Kulti in klasike: The Shining

6.07.2009 ob 23:40

zda 1980, grozljivka, režija: Stanley Kubrick, igrajo: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd, Scatman Crothers, Tony Burton

Here’s Johnny: eden najstrašnejših filmov vseh časov je hkrati tudi eden najboljših filmov Stanleyja Kubricka.

Briljantna klavstrofobična atmosfera, živce parajoča glasbena spremljava, nepozabna sekvenca s starejšo žensko, srhljiva zmes realnosti in prividov, mefistovski Jack Nicholson, mitski labirint, krvava sekira, mesarski nož, deroča reka krvi in dokaz, da se da po filmih Psycho, The Omen, Rosemary’s Baby in Carrie še enkrat posneti odlično psihološko srhljivko. Dve uri in pol čiste groze, čistega masakriranja gledalčevih živcev, kjer se pisatelj Jack Torrance (Jack Nicholson) z ženo Wendy (Shelley Duvall) in sinom Dannyjem (Danny Lloyd) umakne na deželo, v prazen hotel, v snežni metež, kjer naj bi v miru napisal svoj novi roman. Namesto tega napiše najbolj divjo psihološko srhljivko vseh časov, ki jo stari dobri Stanley režira bolje od Alfreda Hitchcocka in Briana De Palme. Povedano drugače, The Shining, sicer zgodba o dečku, ki zna brati misli, ki zna šajnati, se pogovarjati s svojim namišljenim prijateljem, kateri živi v njegovih ustih, od vseh najboljših grozljivk pobere najboljše, nas vsaj petkrat vrže tik pred živčni zlom in nam odsvetuje, da se s pisateljem, ki ga matra ustvarjalna blokada, za nekaj mesecev zapremo v osamljeni hotel. Še posebej če vemo, da je v tem istem hotelu nekdo pred leti zverinsko umoril svojo družino. V igra za glavno vlogo je bil Jack Palance. Shelley Duvall je morala svoje prizore ponavljati več kot stokrat. Temnopolti Scatman Crothers je z Nicholsonom igral že v Letu nad kukavičjim gnezdom. Stanley Kubrick je avtorja romana Stephena Kinga večkrat klical sredi noči in ga nadlegoval z neumnimi vprašanji. Igralska ekipa pa je morala pred snemanjem neštetokrat gledati Lynchevo grozljivko Eraserhead. Itak.

Ocena: 10/10

 

20 komentarjev na “Kulti in klasike: The Shining”

 1. LTuva pravi:

  Stephen King je bil bojda nad filmom zelo razočaran, jezen, prepir je šel skoraj do sodišča … Čez leta pa je sodeloval pri teve seriji in bil zadovoljen. Ampak a kdo ve za to serijo? :-)

 2. Saša pravi:

  Ne samo ta, tudi ostali njegovi so res odlični, odbiti, posebni. Predlani spomladi je bil v Kinoteki Kubrickov mesec, spremljanje njegovih filmov na velikem platnu je bilo še toliko boljše. Všeč mi je tudi, da za pet sekund naprej ne veš, kaj se bo zgodilo, ves čas preseneča. To danes pogrešam pri večinoma predvidljivih filmih.

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tuva, ti pisatelji so včasih res čudni in se bunijo takrat, ko je najmanj potrebno. Še posebej King, po katerega romanih so pa res posneli ogromno sranja. Še posebej po filmu The Shining. Morda pa je bila pravto kazen, da si je upal pri Kubricku stegniti gobec.

  Saša, meni so bili hudičevo dobri The Killing, Paths of Glory, Spartacus, Dr. Strangelove in navsezadnje tudi Eyes Wide Shut. Clockwork Orange mi je bil zelo soliden in hudičevo dobro ter inovativno zmontiran, Odiseja je itak preveč odfukana, da bi jo navadni smrtniki razumeli pravilno, Full Metal Jacket je odličen samo do akcije v Vietnamu, Barryja Lyndona pa še nisem videl.

 4. Andrej pravi:

  The Shining je res dobra grozljivka. Vžge. Ena mojih najljubših.

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Po tridesetih letih je film še vedno enako dober kot nekoč. Čas mu ne more do živega. Verjetno ena najboljših srhljivk vseh časov.

 6. Anže pravi:

  Sem eden tistih za katere je The Shining najboljša grozljivka vseh časov. Najlepše pri vsej stvari pa je to, da ni ne duha in sluha o kakšnem rimejku. Če pa ga bodo že posneli pa smo lahko zadovoljni, če bo dober le za polovico te Kubrickove mojstrovine.

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pri Kubicku je fascinantno to, da je ustvarjal v tako različnih žanrih in vedno naredil presežek, ki je za vedno zaznamoval filmsko umetnost.
  Rad bi bi videl junaka, ki so bo upal posneti rimejk tako vrhunskega filma kot je The Shining.
  Če že zbiram najboljše grozljivke vseh časov, pa pred njim postavim vsaj Carrie, pa morda še The Omen. Potem pa se res neha.

 8. Andrej pravi:

  Gledal sem serijo, ki je bila posneta leta 1997. Upam, da je še nisi videl, ker si si prihranil dosti muk. En drek od serije, z obupnimi igralci in… oja, Jack Torrance ima macolo, REDRUM se izpiše na oknu, tista strašna starka pa v bani leži v nekakašnem blatu. I tisti hotel me najbolj spominja na kak ranč.

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Če sem iskren, niti nisem vedel, da so jo posneli.

 10. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Kultne grozljivke 1 pravi:

  [...] Stanley Kubrick mu namreč dolguje The Shining. [...]

 11. Andrej pravi:

  Sicer pa, če bi že mogel izbrati Kubrickov najboljši film, katerega bi izbrall? In kakšen se ti zdi njegov film Eyes wide shut?

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Po moje Spartaka:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2008/11/26/kulti-in-klasike-spartacus/

  Super mi je tudi Paths of Glory, še boljši The Shining, super pa je tudi Dr. Strangelove.

  Eyes Wide Shut? Dober film, vsekakor.

  Super mi je tudi Paths of Glory, še boljši The Shining, super pa je tudi Dr. Strangelove.

  Eyes Wide Shut? Dober film, vsekakor.

 13. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Televizija 21 pravi:

  [...] dvoma znameniti Psiho, kjer si je Anthony Perkins izmislil mamo. Dokaz številka pet pa Kubrickovo Šajnanje, še en Kingov roman, kjer je bil v ustvarjalni krizi Jack Nicholson. Tokrat pač matra Johnnyja [...]

 14. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzija: Dream House pravi:

  [...] za tale film, za tole leno in prazno reciklažo filmov tipa The Shining, Stir of Echoes in Shutter Island, za tole klišejsko in neizvirno obračanje klišejev neštetih [...]

 15. Recenzija: Sinister « IZTOK faking GARTNER pravi:

  [...] neprijetno situacijo glavnega junaka Ethana Hawkea, pisatelja, ki bi izvrstno pasal tudi v The Shining, če potegnem pavšalno primerjavo. Imel sem občutek, da bom gledal okej grozljivko, na koncu sem [...]

 16. nebo pravi:

  Kombinacija Nicholson – King ne more bit drugega kot vrhunskost. Sicer pa mislim,da je film “naredil” predvsem Jack, in če kdaj bo rimejk filma bo nekdo težko dosegel, kaj šele presegel, to igro.

 17. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Samo še vprašanje časa je, kdaj ga bodo uničili z rimejkom. Nič jim ni sveto. Niti Carrie.

 18. nebo pravi:

  Sej rimejk ni nunjo slaba reč; tako ali tako izvirniku ne more škodit, kot lahko sam sebi. Ker se rad prepuščam domišljiji ; samo kot zanimivost vprašanja; če bi bil rimejk, komu bi ti Iztok dal škarje in platno? Jaz kot igralca vidim Javierja Bardema, režiserja pa Tarantinota.

 19. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Večina rimejkov je čisti drek in žalitev za original.
  Hm, dober izziv :)
  Tarantino po moje kar kul izbira za svojo prvo grozljivko, glavna vloga pa raje Christoph Waltz, po moje bi bil izjemen.

 20. nebo pravi:

  Ha, super! Ker tud Christopha Waltza sem imel v mislih, ko sem se spomnil na Tarantinota. On bi res tud znal bit odličen v tej vlogi. Morda še bolj kot Bardem. Sam verjetno tega ne bomo nikoli vedeli in če že bo rimejk bo to res kaj amaterskega.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !