Recenzija: Tyson

7.07.2009 ob 03:20

zda 2008, dokumentarec, režija: James Toback, igrajo: Mike Tyson, Robin Givens, Don King, James Buster Douglas, Cus D’Amato, Desiree Washington

Zelo iskrena, pa vendar premalo široka avtobiografija.

James Toback, ki bo zame zavoljo napisanega scenarija za mojstrovino Bugsy za vedno legenda, legendarnega boksarja Mikea Tysona, ki smo ga nazadnje videli v filmu The Hangover, kjer je igral samega sebe, pokaže brez cenzure in v prvi osebi. Tako, da ga postavi pred kamero in mu dovoli, da svoje življenje, svoje vzpone in padce, pokomentira popolnoma sam. Zelo iskreno, včasih jezno, včasih zabavno, pač tako kot najbolje zna in kot se mu zdi prav. In pozor, svojega nekdanjega menedžerja Dona Kinga označi za hudo barabo, Desiree Washington, zaradi katere je moral za nekaj let v zapor, pa za navadno lažnivo prasico. Tyson je brez cenzure, tudi takrat, ko pokomentira svoje napake, recimo svoj neslavni poraz proti Jamesu Busterju Douglasu in neuspešen zakon z igralko Robin Givens. Žal ga Toback večkrat v etru pusti preveč časa, ali še bolje, preveč časa namenita določeni stvari, kar pomeni, da tempo večkrat pade in da dokumentarec postane malce dolgočasen in razvlečen. Prav tako manjka malce več tako imenovanih archive footageov, zelo dobrodošle pa bi bile tudi izjave tistih, ki so Tysona zares poznali. To filmu manjka, to mu prepreči, da bi bil zares odličen. Pa vendar, vseeno gre za izjemno zanimiv portret boksarske legende, človeka, ki je zaradi osebnih težav zapravil tudi športno kariero. Za nepozabnega šampiona, ki ga je na koncu uničilo to, da je zaživel kot zvezdnik, kot filmski lik, kot boksar, ki ga nekdo samo igra.

Ocena 4

 

2 komentarjev na “Recenzija: Tyson”

  1. Aljoša pravi:

    Nikdar, nisem navijal za njega ravno zaradi njegovega nešportnega vedenja, po ogledu tega dokumentarca pa lahko rečem, da ga bolje razumem in sem prav vesel, da je prišel k pameti pa čeprav malce pozno.
    Vreden ogleda :)

  2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

    Pa zelo iskren je bil. To mi je bilo najbolj všeč. Da je priznal tudi svoje napake in bedarije.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !