bo znižala tudi cifra normalnih komentarjev, saj moderacija onemogoča hitro in kul debato.

Žal mi je, dragi moji, a to je bila edina možnost.

Upam, da vas moderacija ne bo zmotila preveč in da boste še vedno z veseljem prihajali na moj blog ter da se bomo še vedno znali zmeniti kaj finega. Magari v burnih debatah, a še vedno na dostojnem nivoju.

Sicer pa sem tako ali tako veliko pri računalniku, kar pomeni, da komentarji v “zraku” ne bodo čakali predolgo.

In ja, upam, da ne bom kriv za kak umor, samomor, mamila in alkohol, saj negativci zdaj svojih frustracij ne bodo mogli več zdraviti na mojem blogu. Terapije je konec, doktor zapira vrata svoje ordinacije.

Imam pa posebno ponudbo, tisti, ki bi rad, da mu usran komentar vendarle spustim skozi, naj mi plača 100 evrov, pa sem takoj za.

 

30 komentarjev na “Moderacija bo zaenkrat ostala”

 1. RHYME-G pravi:

  tisti ki so proti teb SPLOH NIMAJO KEJ PISAT NA TEM BLOGU!

  saj je URL : IZTOKGARTNER.BLOG.SIOL…..

  to je kot da bi na crnski blog/forum pisal clani KKK-ja!

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  “to je kot da bi na crnski blog/forum pisal clani KKK-ja!”

  Ej, tole pa je citat leta :)

 3. Administrator954 pravi:

  Brez komentarjev boš izgubil 98% obiska. Na Gartner blogu so sočni komentarji edino zanimivo branje.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Saj so komentarji, le odobriti jih moram.
  Saj ne bo tako hudo :)
  Vidim pa, da mešaš obisk in število komentarjev. Včasih se sklada, včasih pa je hudičevo velika razlika, kar pomeni, da je komentarjev malo, obisk pa zelo velik za določeno objavo in za blog na splošno.
  Sicer pa, raje imam 2 posto folka, pa tega iskrenega in kul ter za lepo debato, ki se drži teme kot ta drek, ki se je dogajal.
  Kruha in iger bo na tak poceni način treba zdaj iskati drugje, jebat ga.
  In pazi to, četudi si zapisal usran komentar, sem te spustil skozi, kar pomeni, da res ne boste prikrajšani za drkanje kurca. Le tako pogosto vam ne bo prihajalo kot doslej.
  In ne pozabi, brez sočnega zapisa ni sočnih komentarjev.

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Stari, zakaj še kar pišeš, saj veš, da ne bo šlo skozi :)
  Lahko noč.

 6. RHYME-G pravi:

  obiska ne bo zgubu…pač folk ne bo tok komentiru…gledali bodo BLOG še vedno VSI!….itk pa brezveze da folk piše neke negativne komentarje..KDO JIH RABI?

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Točn tko, dragi Rhyme. Problem bo bol pri njih, saj se jim bo zmešalo, da ne bodo več mogli komentirati. Bojim se, da brez tega preprosto ne bodo mogli živeti in da bom kriv celo za kak samomor :)

 8. katarina pravi:

  :) ne morem, da se ne javim. se spomniš pre letom ali še več nazaj, ko sem začela tisti famozni “ups delete”? :) takrat sem bila vse, samo človek ne. zdaj pa ste očitno tudi drugi, ti, jonas in še kdo, dojeli, da je moderacija nujna, če nočeš, da tvoj blog postane prostor negativne energije in slabe volje. ne sicer kako je s tabo, a jaz pišem v prvi vrsti zase in tiste, ki imajo podobna razmišljanja oz. imajo izkušnje, preko katerih se lahko kaj naučim. zato debilnih kretenoidnih padalcev ne potrebujem in nočem na svojem blogu. je pa res, da so ti norci z dnem, ko sem glavnino bloga prestavila na svojo domeno, čudežno izpuhteli. eden, dva sta še vztrajala, sicer pa imam zdaj na blogu prav prijetne in koristne debate, komentarjev mi ni treba ne brisati ne metati v spam. :) )) sej bo … če ne boš ti njih zdresiral bodo pa oni tebe.

 9. Nicky pravi:

  :D Jaz bereme vsak dan, komentiram pa skoraj nikoli, tako da brali bomo še naprej vsi, ampak brez nepotrebne greznice, ki včasih tu nastane zaradi pacientov. Iztok, keep up the good work. ;)

 10. Saša pravi:

  Se popolnoma strinjam s tvojo potezo. Tukaj so se res pojavili ljudje s tako žaljivimi komentarji, da je bilo že prav ogabno brati.

 11. sezirey pravi:

  hehe eni imamo premalo komentarjev ..eni pa preveč hehe…
  eh sem videla zapis o tebi na hadovem blogu..hehhe…ti nesramni komentarji pa se bodo mogoče zaj kje na kakšnem drugem blogu pojavljaji, saj mogoče iščejo novo žrtev..eh enim se res da.. :S

 12. STELA pravi:

  administrator954- zihr odstotek ne bo tako visok…sicer pa mislm, da Iztok proti sočnim komentarjem nima nič – štala je, da ta sok prevečkrat priteče hudo skisan:)

 13. ajda1 pravi:

  Menim, da si se dobro odločil. Tu so nekateri šli res predaleč, žalili so tebe osebno, tvojega brata, starše in mislim, da se tu vse neha. Da rečeš npr. staršu od nekoga take žaljivke, kot so se pisale tu, je pa že skrajnost, ki jo premorejo nekateri in z vsebino članka nimajo nobene zveze. In zanimivo bi bilo to osebe ali osebe spoznati, kakšni so v resničnem življenju, da ne bom razpredala še dlje in postala enaka kot oni, a vseeno se mi ponuja misel, morda so v kakšni primerni ustanovi, pa jih zdravijo na tak način, da jim dopustijo pisanje, da se njihova agresivnost zdravi na tak moderen način, je pa sigurno bolje, kot da bi se sprehajali kje okoli, bili v bližini ali celo bližnji sodelavci, sosedje.

 14. ajda1 pravi:

  In četudi izgubiš komentarje, kot je zapisal administrator954, nenazadnje ni smiselno, da se objavljajo komentarji za štetje na števcu. In kot sem že zapisala v prejšnjem postu, edino pravilno, da si vklopil moderacijo.

 15. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Katarina, ne spomnim se točno, vem pa, da si govorila, da jim mnogo zbrišeš in take reči. No, zdaj sem pač vklopil moderacijo, saj je šlo predaleč.

  Nicky, hvala, I will.

  Saša, po moje sem edini, ki je vedno puščal tudi najbolj žaljive, ko so se začeli še pri Jacksonu, pa mi je prekipelo. Zdaj pa vidim, da sploh ni slabo.

  Sezirey, pa naj si dajo duška drugje, le zakaj bi si morali pri meni.

  Stela
  , za odstotek se prav nič ne bojim :)

  Ajda1, kot sem rekel, upam, da ne bom povzročil kakšnega samomora in dejstva, da bo kdo pretepel punco, otroka ali ženo ter se ga zadel vsako noč :)

 16. mugabesi pravi:

  resnica boli

 17. taya pravi:

  jaz berem kar pogosto, ena tvoja mnenja so res mal nenavadna zame, ampak smo pač različni… nared tko da bo prav… ampak sto evrov je premalo vsaj trikrat tolko bi moral zaračunat…..

 18. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Taya, ni panike, vsak razmišlja po svoje, bistvo je, da znamo drugačno mnenje izraziti na dostojen način in brez žalitev, pa če imamo še tako drugačnega.
  Hm, naj bo za začetek 100, za zdaj še nimam prijav, imam pa cel kup komentarjev, ki ne bodo šli skozi, res je, fantje in dekleta še vedno mislijo, da je zdravljenje brezplačno. Žal ni več :)

 19. viky pravi:

  ne morem da nebi komentirala. blog prebiram redno, to pomeni da vsak dan preverim o novem zapisu. in mislim da ni blo zapisa da nebi bili tudi žaljivi in ogabni komentarji. najbolj se mi zdi da so izstopali zapisi o MJ in tošetu. in ja strinjam se z ajdo1, pravilno da si vklopil moderacijo!!

 20. Matej pravi:

  Te povsem podpiram v tej potezi!

 21. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Viky, lepo, da veš kaj se dogaja in da razumeš mojo potezo.

  Matej, četudi nerad, ni bilo druge možnosti.

 22. dr. onyx pravi:

  Očitno obstaja skupinica ljudi, ki je verjetno včasih smetila po raznih večjih portalih, potem pa so odkrili še bloge in poizkušajo isto taktiko tudi tu. Ampak smetiti po blogih je težje, ker pač vklopiš moderacijo in užitka ni več. Niso pa to čisto navadni butci, ker se znajo skriti za omrežjem Tor, tako da izgleda, kot da imajo vsakič drug IP in prihajajo celo iz različnih držav, čeprav gre lahko za isto osebo.

 23. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Doktor, meni je najbolj žalostno to, da tak folk sploh obstaja.

 24. dr. onyx pravi:

  Saj si verjetno gledal film Unbreakable? Če obstaja nekdo, ki nekaj gradi, mora očitno obstajati tudi nekdo, ki to podira. ;)

 25. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Doktor, razumem, ni panike, toda moti me način, kako to podira, ali še bolje, stopnja primitivizma, ki pride zraven.

 26. milena pravi:

  hmja…saj ti tudi jaz ne komentiram zmeraj najbolj všečno…pa ne pomnim, da bi me kdaj odbrisal?
  :-)
  Sicer pa: ne morem pomagati, če se mi včasih zdiš taaaaaaaaaaak otrok, ki bi ga bilo- prej kot kaj drugega- trreba najprej orng po riti
  :-)

 27. dr. Onyx pravi:

  Ta problem mislim da je tudi izziv za psihologe, da preštudirajo, zakaj nekateri to počnejo. Moja teorija je, da so med njimi tudi taki, ki bi radi pisali svoj blog in bi radi videli, da jih ima kdo zamar, pa se tega ne upajo, ali pa jih je strah, da bodo izpadli še večji bedaki. Zato potem kot odziv na vse te frustracije prestopijo na drugo stran. Mi je pa tudi zanimivo, da si nekateri vzamejo veliko časa in vse napisano preberejo, preden udarijo nazaj z brezveznimi komentarji.

 28. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Milena, ni panika v “ne najbolj všečno”, panika je v zelo primitivno in žaljivo.

  Doktor, na to temo sem napisal ogromno zapisov, tudi tistega, kjer sem ugotavljal, da sem v bistvu zdravilec, ki preprečuje pretepanje žena, pitje alkohola in morda celo samomore. A veš, ker lahko posameznik svoje frustracije sprošča preko mojega bloga, jih pač ne sprošča drugje :)
  No ja, razočaran sem le, da za tako terapijo ne dobim niti tolarja :)

 29. dr. Onyx pravi:

  @Iztok, saj ne obstaja samo tuzemeljsko plačilo. Morda pa boš za svoj trud poplačan tako, da boš v naslednjem življenju Oprah Winfrey. :)

 30. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hm, ne sliši se slabo, toda vseeno bi rad dobil plačilo tudi v tem življenju. Vsaj malo, magari le za dobro voljo :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !