V spomin: Karl Malden

7.07.2009 ob 12:14

Ne boste verjeli, toda Karl Malden, ki mu je dobro reči tudi veliki Karl Malden, je na svet davnega leta 1912 prijokal kot Mladen Sekulović, se pravi kot sin srbskega očeta, ki se je že v tridesetih letih prejšnjega stoletja proslavil na Broadwayju. In pozor, rodil se je v Garyju, v zvezni državi Indiana (zanimivo, da IMDB navaja Chicago), rojstnem kraju Michaela Jacksona, zapustil pa nas je pri skoraj stotih letih, kar ga uvršča med najstarejše igralce vseh časov. Jasno, na odru je bil najboljši v dramah Tennesseeja Williamsa, zato ni nič čudnega, da je svojega edinega oskarja dobil prav za film Tramvaj poželenje, kjer je bil kljub Marlonu Brandu več kot odličen.

Malden je bil izvrsten karakterni igralec, tudi po zaslugi svojega izrazitega obraza, zelo posebnega nosu in prijaznega ter karizmatičnega nastopa. Večinoma je igral vloge poštenih in dobrih junakov, tu in tam pa se je odlično izkazal tudi kot baraba. Če ga želite videti v najboljši izvedi, nikar ne zamudite filmov I Confess, On the Waterfront, Ruby Gentry, Fear Strikes Out, Birdman of Alcatraz in recimo Baby Doll.

V sedemdesetih je na velikem platnu malce lenaril, je bil pa zato glavna zvezda serije Ulice San Francisca, kjer se je kalil takrat zeleni Michael Douglas. In prav vloga detektiva Mikea Stonea ga je naredila popularnega tudi pri nas.

Leta 1982 je nastopil v filmu Gorana Paskaljevića, končno pokazal svoje srbske korenine in igral lik, ki se je pisal Sekulović, nazadnje pa sem ga videval na oskarjih, kjer je bil nekaj časa celo predsednik akademije. Prav spomnim se, kako se je enkrat zmotil v neki letnici in se naslednje leto duhovito pošalil na svoj račun.

Sam se ga videl v rangu Ernesta Borgninea, se pravi med igralskimi mojstri, ki zaradi malce manj privlačnega zunanjega izgleda niso ujeli tiste prave hollywoodske slave, so pa bili večkrat veliko boljši od velikih zvezdnikov, ki so jim ukradli šov.

 

31 komentarjev na “V spomin: Karl Malden”

 1. jana pravi:

  Karl Malden se je rodil 22. marca 1912. Mama je bila po rodu Čehinja, oče pa Srb.
  Naj bodo podatki pravi.
  Bil je res odličen igralec.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jana, hvala za popravek.

 3. nevenka nevenka pravi:

  Dober je bil tudi v nadaljevanki SKAG.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nisem je gledal, žal.

 5. Olna pravi:

  Za hollywoodske razmere se mi je Malden vedno zdel kot nekakšen alien. Normalen, soliden, skromen, brez zvezniških ipik in škandalov, vse življenje poročen z isto ženo. In imeniten igralec – eden od tistih mojstrov igralske stroke, ki se jim zdi, da morajo za honorar, ki so ga dobili, gledalcem dati najboljše.
  Kapo dol, za osebnost kot za igralca.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Olna, se strinjam, možakar na mestu. In res je, 70 let je bil poročen z isto žensko. Kapo dol.

 7. Olna pravi:

  Iztok, zapisal si, da je bil “kljub Brandu odličen”. Zakaj kljub? Se ti ne zdi, da veliki igralci lahko tudi dodatno motivirajo drug drugega, da res pokažejo najboljše?
  Verjetno si hotel reči, da mu je uspelo blesteti celo poleg Branda, ki je bil takrat že zvezda in sex-idol (njegove mišice pod prepoteno majico so legendarne).

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Olna, hotel sem reči, da je bil kljub temu, da je bil Brando verjetno najboljši v svoji karieri, tudi on vrhunski, kar je preprosto neverjetno, saj se poleg Branda ponavadi v filmih ni videlo praktično nikogar in je vse po vrsti zasenčil. To dokazuje kako dober je bil. Vsaj zame.

 9. Olna pravi:

  Si dobro rekel, da se poleg Branda ponavadi ni videlo skoraj nikogar. Potem je bil ta film sploh izjema, ker tudi Vivian je bila poleg njega sijajna.

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Se strinjam, tudi Vivian je bila poglavje zase.

 11. Saša pravi:

  Odličen je bil. Eden tistih karakternih igralcev, ki je zaradi svoje pojave pustil filmu ogromen pečat. Tudi če ni veliko povedal je samo z gesto, mimiko, pogledom, posebnim nasmehom dal filmu toliko, da je človek v njegovih vlogah užival. Žal sem se ob njegovem odhodu spet spomnila na to, da je takih igralcev žal vedno manj.

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Saša, verjetno je bil res eden najboljših karakternih igralcev vseh časov. In eden redkih še živečih s tako letnico rojstva. Res je, čedalje manj jih je in prav bojim se, da med mlajšo generacijo ne bo pravih naslednikov. Če jih bo, pa jih bo absolutno premalo.

 13. Saša pravi:

  Včasih se sprašujem, kaj je izginilo v igralcih, da ne morejo dati filmu tega, kar je npr. tudi Humphrey Bogart. V določenem kadru, če je samo sedel, kadil, pil konjak, brez kakršnegakoli dialoga, pa če je trajalo minuto, dve, kar je v filmu veliko za tišino, je bil film zapolnjen. Ni bilo dolgčasa, nisem se vprašala, a bo kaj ali ne bo, enostavno sem uživala. Od mladih se ta moment ne spomnim nobenega, ki bi lahko dal kaj takega od sebe. Nočem jih dajati v nič, veliko je dobrih igralcev, tiste posebnosti, karizmatičnosti, ki so jih imeli stari igralci pa enostavno ni več.

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Saša, ti ta stari so bili res razred zase. Karizme brez primere. A sedemdeseta in konec šestdesetih so nam dali tudi Ala Pacina, Dustina Hoffmana, Roberta De Nira in Jacka Nicholsona, ki pa so vendarle dokazali, da so nad vsemi in totalni carji. Mene bolj skrbi za moderni čas, kjer pa jih je res malo. Sam vidim le kakega Seana Penna, morda še Chrisa Cooperja ali kakega kameleona, ki se zna spretno vživeti v vse vloge.

  Je pa res, da Bogart pa kak Cagney in recimo Gable, pa ostajajo na vrhu za vedno. Pa recimo Charles Laughton, ta je bil prav tako številka ena.

  Da o igralkah niti ne govorim, tam pa je še večja kriza, saj poleg Meryl Streep ni bilo prave naslednice. Saj so dobre, recimo Kathy Bates, Glenn Close, navsezadnje tudi Cate Blanchett, magari Julia Roberts, a manjka karizma in vse tisto, kar so imele nekdanje dive.

 15. Saša pravi:

  Absolutno so svoje prispevali tudi Nicholson, Pacino, De Niro…, saj si brez njih filmskega sveta sploh ne znam predstavljati, vendar jih štejem že med starejše. Tudi Sean Penn in pa Kevin Bacon, za katerega sploh ne vem kam je poniknil, sta asa svoje kategorije. V mislih sem imela generacijo pod štirideset let. Se mi zdi, da je tukaj izbira vedno manjša.

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Bacon je tudi meni car, že od Footlosea dalje, nanizal je veliko odličnih vlog, potem pa res nekako izginil. Ma saj snema, recimo The Woodsman, kjer je bivšega pedolfila vrhunsko odigral, pa Mystic River, kjer je bil odličen policaj, pa seveda Where the Truth Lies, kjer je bil fenomenalen, toda zdi se mi, da mu nekako ne dajo pravih vlog in ga držijo v ozadju. Mene je močno razočaral v filmu Wild Thing in še posebej Hollow Man. Tega dreka res ni rabil in morda je to razlog, da je malce nazaj padel.

  Ma pa ravno danes rojstni dan in sem mu mislu posvetit en zapis, pa je zdaj tole kot naročeno :)

 17. Saša pravi:

  Upam, da bodo dali Baconu še kakšno priložnost, ker si jo zasluži. Sem šla preverit letnico, le malo je starejši od Michaela Jacksona. Ne morem verjeti da je že toliko star. Se pa pridružujem čestitki.

 18. ŠalabajzerkaxD pravi:

  njgov problm j bil da je bil u senc brandona!
  js rs ne vem kwa so ljudje vidl na njem – marlon je mel res talent in neki magičnega u seb za nastopanje, ne pa za igranje!
  dergač pa
  r.i.p. ( za oba)
  pa še srb je BIL ..
  za naših (nekdanjih) krajev xD

 19. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Šalabajzerka, saj še ime Marlona Branda ne znaš napisati prav. Kaki senci neki? Saj je nastopil v vrsti filmov, ki niso imeli nobene zveze z njim, pa zakaj bi bil v senci, saj ni bil seks simbol in lepotec, ampak karakterni igralec, ki se je maksimalno potrudil za vsako vlogo.

  Kaj so vidli na njem? Koliko njegovih filmov pa si gledala?

 20. AndrejM pravi:

  Meni je fascinanten podatek, da je bil z isto žensko poročen 70 let. Brez škandalov. Sicer pa mi je deloval vedno nekako kot…kaj jaz vem…en stric iz sosednje ulice. Kot en povprečnež, s katerim se vsak lahko poistoveti. Kar pa se Bacona tiče: očitno morajo tudi igralci živeti in potem vzamejo vloge v šit filmih. Pred kratkim sem na HRT 2 gledal zaključek enega nabolj stupidnih filmov, kar sem jih gledal, šlo je za nekakšen kao turnir v ping pongu, kjer je eno od glavnih vlog igral Christopher Walken, igralec, ki je igral sijajne vloge v sijajnih filmih in khm, kaj naj rečem, šitniške vloge v ogabnih filmih žnj produkcije.

 21. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Se strinjam, taki zakoni so v Hollywoodu redkost. Če pa so, pa so verjetno le fasade. Zanj sem prepričan, da ji je bil zvest od začetka do konca.
  Prav zato je bil tako zelo dober igralec, človek je verjem vsem njegovim likom do konca in naprej.
  To je bil film Balls of Fury, ne ravno najslabši vseh časov, a brez dvoma tak, da Walken vanj ne sodi. Po drugi strani pa, če pogledaš kaj vse je posnel po Lovcu ne jelene, boš videl, da Balls of Fury sploh ni med najslabšimi.

 22. AndrejM pravi:

  Saj pravim, da sem film (z odprtimi usti) gledal bolj proti koncu in nisem mogel verjeti, kje Walken igra. Res pa je, da sem Walkna videl še v kupu slabih filmov, nevrednih njega. Škoda.
  Pa še o moderiranju (da ne pišem dvakrat): pravilno. Sicer pa, kaj za vraga tisti, ki jim greš na živce, sploh izgubljajo čas s tvojim blogom, kaj šele, da pišejo komentarje? Imajo pa nekateri res beden lajf in očitno preveč časa. Sam se s tabo in tvojimi mnenji tudi kdaj ne strinjam, pa je lahko debata z nekimi pametnimi argumenti kljub vsemu, hkrati pa tudi zato, na nekem nivoju.

 23. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Andrej, jebat ga, odvisnost pač :)

 24. ŠalabajzerkaxD pravi:

  IZTOK
  GLEDALA SM ENGA K JE BIV NOTR TUD JOHNNY DEPP..
  TIP JE IMEL NEKO POSEBNO KARIZMO SAMO NE ZNA IGRAT..
  SORY TOJ SAMO MOJE MNENJE

 25. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Čak zdaj, o komu midva zdaj govoriva, o Karlu Maldnu al o Marlonu Brandu?

 26. ŠalabajzerkaxD pravi:

  marlonu…

 27. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Po tvoje je torej Marlon Brando slab igralec, videla pa si ga samo v filmu Don Juan De Marco? Sem prav razumel?

 28. ŠalabajzerkaxD pravi:

  JA :D

 29. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Potem pa je skrajni čas, da ga pogledaš še kje drugje. Zdaj si imela po teveju Botra. A itak ga nisi gledala, a ne :)

 30. ŠalabajzerkaxD pravi:

  NE K JE BIV PREPOZN.
  MI NISO DOVOLIL.
  VČASIH SM SE LAHKO ŠE PRETIHOTAPLA U SOBO KJER JE TV, ZDEJ PA
  ŠE TEGA NE MOREM ;( :D

 31. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Potegni z neta, sposodi si v videoteki ali pri kaki prijateljici. Čas je, da spoznaš svojo zmoto in poštekaš kako dober igralec je bil.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !